Εκπαιδευτική Επίσκεψη Έκθεση γεωμετρικών στερεών της βιβλιοθήκης θετικών επιστημών του ΕΚΠΑ 15/02/2023

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κ. Λεώνη Δάλλα, τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ.Γαλαζούδη και όλο το φιλόξενο προσωπικό της βιβλιοθήκης για την εξαιρετική εμπειρία. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη ζέση και το ενδιαφέρον με το οποίο συμμετείχαν στις δραστηριότητες που οργανώθηκαν οι μαθητές μας. Συνόδεψαν τους μαθητές οι Μαθηματικοί κ.κ. Σ. Χασάπης και Μ. Μπιζμπιάνος. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, παρατήρησαν την ιδιότητα της δυϊκότητας για τα Πλατωνικά στερεά, καταμέτρησαν έδρες, ακμές και κορυφές και υπέθεσαν τη χαρακτηριστική του Euler, ως σχέση ακμών, κορυφών και εδρών των κυρτών στερεών, δημιούργησαν αναπτύγματα (δίκτυα – nets) των στερεών στο επίπεδο, έπαιξαν με διαφορετικά αναπτύγματα επιλέγοντας ποια ήταν και ποια όχι, έμαθαν για συναντήσεις των Πλατωνικών στερεών στη φύση, για το τετράεδρο του μεθανίου, υπολόγισαν τη γωνία H-C-H, το διοξείδιο του πυριτίου και τους κρυστάλλους quartz, τις φυσικές τους ιδιότητες και την εφαρμογή τους στην ωρολογοποιεία και τέλος για ημιπολύτιμους λίθους όπως ο αμέθυστος και η κοπή τους. Τέλος, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εφαρμογές των Μαθηματικών και τα νέα επιτεύγματά τους.

Στιγμές από την επίσκεψη και τις δραστηριότητες των μαθητών:

Σχήμα 1: Η καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα, του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ μας περιγράφει εμπειρίες της από την έρευνα στα Μαθηματικά.

Σχήμα 2: Οι μαθητές εξηγούν στους συμμαθητές τους τις παρατηρήσεις τους στις δραστηριότητες.

Σχήμα 3: Από την υποδοχή μας στη βιβλιοθήκη από την διευθύντρια κ.Γαλαζούδη.

Gomboc της Σχολής Θετικών Επιστημών

Σχήμα 4: Τα γνήσια χαμόγελα των μαθητών καθοδηγούν τις επόμενες δραστηριότητές μας

Σχήμα 5: Από την υποδοχή μας από την καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα

Σχήμα 6: Τα γεωμετρικά στερεά στη φύση

Σχήμα 7: Ο Φθορίτης σε μορφή κανονικού οκταέδρου.

Σχήμα 8: Κατασκευάζοντας τα δικά μας στερεά από χαρτί.

Σχήμα 9: Η καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα μας εξηγεί κάποιες από τις ιδιότητες των Πλατωνικών και Αρχιμήδειων στερεών

Σχήμα 10: Περιγραφή των ξύλινων κατασκευών του κ.Πέττα.

Ακολουθεί η παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη, η οποία είναι διαθέσιμη και στο σύνδεσμο εδώ https://presswiki.allmath.gr/wpwiki18/wp-content/uploads/2023/02/20230215-stereaekthesi-presentation.pdf.

Μαθηματική μοντελοποίηση στο παράδοξο της πτώσης της σκάλας

Στο πλαίσιο του έργου SMART-MT  που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο για την “Μαθηματική μοντελοποίηση στο παράδοξο της πτώσης της σκάλας” που δημιούργησε ο μαθηματικός και Υποδιευθυντής του Σχολείου μας κ. Χασάπης Σωτήριος  και αφορά σε συνδιδασκαλία με τον Διευθυντή του σχολείου, Φυσικό Δρ.Χ.Φανίδη. Η συνδιδασκαλία είχε γίνει σε τμήμα της Γ΄λυκείου πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των διδασκόντων στη διδασκαλία σε πραγματικές τάξεις, με στόχο την πολύπλευρη επεξεργασία ενός προβλήματος, αλλά και την ανάπτυξη συνεργατικών δεσμών, που θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τους μαθητές, είναι εντός των προτεραιοτήτων του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Το έργο SMART-MT  και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: μείωση του αριθμού των ατόμων με χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της ανάγνωσης, της επιστήμης και των μαθηματικών έως 15% και εφαρμογή της προτεραιότητας «Έξυπνη ανάπτυξη: ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία» και ένας από τους σκοπούς του είναι να αναπτυχθεί η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Κουλτούρα των Εκπαιδευτικών Μαθηματικών ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή και η επιτυχία των μαθητών.

Εργαλεία και ιδέες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στο παρακάτω βίντεο περιλαμβάνονται οι διαφάνειες που παρουσίασε ο χημικός του Λυκείου μας Χριστόδουλος Μακεδόνας σε πρόσφατο webinar που οργάνωσε η Σ.Ε.Ε. Δρ. Ασημίνα Κοντογεωργίου και οι Νάσος Γκουρμπής και Χριστόφορος Στογιάννος (υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. της Δ΄ Αθήνας). Το σεμινάριο απευθυνόταν στους καθηγητές χημείας της περιοχής μας.

Κάποια από τα εργαλεία που παρουσιάζονται εφαρμόζονται εκτεταμένα από συναδέλφους στη Σχολή μας.

 

 

Πρόγραμμα εξ απόστασης μαθημάτων και αναθέσεις εργασιών.

Ξεκίνησαν οι προσπάθειες μας για ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Σχολείου μας και για την επέκτασή τους σε σύγχρονη Τηλεκπαίδευση. Δείτε εδώ το πρόγραμμα των τηλεμαθημάτων και τις αναθέσεις εργασιών στους/στις μαθητές/μαθήτριές μας καθώς και τις λειτουργούσες ηλεκτρονικές τάξεις του σχολείου

Ο Διευθυντής

Εκπαιδευτικό υλικό Covid-19

Η καθηγήτρια του Σχολείου μας κυρία Αργύρη Παναγιώτα έχει αρχίσει μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τον Covid19. Σας τις παρουσιάζουμε :

Η σχολική μας τάξη τυπικά βρίσκεται μακριά μας, όμως μπορούμε να την φέρουμε πολύ κοντά μας, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για εξ αποστάσεως διδασκαλία και μέσα από επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα να δημιουργήσουμε κίνητρα για μάθηση και αξιοποίηση των γνώσεων που διδάσκουμε στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (ακόμα και με κλειστά σχολεία).

Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με πρόταση της κ. Αργύρη, έχει δημιουργηθεί η ψηφιακή κοινότητα Εκπαιδευτικό υλικό για Covid-19 , όπου θα συγκεντρώνονται διδακτικά εκπαιδευτικά σενάρια για τη σύνδεση της πανδημίας Covid-19 με τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, καθώς και οι εργασίες των μαθητών πάνω σε αυτά.
Αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία για εξ αποστάσεως μάθηση και διδασκαλία του ευρωπαϊκού έργου Golab δημιουργήθηκε ο χώρος μάθησης “Μαθηματική επιδρομή Covid-19 στην παγκόσμια κοινότητα”.
Ελεύθερη πρόσβαση στο μάθημα: http://bit.ly/2Wpsgkr. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως στο Χώρο μάθησης.

Στόχος αυτού του μαθήματος είναι η ανάδειξη της μαθηματικής γνώσης ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές πώς εξαπλώνεται ένας ιός / μία μολυσματική ασθένεια μέσα σε ένα πληθυσμό. Μέσα από το μάθημα αυτό αιτιολογείται και με βάση τα μαθηματικά πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα μέτρα πρόληψης. Τα μαθηματικά επιβεβαιώνουν τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που οφείλουμε να τηρήσουμε όλοι μας. Η μαθηματική μοντελοποίηση (αλγεβρική και γραφική), σε συνδυασμό με την στατιστική επεξεργασία των παγκόσμιων δεδομένων, αποτελεί ένα σημαντικό μαθηματικό εργαλείο της παγκόσμιας κοινότητας για την λήψη μέτρων μη εξάπλωσης της νόσου. Το μάθημα αυτό δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις: Πώς ένας ιός εξαπλώνεται σε έναν πληθυσμό; Ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο επηρεάζουν την ταχύτητα και το εύρος διάδοσης; Η δημιουργία μαθηματικών μοντέλων είναι μία διαδικασία με πολλούς περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εξέλιξη των νόσων, των επιδημιών ή την εξέλιξη ενός πληθυσμού. Το μάθημα αυτό είναι ένα έναυσμα για την κατανόηση πραγματικών καταστάσεων με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων (συναρτήσεις).
Έχει πραγματοποιηθεί ήδη εξ αποστάσεως διδασκαλία με το τμήμα Β3, της οποίας ο αντίκτυπος και το ενδιαφέρον των μαθητών δίνει κίνητρα για την υλοποίηση της διδασκαλίας από την κα Αργύρη και σε άλλα τμήματα.

Προσεχώς έχει προγραμματιστεί για το θέμα του Covid-19 τηλεδιάσκεψη για τη διαθεματική προσέγγιση του ζητήματος από την φιλόλογο καθηγήτρια του σχολείου μας κα Παπαδοπούλου Μαρία και την μαθηματικό κα Αργύρη Παναγιώτα, με θέμα “Πανδημία: Η ιστορία μας διδάσκει. Τα μαθηματικά ερμηνεύουν.”
Τέλος, στην κοινότητα έχει αναρτηθεί η δημιουργική ερευνητική εργασία των μαθητριών Ασκούνη Αναστασίας και Δουλοπούλου Ελισσάβετ με τίτλο “Μοντελοποίηση επιδημιών”, που είχε υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2018-19 με την επίβλεψη της κα Αργύρη, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των ειδικών συνθηκών στις οποίες ζούμε.

Μαθηματικά και Ταινίες: εκπαιδευτικό υλικό για την εξάσκηση των μαθηματικών την περίοδο του Κορονοϊού

Στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ KA2 «Cinemaths Paradise» όπου συμμετείχε το σχολείο μας, μαθητές και  εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν δραστηριότητες για τη μάθηση των μαθηματικών μέσω ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών. Λόγω της κατάστασης πανδημίας του ιού Covid-19 , κατά την οποία πολλά σχολεία στην Ευρώπη έχουν κλείσει, είναι μία ευκαιρία να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη μάθηση των μαθηματικών μέσω ταινιών.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις διευθύνσεις:

http://mathcinema.blogspot.com/2015/11/cinemaths-paradise.html

https://cinemath.webnode.com/

Ομιλία του μαθηματικού του Σχολείου μας κ. Α. Τζελέπη με θέμα “Το ποδήλατο με τις τετράγωνες ρόδες

Ανοικτή ομιλία του μαθηματικού μας κ. Αλκιβιάδη Τζελέπη, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής στις 12/12/2019 στα πλαίσια των δράσεων του Εργαστηρίου Άλγεβρας, με θέμα “Το ποδήλατο με τις τετράγωνες ρόδες”

Παραθέτουμε σημειώσεις επί της παρουσίασης

Εργαστήριο-2019-2020

Άρθρο καθηγητή του Σχολείου μας

Διαβάστε στην σελ. 21-24 των Χημικών Χρονικών άρθρο του καθηγητή του σχολείου μας Δρ. Χριστόδουλου Μακεδόνα για την ” Εισαγωγή βασικών αρχών της ιατρικής χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

CHEM_CHRO_JULY-AUG2019

«Τα φύλα στην Νεοελληνική και στην Αγγλική Λογοτεχνία?.»: Μια διαθεματική προσέγγιση της Λογοτεχνίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένα κείμενα της νεοελληνικής και της αγγλικής λογοτεχνίας

Στη συγκεκριμένη δράση επιχειρήθηκε μια διαθεματική προσέγγιση της Λογοτεχνίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένα κείμενα της νεοελληνικής και της αγγλικής λογοτεχνίας, κατά το Α΄τετράμηνο του σχολικού έτους 2017-2018. Η θεματική της διδακτικής παρέμβασης ήταν “τα φύλα στη λογοτεχνία”, όπως προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Α’ Λυκείου. Η επιλογή της μορφής και της μεθόδου διδασκαλίας σχετιζόταν με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες της διδακτικής ενότητας.

Οι μαθητές με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας κλήθηκαν να εντοπίσουν μέσα από τη συγκριτική εξέταση των προτεινόμενων κειμένων πώς διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου στην Ελλάδα και στην Αγγλία η κοινωνική αντίληψη σχετικά με τα φύλα, να συνδέσουν αυτές τις αντιλήψεις με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εμφάνισης των συγκεκριμένων κειμένων, με έργα άλλων τεχνών αλλά και με την εμπειρία τους από τη σύγχρονη εποχή. Η λυτρωτική και μεταμορφωτική δύναμη του έρωτα, ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας, τα στερεότυπα που τον περιβάλλουν και οι σχέσεις των δυο φύλων στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εγγράφονται αυτά και η μετεξέλιξή τους στη σημερινή εποχή αποτελούν τα βασικά θεματικά πεδία τα οποία προσεγγίστηκαν διακειμενικά και διαχρονικά με βάση τα εργαλεία που παρέχουν οι ΤΠΕ.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, οι μαθητές υλοποίησαν μία δραστηριότητα αξιολόγησης τόσο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας όσο και των Αγγλικών.

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό είναι αναρτημένο εδώ:

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ 2017-18

Η συγκεκριμένη διδακτική πρακτική και το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Η δημιουργικότητα και η καινοτομία στην εκπαιδευτική πράξη: με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων» (http://iep.edu.gr/el/anakoinoseis/programma-synedriou) και αναμένεται η δημοσίευση της εισήγησης στα πρακτικά του συνεδρίου.

Όταν η Ιστορία συναντάει τα Αγγλικά?.»: Μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες της «Ιστορίας του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου»

Στη συγκεκριμένη δράση επιχειρήθηκε μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας  και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες του βιβλίου της Β΄ Λυκείου  “Ιστορία του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου” (σχολικό έτος 2016-2017), οι οποίες αναφέρονταν στις αγγλόφωνες χώρες. Η επιλογή της μορφής και της μεθόδου διδασκαλίας σχετίστηκε με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες της διδακτικής ενότητας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να εξετάσουν τα θέματα πολύπλευρα μέσα από εικαστικές, μουσικές, λαογραφικές, ανθρωπολογικές, γλωσσικές, ή και γεωγραφικές «διαδρομές». Σε κάθε επιλεγμένη ενότητα το ίδιο θέμα το προσεγγίσαμε μέσα από ελληνόφωνες και αγγλόφωνες πηγές, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα αντίστοιχα, και στο τέλος κάθε ενότητας, οι μαθητές έκαναν μία δραστηριότητα αξιολόγησης τόσο στο μάθημα της Ιστορίας όσο και των Αγγλικών.

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό ανά ενότητα είναι αναρτημένο εδώ:

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ 2016-17

Η διδακτική πρόταση και το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. 2017 (https://erkyna.gr/index.php/2-uncategorised/203-synedrio-maiou-2017) και σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΡΚΥΝΑ (https://erkyna.gr/e_docs/periodiko/teyxos/teyxos-13-13_2017.pdf):

Θώδης, Γ. και Αρναούτη, Ε. (2017). Η διαθεματικότητα στο Γενικό Λύκειο: μια δράση προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από πηγές, Προγράμματα Σπουδών για ένα δημιουργικό σχολείο (Τομ. 13, σελ. 94-102). Αθήνα: ΕΡΚΥΝΑ.