Υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται καμία διάκριση λόγω του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, δημιουργήσαμε σε ομάδες αφίσες υποστηρίζοντας η κάθε ομάδα και από ένα ανθρώπινο δικαίωμα που επέλεξε.

Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπορεί να ερμηνευτεί χωρίς τη χριστιανική παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στον δυτικό κόσμο. Η ισότητα, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, και όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές τις αξίες προβάλλονται ως ύψιστες κατακτήσεις του πολιτισμένου κόσμου και έχουν τις ρίζες τους στη μακραίωνη χριστιανική παράδοση.

 

Το αποτέλεσμα των δημιουργιών των παιδιών μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:

 

 

Όμιλοι 2023-2024

Από τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία των Ομίλων του σχολείου μας. Για την εγγραφή των μαθητών/τριών απαιτείται αίτηση του κηδεμόνα. Την αίτηση θα την βρείτε εδώ. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν τις αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή 29/9/2023.

Στους Ομίλους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές/τριες και από άλλα σχολεία.

Το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε  τη λειτουργία των παρακάτω Ομίλων για το σχολικό έτος 2023-2024 :

1) Ρητορικός 2) Φιλαναγνωσίας 3) Κινηματογραφικής Παιδείας (Α΄ Λυκείου) 4) Κινηματογραφικής Παιδείας (Β΄ Λυκείου) 5) Φυσικής 6) Θεατρικός 7) Χημείας 8) Βιολογίας

Ρητορικός

Για όλες τις Τάξεις του Λυκείου

( Ευαγγελικής Σχολής και άλλων Σχολείων)

Κάθε Δευτέρα, 14:30 έως 16:00 .

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Δρ. Μαρία Λιτσάρδου (φιλόλογος)

Λίγα λόγια για τον Όμιλο…

Στο Ρητορικό Όμιλο, που λειτουργεί πολλά χρόνια στο Λύκειό μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξασκούνται στην εκφορά δημόσιου, δημοκρατικού και πειστικού λόγου. Μια παρουσίαση του Ομίλου μπορείτε να δείτε εδώ:

ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ 2023-24_ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΣΑΡΔΟΥ_PowerPoint

Μας προβληματίζουν θέματα διαχρονικά και επίκαιρα και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας μπροστά σε κοινό, ακολουθώντας την κατάλληλη μεθοδολογία στο λόγο, στην επιχειρηματολογία, στην κίνηση, στο ύφος, στην τοποθέτηση της φωνής, ώστε να πείθουμε το ακροατήριό μας.

Μάλιστα, κάποια από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν συμπεριλαμβάνονται και στη θεματολογία της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκφρασης/Έκθεσης) του Λυκείου.

Με «διττούς λόγους», «αυθόρμητο λόγο», «προτρεπτικό λόγο», με «νοηματική/ εκφραστική/ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν απόψεις, να εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να εξασκούνται στο Λόγο-Αντίλογο, στην κατασκευή επιχειρήματος-αντεπιχειρήματος, στην ευπρεπή διαφωνία, αλλά και στην ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία ενός κειμένου.

Καλλιεργούνται, λοιπόν, δεξιότητες για πειστική και αποτελεσματική παρουσία των ομιλητών/τριών μπροστά σε κοινό και λαμβάνουμε μέρος σε Σχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που οργανώνονται είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από άλλους φορείς.

Θα χαρώ να γνωρίσω τους μαθητές και τις μαθήτριες με αυτά τα ενδιαφέροντα.

Η Καθηγήτρια του Ρητορικού Ομίλου

Μαρία Λιτσάρδου, δ.φ.

 

Φιλαναγνωσίας

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας, που λειτουργεί για τέταρτο χρόνο στο Λύκειο Ευαγγελικής Σμύρνης, έχει ως στόχο την εφαρμογή κριτικής σκέψης και την εμβάθυνση κατανόησης και αντίληψης κατά την ανάγνωση και ανάλυση κειμένων (δοκιμίων λόγου, λογοτεχνικών, επιστημονικών δοκιμίων, ποίησης). Προσβλέπει στην εξοικείωση των μαθητών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ με σύγχρονες μεθόδους ανάγνωσης, κατανόησης και ερμηνείας (ερμηνευτική μέθοδος).

Συγκεκριμένα :

  1. Προετοιμαζόμαστε όλοι οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων για τις Πανελλήνιες (για το μάθημα Γλώσσα-Λογοτεχνία):
  • εξετάζουμε σύγχρονες προσεγγίσεις ως προς την αναγνώριση αφηγηματικών στοιχείων πεζών κειμένων.
  • επιχειρούμε εκφραστικές ερμηνευτικές αναγνώσεις ποιημάτων.
  • εξοικειωνόμαστε με την αναγνώριση κειμενικών δεικτών.
  • εκπαιδευόμαστε στη σωστή ανάλυση ιστορικών πηγών (μόνο για μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης).
  1. Αναλύουμε το επιστημολογικό υπόβαθρο των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων, π.χ. διαβάζουμε και κατανοούμε το βασικό έργο του THOMAS KUHN ‘Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων. Διακρίνουμε έννοιες, μεθοδολογία και έτσι εξασκούμε την κριτική σκέψη.
  2. Καλούμε ομιλητές (πεζογράφους, κριτικούς, καθηγητές άλλων ειδικοτήτων).
  3. Εξασκούμαστε στη δημιουργική γραφή.
  4. Παίρνουμε μέρος σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

 

Κινηματογραφικής Παιδείας (Α΄ Λυκείου)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών & Διδάκτωρ Μιντιακής Αγωγής)

Ημέρα-ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

Σου αρέσει να βυθίζεσαι στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες και να απολαμβάνεις ταινίες που σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους; Θέλεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας Ι του σχολείου μας. Αν είσαι μαθητής Α’ Λυκείου, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου μαζί μας. Μπορείς να δεις ένα δείγμα βραβευμένης ταινίας μυθοπλασίας του Ομίλου κατά το περσινό σχολικό έτος εδώ.

Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα όπως: πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτή η Τέχνη, ποιες είναι οι τεχνικές της κινηματογραφικής γραφής, πώς γυρίζονται οι ταινίες στα μεγάλα στούντιο και ποια είναι η χρήση των εφέ, πώς γράφεται ένα σενάριο, ποια είναι τα επαγγέλματα του κινηματογράφου. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε ταινίες και θα τις αναλύσουμε αισθητικά μέσα από κριτική συζήτηση. Παράλληλα, θα έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου και τέλος θα γράψετε το δικό σας σενάριο, το οποίο την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνει ταινία που θα σταλεί σε μαθητικό διαγωνισμό.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!

D:\ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΜΙΛΟΙ & ΔΡΑΣΕΙΣ\ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2023-2024\ΑΦΙΣΑ ΟΜΙΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι_page-0001.jpg

 

Κινηματογραφικής Παιδείας (Β΄ Λυκείου)

Υπεύθυνος καθηγητής: Σωτήριος Κόλλιας (Δρ Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., μέλος επιτροπής ελέγχου κινηματογραφικών ταινιών Γ. Γραμματείας Ενημέρωσης)

Ημέρα-ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

Θέλεις να δεις το σενάριό σου να γίνεται ταινία; Θέλεις να συμμετάσχεις στα γυρίσματα μικρού μήκους ταινίας με σκοπό να σταλεί σε πανελλαδικούς μαθητικούς διαγωνισμούς; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας ΙΙ του σχολείου μας. Αν είσαι μαθητής/τρια Β’ Λυκείου, μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου μαζί μας. Μπορείς να δεις ένα δείγμα βραβευμένης ταινίας μυθοπλασίας του Ομίλου κατά το περσινό σχολικό έτος εδώ.

Φέτος θα εμπλακούμε στη διαδικασία δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους από σενάριο που έγραψαν οι μαθητές μας την προηγούμενη σχολική χρονιά, με σκοπό να διαγωνιστεί σε μαθητικό φεστιβάλ ταινιών. Παράλληλα, θα έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου για να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους μαζί μας.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!

 

Χημείας 

Ο όμιλος προτείνεται να περιλαμβάνει δυο θεματικές ενότητες. (α) Η πρώτη ενότητα θα έχει ως κεντρική έννοια το πείραμα της χημείας. Οι μαθητές θα κληθούν να γνωρίσουν τις βασικές εργαστηριακές τεχνικές, τόσο της ανόργανης όσο και της ενόργανης ανάλυσης και μέσω αυτών θα κληθούν να επιβεβαιώσουν, να χρησιμοποιήσουν και τελικά να κατανοήσουν βασικές έννοιες της γενικής χημείας. (β) Η δεύτερη ενότητα θα έχει ως κεντρική ιδέα τις προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι μαθητές θα γνωρίσουν πώς οι επιστήμονες σχεδιάζουν για παράδειγμα ένα νέο καταλύτη ή ένα νέο φάρμακο και πώς είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ιδιότητες ενώσεων που δεν έχουν συντεθεί ακόμα στο χημικό εργαστήριο. Παράλληλα θα υπάρξει προετοιμασία των μαθητών του ομίλου προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, π.χ. Chemistry Rediscovered και Science on Stage.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://eclass.sch.gr/courses/EL526167/

https://www.youtube.com/channel/UCYPVPryy3Pj0AZRdyllM-4A

Εικόνα που περιέχει κείμενο, καρτούν Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Βιολογίας

Η βιολογία είναι μια σύγχρονη επιστήμη με ένα ευρύ φάσμα έρευνας Στα πλαίσια του ομίλου Η βιολογία συναντά την κοινωνία σκεπτόμαστε να επεξεργαστούμε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης των υδάτων και των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης των νοσημάτων. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανόηση των βιολογικών φαινομένων ξεκινά από την εξερεύνηση του κυττάρου. Έτσι θα αναζητήσουμε στα πρώτα βήματα τη γνωριμία με το κύτταρο, που το αναλυτικό πρόγραμμα του λυκείου το αφήνει εκτός.

Αριθμός ωρών ομίλου ανά εβδομάδα 2. Απευθύνεται σε μαθητές  Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη 2:15 – 4:00.

E:\Sevasti_Profile\Desktop\Desktop\EBL\Spiral plant_EMBL_Oona Tiirakari_digital(1).png

Υπεύθυνη καθηγήτρια :Βαμβακοπούλου Σεβαστή.ΠΕ04.04 (Βιολόγος) MSc ,Med

 

 

 

 

 

 

Εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων για τις Πανελλαδικές 2023

Ενημερωθείτε από το παρακάτω έγγραφο για τα εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων για τις Πανελλαδικές 2023

ΕΞΕ - 55224 - 2023 - Εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων έτους 2023

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης

 

Επίσκεψη στη Βουλή

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου οι Όμιλοι Δημοσιογραφίας και Κινηματογράφου αλλά και άλλοι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την Ελένη Λάσκαρη, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος της Βουλής στην αίθουσα της ολομέλειας αλλά και στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου φιλοξενείται η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά». Είδαν από κοντά σημαντικά έργα τέχνης και εκθέματα από την εποχή της Επανάστασης. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου αλλά και για τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

 

 

 

?Σμύρνη Ιωνικό πυρίδροσον φως?. Τελετή βράβευσης για τον Διαγωνισμό Μνήμης και Δημιουργίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022  στις 19:30΄πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης η τελετή βράβευσης των μαθητών που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Μνήμης και Δημιουργίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή :?Σμύρνη Ιωνικό πυρίδροσον φως?.  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα των βραβευμένων και οι συμμετέχοντες μαθητές διάβασαν αποσπάσματά τους αλλά και σχολίασαν τις εικαστικές δημιουργίες τους. Η δημιουργικότητα, η φαντασία αλλά και η διεισδυτική ματιά στο παρελθόν χαρακτήρισαν το πλούσιο έργο των μαθητών.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα έργα και στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ.

Επιπλέον μπορείτε να κατεβάσετε την συνοπτική παρουσίαση από εδώ και να την δείτε στην παρακάτω αυτόματη προβολή.

Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ Λυκείου στην Θεσσαλονίκη τον 12/2022

Η προκήρυξη

Προκήρυξη πενθήμερης ΠΓΕΛ Ευαγγελικής_2022 2023

 

Το πρακτικό αποσφράγισης προσφορών

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ 2022 2023 Θεσσαλονίκη_s

Πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων Ιουνίου 2021 – 2022

Παραθέτουμε το πρόγραμμα των ενδοσχολικών εξετάσεων της περιόδου Ιουνίου 2021 όπως ορίστηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων

Πρόγραμμα Εξετάσεων 2022

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης

Εγκύκλιο για το μηχανογραφικό σχετικά με το 5% των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Λάβαμε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. την παρακάτω εγκύκλιο για το μηχανογραφικό σχετικά με το 5% των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_ΣΟΒΑΡΩΝ _ΠΑΘΗΣΕΩΝ_2022(Ω5ΣΙ46ΜΤΛΗ-5ΑΗ)

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης

Εκδήλωση για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ης διαδικτυακής εκδήλωσης στο πλαίσιο των δράσεων για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασια