Δειγματική διδασκαλία στα Θρησκευτικά

Στις 11 Απριλίου 2024, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεχτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μία ομάδα 30 φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α για να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή 2 Δειγματικών Διδασκαλιών.

Οι Δειγματικές Διδασκαλίες πραγματοποιήθηκαν από τον θεολόγο κ. Σωτήριο Κόλλια, ο οποίος δίδαξε τις Θεματικές Ενότητες «Η Συγχώρεση ως υπέρβαση στον Χριστιανισμό» και «Η χριστιανική κοινότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο», σε συνεργασία με τους μαθητές των τμήματων Β2 και Β4.

Οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν εξ αρχής σε 5 ομάδες και κλήθηκαν ομαδοσυνεργατικά να εκφράσουν γνώμες και απόψεις για τα υπό επεξεργασία θέματα.

Οι ενότητες αναπτύχθηκαν σε τέσσερα στάδια διδασκαλίας, αρχίζοντας με το Βιωματικό στοιχείο λαμβάνοντας αφορμή από εμπειρίες των παιδιών σε σχέση με τα θέματα.

Συνεχίστηκε με τη Νοηματοδότηση, όπου ο διδάσκων πρόβαλε σχετικές εικόνες και βίντεο στον προτζέκτορα τα οποία οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να σχολιάσουν. Σε αυτό το στάδιο έγινε σταδιακά η γέφυρα προς τη θεολογική γνώση.

Προχώρησε στην Ανάλυση μέσα από εμβάθυνση σε κείμενα της Καινής Διαθήκης και σε σύγχρονα κείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ανά ομάδες με σκοπό να αναγνωρίσουν έννοιες και να απαντήσουν συνεργατικά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του φύλλου εργασίας.

Στο στάδιο της Εφαρμογής οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε συνεργατικές δραστηριότητες, τις οποίες στη συνέχεια παρουσίασαν στην ολομέλεια.

Τέλος, προς εμπέδωση των θεματικών ενοτήτων, οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να λάβουν προσωπική θέση αιτιολογώντας τις απόψεις τους απέναντι σε προτάσεις που διάβασε ο διδάσκων.

Μετά το πέρας της δίωρης διδασκαλίας ο κ. Κόλλιας παρουσίασε και ανέλυσε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα στάδια του μαθήματος και απάντησε στις απορίες τους.

Δειγματική διδασκαλία σε φοιτητές στο μάθημα των Θρησκευτικών

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών, επισκέφτηκε το σχολείο μας ομάδα 30 φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και παρακολούθησε μία 2ωρη δειγματική διδασκαλία υπό την ευθύνη του θεολόγου κ. Σωτηρίου Κόλλια. Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στην ενότητα: «Η συγχώρεση ως υπέρβαση στον χριστιανισμό» της Β΄ Λυκείου και παρουσιάστηκε σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους της βιωματικής μάθησης των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα θρησκευτικά, ακολουθώντας τα τέσσερα βασικά στάδια της διδασκαλίας:

Αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες κάθισαν στις θέσεις που είχαν εξ αρχής οριστεί από τον εκπαιδευτικό.

 1. Βιώνοντας: Ο Καθηγητής πραγματοποίησε τη δραστηριότητα «Κουτί εξερεύνησης» δίδοντας έτσι στους μαθητές τη δυνατότητα να υποθέσουν σε ποιον ανήκει το κουτί και κατ? επέκταση να ανακαλύψουν το θέμα της ενότητας μέσω της διερευνητικής και βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας.
 2. Νοηματοδοτώντας: Προβλήθηκε στον πίνακα του προτζέκτορα φωτογραφία όπου οι μαθητές κλήθηκαν μέσω της δραστηριότητας «Έντεχνος συλλογισμός» (Artful thinking) να εικάσουν, να αναρωτηθούν και να διατυπώσουν σκέψεις και γνώμες σχετικά με το θέμα της εικόνας.

 1. Αναλύοντας: Στο κεντρικό στάδιο της διδασκαλίας, ο εκπαιδευτικός μοίρασε στις ομάδες 6 διαφορετικά κείμενα όπου οι μαθητές κλήθηκαν μέσω της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας να απαντήσουν στο φύλλο αξιολόγησης που συνόδευε το κείμενο. Αφού τους δόθηκε χρόνος για να προετοιμαστούν, όρισαν έναν εκπρόσωπο της ομάδας για να απαντήσει στα ερωτήματα και να τα θέσει υπόψιν της ολομέλειας.

 

 1. Εφαρμόζοντας: Στο τελικό στάδιο της βιωματικής διδασκαλίας, οι μαθητές κλήθηκαν από τον εκπαιδευτικό να σηκωθούν όρθιοι και να σχηματίσουν έναν κύκλο πραγματοποιώντας τη δραστηριότητα «Ανίχνευση σκέψης». Ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτικού κινήθηκαν προς τις κατευθύνσεις που τους όριζε κάθε φορά με απώτερο σκοπό να αισθανθούν πλέον σε προσωπικό επίπεδο το κεντρικό μήνυμα της ενότητας και να λάβουν υπεύθυνη θέση απέναντί του εκφράζοντας τις δικές τους πεποιθήσεις και απόψεις.

Στην τελευταία δραστηριότητα με τίτλο «Επιστολές» οι μαθητές κλήθηκαν ομαδοσυνεργατικά να γράψουν ένα μικρό κείμενο το οποίο να εκφράζει τα συναισθήματά τους για το υπό εξέταση θέμα και να το τοποθετήσουν στο «Κουτί εξερεύνησης» για να δοθεί εν τέλει στον κάτοχό του.

 

Μετά το πέρας της 2ωρης διδασκαλίας και αφού αποχώρησαν οι μαθητές, ο εκπαιδευτικός εξήγησε και ανέλυσε τα τέσσερα στάδια της διδασκαλίας του, αναφέρθηκε στα «Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα» που είχε θέσει εξ αρχής να πετύχει, ενημέρωσε τους φοιτητές για τις νέες μεθόδους παιδαγωγικής προσέγγισης του μαθήματος των θρησκευτικών σύμφωνα με τη φιλοσοφία των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με τις ενδιαφέρουσες βιωματικές δραστηριότητες που πραγματοποίησε με τους μαθητές του σχολείου μας.

Παρουσίαση της Πιλοτικής Εφαρμογής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο: «Αναλυτικά Προγράμματα: Θεωρία και Πράξη»

Η Μαθηματικός (Μ.Sc, M.Ed) Αργύρη Παναγιώτα συμμετείχε ως εισηγήτρια στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο: «Αναλυτικά Προγράμματα: Θεωρία και Πράξη» την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής των Στοχαστικών Μαθηματικών των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-22 με την ομάδα εργασίας του κ. Μάλλιαρη Χρήστου, (εκπαιδευτικού ΠΕ03, στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής) & Νικόλαο Ανταμπούφη (εκπαιδευτικού ΠΕ03, Σ.Ε.Ε Μαθηματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Πρακτική άσκηση φοιτητών Φυσικής Αγωγής

 • Το σχολικό έτος 2021-2022 υλοποιήθηκε συνεργασία του σχολείου μας με τη Σ.ΕΦ.Α.Α. του  Ε.Κ.Π.Α για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών Φυσικής Αγωγής στην Αθλητική Παιδαγωγική και Διδακτική της Φυσικής Αγωγής.

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε σε δύο περιόδους, το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2021 και τον Μάιο 2022, στα περισσότερα τμήματα του σχολείου.

Σύμβουλοι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας ήταν η κ. Αλεξοπούλου Σοφία και ο κ. Σάρλας Γιώργος.

 

Διδακτική άσκηση φοιτητών 2021-2022

Όλοι οι Φιλόλογοι του Λυκείου μας ως εκπαιδευτικοί-μέντορες, ανέλαβαν τη Διδακτική Άσκηση φοιτητών/φοιτητριών εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Για το Πρόγραμμα αυτό οι εκπαιδευτικοί-μέντορες αναλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • υποδοχή των φοιτητών/φοιτητριών, συνάντηση γνωριμίας και συζήτηση-ενημέρωση για τη διεξαγωγή του Προγράμματος στο σχολείο.
 • δειγματική διδασκαλία τους στην Ομάδα των φοιτητών/φοιτητριών και συζήτηση που αποσκοπούν στην εκπαίδευσή τους, ώστε να αναγνωρίζουν ποικίλες διδακτικές παραμέτρους της διδασκαλίας που παρακολούθησαν και να συμπληρώνουν το φύλλο παρατήρησης που αντιστοιχεί σ? αυτήν.
 • ορισμό εκπαιδευτικού-μέντορα ανά φοιτητή/φοιτήτρια.
 • παρακολούθηση μαθημάτων του καθηγητή ? μέντορα από το φοιτητή/τη φοιτήτρια.
 • συζήτηση του εκπαιδευτικού για τα μαθήματα, τις διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους με το φοιτητή/τη φοιτήτρια που εποπτεύει σε πλαίσια ανατροφοδότησης.
 • προετοιμασία της ατομικής διδασκαλίας του φοιτητή/της φοιτήτριας με ενημέρωση για τη διδακτική ενότητα, υπόδειξη βιβλιογραφίας, συζήτηση του διδακτικού του/της σχεδιασμού, ανταλλαγή απόψεων.
 • παρακολούθηση της ατομικής διδασκαλίας του φοιτητή/της φοιτήτριας και παροχή ανατροφοδοτικών σχολίων.
 • αξιολόγηση του φοιτητή/της φοιτήτριας.
 • συζήτηση με το φοιτητή/φοιτήτρια για τη λειτουργία του σχολείου.

Μέντορες-Εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021-22 είναι οι: Θώδης Γεώργιος, Καρίμαλη Ευαγγελία, Κατσούλη Γεωργία, Κομηνός Δημήτριος, Λιτσάρδου Μαρία, Παπαδάκη Ευθαλία, Τσαχτσαρλή Αικατερίνη και Ψευτογιάννη Ιωάννα.

Υπεύθυνοι της Διδακτικής Άσκησης είναι οι εκπαιδευτικοί: Θώδης Γεώργιος και Λιτσάρδου Μαρία.

 

Δειγματική διδασκαλία στα θρησκευτικά

Στις 31 Μαρτίου 2022, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεχτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μία ομάδα 25 φοιτητω?ν και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή μιας δίωρης Δειγματικής Διδασκαλίας.

Η Δειγματική Διδασκαλάα πραγματοποιήθηκε από τον θεολόγο κ. Σωτήριο Κόλλια, ο οποίος δίδαξε τη Θεματική Ενότητα «Μετάνοια, η υπέρβαση της αμαρτίας», σε συνεργασία με τους μαθητές του τμήματος Α3. Οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν εξ αρχής σε 4 ομάδες και κλήθηκαν ομαδοσυνεργατικά να εκφράσουν γνώμες και απόψεις για το υπό επεξεργασία θέμα.

Η ενότητα αναπτύχθηκε σε τέσσερα στάδια διδασκαλίας, αρχίζοντας με το Βιωματικό στοιχείο λαμβάνοντας αφορμή από εμπειρίες των παιδιών σε σχέση με το θέμα της μετάνοιας.

Συνεχίστηκε με τη Νοηματοδότηση, όπου ο διδάσκων πρόβαλε σχετικές εικόνες στον προτζέκτορα τις οποίες οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να σχολιάσουν. Σε αυτό το στάδιο έγινε σταδιακά η γέφυρα προς τη θεολογική γνώση.

Προχώρησε στην Ανάλυση μέσα από εμβάθυνση σε κείμενα της Καινής Διαθήκης στα οποία οι μαθητές/τριες κλήθηκαν ανά ομάδες να αναγνωρίσουν την έννοια της μετάνοιας.

Τη δεύτερη διδακτική ώρα οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν στο στάδιο της Εφαρμογής να λάβουν μέρος σε μία συνεργατική δραστηριότητα, την οποία στη συνέχεια παρουσίασαν στην ολομέλεια.

Τέλος, προς εμπέδωση της θεματικής ενότητας, οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να λάβουν προσωπική θέση απέναντι σε προτάσεις που διάβασε ο διδάσκων πηγαίνοντας στην αντίστοιχη γωνία της αίθουσας που είχε οριστεί και να αιτιολογήσουν την άποψή τους.

Μετά την δίωρη διδασκαλία ο κ. Κόλλιας παρουσίασε και ανέλυσε στους φοιτητές τα στάδια του μαθήματος και απάντησε στις απορίες τους.

 

Δι?ωρη Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα των Θρησκευτικών

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεχτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μία ομάδα φοιτητω?ν και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή μιας

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεχτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μία ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογι?ας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή μιας δίωρης Δειγματικής Διδασκαλίας.

Η Δειγματική Διδασκαλία πραγματοποιήθηκε από τον θεολόγο κ. Σωτήριο Κόλλια, ο οποίος δίδαξε τη Θεματική Ενότητα «Η πρόταση της χριστιανικής παράδοσης για την υπέρβαση των στερεοτύπων», σε συνεργασία με τους μαθητές του τμήματος Β1. Οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν εξ αρχής σε 6 ομάδες και κλήθηκαν ομαδοσυνεργατικά να εκφράσουν γνώμες και απόψεις για τα υπό επεξεργασία θέματα.

Η ενότητα αναπτύχθηκε σε τέσσερα στάδια διδασκαλίας, αρχίζοντας με το Βιωματικό κομμάτι λαμβάνοντας αφορμή από εμπειρίες των παιδιών, συνεχίστηκε με τη Νοηματοδότηση κατά την οποία έγινε σταδιακά η γέφυρα προς τη θεολογική γνώση, προχώρησε στην Ανάλυση μέσα από εμβάθυνση σε κείμενα της Καινής Διαθήκης και ολοκληρώθηκε με την Εφαρμογή όπου μέσω δραστηριοτήτων οι μαθητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνικής ζωής.

Μετά την δίωρη διδασκαλία ο κ. Κόλλιας παρουσίασε και ανέλυσε στους φοιτητές τα στάδια διδασκαλίας και απάντησε στις απορίες τους.

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης

Πρακτική Άσκηση φοιτητών Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 2019-2020

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου με τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  φοιτήτρια του Τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσήλθε για την πρακτική άσκησή της κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-20.

Το πρόγραμμα αφορά στην Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του ΤΑΓΦ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμού των μεντόρων καθηγητών και διήρκεσε από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου 2020. Μέντορας της φοιτήτριας ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Δρ. Ειρήνη Αρναούτη.

Πρακτική Άσκηση φοιτητών Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 2018-19

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου με τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  φοιτήτρια του Τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσήλθε για την πρακτική άσκησή της κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-19.

Το πρόγραμμα αφορά στην Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του ΤΑΓΦ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμού των μεντόρων καθηγητών και διήρκεσε από τις 4 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2019. Μέντορας της φοιτήτριας ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Δρ. Ειρήνη Αρναούτη.

Πρακτική Άσκηση φοιτητών Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας 2017-18

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου με τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  φοιτήτρια του Τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσήλθε για την πρακτική άσκησή της κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-18.

Το πρόγραμμα αφορά στην Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του ΤΑΓΦ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμού των μεντόρων καθηγητών και διήρκεσε από τις 5 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου 2018. Μέντορας της φοιτήτριας ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Δρ. Ειρήνη Αρναούτη.