Έναρξη υλοποίησης έργου Erasmus+ΚΑ120 στη σχολική μας μονάδα

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025 ξεκινάει στο σχολείο μας η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ120, καθώς το σχολείο μας αιτήθηκε και έλαβε την αντίστοιχη διαπίστευση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τον εθνικό φορέα του προγράμματος, το προηγούμενο σχολικό έτος.

Το έργο, διάρκειας τριών ετών (2024-2027), στοχεύει στη βελτίωση τριών αξόνων:

  1. Ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών πρακτικών: Καλλιέργεια δημιουργικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία
  2. Καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης: Συνειδητοποίηση της αξίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες
  3. Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης: Ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα και δράσεις αντιμετώπισής τους

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, φέτος εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε φορείς του εξωτερικού ή/και θα υλοποιήσουν σκίαση εργασίας σε σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στη συνέχεια, θα επιμορφώσουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου και θα συμμετέχουν σε δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν διδακτικά σενάρια και εκπαιδευτικό υλικό για εφαρμογή στην τάξη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

8-12 Απριλίου 2024: Σκίαση εργασίας από Ισπανίδες καθηγήτριες στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Το διάστημα 8 έως 12 Απριλίου 2024, δύο καθηγήτριες, Αγγλικών και Τεχνολογίας, από το Institut Sabadell της Ισπανίας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας για σκίαση εργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Οι Ισπανίδες καθηγήτριες παρακολούθησαν μαθήματα καθώς και τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας, είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με τη Διεύθυνση και τους διδάσκοντες του σχολείου και ενημερώθηκαν για τα ΑΠΣ, τους Ομίλους, τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες καθώς και τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του σχολείου και κατ’ επέκταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης, παρουσίασαν τη λειτουργία του δικού τους σχολείου στους διδάσκοντες του σχολείου μας και αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές.

Μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εβδομάδα μαζί, τις αποχαιρετήσαμε ευελπιστώντας και οι δύο πλευρές σε μελλοντική συνεργασία στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+.

Σκίαση εργασίας και επίσκεψη του κινηματογραφιστή κ. Γρηγόρη Σταυρόπουλου στον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας δύο εκπαιδευτικοί από το Institut Sabadell της Ισπανίας, στο πλαίσιο σκίασης εργασίας με έργο Erasmus+ που υλοποιούν στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το διάστημα 8-12 Απριλίου 2024.

Στην αρχή της συνάντησης, οι μαθητές της Β’ τάξης παρουσίασαν τη διετή τους εργασία στον Όμιλο, η οποία περιλάμβανε εισαγωγή στη θεωρία και την πράξη των κινηματογραφικών τεχνικών, τη συγγραφή σεναρίου, τη δημιουργία μίας ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και την υποβολή της σε μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Α’ τάξης παρουσίασαν το σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη χρονική περίοδο, και μίλησαν για την έμπνευση της κεντρικής ιδέας και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία μυθοπλασίας που σκοπεύουν να δημιουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά.

Καθότι είχαμε τη χαρά και την τιμή την ημέρα αυτή να βρίσκεται κοντά μας ο κινηματογραφιστής κ. Γρηγόρης Σταυρόπουλος, ο κ. Σταυρόπουλος συζήτησε με τους συμμετέχοντες στον Όμιλο και παρείχε χρήσιμη ανατροφοδότηση για τις εργασίες τους. Στη συνέχεια, μίλησε για τον τρόπο και τις τεχνικές αποκατάστασης παλαιών φιλμ, γεγονός το οποίο μας ταξίδεψε στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Με τον κ. Σταυρόπουλο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι Ισπανίδες καθηγήτριες συνομίλησαν με τους μαθητές, έθεσαν ερωτήματα για την πορεία των εργασιών τους, έπειτα συζήτησαν με τον κ. Σταυρόπουλο για θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και μετά το πέρας της συνάντησης έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από αυτήν την εποικοδομητική συνάντηση.

Απονομή Διαπίστευσης Erasmus+ ΚA120 στο σχολείο μας

Στις 9 Φεβρουαρίου 2024 απεστάλη στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ενημέρωση από το ΙΚΥ ότι περιλαμβάνεται στoυς πενήντα τρεις (53) φορείς οι οποίοι έλαβαν διαπίστευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων έτους 2023 για την υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ έως και τις 31.12.2027. Η συγκεκριμένη αίτηση αφορούσε στον ποιοτικό έλεγχο του σχεδίου δράσης των φορέων σχολικής εκπαίδευσης.

Ακολούθως, υπεβλήθη αίτηση χρηματοδότησης Erasmus+ ΚΑ121 από το σχολείο μας για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της διαπίστευσης κατά το σχολικό έτος 2024-2025 και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο του 2024 ήταν επίσης θετικά.

Υπεύθυνη για την υποβολή των αιτήσεων και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Δρ. Ειρήνη Αρναούτη και στην ομάδα Erasmus+ ανήκουν οκτώ (08) επιπλέον εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τη Διεύθυνση του σχολείου, ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους/τις μαθητές/-τριες του σχολείου για την υλοποίηση των μετακινήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της Διαπίστευσης εδώ: https://www.iky.gr/el/iky-items/item/4313

Ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει τεχνικό εξοπλισμό για τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου μας καθώς και για τη συμπαράσταση και βοήθειά του κατά τη διάρκεια της 2ης κινητικότητας του ευρωπαϊκού προγράμματος “Playing Europe”, η οποία υλοποιήθηκε στο σχολείο στις 13-19/03/2022.

                             

To Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης φιλοξένησε τη 2η κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 14/3/2022 μέχρι 18/3/2022 η 2η κινητικότητά του στους χώρους του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων: IES El Carmen (Murcia, Ισπανία), Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino (Partinico, Ιταλία), Sint-Gummaruscollege (Lier, Βέλγιο) και Evangeliki Model School of Smyrna, (Νέα Σμύρνη, Ελλάδα), που αυτή τη φορά ήταν το σχολείο που φιλοξένησε τους εταίρους από την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες που τέθηκαν στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αφορούσαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των βασικών δεξιοτήτων, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής ηγεσίας, και στην προώθηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διδασκαλίας και εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

Ως ειδικότεροι στόχοι τέθηκαν: η απόκτηση νέων εργαλείων και στρατηγικών για τη διαχείριση της διαφορετικότητας στην τάξη, η γνωριμία της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ιστορίας μέσα από παραδοσιακά παιχνίδια, η ενσωμάτωση παραδοσιακών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία (ιδιαίτερα ως μέσο για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας στα σχολεία μας), η βελτίωση των προφορικών και γραπτών δεξιοτήτων των μαθητών μας στα Αγγλικά και των γνωστικών και «ήπιων» δεξιοτήτων (επικοινωνία, ομαδοσυνεργατικότητα, συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, δημιουργικότητα) μέσα από τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • ?Presentation of traditional games?: Παρουσίαση επιλεγμένων ελληνικών παραδοσιακών και δημοφιλών παιχνιδιών (μήλα, μαντηλάκι, αγαλματάκια, διελκυστίνδα, Παλέρμο) και εφαρμογή τους.
  • ?Our history?: Δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με φιγούρες για έξι (06) επιλεγμένες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας: Η Κλασική Αθήνα, η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, η πτώση της Κωνσταντινούπολης, η επανάσταση του 1821, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • ?Educational Visit?: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Παιχνιδιών του Ιδρύματος Μπενάκη και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά (Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών).
  • ?Integration in the host school?: Παρακολούθηση διδασκαλίας μαθηματικών και φιλοσοφίας, ανάλογα με τον κλάδο των εκπαιδευτικών και την τάξη των μαθητών αντίστοιχα, και νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας για όλους.
  • ?Teaching Unit?: Καταγραφή ιδεών για την ενσωμάτωση των παιχνιδιών της χώρας υποδοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • ?Playing Europe – The quiz?: Δημιουργία ψηφιακού κουίζ με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τα παιχνίδια και την κουλτούρα της χώρας υποδοχής.
  • ?Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό?: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά, στο Θησείο και το Μοναστηράκι και επίλυση σταυρόλεξου σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  • ?Presentation – Banquet?: Ημερίδα διάχυσης του προγράμματος παρουσία φορέων της εκπαίδευσης και της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας και μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα της χώρας υποδοχής.

Παρά τις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, ο σκοπός μας για την οικοδόμηση υγιών και γόνιμων σχέσεων ανάμεσα στα σχολεία των χωρών της Ευρώπης επετεύχθη, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, τα θερμά ευχαριστήρια που λάβαμε από τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους αλλά και μετά την άφιξή τους στις χώρες τους.

Πρώτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Playing Europe στη Μούρθια της Ισπανίας (17-23/10/2021)

Την εβδομάδα 17-23/10/2021 υλοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ KA229 με τίτλο “Playing Europe” (2020-2023), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στη Μούρθια της Ισπανίας, όπου μετακινήθηκαν έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές του σχολείου μας, καθώς επίσης αντίστοιχες ομάδες από την Ιταλία και το Βέλγιο.

Ελληνική ομάδα συμμετοχής: Μπάκα Αλεξάνδρα (Γ3), Παπαδημητρίου Ιωάννης-Ιάσων (Γ3), Κολιοθωμάς Χρήστος (Β1), Μάσχα Ντε Φίλιππις Μάγια Στέλλα (Β3), Παπαγεωργίου Καλλιόπη (Β3), Σαραντοπούλου Δήμητρα (Β3)

Συνοδοί καθηγητές: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06, Υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος), Θώδης Γεώργιος (ΠΕ02)

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ενεργά μέρος στις εργασίες του έργου, συνεργάστηκαν με τα μέλη των ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ασχολήθηκαν με τα ισπανικά παραδοσιακά παιχνίδια και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πολιτιστικές δράσεις. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις αποσκευές τους γεμάτες νέα γνώση, πλούσιες εμπειρίες και βαθιά συναισθήματα, έχοντας βιώσει την ουσία της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος, το τοπικό κανάλι της περιοχής της Μούρθια έκανε αφιέρωμα στο ευρωπαϊκό μας έργο και η Ελληνίδα εκπαιδευτικός κ. Αρναούτη Ειρήνη μίλησε για το πρόγραμμα εκ μέρους των μη Ισπανών καθηγητών.

Επίσης, ο δήμαρχος της Μούρθια υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης το σύνολο των συμμετεχόντων στην κινητικότητα, όπου κλήθηκαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ο Ισπανός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Garcia Garcia Jorge και η κ. Αρναούτη Ειρήνη, ως εκπρόσωπος των μη Ισπανών καθηγητών.

 

                                       

Webinar του ευρωπαϊκού μας προγράμματος “Playing Europe”

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη δραστηριότητα διάχυσης του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Erasmus+KA229 με τίτλο ?Playing Europe!

WEBINAR ?Playing Europe?

15 Απριλίου 17.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης / 18.30 ώρα Ελλάδος

Είσαι καθηγητής/τρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα ήθελες να μάθεις πώς να αποκτήσεις νέα εργαλεία και στρατηγικές για να διαχειριστείς τη διαφορετικότητα στην τάξη σου, εμπλέκοντας τους/τις μαθητές/τριές σου στη μαθησιακή διαδικασία σχετικά με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ιστορία μέσω παραδοσιακών παιχνιδιών;

‘Η ενδιαφέρεσαι για καινοτόμες διδακτικές πρακτικές για την ενσωμάτωση των παιχνιδιών στην τάξη σου;

Τότε, συνδέσου μαζί μας στο webinar με τίτλο ?Playing Europe? και συμπλήρωσε τη φόρμα: http://bit.do/Webinar-Playing-Europe

Το ευρωπαϊκό μας έργο Erasmus+KA229 με τίτλο “Playing Europe” στην πλατφόρμα του Scientix

Άλλη μία δραστηριότητα διάχυσης του ευρωπαϊκού μας έργου είναι πραγματικότητα! Το έργο μας ανέβηκε στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πλατφόρμα Scientix και το συμπεριέλαβαν στο Scientix Digest, που είναι το ενημερωτικό δελτίο της κοινότητας του Scientix.

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο “Playing Europe”

Ο συντονιστής, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας, οι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ KA229 με τίτλο “Playing Europe” σας στέλνουν τις θερμότερες ευχές τους για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων!