Εκπαιδευτικός οδηγός ‘Playing Europe’

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ KA229 Playing Europe, στο οποίο το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής συμμετείχε ως έτερος, δημιουργήθηκε οδηγός για εκπαιδευτικούς με τράπεζα σεναρίων και δραστηριοτήτων για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών παραδοσιακών παιχνιδιών στη διδασκαλία ποικίλων γνωστικών αντικειμένων.

Στο Ευρωπαϊκό έργο ‘Playing Europe’ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν  αναπτύξει μια νέα μεθοδολογία και παρέχουν εκπαιδευτικές τεχνικές, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση των παραδοσιακών παιχνιδιών κυρίως στις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του γυμνασίου, του λυκείου και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός δημοσιεύτηκε στο αποθετήριο των εκπαιδευτικών πηγών της κοινότητας για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, Scientix, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (European Schoolnet ): https://www.scientix.eu/resources/details?resourceId=130385

Τέταρτη-τελευταία κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου ?Playing Europe? στην πόλη Lier του Βελγίου (12-18/03/2023)

Tην εβδομάδα 12-18/03/2022 υλοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ KA229 με τίτλο ?Playing Europe? (2020-2023), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στην πόλη Lier του Βελγίου, όπου μετακινήθηκαν έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγήτριες του σχολείου μας, καθώς επίσης αντίστοιχες ομάδες από την Ισπανία και την Ιταλία.

Ελληνική ομάδα συμμετοχής, μαθητές/μαθήτριες της Γ τάξης: Μπέση Ελπίδα, Νικολοπούλου Θεοδώρα, Νικολόπουλος Κωνσταντίνος-Μάριος, Βλασσόπουλος Στυλιανός, Λουρίδας Παναγιώτης, Βλαβιανός Κωνσταντίνος

Συνοδοί καθηγήτριες: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06, Υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος), Αγγελίδου Χρυσή (ΠΕ04)

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Βέλγων μαθητών/τριών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βέλγιο, οι μαθητές/τριες έλαβαν ενεργά μέρος στις εργασίες του έργου, συνεργάστηκαν με τα μέλη των ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ασχολήθηκαν με τα βελγικά παραδοσιακά παιχνίδια και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση. Στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πολιτιστικές δράσεις είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο της εταιρείας καρτών παιχνιδιού ?Cartamundi? στο Turnhout και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώθηκαν για την ιεράρχηση του οργανογράμματος των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις αποσκευές τους γεμάτες νέα γνώση, πλούσιες εμπειρίες και βαθιά συναισθήματα, έχοντας βιώσει την ουσία της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη.

Τις εργασίες του έργου κάλυψαν με άρθρα τους δύο βελγικές εφημερίδες. Μπορείτε να δείτε τα σχετικά άρθρα διαδικτυακά:

https://m.gva.be/cnt/dmf20230314_94744983

https://www.hln.be/lier/bezoek-uit-het-buitenland-in-het-sint-gummaruscollege-in-lier-nu-was-het-onze-beurt~aa846bf0/

 

Τρίτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Playing Europe στο Παρτινίκο της Ιταλίας (16-23/10/2022)

Την εβδομάδα 16-23/10/2022 υλοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ KA229 με τίτλο ?Playing Europe? (2020-2023), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στο Παρτινίκο της Ιταλίας, όπου μετακινήθηκαν έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγήτριες του σχολείου μας, καθώς επίσης αντίστοιχες ομάδες από την Ισπανία και το Βέλγιο.

Ελληνική ομάδα συμμετοχής, μαθητές/μαθήτριες της Γ τάξης: Μπέση Ελπίδα, Καρρά Αναστασία, Δαφέρμος Δημήτριος, Πανσίνης-Καραχάλιος Εμμανουήλ-Γεώργιος, Νότη Χρυσή, Οικονόμου Κωνσταντίνα

Συνοδοί καθηγητές: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06, Υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος), Αργύρη Παναγιώτα (ΠΕ03)

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ενεργά μέρος στις εργασίες του έργου, συνεργάστηκαν με τα μέλη των ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ασχολήθηκαν με τα ιταλικά παραδοσιακά παιχνίδια και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πολιτιστικές δράσεις. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις αποσκευές τους γεμάτες νέα γνώση, πλούσιες εμπειρίες και βαθιά συναισθήματα, έχοντας βιώσει την ουσία της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη.

Ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει τεχνικό εξοπλισμό για τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου μας καθώς και για τη συμπαράσταση και βοήθειά του κατά τη διάρκεια της 2ης κινητικότητας του ευρωπαϊκού προγράμματος “Playing Europe”, η οποία υλοποιήθηκε στο σχολείο στις 13-19/03/2022.

                             

To Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης φιλοξένησε τη 2η κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 14/3/2022 μέχρι 18/3/2022 η 2η κινητικότητά του στους χώρους του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων: IES El Carmen (Murcia, Ισπανία), Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino (Partinico, Ιταλία), Sint-Gummaruscollege (Lier, Βέλγιο) και Evangeliki Model School of Smyrna, (Νέα Σμύρνη, Ελλάδα), που αυτή τη φορά ήταν το σχολείο που φιλοξένησε τους εταίρους από την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες που τέθηκαν στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αφορούσαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των βασικών δεξιοτήτων, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής ηγεσίας, και στην προώθηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διδασκαλίας και εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

Ως ειδικότεροι στόχοι τέθηκαν: η απόκτηση νέων εργαλείων και στρατηγικών για τη διαχείριση της διαφορετικότητας στην τάξη, η γνωριμία της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ιστορίας μέσα από παραδοσιακά παιχνίδια, η ενσωμάτωση παραδοσιακών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία (ιδιαίτερα ως μέσο για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας στα σχολεία μας), η βελτίωση των προφορικών και γραπτών δεξιοτήτων των μαθητών μας στα Αγγλικά και των γνωστικών και «ήπιων» δεξιοτήτων (επικοινωνία, ομαδοσυνεργατικότητα, συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, δημιουργικότητα) μέσα από τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • ?Presentation of traditional games?: Παρουσίαση επιλεγμένων ελληνικών παραδοσιακών και δημοφιλών παιχνιδιών (μήλα, μαντηλάκι, αγαλματάκια, διελκυστίνδα, Παλέρμο) και εφαρμογή τους.
  • ?Our history?: Δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με φιγούρες για έξι (06) επιλεγμένες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας: Η Κλασική Αθήνα, η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, η πτώση της Κωνσταντινούπολης, η επανάσταση του 1821, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • ?Educational Visit?: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Παιχνιδιών του Ιδρύματος Μπενάκη και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά (Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών).
  • ?Integration in the host school?: Παρακολούθηση διδασκαλίας μαθηματικών και φιλοσοφίας, ανάλογα με τον κλάδο των εκπαιδευτικών και την τάξη των μαθητών αντίστοιχα, και νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας για όλους.
  • ?Teaching Unit?: Καταγραφή ιδεών για την ενσωμάτωση των παιχνιδιών της χώρας υποδοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • ?Playing Europe – The quiz?: Δημιουργία ψηφιακού κουίζ με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τα παιχνίδια και την κουλτούρα της χώρας υποδοχής.
  • ?Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό?: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά, στο Θησείο και το Μοναστηράκι και επίλυση σταυρόλεξου σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  • ?Presentation – Banquet?: Ημερίδα διάχυσης του προγράμματος παρουσία φορέων της εκπαίδευσης και της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας και μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα της χώρας υποδοχής.

Παρά τις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, ο σκοπός μας για την οικοδόμηση υγιών και γόνιμων σχέσεων ανάμεσα στα σχολεία των χωρών της Ευρώπης επετεύχθη, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, τα θερμά ευχαριστήρια που λάβαμε από τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους αλλά και μετά την άφιξή τους στις χώρες τους.

Πρώτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Playing Europe στη Μούρθια της Ισπανίας (17-23/10/2021)

Την εβδομάδα 17-23/10/2021 υλοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ KA229 με τίτλο “Playing Europe” (2020-2023), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στη Μούρθια της Ισπανίας, όπου μετακινήθηκαν έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές του σχολείου μας, καθώς επίσης αντίστοιχες ομάδες από την Ιταλία και το Βέλγιο.

Ελληνική ομάδα συμμετοχής: Μπάκα Αλεξάνδρα (Γ3), Παπαδημητρίου Ιωάννης-Ιάσων (Γ3), Κολιοθωμάς Χρήστος (Β1), Μάσχα Ντε Φίλιππις Μάγια Στέλλα (Β3), Παπαγεωργίου Καλλιόπη (Β3), Σαραντοπούλου Δήμητρα (Β3)

Συνοδοί καθηγητές: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06, Υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος), Θώδης Γεώργιος (ΠΕ02)

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ενεργά μέρος στις εργασίες του έργου, συνεργάστηκαν με τα μέλη των ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ασχολήθηκαν με τα ισπανικά παραδοσιακά παιχνίδια και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πολιτιστικές δράσεις. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις αποσκευές τους γεμάτες νέα γνώση, πλούσιες εμπειρίες και βαθιά συναισθήματα, έχοντας βιώσει την ουσία της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος, το τοπικό κανάλι της περιοχής της Μούρθια έκανε αφιέρωμα στο ευρωπαϊκό μας έργο και η Ελληνίδα εκπαιδευτικός κ. Αρναούτη Ειρήνη μίλησε για το πρόγραμμα εκ μέρους των μη Ισπανών καθηγητών.

Επίσης, ο δήμαρχος της Μούρθια υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης το σύνολο των συμμετεχόντων στην κινητικότητα, όπου κλήθηκαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ο Ισπανός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Garcia Garcia Jorge και η κ. Αρναούτη Ειρήνη, ως εκπρόσωπος των μη Ισπανών καθηγητών.

 

                                       

Διαδικτυακό σεμινάριο στο STEM Discovery Campaign 2021

Το διαδικτυακό σεμινάριο “Playing Europe” οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στην SDC21 και το ευρωπαϊκό μας έργο Erasmus+KA229 “Playing Europe”. Το διαδικτυακό σεμινάριο παρουσίασε η κα Παναγιώτα Αργύρη, μαθηματικός του σχολείου μας και Πρέσβειρα του Scientix. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό μας έργο και συσχετίστηκε με άλλα ευρωπαϊκά έργα και αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού που ασχολούνται με τη χρήση των παιχνιδιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βιντεοσκοπημένο σεμινάριο εδώ, καθώς και να διαβάσετε την παρουσίασή του στην αγγλική γλώσσα παρακάτω:

PLAYING EUROPE-WEBINAR

Webinar του ευρωπαϊκού μας προγράμματος “Playing Europe”

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη δραστηριότητα διάχυσης του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Erasmus+KA229 με τίτλο ?Playing Europe!

WEBINAR ?Playing Europe?

15 Απριλίου 17.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης / 18.30 ώρα Ελλάδος

Είσαι καθηγητής/τρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα ήθελες να μάθεις πώς να αποκτήσεις νέα εργαλεία και στρατηγικές για να διαχειριστείς τη διαφορετικότητα στην τάξη σου, εμπλέκοντας τους/τις μαθητές/τριές σου στη μαθησιακή διαδικασία σχετικά με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ιστορία μέσω παραδοσιακών παιχνιδιών;

‘Η ενδιαφέρεσαι για καινοτόμες διδακτικές πρακτικές για την ενσωμάτωση των παιχνιδιών στην τάξη σου;

Τότε, συνδέσου μαζί μας στο webinar με τίτλο ?Playing Europe? και συμπλήρωσε τη φόρμα: http://bit.do/Webinar-Playing-Europe

Το ευρωπαϊκό μας έργο Erasmus+KA229 με τίτλο “Playing Europe” στην πλατφόρμα του Scientix

Άλλη μία δραστηριότητα διάχυσης του ευρωπαϊκού μας έργου είναι πραγματικότητα! Το έργο μας ανέβηκε στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πλατφόρμα Scientix και το συμπεριέλαβαν στο Scientix Digest, που είναι το ενημερωτικό δελτίο της κοινότητας του Scientix.

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο “Playing Europe”

Ο συντονιστής, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας, οι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ KA229 με τίτλο “Playing Europe” σας στέλνουν τις θερμότερες ευχές τους για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων!