2ο Βραβείο για την ταινία του Ομίλου Κινηματογραφικής Παιδείας “The Falling Stones”, στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η διετής ενασχόληση των μαθητών/-τριών του Ομίλου Κινηματογραφικής Ταινίας με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “The Falling Stones” ανταμείφθηκε, αφού η ταινία κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024. Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: https://youtu.be/byzNyf_CYzg

Η ταινία είναι αφιερωμένη στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28/02/2023 και πραγματεύεται τις ευαίσθητες σχέσεις μίας ελληνικής οικογένειας με φόντο αυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Πιο συγκεκριμένα, η Άρτεμις, η οποία είναι φοιτήτρια Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα να επισκεφτεί την οικογένειά της για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Στο σπίτι της, όμως, υπάρχει ένταση, η οποία εστιάζεται στην αντίδραση του πατέρα της που δεν εγκρίνει την επιλογή του έφηβου αδερφού της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Και ενώ οι χαρακτήρες μοιάζουν με πέτρες σε ελεύθερη πτώση, η Άρτεμις επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τη μοιραία αμαξοστοιχία.

Η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το φθινόπωρο του 2024.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους/-ες τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια, θέληση, μεράκι και κέφι, θυσιάζοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ολοκληρώσουν τη δημιουργία τους!

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Σωτήριος Κόλλιας (Θεολόγος)

Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών)

Δράση Ομίλου Χημείας

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Yianni Bourmpakis της Swanson School of Engineering του University of Pittsburgh για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση! Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/ριες μας παρακολούθησαν βίντεο που παρήγαγαν ομάδες φοιτητών/ριών χημικών μηχανικών και τα αξιολόγησαν με βάση συγκριμένα κριτήρια. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βίντεο που αφορούσαν τα αντικείμενα της χημικής κινητικής και του σχεδιασμού αντιδραστήρων σε τομείς, όπως η ηλεκτροχημική παραγωγή υδρογόνου και η παραγωγή βιοντίζελ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης ήταν χαρά μας να συνεργαστούμε, έστω και έμμεσα, με τον Δρ. Ioannis Kerkines και τους μαθητές/ριές του στο ACS Athens (American Community Schools)! Ελπίζουμε να συνεργαστούμε σύντομα ξανά!

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που μελετούν και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που μελετούν, τηλεόραση και κείμενο

Συμμετοχή του Ρητορικού Ομίλου στις “Αντιλογίες 2024”

Θερμά Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές του Ρητορικού Ομίλου του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους, την ευπρεπή παρουσία και πολύ υψηλή επίδοσή τους στους 9ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας 2024 που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη » το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024.

Οι Αγώνες συνδιοργανώθηκαν από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, την Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’Arc”,τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» και τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη», με τη συνεργασία του ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

βλ.: https://www.politropi.gr/el/antilogies-2024

Τα θέματα των «Διττών Λόγων» που επέλεξε η Επιστημονική Επιτροπή για τους δύο κύκλους των Αγώνων και τον τελικό ήταν:

  • Οι φίλοι πρέπει να έχουν ίδιες απόψεις σε βασικά ζητήματα.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά το φυσικό εμπόριο.
  • Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου που προετοιμάσθηκαν από την εκπαιδευτικό και Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου Μαρία Λιτσάρδου και που συμμετείχαν στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2024 είναι οι εξής:

  • από την Α΄ Λυκείου: Ζορμπά-Σφαέλλου Δανάη, Κατράνη Μαρία – Ροζαλία, Κάραλη Βασιλική – Πελαγία (είναι μέλος του Ρητορικού Ομίλου Ευαγγελικής και μαθήτρια του 7ου ΓΕ.Λ. Νέας Σμύρνης «Εστία» )
  • από τη Β΄Λυκείου: Αργυρίου Νικόλαος, Κανταρτζή Αθηνά, Λιναρδάκης Γεώργιος
  • από την Γ΄ Λυκείου : Μουντζουράκη Ναταλία, Σαρχουσούδης Θεμιστοκλής, Τσιρώνης Κωνσταντίνος.
Η Διευθύντρια

Λασκαρίδου Αντιγόνη, Φιλόλογος

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου

Λιτσάρδου Μαρία, Φιλόλογος

 

 

Σκίαση εργασίας και επίσκεψη του κινηματογραφιστή κ. Γρηγόρη Σταυρόπουλου στον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας δύο εκπαιδευτικοί από το Institut Sabadell της Ισπανίας, στο πλαίσιο σκίασης εργασίας με έργο Erasmus+ που υλοποιούν στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το διάστημα 8-12 Απριλίου 2024.

Στην αρχή της συνάντησης, οι μαθητές της Β’ τάξης παρουσίασαν τη διετή τους εργασία στον Όμιλο, η οποία περιλάμβανε εισαγωγή στη θεωρία και την πράξη των κινηματογραφικών τεχνικών, τη συγγραφή σεναρίου, τη δημιουργία μίας ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και την υποβολή της σε μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Α’ τάξης παρουσίασαν το σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη χρονική περίοδο, και μίλησαν για την έμπνευση της κεντρικής ιδέας και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία μυθοπλασίας που σκοπεύουν να δημιουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά.

Καθότι είχαμε τη χαρά και την τιμή την ημέρα αυτή να βρίσκεται κοντά μας ο κινηματογραφιστής κ. Γρηγόρης Σταυρόπουλος, ο κ. Σταυρόπουλος συζήτησε με τους συμμετέχοντες στον Όμιλο και παρείχε χρήσιμη ανατροφοδότηση για τις εργασίες τους. Στη συνέχεια, μίλησε για τον τρόπο και τις τεχνικές αποκατάστασης παλαιών φιλμ, γεγονός το οποίο μας ταξίδεψε στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Με τον κ. Σταυρόπουλο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι Ισπανίδες καθηγήτριες συνομίλησαν με τους μαθητές, έθεσαν ερωτήματα για την πορεία των εργασιών τους, έπειτα συζήτησαν με τον κ. Σταυρόπουλο για θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και μετά το πέρας της συνάντησης έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από αυτήν την εποικοδομητική συνάντηση.

Επίσκεψη του Ομίλου Χημείας στην Εταιρεία Creative Nano

Την Τετάρτη 14/2 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Σχολής μας, μαζί με συμμαθητές/ριες τους της Γ΄ Λυκείου επισκέφτηκαν την εταιρεία νανοτεχνολογίας Creative Nano.

H Creative Nano είναι ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της νανοεπιστήμης. Ειδικότερα, συνθέτει νέα νανοϋλικά, παρέχει στη βιομηχανία ολοκληρωμένες λύσεις για την επεξεργασία επιφανειών με πολλαπλές εφαρμογές (αντιοξειδωτικές επιστρώσεις, φωτοβολταϊκά, αντιμικροβιακές επιφάνειες, βιοδιασπώμενα πολυμερή), προτείνει εναλλακτικές πορείες σύνθεσης υλικών οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και λειτουργεί ως σύμβουλος σε εταιρείες και βιομηχανίες. Αυτή την περίοδο συμμετέχει μεταξύ άλλων σε τρία μεγάλα προγράμματα νανοτεχνολογίας το ΒΙΟMAC (https://www.biomac-oitb.eu/en/normal/home), το FreeMe (https://www.freeme-project.eu/) και το MOZART (https://www.mozart-project.eu/).

Οι μαθητές/ριές μας αρχικά παρακολούθησαν μια εισαγωγική παρουσίαση για τις δραστηριότητες της εταιρείας, το πεδίο της νανοχημείας και τα πλεονεκτήματα των νανοϋλικών από τους Δρ. Αλέξανδρο Ζωίκη Καραθανάση (διευθύνοντα σύμβουλο) και Δρ. Αλέξιο Γρηγορόπουλο (διευθυντή ερευνών).

Ακολούθως ξεναγήθηκαν στους χώρους, τα εργαστήρια και τις πιλοτικές μονάδες της εταιρείας και είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το επιστημονικό της προσωπικό.

Η επίσκεψή μας στην Creative Nano ολοκληρώθηκε με μια ελεύθερη συζήτηση με τους μαθητές/ριές μας να συζητούν με τους επιστήμονες της εταιρείας θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η Σχολή μας και ο υπεύθυνος καθηγητής Χ. Μακεδόνας ευχαριστούν θερμά το προσωπικό της εταιρείας και ιδίως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Αλέξανδρο Ζωίκη Καραθανάση και τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Α. Γρηγορόπουλο για την τιμή που μας έκαναν να μας υποδεχθούν και για το χρόνο που μας αφιέρωσαν!

 

Ο διευθυντής φωτογραφίας κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Κλειδαράς σε Όμιλο του σχολείου μας

Για άλλη μια χρονιά ο Διευθυντής Φωτογραφίας Κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Κλειδαράς επισκέφτηκε τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας του σχολείου μας και μίλησε στους μαθητές μας.

Με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο ο καλεσμένος μας ταξίδεψε τα παιδιά του Ομίλου μας στο σύμπαν της κινούμενης εικόνας μέσα από την προσωπική του περιπλάνηση στον κόσμο της 7ης τέχνης. Τονίζοντας την κοινωνική και ανθρωπιστική προσέγγιση των θεμάτων διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών, μάς έδωσε μια ευαίσθητη οπτική στην προσέγγιση της κάθε ιστορίας που προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη, μέσω του πάθους, του λυρισμού και της ποιητικής διάθεσης που πρέπει να διακρίνει τον κινηματογραφιστή αλλά και της και φιλοσοφίας που πρέπει να τον διέπει.

Μας έδειξε φωτογραφίες οι οποίες εκφράζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο φωτογράφος τον κόσμο και επέμενε στην προσωπική και μοναδική ματιά του καλλιτέχνη, αλλά και βίντεο που ενώνουν τον συναισθηματικό κόσμο των πρωταγωνιστών με τους θεατές τους.

 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές Ειρήνη Αρναούτη και Σωτήρης Κόλλιας ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Κλειδαρά που χάρισε έμπνευση στους μαθητές μας και άνοιξε διόδους για γόνιμο προβληματισμό και δημιουργικό οίστρο.

 

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση 21/01/2024

Ο Θεατρικός Όμιλος του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,
σας προσκαλεί στην παρουσίαση της θεατρικής παράστασης ” Μικρές Κυρίες”
την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ευαγγελικής
Σχολής Σμύρνης.

Ο καθηγητής Παύλος Συμεών στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας Ι & ΙΙ

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας  Ι & ΙΙ του σχολείου μας, τον καθηγητή του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παύλο Συμεών.

Ο κ. Συμεών μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ομίλων μας για την προσωπική του πορεία στον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο και την εξέλιξη αυτής της τέχνης μέσα στα χρόνια. Μας μίλησε για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες αλλά και τις χαρές που έζησε μέσα από το ταξίδι του στον τομέα της φωτογραφίας και της εικόνας. Τόνισε ιδιαίτερα την αγάπη και το πάθος που πρέπει να διακρίνει τον κάθε επαγγελματία του χώρου για το συγκεκριμένο αντικείμενο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθει από τους μαθητές μας για τις ανάγκες που έχει ένας Όμιλος Κινηματογράφου. Μας έδειξε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από δείγματα δουλειάς του στην Ελλάδα και στην Αμερική, ενώ δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων από τα παιδιά των Ομίλων μας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές των Ομίλων και οι μαθητές μας τον ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγισή του και ελπίζουμε να τον έχουμε αρωγό και στη συνέχεια των δράσεων των Ομίλων μας.

 

Η κα Ειρήνη Καριώρη, επαγγελματίας του χώρου του κινηματογράφου, στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:30-16:00, οι Όμιλοι Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ υποδέχτηκαν διαδικτυακά την απόφοιτο της Σχολής μας και πλέον μόνιμο κάτοικο Λονδίνου και εργαζόμενη στη βιομηχανία του διεθνούς κινηματογράφου, κα Ειρήνη Καριώρη.

Η κα Καριώρη μίλησε στους μαθητές για το πώς της γεννήθηκε το ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες, χάρη στην εμπειρία που απέκτησε στις κινηματογραφικές δράσεις και τον Θεατρικό Όμιλο του σχολείου μας. Μίλησε για τις σπουδές της στο Λονδίνο πάνω στα τρισδιάστατα αντικείμενα και ενδύματα, την πορεία της σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, έως τη συμμετοχή της στην πρόσφατη μεγάλη παραγωγή της Warner Bros “Barbie” και τώρα στην παραγωγή του «Μονομάχου 2».

Παρουσίασε στους συμμετέχοντες των Ομίλων δείγματα προηγούμενων δουλειών της και τους εξήγησε την ιεραρχία στον τομέα όπου απασχολείται (Drapes Department), τη δημιουργία ταπετσαριών και υφασμάτινων για σκηνικά. Επίσης αναφέρθηκε στο χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία τους, για τις απαιτήσεις της εργασίας της, το εργασιακό της ωράριο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και την ηθική ικανοποίηση που αποκομίζει.

Έπειτα απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων και μας αποχαιρέτησε με την ενθάρρυνση προς όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μία καριέρα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

Η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική για τους συμμετέχοντες καθότι ήρθαν σε επαφή με μία επαγγελματία του χώρου, η οποία ασκεί ένα πιο εξειδικευμένο καλλιτεχνικό επάγγελμα και διεύρυνε τους ορίζοντές τους σχετικά με τη γκάμα των επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Καριώρη για τον χρόνο της και για το ότι μοιράστηκε τις εμπειρίες της μαζί μας και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα έργα που αναλαμβάνει!

Οι υπεύθυνοι των Ομίλων Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Βράβευση ταινίας Ομίλου Κινηματογράφου

Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κύπρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Cinema…διάβασες;” Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το ΕΚΟΜΕ και το Σπίτι της Κύπρου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ της Δράμας, της Πρεσβείας της Κύπρου, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ο Όμιλος Κινηματογράφου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες μυθοπλασίας (λύκεια)» για την ταινία με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;» Το ίδιο βραβείο έλαβε προηγουμένως και στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών “Camera Zizanio 2022”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του covid-19 και τη μετακίνηση κατόπιν αποστολής γραπτού μηνύματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ελπίζουμε οι μαθητές του σχολείου μας να συνεχίσουν να διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση και σε μελλοντικές δράσεις.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Γεώργιος Θώδης

Ιωάννα Ψευτογιάννη

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG