Σκίαση εργασίας και επίσκεψη του κινηματογραφιστή κ. Γρηγόρη Σταυρόπουλου στον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας δύο εκπαιδευτικοί από το Institut Sabadell της Ισπανίας, στο πλαίσιο σκίασης εργασίας με έργο Erasmus+ που υλοποιούν στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το διάστημα 8-12 Απριλίου 2024.

Στην αρχή της συνάντησης, οι μαθητές της Β’ τάξης παρουσίασαν τη διετή τους εργασία στον Όμιλο, η οποία περιλάμβανε εισαγωγή στη θεωρία και την πράξη των κινηματογραφικών τεχνικών, τη συγγραφή σεναρίου, τη δημιουργία μίας ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και την υποβολή της σε μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Α’ τάξης παρουσίασαν το σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη χρονική περίοδο, και μίλησαν για την έμπνευση της κεντρικής ιδέας και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία μυθοπλασίας που σκοπεύουν να δημιουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά.

Καθότι είχαμε τη χαρά και την τιμή την ημέρα αυτή να βρίσκεται κοντά μας ο κινηματογραφιστής κ. Γρηγόρης Σταυρόπουλος, ο κ. Σταυρόπουλος συζήτησε με τους συμμετέχοντες στον Όμιλο και παρείχε χρήσιμη ανατροφοδότηση για τις εργασίες τους. Στη συνέχεια, μίλησε για τον τρόπο και τις τεχνικές αποκατάστασης παλαιών φιλμ, γεγονός το οποίο μας ταξίδεψε στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Με τον κ. Σταυρόπουλο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι Ισπανίδες καθηγήτριες συνομίλησαν με τους μαθητές, έθεσαν ερωτήματα για την πορεία των εργασιών τους, έπειτα συζήτησαν με τον κ. Σταυρόπουλο για θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και μετά το πέρας της συνάντησης έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από αυτήν την εποικοδομητική συνάντηση.

Επίσκεψη του Ομίλου Χημείας στην Εταιρεία Creative Nano

Την Τετάρτη 14/2 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Σχολής μας, μαζί με συμμαθητές/ριες τους της Γ΄ Λυκείου επισκέφτηκαν την εταιρεία νανοτεχνολογίας Creative Nano.

H Creative Nano είναι ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της νανοεπιστήμης. Ειδικότερα, συνθέτει νέα νανοϋλικά, παρέχει στη βιομηχανία ολοκληρωμένες λύσεις για την επεξεργασία επιφανειών με πολλαπλές εφαρμογές (αντιοξειδωτικές επιστρώσεις, φωτοβολταϊκά, αντιμικροβιακές επιφάνειες, βιοδιασπώμενα πολυμερή), προτείνει εναλλακτικές πορείες σύνθεσης υλικών οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και λειτουργεί ως σύμβουλος σε εταιρείες και βιομηχανίες. Αυτή την περίοδο συμμετέχει μεταξύ άλλων σε τρία μεγάλα προγράμματα νανοτεχνολογίας το ΒΙΟMAC (https://www.biomac-oitb.eu/en/normal/home), το FreeMe (https://www.freeme-project.eu/) και το MOZART (https://www.mozart-project.eu/).

Οι μαθητές/ριές μας αρχικά παρακολούθησαν μια εισαγωγική παρουσίαση για τις δραστηριότητες της εταιρείας, το πεδίο της νανοχημείας και τα πλεονεκτήματα των νανοϋλικών από τους Δρ. Αλέξανδρο Ζωίκη Καραθανάση (διευθύνοντα σύμβουλο) και Δρ. Αλέξιο Γρηγορόπουλο (διευθυντή ερευνών).

Ακολούθως ξεναγήθηκαν στους χώρους, τα εργαστήρια και τις πιλοτικές μονάδες της εταιρείας και είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το επιστημονικό της προσωπικό.

Η επίσκεψή μας στην Creative Nano ολοκληρώθηκε με μια ελεύθερη συζήτηση με τους μαθητές/ριές μας να συζητούν με τους επιστήμονες της εταιρείας θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η Σχολή μας και ο υπεύθυνος καθηγητής Χ. Μακεδόνας ευχαριστούν θερμά το προσωπικό της εταιρείας και ιδίως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Αλέξανδρο Ζωίκη Καραθανάση και τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Α. Γρηγορόπουλο για την τιμή που μας έκαναν να μας υποδεχθούν και για το χρόνο που μας αφιέρωσαν!

 

Ο διευθυντής φωτογραφίας κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Κλειδαράς σε Όμιλο του σχολείου μας

Για άλλη μια χρονιά ο Διευθυντής Φωτογραφίας Κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Κλειδαράς επισκέφτηκε τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας του σχολείου μας και μίλησε στους μαθητές μας.

Με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο ο καλεσμένος μας ταξίδεψε τα παιδιά του Ομίλου μας στο σύμπαν της κινούμενης εικόνας μέσα από την προσωπική του περιπλάνηση στον κόσμο της 7ης τέχνης. Τονίζοντας την κοινωνική και ανθρωπιστική προσέγγιση των θεμάτων διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών, μάς έδωσε μια ευαίσθητη οπτική στην προσέγγιση της κάθε ιστορίας που προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη, μέσω του πάθους, του λυρισμού και της ποιητικής διάθεσης που πρέπει να διακρίνει τον κινηματογραφιστή αλλά και της και φιλοσοφίας που πρέπει να τον διέπει.

Μας έδειξε φωτογραφίες οι οποίες εκφράζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο φωτογράφος τον κόσμο και επέμενε στην προσωπική και μοναδική ματιά του καλλιτέχνη, αλλά και βίντεο που ενώνουν τον συναισθηματικό κόσμο των πρωταγωνιστών με τους θεατές τους.

 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές Ειρήνη Αρναούτη και Σωτήρης Κόλλιας ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Κλειδαρά που χάρισε έμπνευση στους μαθητές μας και άνοιξε διόδους για γόνιμο προβληματισμό και δημιουργικό οίστρο.

 

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση 21/01/2024

Ο Θεατρικός Όμιλος του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,
σας προσκαλεί στην παρουσίαση της θεατρικής παράστασης ” Μικρές Κυρίες”
την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ευαγγελικής
Σχολής Σμύρνης.

Ο καθηγητής Παύλος Συμεών στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας Ι & ΙΙ

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας  Ι & ΙΙ του σχολείου μας, τον καθηγητή του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παύλο Συμεών.

Ο κ. Συμεών μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ομίλων μας για την προσωπική του πορεία στον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο και την εξέλιξη αυτής της τέχνης μέσα στα χρόνια. Μας μίλησε για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες αλλά και τις χαρές που έζησε μέσα από το ταξίδι του στον τομέα της φωτογραφίας και της εικόνας. Τόνισε ιδιαίτερα την αγάπη και το πάθος που πρέπει να διακρίνει τον κάθε επαγγελματία του χώρου για το συγκεκριμένο αντικείμενο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθει από τους μαθητές μας για τις ανάγκες που έχει ένας Όμιλος Κινηματογράφου. Μας έδειξε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από δείγματα δουλειάς του στην Ελλάδα και στην Αμερική, ενώ δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων από τα παιδιά των Ομίλων μας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές των Ομίλων και οι μαθητές μας τον ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγισή του και ελπίζουμε να τον έχουμε αρωγό και στη συνέχεια των δράσεων των Ομίλων μας.

 

Η κα Ειρήνη Καριώρη, επαγγελματίας του χώρου του κινηματογράφου, στους Ομίλους Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:30-16:00, οι Όμιλοι Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ υποδέχτηκαν διαδικτυακά την απόφοιτο της Σχολής μας και πλέον μόνιμο κάτοικο Λονδίνου και εργαζόμενη στη βιομηχανία του διεθνούς κινηματογράφου, κα Ειρήνη Καριώρη.

Η κα Καριώρη μίλησε στους μαθητές για το πώς της γεννήθηκε το ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες, χάρη στην εμπειρία που απέκτησε στις κινηματογραφικές δράσεις και τον Θεατρικό Όμιλο του σχολείου μας. Μίλησε για τις σπουδές της στο Λονδίνο πάνω στα τρισδιάστατα αντικείμενα και ενδύματα, την πορεία της σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, έως τη συμμετοχή της στην πρόσφατη μεγάλη παραγωγή της Warner Bros “Barbie” και τώρα στην παραγωγή του «Μονομάχου 2».

Παρουσίασε στους συμμετέχοντες των Ομίλων δείγματα προηγούμενων δουλειών της και τους εξήγησε την ιεραρχία στον τομέα όπου απασχολείται (Drapes Department), τη δημιουργία ταπετσαριών και υφασμάτινων για σκηνικά. Επίσης αναφέρθηκε στο χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία τους, για τις απαιτήσεις της εργασίας της, το εργασιακό της ωράριο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και την ηθική ικανοποίηση που αποκομίζει.

Έπειτα απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων και μας αποχαιρέτησε με την ενθάρρυνση προς όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μία καριέρα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

Η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική για τους συμμετέχοντες καθότι ήρθαν σε επαφή με μία επαγγελματία του χώρου, η οποία ασκεί ένα πιο εξειδικευμένο καλλιτεχνικό επάγγελμα και διεύρυνε τους ορίζοντές τους σχετικά με τη γκάμα των επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Καριώρη για τον χρόνο της και για το ότι μοιράστηκε τις εμπειρίες της μαζί μας και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα έργα που αναλαμβάνει!

Οι υπεύθυνοι των Ομίλων Κινηματογραφικής Παιδείας Ι και ΙΙ

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Βράβευση ταινίας Ομίλου Κινηματογράφου

Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κύπρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Cinema…διάβασες;” Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το ΕΚΟΜΕ και το Σπίτι της Κύπρου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ της Δράμας, της Πρεσβείας της Κύπρου, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ο Όμιλος Κινηματογράφου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες μυθοπλασίας (λύκεια)» για την ταινία με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;» Το ίδιο βραβείο έλαβε προηγουμένως και στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών “Camera Zizanio 2022”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του covid-19 και τη μετακίνηση κατόπιν αποστολής γραπτού μηνύματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ελπίζουμε οι μαθητές του σχολείου μας να συνεχίσουν να διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση και σε μελλοντικές δράσεις.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Γεώργιος Θώδης

Ιωάννα Ψευτογιάννη

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG

 

Όμιλοι 2023-2024

Από τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία των Ομίλων του σχολείου μας. Για την εγγραφή των μαθητών/τριών απαιτείται αίτηση του κηδεμόνα. Την αίτηση θα την βρείτε εδώ. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν τις αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή 29/9/2023.

Στους Ομίλους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές/τριες και από άλλα σχολεία.

Το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε  τη λειτουργία των παρακάτω Ομίλων για το σχολικό έτος 2023-2024 :

1) Ρητορικός 2) Φιλαναγνωσίας 3) Κινηματογραφικής Παιδείας (Α΄ Λυκείου) 4) Κινηματογραφικής Παιδείας (Β΄ Λυκείου) 5) Φυσικής 6) Θεατρικός 7) Χημείας 8) Βιολογίας

Ρητορικός

Για όλες τις Τάξεις του Λυκείου

( Ευαγγελικής Σχολής και άλλων Σχολείων)

Κάθε Δευτέρα, 14:30 έως 16:00 .

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Δρ. Μαρία Λιτσάρδου (φιλόλογος)

Λίγα λόγια για τον Όμιλο…

Στο Ρητορικό Όμιλο, που λειτουργεί πολλά χρόνια στο Λύκειό μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξασκούνται στην εκφορά δημόσιου, δημοκρατικού και πειστικού λόγου. Μια παρουσίαση του Ομίλου μπορείτε να δείτε εδώ:

ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ 2023-24_ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΣΑΡΔΟΥ_PowerPoint

Μας προβληματίζουν θέματα διαχρονικά και επίκαιρα και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας μπροστά σε κοινό, ακολουθώντας την κατάλληλη μεθοδολογία στο λόγο, στην επιχειρηματολογία, στην κίνηση, στο ύφος, στην τοποθέτηση της φωνής, ώστε να πείθουμε το ακροατήριό μας.

Μάλιστα, κάποια από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν συμπεριλαμβάνονται και στη θεματολογία της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκφρασης/Έκθεσης) του Λυκείου.

Με «διττούς λόγους», «αυθόρμητο λόγο», «προτρεπτικό λόγο», με «νοηματική/ εκφραστική/ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν απόψεις, να εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να εξασκούνται στο Λόγο-Αντίλογο, στην κατασκευή επιχειρήματος-αντεπιχειρήματος, στην ευπρεπή διαφωνία, αλλά και στην ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία ενός κειμένου.

Καλλιεργούνται, λοιπόν, δεξιότητες για πειστική και αποτελεσματική παρουσία των ομιλητών/τριών μπροστά σε κοινό και λαμβάνουμε μέρος σε Σχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που οργανώνονται είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από άλλους φορείς.

Θα χαρώ να γνωρίσω τους μαθητές και τις μαθήτριες με αυτά τα ενδιαφέροντα.

Η Καθηγήτρια του Ρητορικού Ομίλου

Μαρία Λιτσάρδου, δ.φ.

 

Φιλαναγνωσίας

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας, που λειτουργεί για τέταρτο χρόνο στο Λύκειο Ευαγγελικής Σμύρνης, έχει ως στόχο την εφαρμογή κριτικής σκέψης και την εμβάθυνση κατανόησης και αντίληψης κατά την ανάγνωση και ανάλυση κειμένων (δοκιμίων λόγου, λογοτεχνικών, επιστημονικών δοκιμίων, ποίησης). Προσβλέπει στην εξοικείωση των μαθητών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ με σύγχρονες μεθόδους ανάγνωσης, κατανόησης και ερμηνείας (ερμηνευτική μέθοδος).

Συγκεκριμένα :

  1. Προετοιμαζόμαστε όλοι οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων για τις Πανελλήνιες (για το μάθημα Γλώσσα-Λογοτεχνία):
  • εξετάζουμε σύγχρονες προσεγγίσεις ως προς την αναγνώριση αφηγηματικών στοιχείων πεζών κειμένων.
  • επιχειρούμε εκφραστικές ερμηνευτικές αναγνώσεις ποιημάτων.
  • εξοικειωνόμαστε με την αναγνώριση κειμενικών δεικτών.
  • εκπαιδευόμαστε στη σωστή ανάλυση ιστορικών πηγών (μόνο για μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης).
  1. Αναλύουμε το επιστημολογικό υπόβαθρο των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων, π.χ. διαβάζουμε και κατανοούμε το βασικό έργο του THOMAS KUHN ‘Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων. Διακρίνουμε έννοιες, μεθοδολογία και έτσι εξασκούμε την κριτική σκέψη.
  2. Καλούμε ομιλητές (πεζογράφους, κριτικούς, καθηγητές άλλων ειδικοτήτων).
  3. Εξασκούμαστε στη δημιουργική γραφή.
  4. Παίρνουμε μέρος σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

 

Κινηματογραφικής Παιδείας (Α΄ Λυκείου)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών & Διδάκτωρ Μιντιακής Αγωγής)

Ημέρα-ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

Σου αρέσει να βυθίζεσαι στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες και να απολαμβάνεις ταινίες που σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους; Θέλεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας Ι του σχολείου μας. Αν είσαι μαθητής Α’ Λυκείου, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου μαζί μας. Μπορείς να δεις ένα δείγμα βραβευμένης ταινίας μυθοπλασίας του Ομίλου κατά το περσινό σχολικό έτος εδώ.

Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα όπως: πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτή η Τέχνη, ποιες είναι οι τεχνικές της κινηματογραφικής γραφής, πώς γυρίζονται οι ταινίες στα μεγάλα στούντιο και ποια είναι η χρήση των εφέ, πώς γράφεται ένα σενάριο, ποια είναι τα επαγγέλματα του κινηματογράφου. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε ταινίες και θα τις αναλύσουμε αισθητικά μέσα από κριτική συζήτηση. Παράλληλα, θα έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου και τέλος θα γράψετε το δικό σας σενάριο, το οποίο την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνει ταινία που θα σταλεί σε μαθητικό διαγωνισμό.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!

D:\ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΜΙΛΟΙ & ΔΡΑΣΕΙΣ\ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2023-2024\ΑΦΙΣΑ ΟΜΙΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ι_page-0001.jpg

 

Κινηματογραφικής Παιδείας (Β΄ Λυκείου)

Υπεύθυνος καθηγητής: Σωτήριος Κόλλιας (Δρ Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., μέλος επιτροπής ελέγχου κινηματογραφικών ταινιών Γ. Γραμματείας Ενημέρωσης)

Ημέρα-ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

Θέλεις να δεις το σενάριό σου να γίνεται ταινία; Θέλεις να συμμετάσχεις στα γυρίσματα μικρού μήκους ταινίας με σκοπό να σταλεί σε πανελλαδικούς μαθητικούς διαγωνισμούς; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας ΙΙ του σχολείου μας. Αν είσαι μαθητής/τρια Β’ Λυκείου, μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου μαζί μας. Μπορείς να δεις ένα δείγμα βραβευμένης ταινίας μυθοπλασίας του Ομίλου κατά το περσινό σχολικό έτος εδώ.

Φέτος θα εμπλακούμε στη διαδικασία δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους από σενάριο που έγραψαν οι μαθητές μας την προηγούμενη σχολική χρονιά, με σκοπό να διαγωνιστεί σε μαθητικό φεστιβάλ ταινιών. Παράλληλα, θα έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου για να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους μαζί μας.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!

 

Χημείας 

Ο όμιλος προτείνεται να περιλαμβάνει δυο θεματικές ενότητες. (α) Η πρώτη ενότητα θα έχει ως κεντρική έννοια το πείραμα της χημείας. Οι μαθητές θα κληθούν να γνωρίσουν τις βασικές εργαστηριακές τεχνικές, τόσο της ανόργανης όσο και της ενόργανης ανάλυσης και μέσω αυτών θα κληθούν να επιβεβαιώσουν, να χρησιμοποιήσουν και τελικά να κατανοήσουν βασικές έννοιες της γενικής χημείας. (β) Η δεύτερη ενότητα θα έχει ως κεντρική ιδέα τις προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι μαθητές θα γνωρίσουν πώς οι επιστήμονες σχεδιάζουν για παράδειγμα ένα νέο καταλύτη ή ένα νέο φάρμακο και πώς είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ιδιότητες ενώσεων που δεν έχουν συντεθεί ακόμα στο χημικό εργαστήριο. Παράλληλα θα υπάρξει προετοιμασία των μαθητών του ομίλου προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, π.χ. Chemistry Rediscovered και Science on Stage.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://eclass.sch.gr/courses/EL526167/

https://www.youtube.com/channel/UCYPVPryy3Pj0AZRdyllM-4A

Εικόνα που περιέχει κείμενο, καρτούν Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Βιολογίας

Η βιολογία είναι μια σύγχρονη επιστήμη με ένα ευρύ φάσμα έρευνας Στα πλαίσια του ομίλου Η βιολογία συναντά την κοινωνία σκεπτόμαστε να επεξεργαστούμε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης των υδάτων και των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης των νοσημάτων. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανόηση των βιολογικών φαινομένων ξεκινά από την εξερεύνηση του κυττάρου. Έτσι θα αναζητήσουμε στα πρώτα βήματα τη γνωριμία με το κύτταρο, που το αναλυτικό πρόγραμμα του λυκείου το αφήνει εκτός.

Αριθμός ωρών ομίλου ανά εβδομάδα 2. Απευθύνεται σε μαθητές  Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη 2:15 – 4:00.

E:\Sevasti_Profile\Desktop\Desktop\EBL\Spiral plant_EMBL_Oona Tiirakari_digital(1).png

Υπεύθυνη καθηγήτρια :Βαμβακοπούλου Σεβαστή.ΠΕ04.04 (Βιολόγος) MSc ,Med

 

 

 

 

 

 

Χάλκινο μετάλλιο μαθηματικών στον μαθητή μας Ιωάννη Μαυρίκο στην 40η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών

Ο μαθητής μας, της Γ΄ λυκείου, Ιωάννης Μαυρίκος, ο οποίος διακρίθηκε στην 40η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με αργυρό μετάλλιο, συμμετείχε στην Εθνική μας ομάδα για την 40η Β.Μ.Ο. στην Αττάλεια της Τουρκίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Η Εθνική μας ομάδα είχε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της, καθώς και οι 6 διαγωνιζόμενοί μας πήραν μετάλλιο (συνολικά 3 αργυρά και 3 χάλκινα). Ο Γιάννης έδειξε από τις πρώτες ημέρες στο σχολείο την αγάπη του για τα Μαθηματικά και τις επιστήμες, συμμετείχε στον όμιλο Μαθηματικών, προετοιμαζόταν τα τελευταία τρία έτη συστηματικά για τους διαγωνισμούς μαθηματικών και αυτή του η επιτυχία αναδεικνύει τους κόπους του.

Εικόνα 1: Ο Γ. Μαυρίκος στην Αττάλεια με το χάλκινο μετάλλιο.

Συγχαρητήρια Γιάννη και καλή πρόοδο!

Εικόνα 2: Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2023.
Η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε 6 μετάλλια (3 αργυρά και 3 χάλκινα) στην Αττάλεια Τουρκίας.