3η θέση στον Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024

Την 3η θέση στον Μαθητικό Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024 κατέκτησε η ομάδα ρομποτικής Asterius. Η ομάδα κατασκεύασε ένα μικρό δορυφόρο με αποστολή την εξερεύνηση του κλίματος άλλων πλανητών, ο οποίος μπορεί να διαιρείται σε δύο ίδιους υπο-δορυφόρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου από Cansat.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας 25-28 Απριλίου 2024, με διοργάνωση από την SPIN.

Τα μέλη της ομάδας δούλεψαν μεθοδικά σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και το επίπεδο δυσκολίας της κατασκευής (ίδιο ζητούμενο αλλά στο μισό μέγεθος!), κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο.

Συνεργασία, ομαδικότητα, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου, λήψη αποφάσεων υπό πίεση, ψηφιακές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση είναι μερικά από τα οφέλη της συμμετοχής των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό αυτό, με κυριότερο όμως μάθημα το ότι «Δεν τα παρατάμε ποτέ».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν, μας στήριξαν και πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε.

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορικής)

Μαρία Διακόνου (Φυσικής)

     

 

Διαγωνισμός Cansat In Greece 2024

Με ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας θα φιλοξενήσει στους χώρους του τον τελικό του διαγωνισμού Cansat In Greece 2024 που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Απριλίου.

Την Πέμπτη 25/4, το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους σε κριτές και κοινό. Το πρόγραμμα του διαγωνισμού παρουσιάζεται παρακάτω. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/4 σε άλλο χώρο.

Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

Η ομάδα ρομποτικής Asterius αποτελείται από μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, με συντονίστριες καθηγήτριες τις Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορική) και Μαρία Διακόνου (Φυσική).

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\logo_asterius_small.png

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, υπό την καθοδήγηση του κ. Χρήστου Φανίδη, και μάλιστα η ομάδα ρομποτικής έχει κατακτήσει μία φορά την 1η θέση και δύο φορές τη 2η θέση.

Τι είναι το CanSat

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO (European Space Education Resource Office) GREECE. Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια μαθητική ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον European Space Agency (ESA).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

https://cansat.gr/wp-content/uploads/2019/10/cansats-in-europe-logo.png

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.esa.int/Education/CanSat/What_is_a_CanSat

https://www.esa.int/Education/CanSat/2023_European_CanSat_Competition

Βράβευση του σχολείου μας στον μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη βράβευση του Σχολείου μας στον Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» για το σχολικό έτος 2023-2024. Η ταινία φέρει τον τίτλο: «Wahrheit macht frei» (Η αλήθεια ελευθερώνει). Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής μαθητές/τριες της Β’ τάξης: Κλεφτογιάννης Νικόλαος, Κουκά Νίκη, Λέκα Σοφία. Φιλική συμμετοχή (στο τραγούδι) είχαν οι μαθήτριες: Κανταρτζή Αθηνά και Νονότα Σοφία.

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές/τριες μέσα από το έργο τους εξέφρασαν βιωματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και εξοικειώθηκαν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα του παρελθόντος μελετώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές. Μεταξύ άλλων αξιοποιήθηκε σημαντική μαρτυρία επιζήσασας από το αρχείο της ΕΡΤ (με εξασφάλιση της σχετικής άδειας) και υλικό από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Τσαπάρα Ξανθή για την καθοδήγηση των μαθητών/τριών και τη γενική επιμέλεια του έργου, την εκπαιδευτικό κ. Διακόνου Μαρία για τη διάθεση ενδυμασιών και τη συμβολή της στη διαμόρφωση των σκηνικών καθώς και τον εκπαιδευτικό κ. Κόλλια Σωτήριο για το φωτογραφικό υλικό και την έμπνευση με αφορμή σύγγραμμα από το προσωπικό του συγγραφικό αρχείο.

Οι πρωτεύσαντες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο:

https://video.sch.gr/asset/detail/MzItCEAGlSIVlXhW7wlOi8ox

 

Βράβευση της Ευαγγελικής Σχολής για την 1η θέση στο Par-OLYMPIA Festival

«Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports»

Parolympia_20231103-214815_Drive.jpg

βραβείο-βίντεο-Λύκειο-1-Ευαγγελική-768x512.jpg

Εικόνα . Η βράβευση από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Αθανάσιο Τσιβιλή

χορός-1-768x513.jpg

Εικόνα .Χορός με αμαξίδιο

parolympIMG-1402.jpg

Εικόνα . Αντιπροσωπεία μαθητών μας με την διευθύντρια κ. Λασκαρίδου Αντιγόνη

Parolymp_IMG-fdf7b.jpg

Για την πρώτη θέση στην κατηγορία «Καλύτερα Παραολυμπιακά Βίντεο Γυμνασίων & Λυκείων», μαζί με το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, βραβεύτηκε το σχολείο μας, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση βράβευσης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο Παραολυμπιακό Φεστιβάλ Par-OLYMPIA και   έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό «Σχολικός Αθλητισμός και Συμπερίληψη». Περισσότερα από 100 (εκατό) σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Παραολυμπιακών Αθλημάτων που υλοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Par-OLYMPIA  και στη συνέχεια έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς Παραολυμπιακού Βίντεο, Παραολυμπιακής ζωγραφικής/αφίσας και Παραολυμπιακών γνώσεων.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, με την παρουσία μαθητών και μαθητριών των βραβευθέντων σχολείων και την διαδικτυακή συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Το σχολείο μας βραβεύτηκε για το βίντεο «Φορέσαμε τα παπούτσια σας»

https://drive.google.com/file/d/12hea8MzonBxTkWjFzB-ew2WwH4MlTq8y/view?usp=drive_web

δείχνοντας έμπρακτα ότι έννοιες όπως σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απόκτηση γνώσεων και ενσυναίσθηση για τα άτομα με αναπηρία και αθλητισμός, βρίσκονται ψηλά στις εκπαιδευτικές μας προτεραιότητες με τη δημιουργία βίντεο (διάρκειας τριών λεπτών) και θέμα την διδασκαλία των Παραολυμπιακών αθλημάτων σεναρίου 4 διδακτικών ωρών, στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, που υλοποιήθηκε την περσινή σχολική χρονιά. Την επιμέλεια του βίντεο όπου συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Β Λυκείου, επιμελήθηκε ο μαθητής Τσολάκης Γιώργος και τον ευχαριστούμε θερμά για την δημιουργία του.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

  1. Καλύτερα Παραολυμπιακά Βίντεο Δημοτικών Σχολείων
    • 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας για το βίντεο «Παίξε διαφορετικά – Παίξε με τις αισθήσεις σου»
    • Δημοτικό Σχολείο Πιτσιδίων Κρήτης για το βίντεο «Ο Λαγός και η Χελώνα»
    • 12ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης για το βίντεο «Παρουσιάζοντας τα Παραολυμπιακά Αθλήματα»
  2. Καλύτερα Παραολυμπιακά Βίντεο Γυμνασίων & Λυκείων
  • Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων για το βίντεο «Par-OLYMPIA Symbol»
  • Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για το βίντεο «Φορέσαμε τα παπούτσια σας»
  1. Καλύτερο Παραολυμπιακό Βίντεο Ειδικού Σχολείου
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας για το βίντεο «Yes I can»
  1. Καλύτερα Παραολυμπιακά Έργα Ζωγραφικής / Αφίσας
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκη για την αφίσα «Παραολυμπιακό Κολάζ»
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης
  • Γυμνάσιο Ριζωμάτων Ημαθίας
  1. Ειδικά Σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Παραολυμπιακών γνώσεων
  • ΕΕΕΕΚ Δράμας
  • ΕΕΕΕΚ Αριδαίας Πέλλας
  • ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας Πέλλας
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας
  1. Δημοτικά Σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Παραολυμπιακών γνώσεων
  • Δημοτικό Σχολείο Κάμπου Μεσσηνίας
  • Δημοτικό Σχολείο Θεολόγου – Ποτού Θάσου
  • Δημοτικό Σχολείο Σφακιδακίου Αργολίδας
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης
  • 37ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
  1. Γυμνάσια και Λύκεια που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Παραολυμπιακών γνώσεων
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων
  • 1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης Καβάλας
  • Γενικό Λύκειο Σουφλίου
  • Γυμνάσιο Πλωμαρίου
  • Γενικό Λύκειο Γέρας Λέσβου
  1. Βραβεύσεις σχολείων με διακεκριμένες και εμπνευσμένες  Παραολυμπιακές Δράσεις
  • Ειδικό σχολείο Ιλίου για την συμμετοχή των μαθητών τους στο Sport Event Par-OLYMPIA
  • 26ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου για την πρωτοποριακή του συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων  δράση να διακοσμήσουν με Παραολυμπιακά γκράφιτι το σχολείο τους
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα για την 1η θέση που κατέκτησαν στο Μαθητικό πρωτάθλημα Μπότσια Γενικών Σχολείων

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός

Σάρλας Γιώργος

 

Υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται καμία διάκριση λόγω του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, δημιουργήσαμε σε ομάδες αφίσες υποστηρίζοντας η κάθε ομάδα και από ένα ανθρώπινο δικαίωμα που επέλεξε.

Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπορεί να ερμηνευτεί χωρίς τη χριστιανική παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στον δυτικό κόσμο. Η ισότητα, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, και όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές τις αξίες προβάλλονται ως ύψιστες κατακτήσεις του πολιτισμένου κόσμου και έχουν τις ρίζες τους στη μακραίωνη χριστιανική παράδοση.

 

Το αποτέλεσμα των δημιουργιών των παιδιών μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:

 

 

Συμμετοχή της Σχολής μας στους 12ους πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων φυσικών επιστημών

Το διήμερο 5-6/11/2023 πραγματοποιήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, οι: 12οι πανελλήνιοι αγώνες κατασκευών και πειραμάτων φυσικών επιστημών, με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ελληνική συντονιστική επιτροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και χορηγό τον Δήμο Αιγάλεω. Την εκδήλωση επισκέφτηκαν με οργανωμένες επισκέψεις 500 μαθητές από 12 σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και ευρύ κοινό.

Τη Σχολή μας εκπροσώπησαν οι Χ. Μακεδόνας, Μ.-Φ. Μητσιώνη και Μ. Στούρας με την εργασία τους «Κατασκευή φασματοφωτομέτρου και δημιουργία λογισμικού με τα οποία είναι δυνατή η λήψη φασμάτων ορατού σε πραγματικό χρόνο στη σχολική τάξη».

Περισσότερα για την εκδήλωση καθώς και το σχετικό δελτίο τύπου με τις νικήτριες ομάδες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://etsito.mysch.gr/?q=node/99

 

Βράβευση ταινίας Ομίλου Κινηματογράφου

Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κύπρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Cinema…διάβασες;” Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το ΕΚΟΜΕ και το Σπίτι της Κύπρου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ της Δράμας, της Πρεσβείας της Κύπρου, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ο Όμιλος Κινηματογράφου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες μυθοπλασίας (λύκεια)» για την ταινία με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;» Το ίδιο βραβείο έλαβε προηγουμένως και στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών “Camera Zizanio 2022”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του covid-19 και τη μετακίνηση κατόπιν αποστολής γραπτού μηνύματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ελπίζουμε οι μαθητές του σχολείου μας να συνεχίσουν να διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση και σε μελλοντικές δράσεις.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Γεώργιος Θώδης

Ιωάννα Ψευτογιάννη

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG

 

Εκδήλωση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας

Την Παρασκευή 12/05/2023, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που οργανώνει η καθηγήτρια Λ. Καρίμαλη, φιλοξένησε την κ. Άννα Αφεντουλίδου, διακεκριμένη φιλόλογο και ποιήτρια που υπηρετεί στο ΙΕΠ στη Μονάδα Ανθρωπιστικών επιστημών και Φιλολογίας ως αναπληρώτρια συντονίστρια στη Μονάδα Ειδικής Αγωγής.

Κατά την επίσκεψή της οι μαθητές του τμήματος Α2΄Λυκείου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας συμμετείχαν σε ένα δίωρο Εργαστήριο Ποίησης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της ιδίας. Την πρώτη ώρα πραγματοποιήθηκε ανάλυση του ποιήματός της ?Παίγνιον? από τη ποιητική συλλογή της ?Ιστορίες Εικονικής Ισορροπίας? (εκδόσεις Γαβριήλ), ενώ τη δεύτερη ώρα οι μαθητές ασκήθηκαν στη Δημιουργική Γραφή Ποιήματος με οδηγίες που δόθηκαν από την ίδια. Ευχαριστώ θερμά τη κ. Αφεντουλίδου για τη μοναδική ευκαιρία που πρόσφερε στους μαθητές να συμμετέχουν σε μια βιωματική ανάλυση του ποιητικού της έργου, αλλά και στην άσκηση δημιουργίας δικού τους ποιήματος. Κατόπιν συζήτησης μαζί της, προσβλέπουμε σε μελλοντικές εκτενείς συνεργασίες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Λία Καρίμαλη

Δράση στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας Β’ τάξης, με βάση το θεατρικό έργο “Οι 12 ένορκοι”

 

Όταν ο Reginald Rose κλήθηκε ως ένορκος σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε γκρινιάζοντας ήταν «Γιατί εμένα;».

Όταν όμως βρέθηκε σε ένα δωμάτιο αντιμέτωπος με έναν παράξενο άντρα του οποίου η μοίρα ήταν ξαφνικά λίγο πολύ στα δικά του χέρια, ολόκληρη η στάση του άλλαξε.

Αυτό το προσωπικό βίωμα αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει το θεατρικό έργο «οι 12 ενόρκοι», το οποίο μετέπειτα ο Σίντνεϊ Λουμέτ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1957.

Μια ταινία που διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα δωμάτιο, με την κάμερα να είναι διαρκώς σε κίνηση και να δημιουργεί τέτοια ένταση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι δυνατότερες από την εικόνα.

Μια ταινία ανυπολόγιστης αξίας. Όχι μόνο καλλιτεχνικής, αλλά και κοινωνικής-πολιτικής. Μια διατριβή πάνω στην αντικειμενικότητα της αλήθειας, στην αναγκαιότητα της δίκαιης μεταχείρισης, την αξία της διαφορετικότητας, την επικινδυνότητα των προκαταλήψεων, την μαζικοποίηση των συνειδήσεων. Μια ταινία που βγαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους του κλειστοφοβικού δωματίου όπου διαδραματίζεται και αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα ? ζητήματα εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών οι μαθητές της Β? Λυκείου και το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ευρηματικό. Αξιοποιώντας ποικίλες μορφές έκφρασης, έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες κι απόψεις, παρουσίασαν την δική τους οπτική, τις δικές τους εκδοχές, με εργαλεία τους την φαντασία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά τους.

https://padlet.com/liakost/12-angry-men-the-project-1jtju0wuqt778ytl

Πηγές:

Reginald Rose and the Journey of 12 Angry Men, Phil Rosenzweig, 2021, Fordham University Press

Περιοδικό Σινεμά, Πάνος Αχτσιόγλου https://www.cinemagazine.gr/themata/arthro/12_angry_men_review-130635845/

Πηγές εικόνων:

http://www.footlightsgallery.com/imagelg/12angrymen.jpg

https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20056587

Χάρτινοι Γερανοί ως Σύμβολο Ειρήνης στον κόσμο

Το Origami ήταν αρχικά γνωστό στην ιαπωνική κουλτούρα ως orikata, και έγινε γνωστό ως origami το 1880. Στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα, ο γερανός πιστεύεται ότι ζει για 1.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και τη μακροζωία και τα φτερά του πιστεύεται ότι παρέχουν προστασία. Οι Ιάπωνες αγαπούν ιδιαίτερα τον γερανό και συχνά τον αναφέρουν ως το «πουλί της ευτυχίας». Εξασκούν το origami και δωρίζουν τις χάρτινες δημιουργίες τους σε φίλους και συγγενείς. Σήμερα, το origami συνεχίζει να είναι ένα δημοφιλές χόμπι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο.

Γερανοί origami, δημιουργίες μαθητών/τριών του σχολείου μας

Χαρακτηριστική ιστορία στην Ιαπωνία αποτελεί η ζωή της Sadako Sasaki, ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε στην Χιροσίμα το 1945 και πέθανε από λευχαιμία. Η Sadako και η οικογένειά της ζούσαν στη Χιροσίμα ένα μίλι από το σημείο όπου έπεσε η βόμβα. Όπως και όλοι οι κάτοικοι της Χιροσίμα, η οικογένεια Sasaki ήρθε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη τροφής και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Sadako ήταν ένα χαρούμενο υγιές παιδί, γρήγορη δρομέας και δημοφιλής στους συμμαθητές της. Στην ηλικία των δώδεκα ετών εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λευχαιμίας και η εισαγωγή της στο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία. Η ίδια καθ? όλη την διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο παρέμεινε αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα.

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Φωτογραφία της Sadako Sasaki

Με δική της πρωτοβουλία η Λέσχη Νέων του Ερυθρού Σταυρού έδωσε στην Sadako και στα άλλα παιδιά που έμεναν στο νοσοκομείο γερανούς origami. Οι γερανοί Origami πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους που ήταν άρρωστοι να γίνουν ξανά καλά. Όπως λέει η ιαπωνική λαογραφία ένας γερανός μπορεί να ζήσει για χίλια χρόνια, και ένα άτομο που διπλώνει έναν γερανό origami για κάθε έτος της ζωής ενός γερανού θα εκπληρωθεί μια επιθυμία του. Η ιστορία των γερανών origami ενέπνευσε την Sadako. Είχε ένα νέο πάθος και σκοπό να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να γίνει ξανά καλά διπλώνοντας χίλιους γερανούς origami. Έτσι η Sadako έφτιαξε συνολικά χίλιους τριακόσιους γερανούς ώστε η μια και μοναδική της επιθυμία, να θεραπευτεί, να πραγματοποιηθεί. Η ίδια όμως απεβίωσε την ίδια χρόνια στο δωμάτιό της. Οι γερανοί από το 1945 αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Η ιστορία της Sadako έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και προσαρμόστηκε σε μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, ταινίες, anime, ακόμη και τραγούδια, που την έκαναν το σύμβολο όλων «των παιδιών της βόμβας». Στη μνήμη των παιδιών αυτών μέσα στο πάρκο Peace Memorial Park υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτά. Στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα ύψους εννέα μέτρων που δείχνει την Sadako. Στην ανοιχτή της αγκαλιά είναι ένας χρυσός γερανός. Το άγαλμα αφιερώθηκε στις 5 Μαΐου 1958, την Ημέρα του Παιδιού. Στη βάση του μνημείου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:

«Αυτή είναι η κραυγή μας

Αυτή είναι η προσευχή μας

για την οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο»

Monument de la paix des enfants ? Wikip?dia

Το μνημείο στο Peace Memorial Park

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Λεπτομέρεια του αγάλματος

Με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας, μαθητές από την Α? Λυκείου δίπλωσαν χάρτινους γερανούς για να διακοσμήσουν το σχολείο και κάθε τάξη στο πλαίσιο της δράσης για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του σχολείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες (αλφαβητικά): Χρύσα Αγγελίδου, Παναγιώτα Ματθέ και Ιωάννα Ψευτογιάννη.

Δημιουργία μαθητών/τριών μας

Πηγές κειμένου:

https://www.nps.gov/articles/000/the-story-of-sadako-sasaki.htm

https://mymodernmet.com/origami-crane-meaning/

https://voyapon.com/sasaki-sadako-atomic-bomb-hiroshima/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park

Πηγές εικόνων:

https://www.nps.gov/articles/000/images/crane-memorial.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg/640px-20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg

Άρθρο από τους: Ερριέτα Αρμάου, Βασίλειο Καλτσή.