Η καθηγήτρια του Σχολείου μας κυρία Αργύρη Παναγιώτα έχει αρχίσει μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τον Covid19. Σας τις παρουσιάζουμε :
Η σχολική μας τάξη τυπικά βρίσκεται μακριά μας, όμως μπορούμε να την φέρουμε πολύ κοντά μας, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για εξ αποστάσεως διδασκαλία και μέσα από επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα να δημιουργήσουμε κίνητρα για μάθηση και αξιοποίηση των γνώσεων που διδάσκουμε στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (ακόμα και με κλειστά σχολεία).
Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με πρόταση της κ. Αργύρη, έχει δημιουργηθεί η ψηφιακή κοινότητα Εκπαιδευτικό υλικό για Covid-19 , όπου θα συγκεντρώνονται διδακτικά εκπαιδευτικά σενάρια για τη σύνδεση της πανδημίας Covid-19 με τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, καθώς και οι εργασίες των μαθητών πάνω σε αυτά.
Αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία για εξ αποστάσεως μάθηση και διδασκαλία του ευρωπαϊκού έργου Golab δημιουργήθηκε ο χώρος μάθησης “.
Ελεύθερη πρόσβαση στο μάθημα: . Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως στο Χώρο μάθησης.
Στόχος αυτού του μαθήματος είναι η ανάδειξη της μαθηματικής γνώσης ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές πώς εξαπλώνεται ένας ιός / μία μολυσματική ασθένεια μέσα σε ένα πληθυσμό. Μέσα από το μάθημα αυτό αιτιολογείται και με βάση τα μαθηματικά πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα μέτρα πρόληψης. Τα μαθηματικά επιβεβαιώνουν τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που οφείλουμε να τηρήσουμε όλοι μας. Η μαθηματική μοντελοποίηση (αλγεβρική και γραφική), σε συνδυασμό με την στατιστική επεξεργασία των παγκόσμιων δεδομένων, αποτελεί ένα σημαντικό μαθηματικό εργαλείο της παγκόσμιας κοινότητας για την λήψη μέτρων μη εξάπλωσης της νόσου. Το μάθημα αυτό δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις: Πώς ένας ιός εξαπλώνεται σε έναν πληθυσμό; Ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο επηρεάζουν την ταχύτητα και το εύρος διάδοσης; Η δημιουργία μαθηματικών μοντέλων είναι μία διαδικασία με πολλούς περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εξέλιξη των νόσων, των επιδημιών ή την εξέλιξη ενός πληθυσμού. Το μάθημα αυτό είναι ένα έναυσμα για την κατανόηση πραγματικών καταστάσεων με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων (συναρτήσεις).
Έχει πραγματοποιηθεί ήδη εξ αποστάσεως διδασκαλία με το τμήμα Β3, της οποίας ο αντίκτυπος και το ενδιαφέρον των μαθητών δίνει κίνητρα για την υλοποίηση της διδασκαλίας από την κα Αργύρη και σε άλλα τμήματα.
Προσεχώς έχει προγραμματιστεί για το θέμα του Covid-19 τηλεδιάσκεψη για τη διαθεματική προσέγγιση του ζητήματος από την φιλόλογο καθηγήτρια του σχολείου μας κα Παπαδοπούλου Μαρία και την μαθηματικό κα Αργύρη Παναγιώτα, με θέμα “Πανδημία: Η ιστορία μας διδάσκει. Τα μαθηματικά ερμηνεύουν.”
Τέλος, στην κοινότητα έχει αναρτηθεί η δημιουργική ερευνητική εργασία των μαθητριών Ασκούνη Αναστασίας και Δουλοπούλου Ελισσάβετ με τίτλο “Μοντελοποίηση επιδημιών”, που είχε υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2018-19 με την επίβλεψη της κα Αργύρη, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των ειδικών συνθηκών στις οποίες ζούμε.