Εκπαιδευτική Επίσκεψη Έκθεση γεωμετρικών στερεών της βιβλιοθήκης θετικών επιστημών του ΕΚΠΑ 15/02/2023

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κ. Λεώνη Δάλλα, τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ.Γαλαζούδη και όλο το φιλόξενο προσωπικό της βιβλιοθήκης για την εξαιρετική εμπειρία. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη ζέση και το ενδιαφέρον με το οποίο συμμετείχαν στις δραστηριότητες που οργανώθηκαν οι μαθητές μας. Συνόδεψαν τους μαθητές οι Μαθηματικοί κ.κ. Σ. Χασάπης και Μ. Μπιζμπιάνος. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, παρατήρησαν την ιδιότητα της δυϊκότητας για τα Πλατωνικά στερεά, καταμέτρησαν έδρες, ακμές και κορυφές και υπέθεσαν τη χαρακτηριστική του Euler, ως σχέση ακμών, κορυφών και εδρών των κυρτών στερεών, δημιούργησαν αναπτύγματα (δίκτυα – nets) των στερεών στο επίπεδο, έπαιξαν με διαφορετικά αναπτύγματα επιλέγοντας ποια ήταν και ποια όχι, έμαθαν για συναντήσεις των Πλατωνικών στερεών στη φύση, για το τετράεδρο του μεθανίου, υπολόγισαν τη γωνία H-C-H, το διοξείδιο του πυριτίου και τους κρυστάλλους quartz, τις φυσικές τους ιδιότητες και την εφαρμογή τους στην ωρολογοποιεία και τέλος για ημιπολύτιμους λίθους όπως ο αμέθυστος και η κοπή τους. Τέλος, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εφαρμογές των Μαθηματικών και τα νέα επιτεύγματά τους.

Στιγμές από την επίσκεψη και τις δραστηριότητες των μαθητών:

Σχήμα 1: Η καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα, του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ μας περιγράφει εμπειρίες της από την έρευνα στα Μαθηματικά.

Σχήμα 2: Οι μαθητές εξηγούν στους συμμαθητές τους τις παρατηρήσεις τους στις δραστηριότητες.

Σχήμα 3: Από την υποδοχή μας στη βιβλιοθήκη από την διευθύντρια κ.Γαλαζούδη.

Gomboc της Σχολής Θετικών Επιστημών

Σχήμα 4: Τα γνήσια χαμόγελα των μαθητών καθοδηγούν τις επόμενες δραστηριότητές μας

Σχήμα 5: Από την υποδοχή μας από την καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα

Σχήμα 6: Τα γεωμετρικά στερεά στη φύση

Σχήμα 7: Ο Φθορίτης σε μορφή κανονικού οκταέδρου.

Σχήμα 8: Κατασκευάζοντας τα δικά μας στερεά από χαρτί.

Σχήμα 9: Η καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα μας εξηγεί κάποιες από τις ιδιότητες των Πλατωνικών και Αρχιμήδειων στερεών

Σχήμα 10: Περιγραφή των ξύλινων κατασκευών του κ.Πέττα.

Ακολουθεί η παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη, η οποία είναι διαθέσιμη και στο σύνδεσμο εδώ https://presswiki.allmath.gr/wpwiki18/wp-content/uploads/2023/02/20230215-stereaekthesi-presentation.pdf.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας

Εκπαιδευτικοί του σχολείου δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό το διαμοίρασαν στους μαθητές και τέλος έγινε συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού που παρήχθη στο σχολείο από όλους τους κλάδους

1. Αρχαία Ελληνικά Α΄ Λυκείου, Ξενοφώντος Ελληνικά

http://photodentro.edu.gr/ugc/retrieve/6762/xenophonellinika.pdf

2. «Στο βωμό της Πατρίδος» Από τον Ρήγα Φεραίο έως τον Ιωάννη Καποδίστρια (Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ)

http://lyk-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/wordpress/?p=10537

3. Οι λοιμώδεις ασθένειες στον χώρο και τον χρόνο: μια διαθεματική προσέγγιση μέσω των γνωστικών αντικειμένων των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Βιοχημείας

https://georgethodis.webnode.gr/news/oi-loimodeis-astheneies-ston-choro-kai-ton-chrono-mia-diathematiki-proseggisi-meso-ton-gnostikon-antikeimenon-ton-archaion-ellinikon-tis-istorias-kai-tis-viochimeias/

4. Η Συνοχή των Μαθηματικών Εννοιών http://lyk-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/wordpress/?p=11132

5. Προβλήματα Κίνησης http://lyk-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/wordpress/?p=11135

6. Learn English, do maths and enjoy storytelling!

για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομίας (Europeana) για τη δημιουργία ψηφιακού μαθησιακού υλικού για τα μαθήματα STEM στην Αγγλική Γλώσσα.

https://live.etwinning.net/projects/project/300102

7. Υλικό για την πιλοτική εφαρμογή των ΠΣ (Άλγεβρα Β΄ Λυκείου)

http://shasapis.sites.sch.gr/index.php/41-2021-07-17-16-02-28/125-2022

 

 

 

Προβλήματα Κίνησης

Τα προβλήματα κίνησης είναι σημαντικές εφαρμογές των μαθηματικών στη φυσική. Αναδεικνύουν δε, την αναγκαιότητα γνώσης βασικών μαθηματικών εννοιών, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων στις φυσικές επιστήμες.

Στο άρθρο υπάρχει ένα πρόβλημα κίνησης στο ίδιο μέσο (σταθερή ταχύτητα κίνησης) και τρία προβλήματα κίνησης σε δύο μέσα (διαφορετικές ταχύτητες κίνησης).

Προβλήματα Κίνησης

Η Συνοχή των Μαθηματικών Εννοιών

Η βασική ιδέα και η αιτία για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου ήταν η ανάδειξη της συνέχειας στη διδασκαλία των μαθηματικών στο λύκειο. Οι βασικοί άξονες του είναι οι κάτωθι:

  • Η γνώση της Γεωμετρίας είναι απαραίτητη για την κατανόηση και απόδειξη βασικών Αλγεβρικών εννοιών. Η βαθιά γνώση της Γεωμετρίας είναι αναγκαίο εφόδιο για να προχωρήσουν οι μαθητές στην Άλγεβρα και την Ανάλυση.
  • Η ανάγκη και η χρησιμότητα της εποπτείας. Όπως στην Γεωμετρία το γεωμετρικό σχήμα είναι απαραίτητο για τη διαπραγμάτευση θεωρημάτων και ασκήσεων, έτσι η γνώση της δημιουργίας και της σωστής ?ανάγνωσης? των γραφικών παραστάσεων συναρτήσεων συμβάλει στην περαιτέρω κατανόησή τους.
  • H σύνδεση των μαθηματικών αντικειμένων της Γεωμετρίας, της Άλγεβρας και της Ανάλυσης, ακολουθώντας την πορεία των τριών τάξεων του Λυκείου, αναδεικνύοντας έτσι τη συνοχή και εξέλιξη των Μαθηματικών εννοιών.
Συνέπεια μαθηματικών εννοιών