Δημιουργία μαθητών/μαθητριών μας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός

Η καθηγήτρια του Σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016 κυρία Λασκαρίδου Αντιγόνη έκανε εισήγηση με θέμα “Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ”, στο 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός, που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών 10-12 /5/ 2019. (http://www.ekedisy.gr/praktika-4ou-synedrioy/)

Σε αυτό παρουσίασε τη δημιουργία του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο ” Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ …και μία παγκόσμια συνταγή” από τους μαθητές του τμήματος επιλογής Α΄ Λυκείου  Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός της σχολικής χρονιάς 2015-16 στο οποίο ήταν διδάσκουσα.

Το ντοκιμαντέρ ήταν μία κριτική προσέγγιση σε μία σημαντική προσωπικότητα της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε αυτό υπήρχε συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Θάνου Βερέμη. Στόχος της συγκεκριμένης δημιουργίας ήταν ο συνδυασμός της ιστορικής έρευνας με την κινηματογραφική τέχνη.

Οι μαθητές Αθανασοπούλου Βέρα, Καραούσου Μαρίνα, Κολιό Ελένη, Κυριακίδης Κυριάκος, Κώτης Γεώργιος, Μαγνήσαλος Άγγελος, Μαυρομιχάλης Σταύρος, Περάκη Ειρήνη και Τσεκούρας Γεώργιος ήταν τα μέλη της ομάδας για τη συγκεκριμένη καινοτόμο δράση και είχαν λάβει 4η θέση με έπαινο στον 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρείχε την τεχνική υποστήριξη.

Συγχαρητήρια στους τότε μαθητές του Προτύπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και σημερινούς φοιτητές.

Όταν η Ιστορία συναντάει τα Αγγλικά?.»: Μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες της «Ιστορίας του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου»

Στη συγκεκριμένη δράση επιχειρήθηκε μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας  και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες του βιβλίου της Β΄ Λυκείου  “Ιστορία του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου” (σχολικό έτος 2016-2017), οι οποίες αναφέρονταν στις αγγλόφωνες χώρες. Η επιλογή της μορφής και της μεθόδου διδασκαλίας σχετίστηκε με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες της διδακτικής ενότητας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να εξετάσουν τα θέματα πολύπλευρα μέσα από εικαστικές, μουσικές, λαογραφικές, ανθρωπολογικές, γλωσσικές, ή και γεωγραφικές «διαδρομές». Σε κάθε επιλεγμένη ενότητα το ίδιο θέμα το προσεγγίσαμε μέσα από ελληνόφωνες και αγγλόφωνες πηγές, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα αντίστοιχα, και στο τέλος κάθε ενότητας, οι μαθητές έκαναν μία δραστηριότητα αξιολόγησης τόσο στο μάθημα της Ιστορίας όσο και των Αγγλικών.

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό ανά ενότητα είναι αναρτημένο εδώ:

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ 2016-17

Η διδακτική πρόταση και το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. 2017 (https://erkyna.gr/index.php/2-uncategorised/203-synedrio-maiou-2017) και σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΡΚΥΝΑ (https://erkyna.gr/e_docs/periodiko/teyxos/teyxos-13-13_2017.pdf):

Θώδης, Γ. και Αρναούτη, Ε. (2017). Η διαθεματικότητα στο Γενικό Λύκειο: μια δράση προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από πηγές, Προγράμματα Σπουδών για ένα δημιουργικό σχολείο (Τομ. 13, σελ. 94-102). Αθήνα: ΕΡΚΥΝΑ.

Συνεργασία με την AIESEC (παράρτημα ΕΚΠΑ διεθνούς φοιτητικής οργάνωσης AIESEC)

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06) και Σβώλη Κωνσταντίνα (ΠΕ09)

Διάρκεια Δράσης: 2 διδακτικές ώρες/εβδομάδα ανά τμήμα για 4 τμήματα, σύνολο 8 ώρες/εβδομάδα, για διάστημα 5 εβδομάδων (10/3/2014 ? 11/4/2014)

Τάξη: Α? ΓΕΛ (Τμήματα: Α1, Α2, Α3, Α4)

Αντικείμενο Δράσης

Σε συνεργασία με ένα φοιτητή – μέλος της διεθνούς φοιτητικής οργάνωσης AIESEC από την Ολλανδία, υλοποιήθηκαν εν ώρα μαθήματος οι ακόλουθες δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα:

  • Υλοποίηση εργαστηρίωνγια τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και κατανόηση (παρουσίαση της χώρας και κουλτούρας του ασκούμενου φοιτητή, παραδοσιακοί χοροί και παιχνίδια)
  • Υλοποίηση εργαστηρίωνγια την ανάπτυξη δεξιοτήτων – soft skills (ομαδική συνεργασία, αυτογνωσία, δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης, διαχείριση χρόνου, καινοτομία σκέψης και δημιουργικότητα)
  • Εμβάθυνση σε παγκόσμια κοινωνικά θέματα, με έμφαση στην νεανική επιχειρηματικότητα

Επιδιωκόμενοι Στόχοι

  1. Ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών
  2. Εξέλιξη της παγκόσμιας κατανόησης και της κουλτούρας των άλλων λαών
  3. Παροχή πρακτικών γνώσεων στους μαθητές σχετικά με χρήσιμες δεξιότητες, ωφέλιμες τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική τους εξέλιξη
  4. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα ως νέοι πολίτες να γνωρίσουν και να συνεισφέρουν με λύσεις στα καίρια προβλήματα της Ελλάδας, όπως η ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
  5. Χρήση και εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας καθότι όλη η δράση διεκπεραιώθηκε στην ξένη γλώσσα.

Περιεχόμενο Συναντήσεων

1η Συνάντηση: Αυτοπαρουσίαση του φοιτητή και παρουσίαση της ευρωπαϊκής χώρας προέλευσής του με παρουσίαση PowerPoint

2η Συνάντηση: Διεξαγωγή ομαδικών παιχνιδιών για την ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικότητας των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση για τις δεξιότητες που δούλεψαν μέσω αυτών των παιχνιδιών και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαδική εργασία (team work).

3η Συνάντηση: Διεξαγωγή ενός ομαδικού παιχνιδιού, μέσω του οποίου οι μαθητές ασκήθηκαν στο να δουλεύουν ομαδικά (team work) και να διαπραγματεύονται (negotiate) με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος (problem solving).

4η Συνάντηση: Παρουσίαση των  δεξιοτήτων επικοινωνίας (communication skills) με τις ακόλουθες παραμέτρους: γενικές πληροφορίες (general information), δημόσια ομιλία (public speaking), δεξιότητες παρουσίασης (presentation skills), αποτελεσματική επικοινωνία (effective communication) με παρουσίαση PowerPoint. Στη συνέχεια, συζητήθηκε τι είναι η ανατροφοδότηση (feedback), ποιος ο σκοπός της και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνεται. Ακολούθησε πρακτική ανατροφοδότησης από τους μαθητές στον φοιτητή για την παρουσίαση του.

5η Συνάντηση: Πρακτική άσκηση για τις δεξιότητες παρουσίασης. Οι μαθητές προετοίμασαν σε ομάδες από μία παρουσίαση για ένα θέμα της επιλογής τους και αφού έκαναν την παρουσίαση στην ολομέλεια, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμαθητές τους, από τους οποίους έλαβαν ανατροφοδότηση.

6η Συνάντηση: Διεξαγωγή ομαδικού παιχνιδιού με σκοπό τη σωστή διαχείριση του χρόνου κατά την υλοποίηση ενός ομαδικού έργου (time management και project management). Ακολούθησε συζήτηση για τις δεξιότητες που δούλεψαν οι μαθητές μέσω αυτού του παιχνιδιού και των δυνατοτήτων βελτίωσής τους.

7η Συνάντηση: Παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ολλανδίας από τον φοιτητή και της Ελλάδας από τους μαθητές. Αντιπαραβολή των δύο συστημάτων και ακολούθησε συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Άσκηση επιχειρηματολογίας (debate) μεταξύ δύο ομάδων μαθητών, οι οποίες κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα η καθεμία.

8η Συνάντηση: Παρουσίαση δύο παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Ολλανδίας από τον φοιτητή και δύο παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Ελλάδας από τους μαθητές με σκοπό την αμοιβαία πολιτιστική κατανόηση.

9η Συνάντηση: Παρουσίαση διαφόρων ειδών μουσικής και χορών της Ελλάδας από τους μαθητές με ακουστικό υλικό και ανάλυση της προέλευσης και του νοήματος του κάθε είδους. Ο φοιτητής κέρασε τους μαθητές τυπικά γλυκά της χώρας του. Σκοπός ήταν η αμοιβαία πολιτιστική γνωριμία και κατανόηση.

Μέτρηση της λευκαύγειας α (albedo) και του συντελεστή εκπομπής e (emissivity) σωμάτων με χρήση ιδιοκατασκευασμένων ηλεκτρονικών όργάνων.

Μία εργασία των μαθητών Δημητρέντση Πέτρου, Μητσιώνη Μαριάννας -Φανουρίας, Πίπη Χαρίλαου, Χατζημπεκιάρης Θανάσης υπό την καθοδήγηση του κ. Φανίδη

Albedo Measurement Final

και η σχετική αφίσα

Afisa_Final

 

Ο άρρητος ?2=1,414213562373095 ?.. και οι αποδείξεις του

Ένα άρθρο του Ιωσήφ Γκογιάννου, Κλειούς Γκουτζάνη, Αργυρώς Δάβου, Ειρήνης Δημητρακοπούλου, Λυδίας Εξάρχου υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

arritos root 2

και η σχετική αφίσα

Ο ?αριθμός? ως δομικό στοιχείο του πολιτισμού και των μαθηματικών

Οι μαθητές Σταμάτης Γαλανός, Αλέξανδρος Γεωργούλιας, Χαράλαμπος Γιάππας, Ιωσήφ Γκογιάννος μας εξηγούν για τον ” ?αριθμό? ως δομικό στοιχείο του πολιτισμού και των μαθηματικών” υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

arithmos domiko
.

Παρατίθεται και η σχετική αφίσα

AFISA_arithmos_domiko

 

Μηχανισμοί Τριχοτόμησης Γωνίας

Ένα άρθρο των μαθητών μας Χαρίλαου Πίπη και Ιωάννας Πλουμάκη υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

Trixotomisi

και η σχετική αφίσα

AFISA_Trixotomisi

Η τεχνική της ?Συμπλήρωσης τετραγώνου? με χρήση Lego

Ένα άρθρο πέντε μαθητών/μαθητριών μας υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

Symplirosi Tetragonou Lego

και η σχετική αφίσα

AFISA_Symplirosi Tetragonou Lego

Εργαλεία σχεδίασης καμπυλών – ελλειψογράφοι

Ένα άρθρο του μαθητή μας Άγγελου Μαγνήσαλη υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

Elleijographoi

και η σχετική αφίσα

AFISA_Elleijographoi

 

THE PROBLEM OF DIVISION INTO “EXTREME AND MEAN RATIO”

Ένα άρθρο της Ελίνας Ανδρίτσου και του Ιωάννη Αλωνιστιώτη υπό την καθοδήγηση της κ. Σιώπη

THE PROBLEM OF DIVISION INTO ?EXTREME AND MEAN RATIO?

και η σχετική παρουσίαση