ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Άλλη μία βράβευση του Ομίλου Κινηματογραφικής Παιδείας του σχολείου μας για την ταινία του «The Falling Stones» (https://www.youtube.com/watch?v=byzNyf_CYzg), η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου Σεναρίου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στο 7ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, που πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» στην Αθήνα.

   

   

 

2ο βραβείο ποίησης για μαθητή του σχολείου μας στον 24ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου

Θερμά συγχαρητήρια στον μαθητή της Γ’ τάξης του Πρότυπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Βασίλειο Καλτσή, που κατέκτησε το δεύτερο βραβείο ποίησης νέων στον 24ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου με το έργο του “Η Σμύρνη… Μια ανάμνηση”, με την αρωγή και υποστήριξη της φιλολόγου Αικατερίνης Τσαχτσαρλή.

Ευχόμαστε στον μαθητή μας ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, και η διάκριση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερη δημιουργικότητα και επιτυχία.

Προκήρυξη μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού έκφρασης και δημιουργίας με θέμα: «Ο Ναός της γειτονιάς μου, το μεγάλο μας σπίτι»

Δείτε εδώ πληροφορίες για το διαγωνισμό.

Συμμετοχή στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στον Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’. Ο φετινός 8ος διαγωνισμός που είχε θέμα «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας» διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων της χώρας.

Μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και πραγματοποίησαν τα παρακάτω:
Α. Σύντομη ερευνητική εργασία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, απαντώντας σε ερωτήματα, όπως: Τι είναι η κλιματική αλλαγή; Πώς δημιουργήθηκε (αίτια); Πώς το μάθαμε (καμπύλη Keeling); Πώς επηρεάζονται τα οικοσυστήματα (επιπτώσεις);
Β. Βασιζόμενοι στην παραπάνω έρευνα, δημιούργησαν σχετικές αφίσες, βίντεο, ηλεκτρονικό κουίζ και επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων με κάρτες.


Οι μαθητές και μαθήτριες Α’ και Β’ τάξης που συμμετείχαν (σε αλφαβητική σειρά):
1. Βασιλείου Ειρήνη
2. Γεωργίου Γεώργιος
3. Δαλαμάγκας Δημήτριος
4. Δαμηλάκος Δονάτος-Τζανέτος
5. Διονυσοπούλου Παρασκευή Μελίνα
6. Κατσά Κωνσταντίνα
7. Κουκουζέλης Νικήτας
8. Κυρκιλής Κωνσταντίνος
9. Λέκα Σοφία Δέσποινα
10. Λιάγκα Αικατερίνη
11. Μπουλαμάτσης Κωνσταντίνος
12. Νονότα Σοφία
13. Παΐζης Ραντόικοβιτσ Πέτρος
14. Πανουσάκη Αλεξάνδρα
15. Παρθένιου Δέσποινα
16. Πηλιχού Αναστασία
17. Πνευματικάτος Γεώργιος
18. Πράπας Σταμάτιος
19. Τζανέτου Αγγελική
20. Τραυλού Μαγδαληνή
21. Τσαβαλά Παναγιώτα
22. Φωτάκης Ιάσων
23. Φωτιάδης Κωνσταντίνος

Υπεύθυνοι καθηγητές: Χρυσή Αγγελίδου, Χριστόδουλος Μακεδόνας, Παναγιώτα Ματθέ

 

Rate mal, wer? – Μάντεψε ποιός?

 

Η επίδραση του παιχνιδιού είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού καθώς μέσα από αυτό προετοιμάζεται για την πραγματική ζωή. Μαθαίνει ποια είναι τα ενδιαφέροντα του, οι κλίσεις του και τα χαρίσματά του. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η φαντασία του, αναπτύσσεται η ικανότητα να εκφράζει τη γνώμη του. Με το παιχνίδι προετοιμάζεται το μέλλον και ο χαρακτήρας που θα έχει σε αυτό. Επίσης το παιχνίδι είναι προϋπόθεση για την επιτυχή συμμετοχή στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που εκθέτουν τα παιδιά σε σημαντικές έννοιες της γλώσσας και ευρύτερα της επιστήμης. Η βιωματική εκπαίδευση, μέσω του παιχνιδιού, είναι μαθητοκεντρική και όχι δασκαλοκεντρική.

Με γνώμονα λοιπόν την παιχνιδοκεντρική, συνεργατική και διαθεματική μάθηση ξεκίνησαν οι μαθητές των γερμανικών του τμήματος Α΄3 της Α΄Λυκείου Αθανασίου Ευάγγελος – Νεκτάριος, Τζανέτου Αγγελική, Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος, Φωτάκης Ιάσων, Χάραρης Βασίλειος, Χαρίτος Αλέξανδρος, Χατζοπούλου Άννα – Λουίζα και Ψαρρός Γεώργιος να μαθαίνουν παίζοντας ψηφιακά… Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι – κουίζ, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά, εστιάζοντας σε σπουδαίες διάσημες προσωπικότητες.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, πολλοί ήταν oι άνθρωποι που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του συλλογή επιτευγμάτων που αξίζει να αναφερθεί.

Είναι οι ιστορικές προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί, που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι σε καλεί να ανακαλύψεις, μέσα από τη γνώση και τη μάθηση τα κατορθώματα και τη σπουδαιότητα αυτών των μοναδικών ατόμων.

Καλωσόρισες λοιπόν στο παιχνίδι «Μάντεψε ποιος?» – “Rate mal, wer?” και ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων, όπου η περιέργεια και η αναζήτηση της γνώσης συναντούν την απόλαυση του παιχνιδιού!

 

https://scratch.mit.edu/projects/1019635303

https://scratch.mit.edu/projects/1019647826

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Γκριτζαλιώτη Αικατερίνη

Θώδης Γεώργιος

 

Επιτυχία μαθητών/ριών μας στον 1ο Διαγωνισμό με θέμα: «Ικανότητες διερεύνησης στη Φυσική και τη Χημεία»

Φέτος, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΓΕ.Λ. της Ιονίου Σχολής οργανώθηκε ο 1ος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Ικανότητες διερεύνησης στη Φυσική και τη Χημεία». Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών/ριών στις βασικές έννοιες της Φυσικής και της Χημείας καθώς και την καλλιέργεια της ικανότητάς τους να σκέφτονται κριτικά, να αναλύουν πληροφορίες, να αξιολογούν στοιχεία, να εξάγουν συμπεράσματα από δεδομένα και να επιλύουν προβλήματα που συνδέονται με τον πραγματικό κόσμο.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 20/4 στις εγκαταστάσεις της Ιονίου Σχολής στη Φιλοθέη. Την Τρίτη 4/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Σχολής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών/ριών που συμμετείχαν. Το 1ο και το 2ο βραβείο δόθηκαν σε μαθητές της Σχολής μας και συγκεκριμένα στους Γεώργιο Πνευματικάτο και Κωνσταντίνο Μπουλαμάτση, αντιστοίχως. Στη 15άδα των μαθητών που βραβεύτηκαν ήταν και η μαθήτριά μας Ειρήνη Βασιλείου. Επιπλέον οι μαθητές/ριές μας Ιάσων Φωτάκης και Παναγιώτα Τσαβαλά βραβεύτηκαν με επαίνους συμμετοχής.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν!

Μαθητής μας παραλαμβάνει το βραβείο του από την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Ε. Παυλάτου και τον σύμβουλο εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Κ. Αποστολόπουλο.

Μαθητής μας παραλαμβάνει το βραβείο του από τον σύμβουλο εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Κ. Αποστολόπουλο.

Η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Ε. Παυλάτου.

Ο διευθυντής του Λυκείου της Ιονίου Σχολής κ. Μ. Μελετόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. κ. Α. Φαλούκας.

Η αφίσα του διαγωνισμού.

2ο Βραβείο για την ταινία του Ομίλου Κινηματογραφικής Παιδείας “The Falling Stones”, στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η διετής ενασχόληση των μαθητών/-τριών του Ομίλου Κινηματογραφικής Ταινίας με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “The Falling Stones” ανταμείφθηκε, αφού η ταινία κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024. Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: https://youtu.be/byzNyf_CYzg

Η ταινία είναι αφιερωμένη στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28/02/2023 και πραγματεύεται τις ευαίσθητες σχέσεις μίας ελληνικής οικογένειας με φόντο αυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Πιο συγκεκριμένα, η Άρτεμις, η οποία είναι φοιτήτρια Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα να επισκεφτεί την οικογένειά της για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Στο σπίτι της, όμως, υπάρχει ένταση, η οποία εστιάζεται στην αντίδραση του πατέρα της που δεν εγκρίνει την επιλογή του έφηβου αδερφού της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Και ενώ οι χαρακτήρες μοιάζουν με πέτρες σε ελεύθερη πτώση, η Άρτεμις επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τη μοιραία αμαξοστοιχία.

Η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το φθινόπωρο του 2024.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους/-ες τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια, θέληση, μεράκι και κέφι, θυσιάζοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ολοκληρώσουν τη δημιουργία τους!

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Σωτήριος Κόλλιας (Θεολόγος)

Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών)

Διαγωνισμός Cansat In Greece 2024

Με ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας θα φιλοξενήσει στους χώρους του τον τελικό του διαγωνισμού Cansat In Greece 2024 που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Απριλίου.

Την Πέμπτη 25/4, το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους σε κριτές και κοινό. Το πρόγραμμα του διαγωνισμού παρουσιάζεται παρακάτω. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/4 σε άλλο χώρο.

Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

Η ομάδα ρομποτικής Asterius αποτελείται από μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, με συντονίστριες καθηγήτριες τις Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορική) και Μαρία Διακόνου (Φυσική).

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\logo_asterius_small.png

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, υπό την καθοδήγηση του κ. Χρήστου Φανίδη, και μάλιστα η ομάδα ρομποτικής έχει κατακτήσει μία φορά την 1η θέση και δύο φορές τη 2η θέση.

Τι είναι το CanSat

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO (European Space Education Resource Office) GREECE. Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια μαθητική ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον European Space Agency (ESA).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

https://cansat.gr/wp-content/uploads/2019/10/cansats-in-europe-logo.png

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.esa.int/Education/CanSat/What_is_a_CanSat

https://www.esa.int/Education/CanSat/2023_European_CanSat_Competition

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου Βίκτωρ Κάβουρα, Ελισσάβετ Αλεβίζου και Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο καθώς και στους μαθητές μας της Α΄ Λυκείου Γεώργιο Πνευματικάτο και Κωνσταντίνο Μπουλαμάτση για την εξαιρετική τους επίδοση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, που οργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών!

Διάκριση της Σχολής μας στην τελική φάση του διαγωνισμού EOES 2023

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα EOES της Σχολής μας, η οποία στην δεύτερη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού, που διεξήχθη το διήμερο 27-28/1, κατέλαβε την 1η θέση πανελληνίως στη Φυσική και την 6η θέση στο σύνολο. Η ομάδα μας αποτελούνταν από τις/τους μαθητές/ριες της Β΄ Λυκείου Δημήτρη Δαλαμάγκα, Δήμητρα Κόκκαλη και Δέσποινα Παρθένιου.

Ο διαγωνισμός EOES (European Olympiad of Experimental Science) διοργανώνεται από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και είναι ιδιαίτερος, μιας που είναι εργαστηριακός, διεπιστημονικός (βιολογία, φυσική, χημεία) και ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Στην τελική φάση συμμετείχαν 36 σχολικές ομάδες από όλη τη χώρα, οι οποίες προκρίθηκαν από τους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα 2 πρώτα σχολεία που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελική φάση του διαγωνισμού!

Η ομάδα μας με έναν εκ των μεντόρων κατά την ημέρα της βράβευσης.