Συμμετοχή στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στον Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’. Ο φετινός 8ος διαγωνισμός που είχε θέμα «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας» διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων της χώρας.

Μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και πραγματοποίησαν τα παρακάτω:
Α. Σύντομη ερευνητική εργασία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, απαντώντας σε ερωτήματα, όπως: Τι είναι η κλιματική αλλαγή; Πώς δημιουργήθηκε (αίτια); Πώς το μάθαμε (καμπύλη Keeling); Πώς επηρεάζονται τα οικοσυστήματα (επιπτώσεις);
Β. Βασιζόμενοι στην παραπάνω έρευνα, δημιούργησαν σχετικές αφίσες, βίντεο, ηλεκτρονικό κουίζ και επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων με κάρτες.


Οι μαθητές και μαθήτριες Α’ και Β’ τάξης που συμμετείχαν (σε αλφαβητική σειρά):
1. Βασιλείου Ειρήνη
2. Γεωργίου Γεώργιος
3. Δαλαμάγκας Δημήτριος
4. Δαμηλάκος Δονάτος-Τζανέτος
5. Διονυσοπούλου Παρασκευή Μελίνα
6. Κατσά Κωνσταντίνα
7. Κουκουζέλης Νικήτας
8. Κυρκιλής Κωνσταντίνος
9. Λέκα Σοφία Δέσποινα
10. Λιάγκα Αικατερίνη
11. Μπουλαμάτσης Κωνσταντίνος
12. Νονότα Σοφία
13. Παΐζης Ραντόικοβιτσ Πέτρος
14. Πανουσάκη Αλεξάνδρα
15. Παρθένιου Δέσποινα
16. Πηλιχού Αναστασία
17. Πνευματικάτος Γεώργιος
18. Πράπας Σταμάτιος
19. Τζανέτου Αγγελική
20. Τραυλού Μαγδαληνή
21. Τσαβαλά Παναγιώτα
22. Φωτάκης Ιάσων
23. Φωτιάδης Κωνσταντίνος

Υπεύθυνοι καθηγητές: Χρυσή Αγγελίδου, Χριστόδουλος Μακεδόνας, Παναγιώτα Ματθέ

 

Rate mal, wer? – Μάντεψε ποιός?

 

Η επίδραση του παιχνιδιού είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού καθώς μέσα από αυτό προετοιμάζεται για την πραγματική ζωή. Μαθαίνει ποια είναι τα ενδιαφέροντα του, οι κλίσεις του και τα χαρίσματά του. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η φαντασία του, αναπτύσσεται η ικανότητα να εκφράζει τη γνώμη του. Με το παιχνίδι προετοιμάζεται το μέλλον και ο χαρακτήρας που θα έχει σε αυτό. Επίσης το παιχνίδι είναι προϋπόθεση για την επιτυχή συμμετοχή στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που εκθέτουν τα παιδιά σε σημαντικές έννοιες της γλώσσας και ευρύτερα της επιστήμης. Η βιωματική εκπαίδευση, μέσω του παιχνιδιού, είναι μαθητοκεντρική και όχι δασκαλοκεντρική.

Με γνώμονα λοιπόν την παιχνιδοκεντρική, συνεργατική και διαθεματική μάθηση ξεκίνησαν οι μαθητές των γερμανικών του τμήματος Α΄3 της Α΄Λυκείου Αθανασίου Ευάγγελος – Νεκτάριος, Τζανέτου Αγγελική, Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος, Φωτάκης Ιάσων, Χάραρης Βασίλειος, Χαρίτος Αλέξανδρος, Χατζοπούλου Άννα – Λουίζα και Ψαρρός Γεώργιος να μαθαίνουν παίζοντας ψηφιακά… Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι – κουίζ, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά, εστιάζοντας σε σπουδαίες διάσημες προσωπικότητες.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, πολλοί ήταν oι άνθρωποι που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του συλλογή επιτευγμάτων που αξίζει να αναφερθεί.

Είναι οι ιστορικές προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί, που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι σε καλεί να ανακαλύψεις, μέσα από τη γνώση και τη μάθηση τα κατορθώματα και τη σπουδαιότητα αυτών των μοναδικών ατόμων.

Καλωσόρισες λοιπόν στο παιχνίδι «Μάντεψε ποιος?» – “Rate mal, wer?” και ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων, όπου η περιέργεια και η αναζήτηση της γνώσης συναντούν την απόλαυση του παιχνιδιού!

 

https://scratch.mit.edu/projects/1019635303

https://scratch.mit.edu/projects/1019647826

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Γκριτζαλιώτη Αικατερίνη

Θώδης Γεώργιος

 

Επιτυχία μαθητών/ριών μας στον 1ο Διαγωνισμό με θέμα: «Ικανότητες διερεύνησης στη Φυσική και τη Χημεία»

Φέτος, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΓΕ.Λ. της Ιονίου Σχολής οργανώθηκε ο 1ος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Ικανότητες διερεύνησης στη Φυσική και τη Χημεία». Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών/ριών στις βασικές έννοιες της Φυσικής και της Χημείας καθώς και την καλλιέργεια της ικανότητάς τους να σκέφτονται κριτικά, να αναλύουν πληροφορίες, να αξιολογούν στοιχεία, να εξάγουν συμπεράσματα από δεδομένα και να επιλύουν προβλήματα που συνδέονται με τον πραγματικό κόσμο.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη το Σάββατο 20/4 στις εγκαταστάσεις της Ιονίου Σχολής στη Φιλοθέη. Την Τρίτη 4/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Σχολής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών/ριών που συμμετείχαν. Το 1ο και το 2ο βραβείο δόθηκαν σε μαθητές της Σχολής μας και συγκεκριμένα στους Γεώργιο Πνευματικάτο και Κωνσταντίνο Μπουλαμάτση, αντιστοίχως. Στη 15άδα των μαθητών που βραβεύτηκαν ήταν και η μαθήτριά μας Ειρήνη Βασιλείου. Επιπλέον οι μαθητές/ριές μας Ιάσων Φωτάκης και Παναγιώτα Τσαβαλά βραβεύτηκαν με επαίνους συμμετοχής.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν!

Μαθητής μας παραλαμβάνει το βραβείο του από την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Ε. Παυλάτου και τον σύμβουλο εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Κ. Αποστολόπουλο.

Μαθητής μας παραλαμβάνει το βραβείο του από τον σύμβουλο εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Κ. Αποστολόπουλο.

Η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Ε. Παυλάτου.

Ο διευθυντής του Λυκείου της Ιονίου Σχολής κ. Μ. Μελετόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. κ. Α. Φαλούκας.

Η αφίσα του διαγωνισμού.

2ο Βραβείο για την ταινία του Ομίλου Κινηματογραφικής Παιδείας “The Falling Stones”, στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η διετής ενασχόληση των μαθητών/-τριών του Ομίλου Κινηματογραφικής Ταινίας με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “The Falling Stones” ανταμείφθηκε, αφού η ταινία κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Λύκεια – ταινία μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema…διάβασες;; 2023-2024. Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: https://youtu.be/byzNyf_CYzg

Η ταινία είναι αφιερωμένη στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28/02/2023 και πραγματεύεται τις ευαίσθητες σχέσεις μίας ελληνικής οικογένειας με φόντο αυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Πιο συγκεκριμένα, η Άρτεμις, η οποία είναι φοιτήτρια Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα να επισκεφτεί την οικογένειά της για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Στο σπίτι της, όμως, υπάρχει ένταση, η οποία εστιάζεται στην αντίδραση του πατέρα της που δεν εγκρίνει την επιλογή του έφηβου αδερφού της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Και ενώ οι χαρακτήρες μοιάζουν με πέτρες σε ελεύθερη πτώση, η Άρτεμις επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τη μοιραία αμαξοστοιχία.

Η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το φθινόπωρο του 2024.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους/-ες τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια, θέληση, μεράκι και κέφι, θυσιάζοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ολοκληρώσουν τη δημιουργία τους!

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Σωτήριος Κόλλιας (Θεολόγος)

Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών)

Διαγωνισμός Cansat In Greece 2024

Με ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας θα φιλοξενήσει στους χώρους του τον τελικό του διαγωνισμού Cansat In Greece 2024 που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Απριλίου.

Την Πέμπτη 25/4, το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους σε κριτές και κοινό. Το πρόγραμμα του διαγωνισμού παρουσιάζεται παρακάτω. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/4 σε άλλο χώρο.

Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

Η ομάδα ρομποτικής Asterius αποτελείται από μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, με συντονίστριες καθηγήτριες τις Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορική) και Μαρία Διακόνου (Φυσική).

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\logo_asterius_small.png

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, υπό την καθοδήγηση του κ. Χρήστου Φανίδη, και μάλιστα η ομάδα ρομποτικής έχει κατακτήσει μία φορά την 1η θέση και δύο φορές τη 2η θέση.

Τι είναι το CanSat

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO (European Space Education Resource Office) GREECE. Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια μαθητική ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον European Space Agency (ESA).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

https://cansat.gr/wp-content/uploads/2019/10/cansats-in-europe-logo.png

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.esa.int/Education/CanSat/What_is_a_CanSat

https://www.esa.int/Education/CanSat/2023_European_CanSat_Competition

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου Βίκτωρ Κάβουρα, Ελισσάβετ Αλεβίζου και Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο καθώς και στους μαθητές μας της Α΄ Λυκείου Γεώργιο Πνευματικάτο και Κωνσταντίνο Μπουλαμάτση για την εξαιρετική τους επίδοση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, που οργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών!

Διάκριση της Σχολής μας στην τελική φάση του διαγωνισμού EOES 2023

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα EOES της Σχολής μας, η οποία στην δεύτερη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού, που διεξήχθη το διήμερο 27-28/1, κατέλαβε την 1η θέση πανελληνίως στη Φυσική και την 6η θέση στο σύνολο. Η ομάδα μας αποτελούνταν από τις/τους μαθητές/ριες της Β΄ Λυκείου Δημήτρη Δαλαμάγκα, Δήμητρα Κόκκαλη και Δέσποινα Παρθένιου.

Ο διαγωνισμός EOES (European Olympiad of Experimental Science) διοργανώνεται από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και είναι ιδιαίτερος, μιας που είναι εργαστηριακός, διεπιστημονικός (βιολογία, φυσική, χημεία) και ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Στην τελική φάση συμμετείχαν 36 σχολικές ομάδες από όλη τη χώρα, οι οποίες προκρίθηκαν από τους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα 2 πρώτα σχολεία που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελική φάση του διαγωνισμού!

Η ομάδα μας με έναν εκ των μεντόρων κατά την ημέρα της βράβευσης.

 

Επιτυχόντες/ούσες Θαλή 2023 – 2024

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές / τριες του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης που συμμετείχαν στον 84ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ “Ο ΘΑΛΗΣ” της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗMAΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι επιτυχόντες/ουσες μαθητές /τριες του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης είναι:

Α ΤΑΞΗ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Β ΤΑΞΗ
ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΚΚΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗ ΔΑΝΑΗ-ΕΛΠΙΝΙΚΗ
ΣΚΑΡΤΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ ΤΑΞΗ
ΔΟΥΜΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΒΙΚΤΩΡ
ΚΑΜΠΑΔΑΗΣ ΕΚΤΩΡ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΕΖΙΡΓΙΑΝΊΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΑΦΟΥΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

Πρωτιά της Σχολής μας στον τοπικό διαγωνισμό EOES 2023

Το Σάββατο 9/12 διεξήχθη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης (υπεύθ.: Αθανάσιος Γκουρμπής) η τοπική προκριματική φάση του διαγωνισμού EOES (European Olympiad of Experimental Science). Ο διαγωνισμός EOES, που διοργανώνεται από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., είναι ιδιαίτερος μιας που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι εργαστηριακός. Οι μαθητές δοκιμάζονται στην εκτέλεση πειραματικών διεργασιών και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Είναι διεπιστημονικός. Πρόκειται για έναν τρίωρο διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δοκιμάζονται εργαστηριακά στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.
  • Είναι ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Στον τοπικό διαγωνισμό συμμετείχαν 4 σχολεία και το Λύκειό μας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ αυτών .

Η ομάδα μας αποτελείτο από τους/τις μαθητές/ριες Δημήτριο Δαλαμάγκα, Δήμητρα Κόκκαλη, Δέσποινα Παρθένιου και Μαίρη Κωνσταντινιδη. Την προετοιμασία των μαθητών μας ανέλαβαν οι καθηγητές της Σχολής μας Σεβαστή Βαμβακοπούλου και Γεράσιμος Θεοδωρίδης(Βιολογία), Μαρία Διακόνου και Μαργαρίτα Τουλάτου (Φυσική), Χρυσή Αγγελίδου και Χριστόδουλος Μακεδόνας (Χημεία).

Ευχόμαστε καλή πρόοδο στα παιδιά του Λυκείου μας και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στη 2η φάση του διαγωνισμού!

Ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης κ. Α. Γκουρμπής παραδίδει στους/ις μαθητές/ριές μας τα βραβεία τους παρουσία της Διευθύντριάς μας κ. Α. Λασκαρίδου και των καθηγητών/ριών μας κ. Μ. Διακόνου, κ. Χ. Αγγελίδου και Χ. Μακεδόνα.

Η ομάδα μας στο προαύλιο της Σχολής μας με καθηγητές τους.

 

1ο Βραβείο στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’ με θέμα «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας»

Το 1ο Βραβείο έλαβε ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου που συμμετείχε στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’ με θέμα «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Μουσείο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στον χώρο του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ στην Πλάκα.

Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού για τη βράβευση της ομάδας μας και ιδιαιτέρως την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών – University of Athens κ. Σωτηρία-Αλεξάνδρα Σακελλαρίου, τον Προϊστάμενο του Tμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείoυ του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ευάγγελο Παπούλια και την Επιμελήτρια – Μουσειοπαιδαγωγό του The Athens University History Museum κ. Φαίη Τσίτου. Επίσης ευχαριστούμε τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθ. Δημήτριο Καραδήμα, την Αναπλ. Καθ. Φαρμακολογίας Χ. Λιάπη και τον τ. Αναπλ. Καθ. Ιατρικής κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλο υπευθύνους του Μουσείου Φαρμακολογίας.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG-3.jpg

Από την τελετή βράβευσης

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν υποχρεωτική η πραγματοποίηση δύο επισκέψεων: στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ και στο Μουσείο Φαρμακολογίας (Τμήμα Φαρμακευτικής) του ΕΚΠΑ, ώστε οι μαθητές/τριες να εμπνευστούν από κάποιο έκθεμα των μουσείων και να συνθέσουν την εργασία τους.

Η ομάδα μας εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Φαρμακολογία και Συνταγολογία» του Γ. Ιωακείμογλου που εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ και από τη συλλογή με Μικροσκόπια που εκτίθενται στο Μουσείο Φαρμακολογίας, προκειμένου να αναπτύξουν τα ζητούμενα για τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, εργαζόμενοι/ες σε μικρές ομάδες και υπό την εποπτεία των υπεύθυνων καθηγητών, πραγματοποίησαν τα παρακάτω:

Α. Για την 1η ενότητα του διαγωνισμού συνέθεσαν πρωτότυπη ερευνητική εργασία για την ελονοσία ως πανδημία του παρελθόντος και σύγχρονη ενδημική νόσο. Σε αυτή αναφέρουν στατιστικά δεδομένα για την εξάπλωσής της, περιγράφουν τον τρόπο μετάδοσής της, διηγούνται την ενδιαφέρουσα ιστορία της ανακάλυψης και απομόνωσης της αρτεμισινίνης, που είναι το κύριο φάρμακο για την αντιμετώπισή της και τέλος συζητούν για τη χρήση της αρτεμισίας (του φυτού από το οποίο ελήφθη το φάρμακο) ως βότανο και ποτό.

Β. Για τη 2η ενότητα οι μαθητές/ριες:

  1. Εκτύπωσαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου το μόριο της αρτεμισινίνης (Εικόνα 1). Το μόριο σχεδιάστηκε σε σχεδιαστικό λογισμικό χημικών ενώσεων και ακολούθως έγινε η επεξεργασία του αρχείου αυτού σε λογισμικό εκτύπωσης 3D. Μετά την εκτύπωσή του έγινε η απαραίτητη απομάκρυνση των στηριγμάτων, η λείανσή του και βάφτηκε με τα συνήθη χρώματα που αναπαριστούν τα χημικά στοιχεία.

Εικόνα 1: Το εκτυπωμένο μόριο της αρτεμισινίνης.

2. Δημιούργησαν αφίσα (Εικόνα 2), ώστε οι επισκέπτες/ριες του μουσείου να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες για το έκθεμα.

Εικόνα 2: Μικρογραφία της αφίσας.

3. Δημιούργησαν βίντεο stop motion animation, χρησιμοποιώντας σχέδια που ζωγράφισε μία μαθήτρια (Εικόνα 3). Η καταγραφή βίντεο και ήχου έγινε με τη χρήση κινητού τηλεφώνου (Εικόνα 4), ενώ χρησιμοποιήθηκε κατάλληλο λογισμικό για την επεξεργασία βίντεο και εικόνων.

Εικόνα 3: Μερικά από τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο.

Εικόνα 4: Κατά τη δημιουργία του βίντεο.

4. Δημιούργησαν δύο κουίζ με ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, τα οποία παίζουν σε περιβάλλον android (Εικόνα 5) και συνοδευτική αφίσα (Εικόνα 6).

Εικόνα 5: Στιγμιότυπα οθόνης από τα κουίζ.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Συνοδευτική αφίσα ΚΟΥΙΖ.PNG

Εικόνα 6: Συνοδευτική αφίσα με οδηγίες για τα κουίζ.

5. Δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέμα (Εικόνα 7), που ο επισκέπτης/η επισκέπτρια μπορεί να παίξει οποιαδήποτε στιγμή διαδικτυακά σε υπολογιστή ή σε φορητή συσκευή, καθώς και τη συνοδευτική αφίσα με οδηγίες (Εικόνα 8).

Εικόνα 7: Στιγμιότυπο οθόνης του παιχνιδιού.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Συνοδευτική αφίσα ΠΑΙΧΝΙΔΙ scratch.png

Εικόνα 8: Συνοδευτική αφίσα για το παιχνίδι.

6. Δημιούργησαν εικονικό τρισδιάστατο μουσείο (βίντεο), όπου παρουσιάζουν συνοπτικά τη βιβλιογραφική έρευνα για το θέμα, με συνοδευτική αφίσα (Εικόνα 9). Η ηχογράφηση των αφηγήσεων έγινε με κινητό τηλέφωνο.

Εικόνα 9: Συνοδευτική αφίσα για το εικονικό μουσείο.

Σκοπός της ομάδας ήταν οι μαθητές/τριες να εξετάσουν την ελονοσία ως πανδημία τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και να μελετήσουν τη χημική σύνθεση του μορίου αρτεμισινίνη που αποτελεί και τη δραστική ουσία για την καταπολέμηση της ασθένειας. Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια παρουσία της ελονοσίας που την καθιστά ακόμα πανδημία. Ακόμα κατανόησαν τον τρόπο δράσης της δραστικής ουσίας απέναντι στο πλασμώδιο που την προκαλεί.

Σχετικά με την Ενότητα Β, η ομάδα ήθελε να δώσει έμφαση στη διαδραστικότητα και τη συμπερίληψη κατά την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, ενεργοποιώντας διαφορετικές αισθήσεις του επισκέπτη/της επισκέπτριας, ο οποίος/η οποία μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγησή μας εικονικά (εξ αποστάσεως), να προβάλλει το τρισδιάστατο μόριο της αρτεμισινίνης και επιπλέον, να έχει «επαφή» με το μουσείο και μετά την επίσκεψη, παίζοντας το παιχνίδι ή δοκιμάζοντας τα κουίζ.

Οι μαθητές μας φαντάστηκαν ένα μουσείο διαφορετικό, διαδραστικό και φιλικό προς όλους, αξιοποιώντας την τεχνολογία και αυτή ήταν η πρόταση που υπέβαλλαν στον διαγωνισμό.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές (σε αλφαβητική σειρά):

Χρυσή Αγγελίδου (Χημικός), Χριστόδουλος Μακεδόνας (Χημικός), Παναγιώτα-Ισμήνη Ματθέ (Πληροφορικός)

Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες Α και Β τάξης (σε αλφαβητική σειρά):

Ενότητα Α – Βιβλιογραφική έρευνα

Μυρσίνη-Εφραιμία Κανά, Άννα Μαναβοπούλου, Μαρία Μαράτου, Αναστασία Αικατερίνη Παπανικολάου, Βασιλική Μαρία Πατρή, Ιουλιέτα Πέρβελη, Ανδριάνα Πετροπούλου, Άννα-Μαρία Σκουρτιά

Ενότητα Β

Αφίσες

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Λουκία Δέσποινα Μουτούση, Βασιλική Μαρία Πατρή

Παιχνίδι

Ιωάννης Δουμένης, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Κουίζ

Δαλαμάγκας Δημήτριος, Δέσποινα Παρθένιου, Αναστασία Πηλιχού

Εικονικό μουσείο

Αικατερίνη Βάρου, Μελίνα Διονυσοπούλου

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Ιάσων Βάσκας, Σπυρίδων Σοφούλης, Νεφέλη Ιακωβάκη

Βίντεο – Επεξεργασία εικόνας και ήχου

Θεμιστοκλής Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Μαρτής, Μαρία Μπίλλα, Γεώργιος Μπούρας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Φατσέας

Σχέδια-σκίτσα

Σοφία Δέσποινα Λέκα