Παρουσίαση δράσεων σχολικού έτους 2023-24, ομίλων, καλών πρακτικών μάθησης & διδασκαλίας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

 

Δείτε τις παρουσιάσεις των δράσεων:

Όμιλος Χημείας

Όμιλος Κινηματογραφικής Παιδείας Α

Ρητορικός Όμιλος

Γνωριμία των μαθητών με επαγγελματικούς χώρους απασχόλησης Χημικών –Βιοχημικών.    Η συσχέτιση της Επιστημονικής Ορολογίας στην Αγγλική και στην Ελληνική Γλώσσα. Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, Προετοιμασία ομάδας μαθητών/ριών για συμμετοχή στο διαγωνισμό EOES.

Βικτωριανή Αγγλία: κοινωνική διαστρωμάτωση, καθημερινή ζωή, υγιεινή και υγεία.

Η υποστήριξη του σχολείου στην ανάπτυξη της επαγγελματικής ετοιμότητας των εφήβων ως αναγκαιότητα και πρόκληση στον ραγδαίο εξελισσόμενο σύγχρονο κόσμο.

Υποδοχή Μαθητών και Εκπαιδευτικών και Υλοποίηση Δραστηριοτήτων με το Ordrup Gymnasium της Δανίας.

Διασχολική Δράση Συνεργασίας

Πρόγραμμα: Σκίαση εργασίας από Ισπανίδες καθηγήτριες στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

 

Συμμετοχή στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στον Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’. Ο φετινός 8ος διαγωνισμός που είχε θέμα «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας» διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων της χώρας.

Μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και πραγματοποίησαν τα παρακάτω:
Α. Σύντομη ερευνητική εργασία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, απαντώντας σε ερωτήματα, όπως: Τι είναι η κλιματική αλλαγή; Πώς δημιουργήθηκε (αίτια); Πώς το μάθαμε (καμπύλη Keeling); Πώς επηρεάζονται τα οικοσυστήματα (επιπτώσεις);
Β. Βασιζόμενοι στην παραπάνω έρευνα, δημιούργησαν σχετικές αφίσες, βίντεο, ηλεκτρονικό κουίζ και επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων με κάρτες.


Οι μαθητές και μαθήτριες Α’ και Β’ τάξης που συμμετείχαν (σε αλφαβητική σειρά):
1. Βασιλείου Ειρήνη
2. Γεωργίου Γεώργιος
3. Δαλαμάγκας Δημήτριος
4. Δαμηλάκος Δονάτος-Τζανέτος
5. Διονυσοπούλου Παρασκευή Μελίνα
6. Κατσά Κωνσταντίνα
7. Κουκουζέλης Νικήτας
8. Κυρκιλής Κωνσταντίνος
9. Λέκα Σοφία Δέσποινα
10. Λιάγκα Αικατερίνη
11. Μπουλαμάτσης Κωνσταντίνος
12. Νονότα Σοφία
13. Παΐζης Ραντόικοβιτσ Πέτρος
14. Πανουσάκη Αλεξάνδρα
15. Παρθένιου Δέσποινα
16. Πηλιχού Αναστασία
17. Πνευματικάτος Γεώργιος
18. Πράπας Σταμάτιος
19. Τζανέτου Αγγελική
20. Τραυλού Μαγδαληνή
21. Τσαβαλά Παναγιώτα
22. Φωτάκης Ιάσων
23. Φωτιάδης Κωνσταντίνος

Υπεύθυνοι καθηγητές: Χρυσή Αγγελίδου, Χριστόδουλος Μακεδόνας, Παναγιώτα Ματθέ

 

Παρουσίαση δράσεων, ομίλων, καλών πρακτικών μάθησης & διδασκαλίας, ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχολικού έτους 2023-24.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧ.ΕΤ.2023-24-

Δράση σχολικής διαμεσολάβησης

Στο σχολείο πραγματοποιείται Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης. Σύμφωνα με αυτό, στην αρχή κάθε χρόνου μια ομάδα 20 περίπου μαθητών/τριων εκπαιδεύονται να γίνουν διαμεσολαβητές, ώστε να επιλύονται οι διαφορές των μαθητών/τριων με ενέργειες των ίδιων και χωρίς την παρέμβαση εκπαιδευτικών και γονέων. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές/τριες εξασκούνται στο διάλογο, μαθαίνουν με ουδετερότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους και έρχονται σε διαπραγματεύσεις με άτομα του σχολείου με τα οποία έχουν έλθει σε ρήξη.

Υπεύθυνοι καθηγητές για τη Διαμεσολάβηση στο σχολείο είναι η κα Κατσούλη Ζέττα (ΠΕ 02) και ο κος Κομηνός Δημήτρης (ΠΕ 02).

Οι μαθητές/τριες ενεργοποιούνται και συμμετέχουν στην εδραίωση σχέσεων συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοαποδοχής. Προωθείται η αυτενέργειά τους , ώστε να μπορούν να συζητούν τα προβλήματά τους και να τα επιλύουν, χωρίς την παρέμβαση εκπαιδευτικών.

Με τη διαμεσολάβηση ευνοούνται όχι μόνο οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές που μαθαίνουν με διάλογο να επιλύουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους. Επομένως, κριτήριο επιτυχίας θα αποτελέσει η εξομάλυνση των σχέσεων των μαθητών/τριων, η εξάλειψη –έστω και των ελάχιστων – περιστατικών βίας. Μακροπρόθεσμα, αναμένεται η μείωση ποινών, από την πλευρά των Διδασκόντων και της Διεύθυνσης, ως ένα δείγμα βελτίωσης των σχέσεων των μαθητών/τριων μεταξύ τους.

Περιγραφή της διαδικασίας Διαμεσολάβησης

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης διακρίνεται για τον εκούσιο χαρακτήρα της και συνήθως ξεκινά με μια κοινή συνάντηση των 2 διαμεσολαβητών με τα 2 μέρη, που βρίσκονται σε διαφωνία, τα οποία, αφού ενημερωθούν αναλυτικά από τους διαμεσολαβητές για την όλη διαδικασία, παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τη μεταξύ τους διαφορά. Στη συνέχεια, ακολουθούν 1-2 συνήθως συναντήσεις μεταξύ των 2 διαμεσολαβητών και των δύο μερών, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέρη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μεταφέροντας από τη μία στην άλλη πλευρά προτάσεις και αντιπροτάσεις, πάντα, όμως, με την συναίνεσή τους. Ο ρόλος των διαμεσολαβητών είναι να θέσουν τις κατάλληλες ερωτήσεις στα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ώστε να βοηθήσουν να εκφράσουν τους λόγους των διαφορών τους, καθώς και τα συναισθήματά τους. Απαραίτητο στοιχείο της διαμεσολάβησης είναι η αντικειμενικότητα, διότι οι διαμεσολαβητές δεν επιτρέπεται να δείξουν εύνοια στη μία από τις δύο πλευρές. Στο τέλος της διαδικασίας οι 2 διαμεσολαβητές συντάσσουν πρακτικό επίτευξης ή μη επίτευξης συμφωνίας, ανάλογα με το αν θα καταλήξουν ή όχι τα μέρη σε επίλυση της διαφοράς τους. Το πρακτικό επίτευξης συμφωνίας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων στοιχείων, τη συμφωνία επίλυσης και υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Αποτελέσματα

Σημαντικότερο αποτέλεσμα της λειτουργίας του Προγράμματος Διαμεσολάβησης είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες (όπως το να παίζουν ρόλους σε πιθανά σενάρια συγκρούσεων) ή τη συμμετοχή τους σε διαμεσολάβηση μεταξύ συμμαθητών /τριων τους, οι μαθητές/τριες αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση και η διαχείριση συγκρούσεων. Βελτιώνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συνεργασία μεταξύ τους δημιουργώντας ένα θετικό σχολικό κλίμα. Επομένως, βασικό όφελος των μαθητών/τριων μέσα από τη συμμετοχή τους στη διαμεσολάβηση είναι η καλλιέργεια της ομαδικότητας. Οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομηλίκους τους ενισχύοντας τις κοινωνικές δεξιότητες τους.

Παιχνίδια Ρόλων-Ασκήσεις εξάσκησης

Ακολουθούν τρία υποθετικά σενάρια, όπου μέσα από το Παιχνίδι Ρόλων οι επίδοξοι διαμεσολαβητές εξασκούνται στην επίλυση των διαφορών των συμμαθητών/τριων τους.

Ιστορία Α

O Γιώργος και ο Κώστας είναι συμμαθητές στη Γ΄ Λυκείου.

Και οι δύο ενδιαφέρονται για τη συμμαθήτριά τους, τη Μαρία. Στα διαλείμματα και τα δύο αγόρια προσπαθούν να πλησιάσουν τη Μαρία, της πιάνουν την κουβέντα, επιδιώκουν να περνούν χρόνο μαζί της. Τα δύο αγόρια έχουν καταλάβει πως υπάρχει αντίζηλος, επειδή, όμως, δεν είναι φίλοι και δεν μιλούν ιδιαίτερα μεταξύ τους, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους ο ένας στον άλλο, ούτε τι σκέφτονται να κάνουν με τη Μαρία.

Ένα απόγευμα, μετά το φροντιστήριο, ο Γιώργος συναντά τη Μαρία στην πλατεία, της προτείνει να πιούν μαζί καφέ και εκεί δείχνει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για εκείνη. Η Μαρία φαίνεται να ανταποκρίνεται. Δύο μέρες μετά, το μαθαίνει αυτό ο Κώστας, εφόσον κάποιοι γνωστοί του είδαν το ζευγάρι στην πλατεία. Το άλλο πρωί, στο σχολείο, ο Κώστας επιτίθεται λεκτικά στον Γιώργο, ο οποίος με τη σειρά του, απαντά εξίσου επιθετικά στον Κώστα. Σύντομα, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και τα δύο αγόρια είναι έτοιμα να πιαστούν στα χέρια.

Τους χωρίζει μία καθηγήτρια που βρίσκεται στο προαύλιο και αποφασίζει να αναφέρει την περίπτωση στον συντονιστή διαμεσολαβητών. Η καθηγήτρια μετά από σύντομη συζήτηση με τα αγόρια, πείθει τους δύο μαθητές να αφήσουν ένα σημείωμα στο κουτί της διαμεσολάβησης. Ο συντονιστής διαβάζει το μήνυμα, πλησιάζει τον Γιώργο και τον Κώστα, καθώς είναι αποφασισμένοι να δοκιμάσουν να λύσουν τις διαφορές τους στη διαμεσολάβηση. Ξεκινάμε από τη στιγμή που ο Γιώργος και ο Κώστας μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο της διαμεσολάβησης.

Ιστορία Β

Η Χριστίνα και ο Γεράσιμος είναι συμμαθητές στη Β΄ Λυκείου.

Ανήκουν στο ίδιο τμήμα και είναι και οι δύο άριστοι μαθητές. Μεταξύ τους, όλα τα χρόνια του σχολείου, υπήρχε ανταγωνισμός για τους βαθμούς και τις διακρίσεις. Τον ανταγωνισμό όξυναν, άθελά τους, ορισμένοι καθηγητές που συχνά έκαναν σύγκριση των δύο παιδιών και των σχολικών τους επιδόσεων.

Πρόσφατα ξεκίνησε στο σχολείο τους ένα Πρόγραμμα Θετικών Επιστημών, στο οποίο θα συμμετάσχει ορισμένος αριθμός μαθητών από τη Β΄ Λυκείου. Τα δύο παιδιά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενταχθούν σε αυτό, γνωρίζοντας πως οι θέσεις είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η Χριστίνα παρατηρεί πως το τελευταίο διάστημα η μητέρα του Γεράσιμου έρχεται συνέχεια στο σχολείο και μιλάει με τους καθηγητές του προγράμματος. Επίσης, μαθαίνει από άλλους συμμαθητές της πως ο Γεράσιμος στο διάλειμμα την διαβάλλει και έχει πει χαρακτηριστικά: «τα κορίτσια δεν καταλαβαίνουν Μαθηματικά, είναι άχρηστα. Η Χριστίνα να πάει να γίνει κομμώτρια». Η Χριστίνα αρχίζει να διαδίδει στο σχολείο πως ο Γεράσιμος θα μπει στο Πρόγραμμα των Θετικών Επιστημών, χάρη στις επισκέψεις της μαμάς του στο σχολείο.

Τελικά, η Χριστίνα, πιεσμένη από τον ανταγωνισμό και επειδή θεωρεί τα σχόλια του Γεράσιμου σεξιστικά και υποτιμητικά, αποφασίζει να αφήσει ένα σημείωμα στο κουτί της διαμεσολάβησης. Ο συντονιστής διαβάζει το μήνυμα, πλησιάζει τον Γεράσιμο και τον ρωτάει αν θα ήθελε να λύσει το ζήτημα με τη Χριστίνα, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Εκείνος δέχεται. Ξεκινάμε από τη στιγμή που ο Γεράσιμος και η Χριστίνα μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο της διαμεσολάβησης.

Ιστορία Γ

Η Κατερίνα και ο Παναγιώτης είναι συμμαθητές στην Α’ Λυκείου.

Κάνουν παρέα, κάθονται στο ίδιο θρανίο, κάτι που συνέβαινε και όλα τα χρόνια του Γυμνασίου. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η Κατερίνα αρχίζει να διευρύνει τον φιλικό της κύκλο, προσπαθώντας να συναναστρέφεται και με άλλα παιδιά.

Ο Παναγιώτης σταδιακά καταλαβαίνει πως η Κατερίνα έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντί του. Είναι πιο επικριτική, κοροϊδεύει τον γραφικό του χαρακτήρα, την υπογραφή του, τις σχολικές του επιδόσεις. Τα Σαββατόβραδα η Κατερίνα κανονίζει εξόδους με τους νέους της φίλους, χωρίς να προσκαλεί ποτέ τον Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης προσπαθεί να ζητήσει εξηγήσεις από την Κατερίνα, εκείνη όμως γελάει και του απαντάει πως όλα είναι στη φαντασία του και τον θεωρεί καλό της φίλο.

Ένα μεσημέρι, μετά το μάθημα της Γυμναστικής, ο Παναγιώτης περνάει έξω από τα αποδυτήρια των κοριτσιών και ακούει την Κατερίνα να συζητάει με τη φίλη της την Πηνελόπη. Η Πηνελόπη λέει χαρακτηριστικά: «Κατερίνα, πρέπει να ξεκόψεις από τον Παναγιώτη. Είναι Αλβανός. Θες να σε κοροϊδεύουν και εσένα τα υπόλοιπα παιδιά;».

Ο Παναγιώτης, προβληματισμένος και στενοχωρημένος γιατί η Κατερίνα αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε μαζί του, αποφασίζει να αφήσει ένα σημείωμα στο κουτί της διαμεσολάβησης. Ο συντονιστής διαβάζει το μήνυμα, πλησιάζει την Κατερίνα και την ρωτάει αν θα ήθελε να λύσει το ζήτημα με τον Παναγιώτη, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Εκείνη τελικά δέχεται. Ο Παναγιώτης και η Κατερίνα μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο της διαμεσολάβησης.

 

Rate mal, wer? – Μάντεψε ποιός?

 

Η επίδραση του παιχνιδιού είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού καθώς μέσα από αυτό προετοιμάζεται για την πραγματική ζωή. Μαθαίνει ποια είναι τα ενδιαφέροντα του, οι κλίσεις του και τα χαρίσματά του. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η φαντασία του, αναπτύσσεται η ικανότητα να εκφράζει τη γνώμη του. Με το παιχνίδι προετοιμάζεται το μέλλον και ο χαρακτήρας που θα έχει σε αυτό. Επίσης το παιχνίδι είναι προϋπόθεση για την επιτυχή συμμετοχή στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που εκθέτουν τα παιδιά σε σημαντικές έννοιες της γλώσσας και ευρύτερα της επιστήμης. Η βιωματική εκπαίδευση, μέσω του παιχνιδιού, είναι μαθητοκεντρική και όχι δασκαλοκεντρική.

Με γνώμονα λοιπόν την παιχνιδοκεντρική, συνεργατική και διαθεματική μάθηση ξεκίνησαν οι μαθητές των γερμανικών του τμήματος Α΄3 της Α΄Λυκείου Αθανασίου Ευάγγελος – Νεκτάριος, Τζανέτου Αγγελική, Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος, Φωτάκης Ιάσων, Χάραρης Βασίλειος, Χαρίτος Αλέξανδρος, Χατζοπούλου Άννα – Λουίζα και Ψαρρός Γεώργιος να μαθαίνουν παίζοντας ψηφιακά… Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι – κουίζ, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά, εστιάζοντας σε σπουδαίες διάσημες προσωπικότητες.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, πολλοί ήταν oι άνθρωποι που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του συλλογή επιτευγμάτων που αξίζει να αναφερθεί.

Είναι οι ιστορικές προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί, που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι σε καλεί να ανακαλύψεις, μέσα από τη γνώση και τη μάθηση τα κατορθώματα και τη σπουδαιότητα αυτών των μοναδικών ατόμων.

Καλωσόρισες λοιπόν στο παιχνίδι «Μάντεψε ποιος?» – “Rate mal, wer?” και ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων, όπου η περιέργεια και η αναζήτηση της γνώσης συναντούν την απόλαυση του παιχνιδιού!

 

https://scratch.mit.edu/projects/1019635303

https://scratch.mit.edu/projects/1019647826

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Γκριτζαλιώτη Αικατερίνη

Θώδης Γεώργιος

 

Διασχολική δράση συνεργασίας

Κατά το σχολικό έτος 2023-24, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωμετρίας της Β Λυκείου οι μαθητές/τριες του τμήματος Β2 εργάστηκαν σε ομάδες για τα ακόλουθα θέματα:

-Εννοιολογική χαρτογράφηση ‘πλακοστρώσεων’ ‘ψηφίδωσης’ (ιστορική αναδρομή).

-Διερεύνηση για παραδείγματα πλακοστρώσεων στο επίπεδο με την εξέταση και ανάλυση των γεωμετρικών ιδιοτήτων τους.

-Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον σχεδιασμό πλακόστρωτων.

-Σύνδεση πλακόστρωτων από την γεωμετρίας με την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η διασχολική δράση συνεργασίας αποτελεί ένα παράδειγμα δικτύωσης σχολείων (school networks). Αποτελούν επίσης ένα αποτελεσματικό μέσο υποστήριξης της καινοτομίας. Στην εκπαίδευση, τα δίκτυα προωθούν τη διάδοση καλών πρακτικών και ενισχύουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Την προστιθέμενη αξία για την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και την συνέχιση και την επόμενη σχολική χρονιά τέτοιων διασχολικών δράσεων συνεργασίας τόνισε στην εισήγηση της και η Διευθύντρια του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, κ. Λασκαρίδου.

 

3η θέση στον Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024

Την 3η θέση στον Μαθητικό Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024 κατέκτησε η ομάδα ρομποτικής Asterius. Η ομάδα κατασκεύασε ένα μικρό δορυφόρο με αποστολή την εξερεύνηση του κλίματος άλλων πλανητών, ο οποίος μπορεί να διαιρείται σε δύο ίδιους υπο-δορυφόρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου από Cansat.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας 25-28 Απριλίου 2024, με διοργάνωση από την SPIN.

Τα μέλη της ομάδας δούλεψαν μεθοδικά σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και το επίπεδο δυσκολίας της κατασκευής (ίδιο ζητούμενο αλλά στο μισό μέγεθος!), κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο.

Συνεργασία, ομαδικότητα, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου, λήψη αποφάσεων υπό πίεση, ψηφιακές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση είναι μερικά από τα οφέλη της συμμετοχής των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό αυτό, με κυριότερο όμως μάθημα το ότι «Δεν τα παρατάμε ποτέ».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν, μας στήριξαν και πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε.

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορικής)

Μαρία Διακόνου (Φυσικής)

     

 

Επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

Μια πολύ σημαντική εμπειρία είχαν την Πέμπτη 15 Απριλίου, τα τμήματα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ και της Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές και οι καθηγητές/συνοδοί του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., συνάντησαν τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Δρόσο Δ. και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών της που αφορούσαν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις επαγγελματικές δυνατότητες των φοιτητών της Σχολής.

Ειδικότερα, η κ. Ευσταθίου Β. του Τμήματος Ψυχολογίας, η κ. Καρακατσούλη Α. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο κ. Πετρίδης Πλ. του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και η κ. Μέντη Δ. του Τμήματος Φιλολογίας μίλησαν στους μαθητές  στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, που περιλαμβάνει μοναδικής σημασίας συλλογές αντικειμένων με διαχρονική κάλυψη όλων των περιόδων του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μια άρτια εξοπλισμένη μονάδα συντήρησης των ευρημάτων. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον κ. Μπενέτο Δ. του Τμήματος Φιλολογίας, στο Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών Γλωσσικών Πόρων.

Σε συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές έλυσαν πολλές από τις απορίες τους για θέματα που αφορούν στα προγράμματα σπουδών και τις προοπτικές των αποφοίτων των παραπάνω τμημάτων.

Τέλος, οι συμμετέχοντες μαθητές  με τη συνοδεία των φιλολόγων καθηγητών κ. Θώδη Γ. και κ. Λασκαρίδου Α., Διευθύντριας του Σχολείου επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής σχολής, όπου ενημερώθηκαν για το ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων των ανθρωπιστικών σπουδών που καλύπτει και τις ποικίλες κατηγορίες σχετικού υλικού που περιλαμβάνει.

Ευχαριστούμε θερμά τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., τους διδάσκοντες που ενημέρωσαν τους μαθητές μας και κυρίως τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Πλάτωνα Πετρίδη για τη σημαντικότατη βοήθεια και τον προγραμματισμό της επίσκεψης αυτής.

Δράση Ομίλου Χημείας

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Yianni Bourmpakis της Swanson School of Engineering του University of Pittsburgh για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση! Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/ριες μας παρακολούθησαν βίντεο που παρήγαγαν ομάδες φοιτητών/ριών χημικών μηχανικών και τα αξιολόγησαν με βάση συγκριμένα κριτήρια. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βίντεο που αφορούσαν τα αντικείμενα της χημικής κινητικής και του σχεδιασμού αντιδραστήρων σε τομείς, όπως η ηλεκτροχημική παραγωγή υδρογόνου και η παραγωγή βιοντίζελ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης ήταν χαρά μας να συνεργαστούμε, έστω και έμμεσα, με τον Δρ. Ioannis Kerkines και τους μαθητές/ριές του στο ACS Athens (American Community Schools)! Ελπίζουμε να συνεργαστούμε σύντομα ξανά!

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που μελετούν και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που μελετούν, τηλεόραση και κείμενο

Συμμετοχή του Ρητορικού Ομίλου στις “Αντιλογίες 2024”

Θερμά Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές του Ρητορικού Ομίλου του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους, την ευπρεπή παρουσία και πολύ υψηλή επίδοσή τους στους 9ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας 2024 που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη » το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024.

Οι Αγώνες συνδιοργανώθηκαν από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, την Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’Arc”,τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» και τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη», με τη συνεργασία του ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

βλ.: https://www.politropi.gr/el/antilogies-2024

Τα θέματα των «Διττών Λόγων» που επέλεξε η Επιστημονική Επιτροπή για τους δύο κύκλους των Αγώνων και τον τελικό ήταν:

  • Οι φίλοι πρέπει να έχουν ίδιες απόψεις σε βασικά ζητήματα.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά το φυσικό εμπόριο.
  • Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου που προετοιμάσθηκαν από την εκπαιδευτικό και Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου Μαρία Λιτσάρδου και που συμμετείχαν στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2024 είναι οι εξής:

  • από την Α΄ Λυκείου: Ζορμπά-Σφαέλλου Δανάη, Κατράνη Μαρία – Ροζαλία, Κάραλη Βασιλική – Πελαγία (είναι μέλος του Ρητορικού Ομίλου Ευαγγελικής και μαθήτρια του 7ου ΓΕ.Λ. Νέας Σμύρνης «Εστία» )
  • από τη Β΄Λυκείου: Αργυρίου Νικόλαος, Κανταρτζή Αθηνά, Λιναρδάκης Γεώργιος
  • από την Γ΄ Λυκείου : Μουντζουράκη Ναταλία, Σαρχουσούδης Θεμιστοκλής, Τσιρώνης Κωνσταντίνος.
Η Διευθύντρια

Λασκαρίδου Αντιγόνη, Φιλόλογος

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου

Λιτσάρδου Μαρία, Φιλόλογος