2η διαδικτυακή συνάντηση: «Επαγγέλματα στην Εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων για την σύνδεση της εκπαίδευσης και των χώρων εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, σε συνεργασία τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 (17.30-19.00), θα πραγματοποιηθεί η 2η διαδικτυακή συνάντηση, για το σχολικό έτος 2023-2024, με θέμα: «Επαγγέλματα στην Εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης» (2ο Μέρος).

Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται για την προστασία των πολιτών από τις κυβερνοαπειλές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Η μεταβαλλόμενη φύση του κόσμου της εργασίας, που προκύπτει από την 4η βιομηχανική επανάσταση, θέτει τις ψηφιακές δεξιότητες, την καινοτομία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, ως προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η 4η βιομηχανική επανάσταση επηρεάζει καθοριστικά τις τρέχουσες και μελλοντικές θέσεις εργασίας, αλλά και τις προσδοκίες μελλοντικής σταδιοδρομίας των νέων.

Εισηγητές:

‘Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλαγή παραδείγματος ή πρόκληση για την αγορά εργασίας;’

Χρήστος Ι. Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Επαγγελματίες στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης’

Σταύρος Τουμπής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

‘Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης’.

Αλέξανδρος Γουλές, Μηχανικός Πληροφορικής – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Παρατηρητηρίου Θεσμών, Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Τμήματος Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ) και Συντονιστής της Επιτροπής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/49ZKso0

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση

 

Εισήγηση στο 15o “Conference on Informatics in Education CIE2023” – H πληροφορική στην Εκπαίδευση

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Παναγιώτα-Ισμήνη Ματθέ (MSc-Καθηγήτρια Πληροφορικής) και Δρ. Χρυσή Αγγελίδου (Χημικός), συμμετείχαν με εισήγησή τους στο 15o “Conference on Informatics in Education CIE2023” – H πληροφορική στην Εκπαίδευση, που διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (έδρα εργασιών του CIE2023) σε συνεργασία με την ΕΠΥ.

Η εισήγηση με τίτλο «Πρόταση για Διαθεματική Συνεργασία σε Χημεία και Πληροφορική σύμφωνη με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών», παρουσίαζε και ανέλυε τη Διαθεματική συνεργασία εκπαιδευτικών Χημείας και Πληροφορικής στο πλαίσιο συμμετοχής στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό 2022-2023 «Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών» με θέμα: «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας». Η εν λόγω συνεργασία πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-2023 στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολή Σμύρνης από τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτα-Ισμήνη Ματθέ (MSc-Καθηγήτρια Πληροφορικής), Δρ. Χρυσή Αγγελίδου (Χημικός), Δρ. Χριστόδουλο Μακεδόνα (Χημικός) και μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου. Η συμμετοχή, βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου παρουσίασε ο πρώην απόφοιτος του σχολείου μας Δρ. Εμμανουήλ Ζαμπετάκης, Assistant Professor at the Computer Science Department of Yale University, USA. Το θέμα της κεντρικής ομιλίας είχε τίτλο: «A Brief Introduction to Modern Machine Learning Methods and Challenges»

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Εμ. Ζαμπετάκη:

Ο Μανώλης Ζαμπετάκης σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), ενώ συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Berkley. Σήμερα εργάζεται ως Assistant Professor στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Yale. Έχει δημοσιεύσει 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Συμμετοχή της Σχολής μας στους 12ους πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων φυσικών επιστημών

Το διήμερο 5-6/11/2023 πραγματοποιήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, οι: 12οι πανελλήνιοι αγώνες κατασκευών και πειραμάτων φυσικών επιστημών, με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ελληνική συντονιστική επιτροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και χορηγό τον Δήμο Αιγάλεω. Την εκδήλωση επισκέφτηκαν με οργανωμένες επισκέψεις 500 μαθητές από 12 σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και ευρύ κοινό.

Τη Σχολή μας εκπροσώπησαν οι Χ. Μακεδόνας, Μ.-Φ. Μητσιώνη και Μ. Στούρας με την εργασία τους «Κατασκευή φασματοφωτομέτρου και δημιουργία λογισμικού με τα οποία είναι δυνατή η λήψη φασμάτων ορατού σε πραγματικό χρόνο στη σχολική τάξη».

Περισσότερα για την εκδήλωση καθώς και το σχετικό δελτίο τύπου με τις νικήτριες ομάδες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://etsito.mysch.gr/?q=node/99

 

Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης: «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι»

Στο πλαίσιο της δράσης του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης «Πάμε Θέατρο!», το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, παρακολουθήσαμε στο Θέατρο ARK την εξαιρετική θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι». Λίγα θεατρικά κείμενα έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλο το σημάδι τους, όσο «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι». Γραμμένο το 1941, το έργο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Μπέρτολτ Μπρεχτ ως «ιστορική φάρσα». Το έργο μεταμορφώνεται στα χέρια του σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη και απεικονίζει μοναδικά αλληγορικά την άνοδο της δημαγωγικής φιγούρας, του Αρτούρο Ούι, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον φόβο, τη χειραγώγηση και τη διαφθορά για να καταλάβει την εξουσία. Το θέατρο Ark έμοιαζε με μία σκοτεινή και απόκοσμη πασαρέλα πάνω στην οποία τα πρόσωπα του έργου αντιπροσωπεύουν αρχετυπικούς χαρακτήρες της κοινωνίας μας. Στον ρόλο του Αρτούρο Ούι ο Γιώργος Χρυσοστόμου που ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό τον αποτρόπαιο αυτόν γκάνγκστερ του μεσοπολέμου.

Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Β’ και Γ’ Λυκείου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, λουλούδι, κείμενο, τοίχος

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, ομάδα, εσωτερικός χώρος

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Συμμετοχή στο «Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports»

Parolympia_20231103-214815_Drive.jpg

Parolympia_20231103-214621_Drive.jpg

Parolympia_20231103-214744_Drive.jpg

Μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, το σχολείο μας συμμετέχει στο «Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports» που έγινε στο ΟΑΚΑ στις 3 Οκτωβρίου 2023 και διοργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Δείχνοντας έμπρακτα ότι έννοιες όπως σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απόκτηση γνώσεων και ενσυναίσθηση για τα άτομα με αναπηρία και αθλητισμός, βρίσκονται ψηλά στις εκπαιδευτικές μας προτεραιότητες, συμμετέχουμε με τη δημιουργία βίντεο (διάρκειας τριών λεπτών) και θέμα την παρουσίαση Παραολυμπιακών αθλημάτων και θεμάτων σχετικά με τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία.

Τίτλος του βίντεο είναι «Φορέσαμε τα παπούτσια σας»

https://drive.google.com/file/d/12hea8MzonBxTkWjFzB-ew2WwH4MlTq8y/view?usp=drive_web

Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β Λυκείου, όταν κατά την περσινή χρονιά εκτέλεσαν διδακτικό σενάριο 4 διδακτικών ωρών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής για τα παρολυμπιακά αθλήματα. Την επιμέλεια του βίντεο επιμελήθηκε ο μαθητής της Β Λυκείου Τσολάκης Γιώργος και τον ευχαριστούμε θερμά για την δημιουργία.

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σάρλας Γιώργος

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Σχολής μας!
Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες.

Η Διευθύντρια
Αντιγόνη Λασκαρίδου

 

1η διαδικτυακή συνάντηση: «Επαγγέλματα στην Εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων για την σύνδεση της εκπαίδευσης και των χώρων εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, σε συνεργασία τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (17.30-19.00), θα πραγματοποιηθεί η 1η διαδικτυακή συνάντηση, για το σχολικό έτος 2023-2024, με θέμα: «Επαγγέλματα στην Εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης» (1ο Μέρος).

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στους επαγγελματικούς κλάδους της σύγχρονης κοινωνίας δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και ανησυχίες, καθώς λόγω της ψηφιοποίησης οι ανάγκες των χώρων εργασίας σε γνώσεις και δεξιότητες, μεταβάλλονται και εξελίσσονται ταχύτατα. Η 4η βιομηχανική επανάσταση επηρεάζει καθοριστικά τις τρέχουσες και μελλοντικές θέσεις εργασίας, αλλά και τις προσδοκίες μελλοντικής σταδιοδρομίας των νέων.

Εισηγητές:

  • “H Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ: Σπουδές, Τεχνολογία, Καινοτομία”

Δημήτριος Ασκούνης, Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ.

  • “Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs) και η επίδραση τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας”

Μιχαήλ Βαζιργιάννης, Διακεκριμένος Καθηγητής , LIX, Ecole Polytechnique, Γαλλία

  • “Επιλέγοντας σπουδές και επαγγέλματα για την αντιμετώπιση ‘υπαρξιακών απειλών’ “

Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Μεταπτυχιακού ‘Science, Technology, Society’, Τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης & Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

  • Άνθρωπος 4.0 – Τεχνητή νοημοσύνη και σοφή διαχείριση της γνώσης στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Δημήτριος Λακασάς, Συγγραφέας – Επιχειρηματίας & Δημήτριος Γούλιας, Επιμελητής του βιβλίου «Άνθρωπος 4.0»

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/495H6iZ

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση

 

Ενημερωτικό σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής και χρήσης απινιδωτή από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

karpa20231024_111113.jpg

karpa20231024_112522.jpg

karpa20231023_110902.jpg

karpa20231024_134310.jpg

καρπα20231024_133027.jpg

karpa20231023_125654.jpg

Στις 23,24 και 25 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής και χρήσης απινιδωτή (A.E.D.) τρίωρης διάρκειας στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας, από την εξαιρετική ομάδα εκπαιδευτών της Υπεύθυνης Εκπαίδευσης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Κας Μαρίας Μεϊδάνη. Στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους οι εκπαιδευτικοί που είχαν λάβει μέρος στο σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής (B.L.S.) με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αναζωογόνησης (E.R.C.) καθώς και της χρήσης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (AED), που είχε διενεργηθεί την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 από την ομάδα εκπαιδευτών του Κέντρου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου κ. Πάνο Μινογιάννη για την προσφορά, την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης κα Μαρία Μεϊδάνη και την ομάδα εκπαιδευτών της, κα Δήμητρα Δούμπου, κα Όλγα Καδδά, κ. Τάσο Καραγιάννη, κ. Γιάννη Τρικοίλη και τον κ. Παναγιώτη Κόσσυβα, που τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο και στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης μετέδωσαν με ουσιαστικό τρόπο τις γνώσεις και την εμπειρία στους μαθητές μας.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενδυνάμωσης και της ευαισθητοποίησης της σχολικής μας κοινότητας (εκπαιδευτικοί – μαθητές) σε γνώσεις Πρώτων Βοηθειών και δεδομένης της τοποθέτησης εξωτερικού απινιδιστή στο σχολείο μας, (https://kidssavelives.gr/aed/protypo-geniko-lykeio-gymnasio-evangelikis-scholis-smyrnis/) η υλοποίηση του σεμιναρίου είναι σημαντική για την εκπαιδευτική μας κοινότητα αλλά και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Ευχόμαστε η συνεργασία μας να έχει συνέχεια και την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς στόχος μας είναι, η πραγματοποίηση ανάλογου σεμιναρίου κάθε χρόνο στους τελειόφοιτους της Γ Λυκείου, ως ευαισθητοποιημένους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας μας.

 

Εκπροσώπηση του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής στη Βραδιά του Ερευνητή

Ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Αργυρίου Νικόλαος, εκπροσωπώντας το Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 29/9/23 με το έργο “Ερευνητικό βαθυσκάφος Ναυτίλος” από ανακυκλώσιμα υλικά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παντελή Διαμάντη.

Από τη Διεύθυνση

POSTER ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ 2

Διάκριση της Ευαγγελικής Σχολής  στον 7ο Αγώνα Δρόμου Ιστορικής Μνήμης της Νέας Σμύρνης

historicRunIMG-878afcb233bbcbce7e86546b154647a4-V.jpg

historic_run20231001_115418.jpghistoric_run20231001_120731.jpghistoricRunIMG-033324983e5e92b5c10151f47cd6b155-V (1).jpg

2η θέση και ασημένιο μετάλλιο για την Τζανέτου Αγγελική της Α Λυκείου

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 μαθητές –τριες του σχολείου μας, συμμετείχαν στον 7ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης Νέας Σμύρνης στα 2,5 και 5 χιλιόμετρα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Οι Αγώνες Ιστορικής Μνήμης είναι ένα αθλητικό δρομικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει την ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης για τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Η Διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων αναδεικνύοντας το βαθύτερο μήνυμά του και την βαθιά ιστορική σύνδεση των δύο πόλεων-Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και περιλαμβάνει τα αγωνίσματα των 10 , 5, και 2,5 χλμ. και άλλες δράσεις με σύνθημα «Τρέχοντας στην Ιστορία».

Μεγάλη διάκριση για την μαθήτρια της Α Λυκείου Τζανέτου Αγγελική η οποία τερμάτισε στη 2η θέση κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα αθλητριών.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της σχολής μας για την συμμετοχή τους, ξεχωριστά συγχαρητήρια στην Αγγελική και ευχές για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες!!!