Διασχολική δράση συνεργασίας

Κατά το σχολικό έτος 2023-24, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωμετρίας της Β Λυκείου οι μαθητές/τριες του τμήματος Β2 εργάστηκαν σε ομάδες για τα ακόλουθα θέματα:

-Εννοιολογική χαρτογράφηση ‘πλακοστρώσεων’ ‘ψηφίδωσης’ (ιστορική αναδρομή).

-Διερεύνηση για παραδείγματα πλακοστρώσεων στο επίπεδο με την εξέταση και ανάλυση των γεωμετρικών ιδιοτήτων τους.

-Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον σχεδιασμό πλακόστρωτων.

-Σύνδεση πλακόστρωτων από την γεωμετρίας με την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η διασχολική δράση συνεργασίας αποτελεί ένα παράδειγμα δικτύωσης σχολείων (school networks). Αποτελούν επίσης ένα αποτελεσματικό μέσο υποστήριξης της καινοτομίας. Στην εκπαίδευση, τα δίκτυα προωθούν τη διάδοση καλών πρακτικών και ενισχύουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Την προστιθέμενη αξία για την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και την συνέχιση και την επόμενη σχολική χρονιά τέτοιων διασχολικών δράσεων συνεργασίας τόνισε στην εισήγηση της και η Διευθύντρια του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, κ. Λασκαρίδου.

 

3η θέση στον Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024

Την 3η θέση στον Μαθητικό Διαγωνισμό Cansat In Greece 2024 κατέκτησε η ομάδα ρομποτικής Asterius. Η ομάδα κατασκεύασε ένα μικρό δορυφόρο με αποστολή την εξερεύνηση του κλίματος άλλων πλανητών, ο οποίος μπορεί να διαιρείται σε δύο ίδιους υπο-δορυφόρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου από Cansat.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας 25-28 Απριλίου 2024, με διοργάνωση από την SPIN.

Τα μέλη της ομάδας δούλεψαν μεθοδικά σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και το επίπεδο δυσκολίας της κατασκευής (ίδιο ζητούμενο αλλά στο μισό μέγεθος!), κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο.

Συνεργασία, ομαδικότητα, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου, λήψη αποφάσεων υπό πίεση, ψηφιακές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση είναι μερικά από τα οφέλη της συμμετοχής των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό αυτό, με κυριότερο όμως μάθημα το ότι «Δεν τα παρατάμε ποτέ».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν, μας στήριξαν και πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε.

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορικής)

Μαρία Διακόνου (Φυσικής)

     

 

Επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

Μια πολύ σημαντική εμπειρία είχαν την Πέμπτη 15 Απριλίου, τα τμήματα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ και της Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές και οι καθηγητές/συνοδοί του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., συνάντησαν τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Δρόσο Δ. και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών της που αφορούσαν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις επαγγελματικές δυνατότητες των φοιτητών της Σχολής.

Ειδικότερα, η κ. Ευσταθίου Β. του Τμήματος Ψυχολογίας, η κ. Καρακατσούλη Α. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο κ. Πετρίδης Πλ. του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και η κ. Μέντη Δ. του Τμήματος Φιλολογίας μίλησαν στους μαθητές  στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, που περιλαμβάνει μοναδικής σημασίας συλλογές αντικειμένων με διαχρονική κάλυψη όλων των περιόδων του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μια άρτια εξοπλισμένη μονάδα συντήρησης των ευρημάτων. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον κ. Μπενέτο Δ. του Τμήματος Φιλολογίας, στο Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών Γλωσσικών Πόρων.

Σε συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές έλυσαν πολλές από τις απορίες τους για θέματα που αφορούν στα προγράμματα σπουδών και τις προοπτικές των αποφοίτων των παραπάνω τμημάτων.

Τέλος, οι συμμετέχοντες μαθητές  με τη συνοδεία των φιλολόγων καθηγητών κ. Θώδη Γ. και κ. Λασκαρίδου Α., Διευθύντριας του Σχολείου επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής σχολής, όπου ενημερώθηκαν για το ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων των ανθρωπιστικών σπουδών που καλύπτει και τις ποικίλες κατηγορίες σχετικού υλικού που περιλαμβάνει.

Ευχαριστούμε θερμά τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., τους διδάσκοντες που ενημέρωσαν τους μαθητές μας και κυρίως τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Πλάτωνα Πετρίδη για τη σημαντικότατη βοήθεια και τον προγραμματισμό της επίσκεψης αυτής.

Δράση Ομίλου Χημείας

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Yianni Bourmpakis της Swanson School of Engineering του University of Pittsburgh για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση! Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/ριες μας παρακολούθησαν βίντεο που παρήγαγαν ομάδες φοιτητών/ριών χημικών μηχανικών και τα αξιολόγησαν με βάση συγκριμένα κριτήρια. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βίντεο που αφορούσαν τα αντικείμενα της χημικής κινητικής και του σχεδιασμού αντιδραστήρων σε τομείς, όπως η ηλεκτροχημική παραγωγή υδρογόνου και η παραγωγή βιοντίζελ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης ήταν χαρά μας να συνεργαστούμε, έστω και έμμεσα, με τον Δρ. Ioannis Kerkines και τους μαθητές/ριές του στο ACS Athens (American Community Schools)! Ελπίζουμε να συνεργαστούμε σύντομα ξανά!

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που μελετούν και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που μελετούν, τηλεόραση και κείμενο

Συμμετοχή του Ρητορικού Ομίλου στις “Αντιλογίες 2024”

Θερμά Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές του Ρητορικού Ομίλου του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους, την ευπρεπή παρουσία και πολύ υψηλή επίδοσή τους στους 9ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας 2024 που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη » το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024.

Οι Αγώνες συνδιοργανώθηκαν από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, την Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’Arc”,τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» και τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη», με τη συνεργασία του ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

βλ.: https://www.politropi.gr/el/antilogies-2024

Τα θέματα των «Διττών Λόγων» που επέλεξε η Επιστημονική Επιτροπή για τους δύο κύκλους των Αγώνων και τον τελικό ήταν:

  • Οι φίλοι πρέπει να έχουν ίδιες απόψεις σε βασικά ζητήματα.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά το φυσικό εμπόριο.
  • Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου που προετοιμάσθηκαν από την εκπαιδευτικό και Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου Μαρία Λιτσάρδου και που συμμετείχαν στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2024 είναι οι εξής:

  • από την Α΄ Λυκείου: Ζορμπά-Σφαέλλου Δανάη, Κατράνη Μαρία – Ροζαλία, Κάραλη Βασιλική – Πελαγία (είναι μέλος του Ρητορικού Ομίλου Ευαγγελικής και μαθήτρια του 7ου ΓΕ.Λ. Νέας Σμύρνης «Εστία» )
  • από τη Β΄Λυκείου: Αργυρίου Νικόλαος, Κανταρτζή Αθηνά, Λιναρδάκης Γεώργιος
  • από την Γ΄ Λυκείου : Μουντζουράκη Ναταλία, Σαρχουσούδης Θεμιστοκλής, Τσιρώνης Κωνσταντίνος.
Η Διευθύντρια

Λασκαρίδου Αντιγόνη, Φιλόλογος

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου

Λιτσάρδου Μαρία, Φιλόλογος

 

 

Διαγωνισμός Cansat In Greece 2024

Με ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας θα φιλοξενήσει στους χώρους του τον τελικό του διαγωνισμού Cansat In Greece 2024 που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Απριλίου.

Την Πέμπτη 25/4, το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους σε κριτές και κοινό. Το πρόγραμμα του διαγωνισμού παρουσιάζεται παρακάτω. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/4 σε άλλο χώρο.

Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

Η ομάδα ρομποτικής Asterius αποτελείται από μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, με συντονίστριες καθηγήτριες τις Παναγιώτα Ματθέ (Πληροφορική) και Μαρία Διακόνου (Φυσική).

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\logo_asterius_small.png

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, υπό την καθοδήγηση του κ. Χρήστου Φανίδη, και μάλιστα η ομάδα ρομποτικής έχει κατακτήσει μία φορά την 1η θέση και δύο φορές τη 2η θέση.

Τι είναι το CanSat

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation με το συντονισμό του ESERO (European Space Education Resource Office) GREECE. Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια μαθητική ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον European Space Agency (ESA).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

https://cansat.gr/wp-content/uploads/2019/10/cansats-in-europe-logo.png

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.esa.int/Education/CanSat/What_is_a_CanSat

https://www.esa.int/Education/CanSat/2023_European_CanSat_Competition

Διαδικτυακή ενημέρωση του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης

To σχολείο μας, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 παρακολούθησε διαδικτυακά την ενημέρωση του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης (https://www.philology.uoc.gr) σε θέματα σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο των διαδικτυακών ημερών γνωριμίας.

Το Τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης διαθέτει ένα σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραµµα σπουδών, πιστοποιηµένο µε µια από τις υψηλότερες βαθµολογίες στη χώρα.

Ο κ. Παναγιωτάκης Στέλιος, καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος, η κ. Νάτσινα Αναστασία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής και Νεοελληνικής φιλολογίας και ο κ. Χατζηκυριακίδης Στέργιος, καθηγητής Γλωσσολογίας ενημέρωσαν τους μαθητές μας γύρω από τα βασικά µαθήματα και τα µαθήματα επιλογής στις κατευθύνσεις των Κλασικών Σπουδών, της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Γλωσσολογίας και της Θεατρολογίας και Κινηµατογραφικών Σπουδών.

Επίσης, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την καινοτομία του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ερευνητικό πρόγραμμα «Τάλως», χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εστιάζει στο ζήτημα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Τεχνητής Νοημοσύνης. (https://www.philology.uoc.gr/nea/talws-texnhth-nohmosynh-gia-tis-anorwpistikes-kai-tis-koinwnikes-episthmes)

H συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της δράσης συνεργασίας του σχολείου μας με τις ανθρωπιστικές σχολές της χώρας, για θέματα σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Θώδη Γεωργίου και της φιλολόγου κ. Κατσούλη Γεωργίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους και ευχόμαστε πάντα να παρουσιάζουν πρωτοποριακές προτάσεις στη φιλολογική εκπαίδευση.

 

7η διαδικτυακή συνάντηση: «Επαγγέλματα Οικονομικών Επιστημών»

Στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων για την σύνδεση της εκπαίδευσης και των χώρων εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 (17.30 – 19.00),

θα πραγματοποιηθεί η 7η διαδικτυακή συνάντηση, για το σχολικό έτος 2023-2024, με θέμα:

«Επαγγέλματα Οικονομικών Επιστημών»

Η συμμετοχή επαγγελματιών από τους χώρους εργασίας και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που υπάρχουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά και στην υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων, παρουσιάζοντας αυθεντικές και αξιόπιστες γνώσεις και πληροφορίες για το θέμα των Επαγγελμάτων των Οικονομικών Επιστημών.

Εισηγητές:

«Στην εποχή των δεδομένων: καλώς ήρθατε στην επιστήμη της Στατιστικής»,
Καρλής Δημήτριος, Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής, Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

«Επαγγελματικές προοπτικές στα γνωστικά πεδία Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής»,
Λελεδάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

«Payments Evolution»,
Μαρνέρης Ανδρέας, Επικεφαλής Καταναλωτικής Πίστης, Eurobank

«Ευκαιρίες και προκλήσεις της εργασίας στο εξωτερικό: γνώσεις και ήπιες δεξιότητες (soft skills)», Μελίτας Ιωάννης, Business Marketing Manager, Imaging Products & Services, Sony France


Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο:

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση

 

 

8-12 Απριλίου 2024: Σκίαση εργασίας από Ισπανίδες καθηγήτριες στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Το διάστημα 8 έως 12 Απριλίου 2024, δύο καθηγήτριες, Αγγλικών και Τεχνολογίας, από το Institut Sabadell της Ισπανίας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας για σκίαση εργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Οι Ισπανίδες καθηγήτριες παρακολούθησαν μαθήματα καθώς και τον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας, είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με τη Διεύθυνση και τους διδάσκοντες του σχολείου και ενημερώθηκαν για τα ΑΠΣ, τους Ομίλους, τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες καθώς και τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του σχολείου και κατ’ επέκταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης, παρουσίασαν τη λειτουργία του δικού τους σχολείου στους διδάσκοντες του σχολείου μας και αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές.

Μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εβδομάδα μαζί, τις αποχαιρετήσαμε ευελπιστώντας και οι δύο πλευρές σε μελλοντική συνεργασία στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου Βίκτωρ Κάβουρα, Ελισσάβετ Αλεβίζου και Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο καθώς και στους μαθητές μας της Α΄ Λυκείου Γεώργιο Πνευματικάτο και Κωνσταντίνο Μπουλαμάτση για την εξαιρετική τους επίδοση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, που οργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών!