Βράβευση της αριστούχου μαθήτριας της Ευαγγελικής Σχολής, Νάνσυς Οικονομοπούλου

Στις 11 Μαΐου 2023, στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε τιμητική τελετή βράβευσης, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Μπροστά για την παιδεία» από την Τράπεζα EUROBANK, στην οποία βραβεύθηκαν «Οι Πρώτοι των Πρώτων» και συγκεκριμένα ο πρώτος αριστούχος της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Η Νάνσυ Οικονομοπούλου, η περσινή απόφοιτος της Ευαγγελικής, βραβεύτηκε στην εκδήλωση αυτή αφού ήταν πρώτη στην Περιφέρεια Αττικής και τρίτη πανελληνίως, μεταξύ των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρύτανης κ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης και ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου. Επίσης παρέστησαν αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίων και πολιτικοί. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κ. Νίκη Λυμπεράκη.

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης απένειμε στη Νάνσυ Οικονομοπούλου το «Αριστείο του Καθηγητή Μάκη Τσαπόγα που ανέρχεται σε 10.000 δολάρια.

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 η Νάνσυ Οικονομοπούλου πέτυχε τη μεγαλύτερη επίδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις και συγκέντρωσε 19.740 μόρια μπαίνοντας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ.

Ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά της Ευαγγελικής Σχολής και υιοθετούμε από την ομιλία της Νάνσυς: «Είθε να τιμάται πάντα η αριστεία»

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, παπούτσια, ανθρώπινο πρόσωπο Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, βιολέτα, μοβ Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Δημοσίευση σχετική με την χημική εκπαίδευση από τη Σχολή μας

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Chemical Education η ακόλουθη δημοσίευση από τους:  Μαριάννα Φανουρία Μητσιώνη, Μιλτιάδη Στούρα και Χριστόδουλο Μακεδόνα.

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jchemed.3c00248

http://lyk-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2023/06/word-image-13268-1.png

http://2.gravatar.com/avatar/8506c83b2cb2bd8089d97b81821a17c1?s=49&d=blank&r=g

 

1ο Βραβείο στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’ με θέμα «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας»

Το 1ο Βραβείο έλαβε ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου που συμμετείχε στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό ‘Τα εκθέματα μέσα από τα μάτια των μαθητών’ με θέμα «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Μουσείο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στον χώρο του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ στην Πλάκα.

Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού για τη βράβευση της ομάδας μας και ιδιαιτέρως την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών – University of Athens κ. Σωτηρία-Αλεξάνδρα Σακελλαρίου, τον Προϊστάμενο του Tμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείoυ του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ευάγγελο Παπούλια και την Επιμελήτρια – Μουσειοπαιδαγωγό του The Athens University History Museum κ. Φαίη Τσίτου. Επίσης ευχαριστούμε τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθ. Δημήτριο Καραδήμα, την Αναπλ. Καθ. Φαρμακολογίας Χ. Λιάπη και τον τ. Αναπλ. Καθ. Ιατρικής κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλο υπευθύνους του Μουσείου Φαρμακολογίας.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG-3.jpg

Από την τελετή βράβευσης

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν υποχρεωτική η πραγματοποίηση δύο επισκέψεων: στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ και στο Μουσείο Φαρμακολογίας (Τμήμα Φαρμακευτικής) του ΕΚΠΑ, ώστε οι μαθητές/τριες να εμπνευστούν από κάποιο έκθεμα των μουσείων και να συνθέσουν την εργασία τους.

Η ομάδα μας εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Φαρμακολογία και Συνταγολογία» του Γ. Ιωακείμογλου που εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ και από τη συλλογή με Μικροσκόπια που εκτίθενται στο Μουσείο Φαρμακολογίας, προκειμένου να αναπτύξουν τα ζητούμενα για τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, εργαζόμενοι/ες σε μικρές ομάδες και υπό την εποπτεία των υπεύθυνων καθηγητών, πραγματοποίησαν τα παρακάτω:

Α. Για την 1η ενότητα του διαγωνισμού συνέθεσαν πρωτότυπη ερευνητική εργασία για την ελονοσία ως πανδημία του παρελθόντος και σύγχρονη ενδημική νόσο. Σε αυτή αναφέρουν στατιστικά δεδομένα για την εξάπλωσής της, περιγράφουν τον τρόπο μετάδοσής της, διηγούνται την ενδιαφέρουσα ιστορία της ανακάλυψης και απομόνωσης της αρτεμισινίνης, που είναι το κύριο φάρμακο για την αντιμετώπισή της και τέλος συζητούν για τη χρήση της αρτεμισίας (του φυτού από το οποίο ελήφθη το φάρμακο) ως βότανο και ποτό.

Β. Για τη 2η ενότητα οι μαθητές/ριες:

  1. Εκτύπωσαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου το μόριο της αρτεμισινίνης (Εικόνα 1). Το μόριο σχεδιάστηκε σε σχεδιαστικό λογισμικό χημικών ενώσεων και ακολούθως έγινε η επεξεργασία του αρχείου αυτού σε λογισμικό εκτύπωσης 3D. Μετά την εκτύπωσή του έγινε η απαραίτητη απομάκρυνση των στηριγμάτων, η λείανσή του και βάφτηκε με τα συνήθη χρώματα που αναπαριστούν τα χημικά στοιχεία.

Εικόνα 1: Το εκτυπωμένο μόριο της αρτεμισινίνης.

2. Δημιούργησαν αφίσα (Εικόνα 2), ώστε οι επισκέπτες/ριες του μουσείου να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες για το έκθεμα.

Εικόνα 2: Μικρογραφία της αφίσας.

3. Δημιούργησαν βίντεο stop motion animation, χρησιμοποιώντας σχέδια που ζωγράφισε μία μαθήτρια (Εικόνα 3). Η καταγραφή βίντεο και ήχου έγινε με τη χρήση κινητού τηλεφώνου (Εικόνα 4), ενώ χρησιμοποιήθηκε κατάλληλο λογισμικό για την επεξεργασία βίντεο και εικόνων.

Εικόνα 3: Μερικά από τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο.

Εικόνα 4: Κατά τη δημιουργία του βίντεο.

4. Δημιούργησαν δύο κουίζ με ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, τα οποία παίζουν σε περιβάλλον android (Εικόνα 5) και συνοδευτική αφίσα (Εικόνα 6).

Εικόνα 5: Στιγμιότυπα οθόνης από τα κουίζ.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Συνοδευτική αφίσα ΚΟΥΙΖ.PNG

Εικόνα 6: Συνοδευτική αφίσα με οδηγίες για τα κουίζ.

5. Δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέμα (Εικόνα 7), που ο επισκέπτης/η επισκέπτρια μπορεί να παίξει οποιαδήποτε στιγμή διαδικτυακά σε υπολογιστή ή σε φορητή συσκευή, καθώς και τη συνοδευτική αφίσα με οδηγίες (Εικόνα 8).

Εικόνα 7: Στιγμιότυπο οθόνης του παιχνιδιού.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Συνοδευτική αφίσα ΠΑΙΧΝΙΔΙ scratch.png

Εικόνα 8: Συνοδευτική αφίσα για το παιχνίδι.

6. Δημιούργησαν εικονικό τρισδιάστατο μουσείο, όπου παρουσιάζουν συνοπτικά τη βιβλιογραφική έρευνα για το θέμα, με συνοδευτική αφίσα (Εικόνα 9). Η ηχογράφηση των αφηγήσεων έγινε με κινητό τηλέφωνο.

Εικόνα 9: Συνοδευτική αφίσα για το εικονικό μουσείο.

Σκοπός της ομάδας ήταν οι μαθητές/τριες να εξετάσουν την ελονοσία ως πανδημία τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και να μελετήσουν τη χημική σύνθεση του μορίου αρτεμισινίνη που αποτελεί και τη δραστική ουσία για την καταπολέμηση της ασθένειας. Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια παρουσία της ελονοσίας που την καθιστά ακόμα πανδημία. Ακόμα κατανόησαν τον τρόπο δράσης της δραστικής ουσίας απέναντι στο πλασμώδιο που την προκαλεί.

Σχετικά με την Ενότητα Β, η ομάδα ήθελε να δώσει έμφαση στη διαδραστικότητα και τη συμπερίληψη κατά την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, ενεργοποιώντας διαφορετικές αισθήσεις του επισκέπτη/της επισκέπτριας, ο οποίος/η οποία μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγησή μας εικονικά (εξ αποστάσεως), να προβάλλει το τρισδιάστατο μόριο της αρτεμισινίνης και επιπλέον, να έχει «επαφή» με το μουσείο και μετά την επίσκεψη, παίζοντας το παιχνίδι ή δοκιμάζοντας τα κουίζ.

Οι μαθητές μας φαντάστηκαν ένα μουσείο διαφορετικό, διαδραστικό και φιλικό προς όλους, αξιοποιώντας την τεχνολογία και αυτή ήταν η πρόταση που υπέβαλλαν στον διαγωνισμό.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές (σε αλφαβητική σειρά):

Χρυσή Αγγελίδου (Χημικός), Χριστόδουλος Μακεδόνας (Χημικός), Παναγιώτα-Ισμήνη Ματθέ (Πληροφορικός)

Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες Α και Β τάξης (σε αλφαβητική σειρά):

Ενότητα Α – Βιβλιογραφική έρευνα

Μυρσίνη-Εφραιμία Κανά, Άννα Μαναβοπούλου, Μαρία Μαράτου, Αναστασία Αικατερίνη Παπανικολάου, Βασιλική Μαρία Πατρή, Ιουλιέτα Πέρβελη, Ανδριάνα Πετροπούλου, Άννα-Μαρία Σκουρτιά

Ενότητα Β

Αφίσες

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Λουκία Δέσποινα Μουτούση, Βασιλική Μαρία Πατρή

Παιχνίδι

Ιωάννης Δουμένης, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Κουίζ

Δαλαμάγκας Δημήτριος, Δέσποινα Παρθένιου, Αναστασία Πηλιχού

Εικονικό μουσείο

Αικατερίνη Βάρου, Μελίνα Διονυσοπούλου

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Ιάσων Βάσκας, Σπυρίδων Σοφούλης, Νεφέλη Ιακωβάκη

Βίντεο – Επεξεργασία εικόνας και ήχου

Θεμιστοκλής Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Μαρτής, Μαρία Μπίλλα, Γεώργιος Μπούρας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Φατσέας

Σχέδια-σκίτσα

Σοφία Δέσποινα Λέκα

 

Χάλκινο μετάλλιο μαθηματικών στον μαθητή μας Ιωάννη Μαυρίκο στην 40η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών

Ο μαθητής μας, της Γ΄ λυκείου, Ιωάννης Μαυρίκος, ο οποίος διακρίθηκε στην 40η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με αργυρό μετάλλιο, συμμετείχε στην Εθνική μας ομάδα για την 40η Β.Μ.Ο. στην Αττάλεια της Τουρκίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Η Εθνική μας ομάδα είχε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της, καθώς και οι 6 διαγωνιζόμενοί μας πήραν μετάλλιο (συνολικά 3 αργυρά και 3 χάλκινα). Ο Γιάννης έδειξε από τις πρώτες ημέρες στο σχολείο την αγάπη του για τα Μαθηματικά και τις επιστήμες, συμμετείχε στον όμιλο Μαθηματικών, προετοιμαζόταν τα τελευταία τρία έτη συστηματικά για τους διαγωνισμούς μαθηματικών και αυτή του η επιτυχία αναδεικνύει τους κόπους του.

Εικόνα 1: Ο Γ. Μαυρίκος στην Αττάλεια με το χάλκινο μετάλλιο.

Συγχαρητήρια Γιάννη και καλή πρόοδο!

Εικόνα 2: Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2023.
Η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε 6 μετάλλια (3 αργυρά και 3 χάλκινα) στην Αττάλεια Τουρκίας.

 

Συμμετοχή του Ρητορικού Ομίλου στις “Αντιλογίες 2023”

Θερμά Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές του Ρητορικού Ομίλου του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους και για την ευπρεπή τους παρουσία και πολύ υψηλή επίδοση στους 8ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας ? Αντιλογίας 2023 που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023.

Ευχαριστούμε και χαιρόμαστε με τα «Μπράβο» που έγραψαν οι Κριτές των Αγώνων στα Έντυπα Βαθμολόγησης για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Οι Αγώνες συνδιοργανώθηκαν από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, το ΓΕΛ «Πολύτροπη Αρμονία», την Ελληνογαλλική Σχολή ?Jeanne D’Arc? και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών με τη συνεργασία του ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη διεξαγωγή τους, επίσης, βλ.: https://politropiarmonia.gr/el/antilogies-2023-2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου που προετοιμάσθηκαν από την εκπαιδευτικό και Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου Μαρία Λιτσάρδου και που συμμετείχαν στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2023 είναι οι εξής:

  • από την Α΄ Λυκείου: Ιωάννου Νικόλαος, Καλτσής Βασίλειος, Κανταρτζή Αθηνά και Παπαδόπουλος Βασίλειος.
  • από την Β΄ Λυκείου : Μουντζουράκη Ναταλία, Μπεζιργιαννίδης Χρήστος, Οικονομόπουλος Ιωάννης ? Στυλιανός, Σαρχουσούδης Θεμιστοκλής, Τσιρώνης Κωνσταντίνος και Φραντζεσκάκη Δανάη.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δρ. Φανίδης Χρήστος, PhD, Φυσικός.

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου

Δρ. Λιτσάρδου Μαρία, Φιλόλογος

 

Διάκριση μαθήτριας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια της Α΄ Λυκείου της Σχολής μας Δανάη Προυσαλίδη, η οποία κατάκτησε την 9η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, μετά και από το τέλος της Β΄ φάσης. Η Δανάη θα βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Εισήγηση σε εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα διακεκριμένη μαθητική ταινία του σχολείου μας

Το Σάββατο 6 Μαϊου 2023 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Δρ. Ειρήνη Αρναούτη (Καθηγήτρια Αγγλικών) και Δρ. Σωτήριος Κόλλιας (Θεολόγος), υπεύθυνοι του Ομίλου Κινηματογράφου κατά το σχολικό έτος 2021-2022, συμμετείχαν με εισήγησή τους στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα.

Η εισήγηση με τίτλο “«Μήνυμα έστειλες;»: Μία ταινία για τον εγκλεισμό του covid-19” παρουσίαζε και ανέλυε τη μαθητική ταινία μικρού μήκους “Μήνυμα έστειλες;”, την οποία δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στον Όμιλο Κινηματογράφου κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 και η οποία κέρδισε το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας ?Camera Zizanio? (κατηγορία 13-17) και το 3ο Βραβείο στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους “Cinema…διάβασες;;” (κατηγορία: Ταινία Μυθοπλασίας – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Λύκειο).

Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας Ελπίδα Μπέση για την επίδοσή της στη Β΄ φάση του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας (οργάνωση Ένωση Ελλήνων Χημικών). Η Ελπίδα θα βραβευθεί από την Ε.Ε.Χ σε ειδική τελετή. Συγχαρητήρια και στους Γιάννη Τζανέτο και Μιχαήλ Προυσαλίδη για τη συμμετοχή τους στη Β΄ φάση.

https://www.eex.gr/news/diagonismoi/2883-anakoinosi-diakrithenton-36ou-pmdx-b-lukeiou-kai-g-lukeiou

Πρόκριση στον μαθητικό διαγωνισμό: “Ερμής”

Θερμά συγχαρητήρια στον μαθητή της Γ΄ Λυκείου της Σχολής μας Εμμανουήλ Πανσίνη-Καραχάλιο για την πρόκρισή του στη Β΄ φάση του 4ου μαθητικού διαγωνισμού στα Οικονομικά “Ερμής”.
Τα αποτελέσματα της Α΄ φάσης εδώ:

Συμμετοχές μαθητών και μαθητριών στους Πανελλήνιους Αγώνες Λυκείων Αντισφαίρισης – Κλασσικού Αθλητισμού και Ενόργανης Γυμναστικής

Στους Πανελλήνιους σχολικούς Αγώνες στο άθλημα της Αντισφαίρισης την Πέμπτη 21-03-2023 συμμετείχαν οι μαθήτριες της Α Λυκείου Μιχαλόχρηστα Χριστίνα και Πέτρου Αθηνά, αγωνιζόμενες απέναντι σε μαθήτριες από όλα τα Λύκεια της Ελλάδας. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Δ.Α.Κ. Παλαιού Φαλήρου

20230321_111232_tenis.jpg

Σε αγωνίσματα του Κλασσικού Αθλητισμού συμμετείχαν την Τρίτη 04-04-2023 μαθητές του σχολείου μας, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα στο μήκος μαθητριών αγωνίστηκε η μαθήτρια της Α Λυκείου Αρμάου Εριέττα σημειώνοντας επίδοση 4,76 μ. και στα 400 μέτρα μαθητών αγωνίστηκε ο μαθητής της Α Λυκείου Κουτρούλης Γιώργος. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Ε.Α.Κ. του Αγίου Κοσμά με συμμετοχή Λυκείων από την Αττική.

20230403_114020_stivos.jpg

20230403_091542_stivos.jpg

Στο άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής συμμετείχε η μαθήτρια της Α Λυκείου Κωνσταντινίδου Μαρία την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 στην Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε τέσσερα αγωνίσματα και κατετάγη, 8η στο άλμα, 15η στη δοκό ισορροπίας, 17η στους ασύμμετρους ζυγούς και 19η στις ασκήσεις εδάφους.

20230503_110959_enorgani.jpg

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις συμμετοχές τους, την εκπροσώπηση της Ευαγγελικής Σχολής και καλές επιτυχίες στα μαθήματά τους και στον αθλητισμό.