Κατά την περίοδο του εγκλεισμού, το Π.ΓΕΛ Ευαγγελικής Σμύρνης και η καθηγήτρια Δρ. Ε. Καρίμαλη (ΠΕ02) οργάνωσαν 3 διαδικτυακές ομιλίες μέσω της πλατφόρμας webex με θέματα που άπτονται της Ιστορίας, της Γεωπολιτικής και της Οικονομίας κατά τους νεώτερους ιστορικούς χρόνους. Οι ομιλίες έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας και ειδικότερα της σχολικής Δράσης “Γεωπολιτική και Ιστορία: Ορισμοί, Όροι και Ρεύματα”, η οποία προτάθηκε και ολοκληρώθηκε από την Δρ. Ευαγγελία Καρίμαλη και τους μαθητές της Α’ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2019-20.
Η πρώτη διαδικτυακή ομιλία έλαβε χώρα την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 10.00, με προσκεκλημένο τον τακτικό καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Μαργαρίτη, και σε συνεργασία του Π. ΓΕΛ Ευαγγελικής Σμύρνης (υπεύθυνες καθηγήτριες Δρ. Ευαγγελία Καρίμαλη και Δρ. Ιωάννα Ψευτογιάννη, ΠΕ02) με το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Κρήτης (υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Δέσποινα Πετρουγάκη, ΠΕ02). Στη συζήτηση έλαβαν μέρος μαθητές από όλες τις τάξεις και των δύο Λυκείων. Θέμα της συζήτησης ήταν τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.
Οι επόμενες δύο ομιλίες είχαν ως θέμα τις βασικές αρχές και όρους της σύγχρονης Γεωπολιτικής και ειδικότερα τις γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2020 από το δευτεροετή φοιτητή του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Μελισσουργό, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, εξηγώντας βασικούς ορισμούς της γεωπολιτικής και προετοιμάζοντας το γνωστικό υπόβαθρο για την ομιλία του κ. Κ. Φίλη.
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2020 και ώρα 17.00 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φίλη, Εκτελεστικού Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο: “Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος στην κόψη του ξυραφιού”. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας- Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης. Εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St.Antony?s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και συνεργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του ίδιου Πανεπιστημίου (2008- 2010). Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου.
Τη συνάντηση παρακολούθησαν καθηγητές και μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ του κ. Φίλη και των μαθητών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απορίες τους αναφορικά με επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Οι εντυπώσεις των μαθητών:
Ομιλία του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη (8-5-2020)
Μέσα στην δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού που διανύσαμε, είχαμε την χαρά να έρθουμε σε επαφή με τον ιστορικό Νεότερης Ιστορίας κύριο Γ. Μαργαρίτη, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Ιστορίας κατεύθυνσης της Γ? Λυκείου.
Στην διαδικτυακή μας συνάντηση, ο κύριος Μαργαρίτης μας παρουσίασε με τρόπο απλό και κατανοητό μια περίληψη της ενότητας του βιβλίου της Ιστορίας κατεύθυνσης που αφορά την Οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο αποκτήσαμε μια σφαιρικότερη εικόνα για την ιστορία που διδασκόμαστε και συνδέσαμε τα γεγονότα μεταξύ τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις μας σχετικά με θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο ή και γενικά για την οικονομική -και όχι μόνο- ιστορία της Ελλάδας από την αρχή της ανεξαρτησίας της. Με αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να διευκρινίσουμε σημεία που μας δυσκόλευαν αλλά και να αναλύσουμε περαιτέρω άλλα σημεία που μας κέντριζαν την περιέργεια, απευθυνόμενοι στον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου! Ακόμη, ο κύριος Μαργαρίτης απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως οι πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Επομένως, μπορέσαμε να δούμε τα σύγχρονα δεδομένα μέσα από την ματιά ενός έμπειρου Ιστορικού.
Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, η οποία όχι μόνο μας κατατόπισε σημαντικά σχετικά με την εξεταστέα ύλη του μαθήματος, αλλά και μας κίνησε το ενδιαφέρον για το ίδιο το αντικείμενο της Ιστορίας.
Ομιλία του κ. Κ. Φίλη (10-6-2020)
Τους τελευταίους μήνες οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστούν έντονο θέμα συζήτησης. Λίγες μέρες πριν την λήξη του σχολικού έτους είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά σχετικά με τις σχέσεις των δύο κρατών από τον κύριο Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Είναι γνωστό ότι το κύριο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο της διαδικτυακής μας επικοινωνίας, ο κύριος Φίλης μας εξήγησε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν τα δικαιώματα κάθε κράτους στην θάλασσα που το περιβάλλει. Επιπλέον, μας ανέλυσε τις βλέψεις τόσο της δικιάς μας αλλά και της γειτονικής χώρας, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζουν οι ξένοι παράγοντες στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα. Έτσι, μπορέσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα κύρια αίτια διαφωνίας των δύο κρατών. Ακόμη, συζητήσαμε και για το πρόσφατο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το οποίο και εξετάσαμε με βάση τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου.
Στο τέλος της συνάντησης, αναμφίβολα όλοι είχαμε μια ακριβέστερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πέρα από τις γνώσεις που μας χάρισε, ο κύριος Φίλης μας εφοδίασε με έναν τρόπο θεώρησης των πραγμάτων βασισμένο σε λογικά επιχειρήματα, χρήσιμο για κάθε πτυχή της ζωής μας.
Αντρέας Τσουβαλάς, Μαρία Φεφέ, Σταματάκη Πελίνα (Β?3)