Award-winning of the Cinema Club

Today, Friday 29 September 2023, at 12:00 in the Michael Cacoyannis Foundation was held the award ceremony for the student short films of Secondary Education and Cyprus that participated in the competition “Did you study…cinema?” The competition is organized by the Directorate of Primary Education of Serres in collaboration with the Drama International Short Film Festival, the Educational Radiotelevision, the National Centre of Audiovisual Media and Communication, and the Embassy of Cyprus in Greece.

The ceremony was attended by representatives of the Hellenic Ministry of Education, Religious Affairs and Sports, the Ministry of Digital Governance, the Educational Radiotelevision, the National Centre of Audiovisual Media and Communication, the Drama International Short Film Festival, the Embassy of Cyprus in Greece, the Embassy of Israel in Greece, as well as the President of the Hellenic Institute of Educational Policy.

The Cinema Club of Evangeliki Model High School of Smyrna during the school years 2020-2021 and 2021-2022 was awarded the 3rd Prize in the category of “Fiction films (high schools)” with the film entitled “Did you send an sms?” The same prize was also awarded to this film in the student film competition “Camera Zizanio 2022”. The film deals with teenage life during the quarantine of covid-19 and the text messages people had to send in order to be allowed to exit their houses. You can watch the film here.

Congratulations to all the participants! We hope that our school students will continue to be distinguished for their artistic expression in future projects, too.

The supervising teachers

Eirini Arnaouti

Sotirios Kollias

Georgios Thodis

Ioanna Pseftogianni

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG

 

Βράβευση ταινίας Ομίλου Κινηματογράφου

Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κύπρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Cinema…διάβασες;” Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το ΕΚΟΜΕ και το Σπίτι της Κύπρου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ της Δράμας, της Πρεσβείας της Κύπρου, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ο Όμιλος Κινηματογράφου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες μυθοπλασίας (λύκεια)» για την ταινία με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;» Το ίδιο βραβείο έλαβε προηγουμένως και στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών “Camera Zizanio 2022”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του covid-19 και τη μετακίνηση κατόπιν αποστολής γραπτού μηνύματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ελπίζουμε οι μαθητές του σχολείου μας να συνεχίσουν να διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση και σε μελλοντικές δράσεις.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Γεώργιος Θώδης

Ιωάννα Ψευτογιάννη

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG

 

Εκδήλωση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας

Την Παρασκευή 12/05/2023, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που οργανώνει η καθηγήτρια Λ. Καρίμαλη, φιλοξένησε την κ. Άννα Αφεντουλίδου, διακεκριμένη φιλόλογο και ποιήτρια που υπηρετεί στο ΙΕΠ στη Μονάδα Ανθρωπιστικών επιστημών και Φιλολογίας ως αναπληρώτρια συντονίστρια στη Μονάδα Ειδικής Αγωγής.

Κατά την επίσκεψή της οι μαθητές του τμήματος Α2΄Λυκείου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας συμμετείχαν σε ένα δίωρο Εργαστήριο Ποίησης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της ιδίας. Την πρώτη ώρα πραγματοποιήθηκε ανάλυση του ποιήματός της ?Παίγνιον? από τη ποιητική συλλογή της ?Ιστορίες Εικονικής Ισορροπίας? (εκδόσεις Γαβριήλ), ενώ τη δεύτερη ώρα οι μαθητές ασκήθηκαν στη Δημιουργική Γραφή Ποιήματος με οδηγίες που δόθηκαν από την ίδια. Ευχαριστώ θερμά τη κ. Αφεντουλίδου για τη μοναδική ευκαιρία που πρόσφερε στους μαθητές να συμμετέχουν σε μια βιωματική ανάλυση του ποιητικού της έργου, αλλά και στην άσκηση δημιουργίας δικού τους ποιήματος. Κατόπιν συζήτησης μαζί της, προσβλέπουμε σε μελλοντικές εκτενείς συνεργασίες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Λία Καρίμαλη

Δράση στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας Β’ τάξης, με βάση το θεατρικό έργο “Οι 12 ένορκοι”

 

Όταν ο Reginald Rose κλήθηκε ως ένορκος σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε γκρινιάζοντας ήταν «Γιατί εμένα;».

Όταν όμως βρέθηκε σε ένα δωμάτιο αντιμέτωπος με έναν παράξενο άντρα του οποίου η μοίρα ήταν ξαφνικά λίγο πολύ στα δικά του χέρια, ολόκληρη η στάση του άλλαξε.

Αυτό το προσωπικό βίωμα αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει το θεατρικό έργο «οι 12 ενόρκοι», το οποίο μετέπειτα ο Σίντνεϊ Λουμέτ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1957.

Μια ταινία που διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα δωμάτιο, με την κάμερα να είναι διαρκώς σε κίνηση και να δημιουργεί τέτοια ένταση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι δυνατότερες από την εικόνα.

Μια ταινία ανυπολόγιστης αξίας. Όχι μόνο καλλιτεχνικής, αλλά και κοινωνικής-πολιτικής. Μια διατριβή πάνω στην αντικειμενικότητα της αλήθειας, στην αναγκαιότητα της δίκαιης μεταχείρισης, την αξία της διαφορετικότητας, την επικινδυνότητα των προκαταλήψεων, την μαζικοποίηση των συνειδήσεων. Μια ταινία που βγαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους του κλειστοφοβικού δωματίου όπου διαδραματίζεται και αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα ? ζητήματα εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών οι μαθητές της Β? Λυκείου και το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ευρηματικό. Αξιοποιώντας ποικίλες μορφές έκφρασης, έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες κι απόψεις, παρουσίασαν την δική τους οπτική, τις δικές τους εκδοχές, με εργαλεία τους την φαντασία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά τους.

https://padlet.com/liakost/12-angry-men-the-project-1jtju0wuqt778ytl

Πηγές:

Reginald Rose and the Journey of 12 Angry Men, Phil Rosenzweig, 2021, Fordham University Press

Περιοδικό Σινεμά, Πάνος Αχτσιόγλου https://www.cinemagazine.gr/themata/arthro/12_angry_men_review-130635845/

Πηγές εικόνων:

http://www.footlightsgallery.com/imagelg/12angrymen.jpg

https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20056587

Νέα βράβευση της ταινίας του Ομίλου Κινηματογράφου με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;»

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των μαθητών/τριών του Κινηματογραφικού Ομίλου της Σχολής μας για το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Ταινία Μυθοπλασίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ? Λύκειο» στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema? διάβασες;;!

Η ομάδα μας διαγωνίστηκε με την ταινία μικρού μήκους ?Μήνυμα έστειλες;?, την οποία δημιούργησε κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022. Ακολουθεί η περίληψη της ταινίας: Το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid-19, όταν η μετακίνηση επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν αποστολής μηνύματος, δύο έφηβοι γνωρίζονται, μέσα από μία σειρά καταστάσεων που αντανακλούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας εκείνη τη χρονική περίοδο.

Συγχαρητήρια και στην ομάδα των καθηγητών/τριών μας που ενθάρρυναν και καθοδήγησαν τους/τις μαθητές/τριες! Συγχαρητήρια, Ειρήνη Αρναούτη, Σωτήρη Κόλλια, Γιώργο Θώδη και Ιωάννα Ψευτογιάννη!

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2022_23 ΤΕΛΙΚΑ

Χάρτινοι Γερανοί ως Σύμβολο Ειρήνης στον κόσμο

Το Origami ήταν αρχικά γνωστό στην ιαπωνική κουλτούρα ως orikata, και έγινε γνωστό ως origami το 1880. Στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα, ο γερανός πιστεύεται ότι ζει για 1.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και τη μακροζωία και τα φτερά του πιστεύεται ότι παρέχουν προστασία. Οι Ιάπωνες αγαπούν ιδιαίτερα τον γερανό και συχνά τον αναφέρουν ως το «πουλί της ευτυχίας». Εξασκούν το origami και δωρίζουν τις χάρτινες δημιουργίες τους σε φίλους και συγγενείς. Σήμερα, το origami συνεχίζει να είναι ένα δημοφιλές χόμπι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο.

Γερανοί origami, δημιουργίες μαθητών/τριών του σχολείου μας

Χαρακτηριστική ιστορία στην Ιαπωνία αποτελεί η ζωή της Sadako Sasaki, ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε στην Χιροσίμα το 1945 και πέθανε από λευχαιμία. Η Sadako και η οικογένειά της ζούσαν στη Χιροσίμα ένα μίλι από το σημείο όπου έπεσε η βόμβα. Όπως και όλοι οι κάτοικοι της Χιροσίμα, η οικογένεια Sasaki ήρθε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη τροφής και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Sadako ήταν ένα χαρούμενο υγιές παιδί, γρήγορη δρομέας και δημοφιλής στους συμμαθητές της. Στην ηλικία των δώδεκα ετών εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λευχαιμίας και η εισαγωγή της στο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία. Η ίδια καθ? όλη την διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο παρέμεινε αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα.

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Φωτογραφία της Sadako Sasaki

Με δική της πρωτοβουλία η Λέσχη Νέων του Ερυθρού Σταυρού έδωσε στην Sadako και στα άλλα παιδιά που έμεναν στο νοσοκομείο γερανούς origami. Οι γερανοί Origami πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους που ήταν άρρωστοι να γίνουν ξανά καλά. Όπως λέει η ιαπωνική λαογραφία ένας γερανός μπορεί να ζήσει για χίλια χρόνια, και ένα άτομο που διπλώνει έναν γερανό origami για κάθε έτος της ζωής ενός γερανού θα εκπληρωθεί μια επιθυμία του. Η ιστορία των γερανών origami ενέπνευσε την Sadako. Είχε ένα νέο πάθος και σκοπό να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να γίνει ξανά καλά διπλώνοντας χίλιους γερανούς origami. Έτσι η Sadako έφτιαξε συνολικά χίλιους τριακόσιους γερανούς ώστε η μια και μοναδική της επιθυμία, να θεραπευτεί, να πραγματοποιηθεί. Η ίδια όμως απεβίωσε την ίδια χρόνια στο δωμάτιό της. Οι γερανοί από το 1945 αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Η ιστορία της Sadako έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και προσαρμόστηκε σε μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, ταινίες, anime, ακόμη και τραγούδια, που την έκαναν το σύμβολο όλων «των παιδιών της βόμβας». Στη μνήμη των παιδιών αυτών μέσα στο πάρκο Peace Memorial Park υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτά. Στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα ύψους εννέα μέτρων που δείχνει την Sadako. Στην ανοιχτή της αγκαλιά είναι ένας χρυσός γερανός. Το άγαλμα αφιερώθηκε στις 5 Μαΐου 1958, την Ημέρα του Παιδιού. Στη βάση του μνημείου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:

«Αυτή είναι η κραυγή μας

Αυτή είναι η προσευχή μας

για την οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο»

Monument de la paix des enfants ? Wikip?dia

Το μνημείο στο Peace Memorial Park

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Λεπτομέρεια του αγάλματος

Με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας, μαθητές από την Α? Λυκείου δίπλωσαν χάρτινους γερανούς για να διακοσμήσουν το σχολείο και κάθε τάξη στο πλαίσιο της δράσης για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του σχολείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες (αλφαβητικά): Χρύσα Αγγελίδου, Παναγιώτα Ματθέ και Ιωάννα Ψευτογιάννη.

Δημιουργία μαθητών/τριών μας

Πηγές κειμένου:

https://www.nps.gov/articles/000/the-story-of-sadako-sasaki.htm

https://mymodernmet.com/origami-crane-meaning/

https://voyapon.com/sasaki-sadako-atomic-bomb-hiroshima/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park

Πηγές εικόνων:

https://www.nps.gov/articles/000/images/crane-memorial.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg/640px-20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg

Άρθρο από τους: Ερριέτα Αρμάου, Βασίλειο Καλτσή.

 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας: «Το Κάλλος στην σύγχρονη πόλη!»

Η πόλη. Αστικός ιστός. Εσύ. Ο νέος άνθρωπος.

Κρατώντας ένα κινητό που στη σύγχρονη ζωή αποτελεί προέκταση του εαυτού, περιδιαβαίνεις δρόμους και στενά της Αθήνας, μιας γκρίζας σύγχρονης μεγαλούπολης, αναζητώντας όμορφες εικόνες, ή και όχι τόσο όμορφες που όμως έχουν κάτι να πουν. Ένα μήνυμα να στείλουν. Εικόνες που μπορούν να γίνουν συναρπαστικές! Που ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν το κάλλος αυτής της μαγικής πόλης!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό με έμπνευση και φαντασία, και ανακάλυψε το κάλλος της Αθήνας με τη δική σου ματιά! Στείλε το δικό σου μήνυμα. Δείξε αυτό που οι μεγάλοι δεν μπορούν να δουν και μάθε τους τι σημαίνει ομορφιά!

  • Οι πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες θα επιλεγούν για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ?Το Κάλλος στη σύγχρονη πόλη?, καθώς και δώρα θα δοθούν στους νικητές του διαγωνισμού.
  • Κατάθεση φωτογραφιών μέχρι τις 16 Απριλίου (Πάσχα).
  • Επιλογή φωτογραφιών για έκθεση και για βράβευση από επιτροπή μέχρι τις 31 Μαΐου.
  • Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και η απονομή βραβείων θα οριστούν σε επόμενο χρόνο.

 

Νέα βράβευση του μαθητικού ντοκιμαντέρ του σχολείου μας “Μνημοσύνη”

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα «Μνημοσύνη» και αντικείμενο τη μικρασιατική καταστροφή, το οποίο δημιουργήθηκε από τις πρώην μαθήτριες και νυν απόφοιτες του σχολείου μας Βασιλική-Χριστίνα Ζιώγα, Γεωργία-Θεοδώρα Ζώρα και Παναγάκη Χιονία, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη σχολή μας, υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Θώδη Γεωργίου και της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Αρναούτη Ειρήνης, πήρε μία ακόμη διάκριση, αυτή τη φορά στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του ελληνισμού», που διεξήχθη από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και θα προβληθεί στο κανάλι της Βουλής. Η βράβευση έλαβε χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:30.

Συγχαρητήρια στις απόφοιτες πλέον του σχολείου μας και τους επιβλέποντες καθηγητές τους!

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βιντεοσκοπημένη διαδικτυακή τελετή βράβευσης εδώ.

Βράβευση ταινίας του Ομίλου Κινηματογράφου

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των μαθητών/τριών του Κινηματογραφικού Ομίλου της Σχολής μας για το 3ο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία 13-17 ετών στον Διαγωνισμό της 22ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας “Camera Zizanio”!
Η ομάδα μας διαγωνίστηκε με την ταινία μικρού μήκους “Μήνυμα έστειλες;”, την οποία δημιούργησε κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022. Ακολουθεί η περίληψη της ταινίας: Το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid-19, όταν η μετακίνηση επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν αποστολής μηνύματος, δύο έφηβοι γνωρίζονται, μέσα από μία σειρά καταστάσεων που αντανακλούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας εκείνη τη χρονική περίοδο.
Συγχαρητήρια και στην ομάδα των καθηγητών/τριών μας που ενθάρρυναν και καθοδήγησαν τους/τις μαθητές/τριες! Συγχαρητήρια, Ειρήνη Αρναούτη, Σωτήρη Κόλλια, Γιώργο Θώδη και Ιωάννα Ψευτογιάννη!
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.
   

Δημοσίευση άρθρου για το βίντεο συμμετοχής του σχολείου μας στον διαγωνισμό «Οι Έλληνες Εβραίοι και το Ολοκαύτωμα» 2020-2021

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό οπτικοακουστικού γραμματισμού Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC] (τόμος 3, τεύχος 2) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου το άρθρο της καθηγήτριας Αγγλικών της Σχολής μας Δρ. Ειρήνης Αρναούτη με τίτλο «Οκτώβριος 1944: Η εξέγερση στο Άουσβιτς ? Φεβρουάριος 2021: Η διαμεσολαβούμενη χορογραφία στη Νέα Σμύρνη». Το άρθρο πραγματεύεται τη δημιουργία του καλλιτεχνικού βίντεο με μαθητές/τριες του σχολείου μας με τίτλο «Έστω και δια ολίγα λεπτά ευρέθησαν ελεύθεροι. Μαρσέλ Νατζαρί». Tο βίντεο απέσπασε βραβείο στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», για το σχολικό έτος 2020-2021.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.