Προκήρυξη Διαγωνισμού Φωτογραφίας για μαθητές/τριες της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2024 «Αστικό τοπίο: Πολιτιστική κληρονομιά στην πόλη»

https://www.flickr.com/photos/europanostra/52180736612

Η πόλη. Το αστικό τοπίο. Η πολιτιστική κληρονομιά.

Αστικά τοπία που αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, αλλάζοντας όψη, μέγεθος, χρώμα ακόμα και ήχους! Η εξέλιξη, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, ο μαζικός τουρισμός προκαλούν τρομακτικές αλλαγές στις πόλεις και απειλούν να επισκιάσουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν πολιτιστικά στοιχεία, κτίρια, παραδόσεις, συνήθειες, ακόμη και τη γλώσσα! Η πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, θα μείνει ζωντανή;

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό με έμπνευση και φαντασία, και εξερεύνησε το αστικό τοπίο πόλεων με τη δική σου ματιά! Κατάγραψε με την κάμερά σου σημεία ξεχωριστά, τοπία χαρακτηριστικά και εικόνες που θα σε εντυπωσιάσουν, δραστηριότητες και εκδηλώσεις των κατοίκων που φανερώνουν τις συνήθειες τους και αποτυπώνουν έτσι την πολιτιστική τους κληρονομιά. Δημιούργησε με τις φωτογραφίες σου τέχνη που θα μιλήσει στην ψυχή αυτών που θα τις δουν και θα τους ταξιδέψει!

Και μην ξεχνάς, με τη συμμετοχή σου και τις φωτογραφίες σου θα βοηθήσεις να πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής, τις οποίες θα μπορούν να δουν επισκέπτες και από άλλα μέρη και επίσης θα έχεις και την ευκαιρία να κερδίσεις όμορφα δώρα!

Καλή επιτυχία!

  • Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο υλικό για τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας από το σχολείο μας!
  • Η υποβολή των φωτογραφιών θα γίνεται με αποστολή στο email:

EvangelikiPhotoContest2@gmail.com, με θέμα το ονοματεπώνυμο του/της μαθητή/μαθήτριας, και την τάξη στην οποία ανήκει στο γυμνάσιο ή στο λύκειο μέχρι τις

12 Μαΐου 2024.

  • Η επιλογή των φωτογραφιών που θα διακριθούν θα γίνει από επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη του συλλόγου καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου.
  • Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα δώρα, καθώς και η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο.

 

Υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται καμία διάκριση λόγω του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, δημιουργήσαμε σε ομάδες αφίσες υποστηρίζοντας η κάθε ομάδα και από ένα ανθρώπινο δικαίωμα που επέλεξε.

Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπορεί να ερμηνευτεί χωρίς τη χριστιανική παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στον δυτικό κόσμο. Η ισότητα, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, και όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές τις αξίες προβάλλονται ως ύψιστες κατακτήσεις του πολιτισμένου κόσμου και έχουν τις ρίζες τους στη μακραίωνη χριστιανική παράδοση.

 

Το αποτέλεσμα των δημιουργιών των παιδιών μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω:

 

 

Συμμετοχή στο «Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports»

Parolympia_20231103-214815_Drive.jpg

Parolympia_20231103-214621_Drive.jpg

Parolympia_20231103-214744_Drive.jpg

Μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, το σχολείο μας συμμετέχει στο «Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports» που έγινε στο ΟΑΚΑ στις 3 Οκτωβρίου 2023 και διοργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Δείχνοντας έμπρακτα ότι έννοιες όπως σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απόκτηση γνώσεων και ενσυναίσθηση για τα άτομα με αναπηρία και αθλητισμός, βρίσκονται ψηλά στις εκπαιδευτικές μας προτεραιότητες, συμμετέχουμε με τη δημιουργία βίντεο (διάρκειας τριών λεπτών) και θέμα την παρουσίαση Παραολυμπιακών αθλημάτων και θεμάτων σχετικά με τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία.

Τίτλος του βίντεο είναι «Φορέσαμε τα παπούτσια σας»

https://drive.google.com/file/d/12hea8MzonBxTkWjFzB-ew2WwH4MlTq8y/view?usp=drive_web

Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β Λυκείου, όταν κατά την περσινή χρονιά εκτέλεσαν διδακτικό σενάριο 4 διδακτικών ωρών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής για τα παρολυμπιακά αθλήματα. Την επιμέλεια του βίντεο επιμελήθηκε ο μαθητής της Β Λυκείου Τσολάκης Γιώργος και τον ευχαριστούμε θερμά για την δημιουργία.

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σάρλας Γιώργος

Προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 19:30, θα προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, το υποψήφιο για Όσκαρ γαλλικό ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» (Visages Villages / Faces Places) της σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά και του φωτογράφου – εικαστικού JR. Η προβολή θα γίνει υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της στα φεστιβάλ του Τορόντο, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Σαν Σεμπαστιάν και του Τέλιουραϊντ ενώ είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκινάει στις 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί και αφιέρωμα στο έργο της Ανιές Βαρντά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από την καλλιτεχνική επιτυχία η ταινία συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του γαλλικού σινεμά στις ΗΠΑ για το 2017.

H 89χρονη Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, και ο διεθνώς αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία αυτού του μαγευτικού οδοιπορικού που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου.

Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας με το φορτηγό – φωτογραφικό θάλαμο του JR – συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους. Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών. Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» καταγράφει αυτές τις ζεστές και απρόβλεπτες συναντήσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν, καθώς και τη φιλία που ολοένα και δυναμώνει ανάμεσα στους δυο σκηνοθέτες που όσο ταξιδεύουν εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας αριστουργηματικός ύμνος στην ομορφιά των απλών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους και βέβαια στην υπέρτατη αξία της μνήμης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

Εκπροσώπηση του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής στη Βραδιά του Ερευνητή

Ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Αργυρίου Νικόλαος, εκπροσωπώντας το Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 29/9/23 με το έργο “Ερευνητικό βαθυσκάφος Ναυτίλος” από ανακυκλώσιμα υλικά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παντελή Διαμάντη.

Από τη Διεύθυνση

POSTER ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ 2

Βράβευση ταινίας Ομίλου Κινηματογράφου

Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κύπρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Cinema…διάβασες;” Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το ΕΚΟΜΕ και το Σπίτι της Κύπρου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ της Δράμας, της Πρεσβείας της Κύπρου, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Ο Όμιλος Κινηματογράφου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες μυθοπλασίας (λύκεια)» για την ταινία με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;» Το ίδιο βραβείο έλαβε προηγουμένως και στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών “Camera Zizanio 2022”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή των εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του covid-19 και τη μετακίνηση κατόπιν αποστολής γραπτού μηνύματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Ελπίζουμε οι μαθητές του σχολείου μας να συνεχίσουν να διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση και σε μελλοντικές δράσεις.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Ειρήνη Αρναούτη

Σωτήριος Κόλλιας

Γεώργιος Θώδης

Ιωάννα Ψευτογιάννη

C:\Users\pituf\OneDrive\Desktop\Βράβευση 'cinema...διάβασες;' 2023.jpg

D:\My photos\2023\2023.09.29 Βράβευση 'cinema...διάβασες;'_Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης\DSC01760.JPG

 

Εκδήλωση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας

Την Παρασκευή 12/05/2023, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που οργανώνει η καθηγήτρια Λ. Καρίμαλη, φιλοξένησε την κ. Άννα Αφεντουλίδου, διακεκριμένη φιλόλογο και ποιήτρια που υπηρετεί στο ΙΕΠ στη Μονάδα Ανθρωπιστικών επιστημών και Φιλολογίας ως αναπληρώτρια συντονίστρια στη Μονάδα Ειδικής Αγωγής.

Κατά την επίσκεψή της οι μαθητές του τμήματος Α2΄Λυκείου και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας συμμετείχαν σε ένα δίωρο Εργαστήριο Ποίησης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της ιδίας. Την πρώτη ώρα πραγματοποιήθηκε ανάλυση του ποιήματός της ?Παίγνιον? από τη ποιητική συλλογή της ?Ιστορίες Εικονικής Ισορροπίας? (εκδόσεις Γαβριήλ), ενώ τη δεύτερη ώρα οι μαθητές ασκήθηκαν στη Δημιουργική Γραφή Ποιήματος με οδηγίες που δόθηκαν από την ίδια. Ευχαριστώ θερμά τη κ. Αφεντουλίδου για τη μοναδική ευκαιρία που πρόσφερε στους μαθητές να συμμετέχουν σε μια βιωματική ανάλυση του ποιητικού της έργου, αλλά και στην άσκηση δημιουργίας δικού τους ποιήματος. Κατόπιν συζήτησης μαζί της, προσβλέπουμε σε μελλοντικές εκτενείς συνεργασίες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Λία Καρίμαλη

Δράση στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας Β’ τάξης, με βάση το θεατρικό έργο “Οι 12 ένορκοι”

 

Όταν ο Reginald Rose κλήθηκε ως ένορκος σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε γκρινιάζοντας ήταν «Γιατί εμένα;».

Όταν όμως βρέθηκε σε ένα δωμάτιο αντιμέτωπος με έναν παράξενο άντρα του οποίου η μοίρα ήταν ξαφνικά λίγο πολύ στα δικά του χέρια, ολόκληρη η στάση του άλλαξε.

Αυτό το προσωπικό βίωμα αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει το θεατρικό έργο «οι 12 ενόρκοι», το οποίο μετέπειτα ο Σίντνεϊ Λουμέτ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1957.

Μια ταινία που διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα δωμάτιο, με την κάμερα να είναι διαρκώς σε κίνηση και να δημιουργεί τέτοια ένταση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι δυνατότερες από την εικόνα.

Μια ταινία ανυπολόγιστης αξίας. Όχι μόνο καλλιτεχνικής, αλλά και κοινωνικής-πολιτικής. Μια διατριβή πάνω στην αντικειμενικότητα της αλήθειας, στην αναγκαιότητα της δίκαιης μεταχείρισης, την αξία της διαφορετικότητας, την επικινδυνότητα των προκαταλήψεων, την μαζικοποίηση των συνειδήσεων. Μια ταινία που βγαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους του κλειστοφοβικού δωματίου όπου διαδραματίζεται και αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα ? ζητήματα εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών οι μαθητές της Β? Λυκείου και το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ευρηματικό. Αξιοποιώντας ποικίλες μορφές έκφρασης, έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες κι απόψεις, παρουσίασαν την δική τους οπτική, τις δικές τους εκδοχές, με εργαλεία τους την φαντασία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά τους.

https://padlet.com/liakost/12-angry-men-the-project-1jtju0wuqt778ytl

Πηγές:

Reginald Rose and the Journey of 12 Angry Men, Phil Rosenzweig, 2021, Fordham University Press

Περιοδικό Σινεμά, Πάνος Αχτσιόγλου https://www.cinemagazine.gr/themata/arthro/12_angry_men_review-130635845/

Πηγές εικόνων:

http://www.footlightsgallery.com/imagelg/12angrymen.jpg

https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20056587

Νέα βράβευση της ταινίας του Ομίλου Κινηματογράφου με τίτλο «Μήνυμα έστειλες;»

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των μαθητών/τριών του Κινηματογραφικού Ομίλου της Σχολής μας για το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Ταινία Μυθοπλασίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ? Λύκειο» στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema? διάβασες;;!

Η ομάδα μας διαγωνίστηκε με την ταινία μικρού μήκους ?Μήνυμα έστειλες;?, την οποία δημιούργησε κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022. Ακολουθεί η περίληψη της ταινίας: Το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid-19, όταν η μετακίνηση επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν αποστολής μηνύματος, δύο έφηβοι γνωρίζονται, μέσα από μία σειρά καταστάσεων που αντανακλούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας εκείνη τη χρονική περίοδο.

Συγχαρητήρια και στην ομάδα των καθηγητών/τριών μας που ενθάρρυναν και καθοδήγησαν τους/τις μαθητές/τριες! Συγχαρητήρια, Ειρήνη Αρναούτη, Σωτήρη Κόλλια, Γιώργο Θώδη και Ιωάννα Ψευτογιάννη!

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2022_23 ΤΕΛΙΚΑ

Χάρτινοι Γερανοί ως Σύμβολο Ειρήνης στον κόσμο

Το Origami ήταν αρχικά γνωστό στην ιαπωνική κουλτούρα ως orikata, και έγινε γνωστό ως origami το 1880. Στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα, ο γερανός πιστεύεται ότι ζει για 1.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και τη μακροζωία και τα φτερά του πιστεύεται ότι παρέχουν προστασία. Οι Ιάπωνες αγαπούν ιδιαίτερα τον γερανό και συχνά τον αναφέρουν ως το «πουλί της ευτυχίας». Εξασκούν το origami και δωρίζουν τις χάρτινες δημιουργίες τους σε φίλους και συγγενείς. Σήμερα, το origami συνεχίζει να είναι ένα δημοφιλές χόμπι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο.

Γερανοί origami, δημιουργίες μαθητών/τριών του σχολείου μας

Χαρακτηριστική ιστορία στην Ιαπωνία αποτελεί η ζωή της Sadako Sasaki, ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε στην Χιροσίμα το 1945 και πέθανε από λευχαιμία. Η Sadako και η οικογένειά της ζούσαν στη Χιροσίμα ένα μίλι από το σημείο όπου έπεσε η βόμβα. Όπως και όλοι οι κάτοικοι της Χιροσίμα, η οικογένεια Sasaki ήρθε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη τροφής και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Sadako ήταν ένα χαρούμενο υγιές παιδί, γρήγορη δρομέας και δημοφιλής στους συμμαθητές της. Στην ηλικία των δώδεκα ετών εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λευχαιμίας και η εισαγωγή της στο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία. Η ίδια καθ? όλη την διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο παρέμεινε αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα.

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Φωτογραφία της Sadako Sasaki

Με δική της πρωτοβουλία η Λέσχη Νέων του Ερυθρού Σταυρού έδωσε στην Sadako και στα άλλα παιδιά που έμεναν στο νοσοκομείο γερανούς origami. Οι γερανοί Origami πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους που ήταν άρρωστοι να γίνουν ξανά καλά. Όπως λέει η ιαπωνική λαογραφία ένας γερανός μπορεί να ζήσει για χίλια χρόνια, και ένα άτομο που διπλώνει έναν γερανό origami για κάθε έτος της ζωής ενός γερανού θα εκπληρωθεί μια επιθυμία του. Η ιστορία των γερανών origami ενέπνευσε την Sadako. Είχε ένα νέο πάθος και σκοπό να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να γίνει ξανά καλά διπλώνοντας χίλιους γερανούς origami. Έτσι η Sadako έφτιαξε συνολικά χίλιους τριακόσιους γερανούς ώστε η μια και μοναδική της επιθυμία, να θεραπευτεί, να πραγματοποιηθεί. Η ίδια όμως απεβίωσε την ίδια χρόνια στο δωμάτιό της. Οι γερανοί από το 1945 αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Η ιστορία της Sadako έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και προσαρμόστηκε σε μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, ταινίες, anime, ακόμη και τραγούδια, που την έκαναν το σύμβολο όλων «των παιδιών της βόμβας». Στη μνήμη των παιδιών αυτών μέσα στο πάρκο Peace Memorial Park υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτά. Στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα ύψους εννέα μέτρων που δείχνει την Sadako. Στην ανοιχτή της αγκαλιά είναι ένας χρυσός γερανός. Το άγαλμα αφιερώθηκε στις 5 Μαΐου 1958, την Ημέρα του Παιδιού. Στη βάση του μνημείου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:

«Αυτή είναι η κραυγή μας

Αυτή είναι η προσευχή μας

για την οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο»

Monument de la paix des enfants ? Wikip?dia

Το μνημείο στο Peace Memorial Park

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Λεπτομέρεια του αγάλματος

Με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας, μαθητές από την Α? Λυκείου δίπλωσαν χάρτινους γερανούς για να διακοσμήσουν το σχολείο και κάθε τάξη στο πλαίσιο της δράσης για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του σχολείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες (αλφαβητικά): Χρύσα Αγγελίδου, Παναγιώτα Ματθέ και Ιωάννα Ψευτογιάννη.

Δημιουργία μαθητών/τριών μας

Πηγές κειμένου:

https://www.nps.gov/articles/000/the-story-of-sadako-sasaki.htm

https://mymodernmet.com/origami-crane-meaning/

https://voyapon.com/sasaki-sadako-atomic-bomb-hiroshima/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park

Πηγές εικόνων:

https://www.nps.gov/articles/000/images/crane-memorial.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg/640px-20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg

Άρθρο από τους: Ερριέτα Αρμάου, Βασίλειο Καλτσή.