Προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 19:30, θα προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, το υποψήφιο για Όσκαρ γαλλικό ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» (Visages Villages / Faces Places) της σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά και του φωτογράφου – εικαστικού JR. Η προβολή θα γίνει υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της στα φεστιβάλ του Τορόντο, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Σαν Σεμπαστιάν και του Τέλιουραϊντ ενώ είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκινάει στις 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί και αφιέρωμα στο έργο της Ανιές Βαρντά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από την καλλιτεχνική επιτυχία η ταινία συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του γαλλικού σινεμά στις ΗΠΑ για το 2017.

H 89χρονη Ανιές Βαρντά, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, και ο διεθνώς αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία αυτού του μαγευτικού οδοιπορικού που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου.

Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας με το φορτηγό – φωτογραφικό θάλαμο του JR – συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους. Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών. Η ταινία «Πρόσωπα & Ιστορίες» καταγράφει αυτές τις ζεστές και απρόβλεπτες συναντήσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν, καθώς και τη φιλία που ολοένα και δυναμώνει ανάμεσα στους δυο σκηνοθέτες που όσο ταξιδεύουν εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας αριστουργηματικός ύμνος στην ομορφιά των απλών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους και βέβαια στην υπέρτατη αξία της μνήμης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.