Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος σπουδών του Λυκείου και τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν πάνω σε αυτό, θεωρώ ότι θα πρέπει να εκφράσω την άποψή μου.
Είναι σημαντική και η αισθητική αγωγή για όλους τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες και ειδικά στο Λύκειο μιας και βρισκόμαστε σε μια χώρα η οποία ότι έχει να παρουσιάσει το έχει συνδέσει με την τέχνη. Οι δύο μεγάλοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και ο Αρχαίος Ελληνικός καθώς και ο Βυζαντινός έχουν αφήσει το στίγμα τους μέσα από έργα τέχνης. Οικισμοί, δημόσια κτήρια, κατοικίες, ναοί, αντικείμενα λατρείας, χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, νομίσματα, γλυπτά, χειρόγραφα, κοσμήματα, ταφικά μνημεία και κτερίσματα, ψηφιδωτά, θέατρα, μουσική, ποίηση, πεζογραφία είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά υλική και άυλη την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν ένα μικρό λιθαράκι στην διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι μαθητές μέσα από τα μαθήματα των εικαστικών, της μουσικής, της θεατρολογίας του ελευθέρου και γραμμικού σχεδίου και της ιστορίας της τέχνης μπορούν να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τις οπτικές σχέσεις των αντικειμένων, την ομορφιά και την αρμονία των ρυθμών, των σχημάτων και των μοτίβων, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς ώστε να ανακαλύψουν την ομορφιά της τέχνης και ενσυνείδητα πλέον να προστατεύσουν τα σημαντικά έργα τέχνης και παράλληλα αποκτούν το απαραίτητο υπόβαθρο για μια πρωτότυπη δημιουργία.
Είμαστε κληρονόμοι μιας μεγάλης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία για να την διαφυλάξουμε θα πρέπει να έχουμε συνείδηση και παιδεία. Αν μας ενδιαφέρει οι μαθητές μας να είναι ενημερωμένοι πολίτες πάνω σε αυτή την πλούσια κληρονομιά που μας κάνει περήφανους οφείλουμε να διατηρήσουμε τα μαθήματα τέχνης σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Αυτοί θα είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ενεργοί πολίτες – πρεσβευτές που θα σέβονται και με την στάση τους δεν θα επιτρέψουν να ξεπουληθούν και να καταστραφούν τα παγκόσμιας εμβέλειας σύμβολα μας.
Ο Διευθυντής