Ο Θεσμός του Ψυχολόγου στο σχολείο μας

Η πράξη «Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού, σχολικά έτη 2023-2026» για την ενημέρωση, την παροχή συμβουλών και την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη χρονιά στις σχολικές μονάδες της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει διαθεσιμότητα Ψυχολόγου στο σχολείο, με στόχο την ψυχοκοινωνική ενίσχυση των μαθητών και τη βελτίωση του κλίματος και της επικοινωνίας στη σχολική κοινότητα. Συστατικό της επιτυχίας μια τέτοιας παρέμβασης κοινωνικού περιεχομένου είναι η ενεργή συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων. Μέσω της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης θα επιδιώξουμε την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών μας, προσβλέποντας στην απρόσκοπτη αναζήτηση των στόχων τους.

Η κ. Ελευθερία Παπαδάκη, Ψυχολόγος, ειδικευόμενη στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα βρίσκεται στο σχολείο κάθε Τρίτη από την δεύτερη διδακτική ώρα έως και την έκτη (09:05-13:20), στον χώρο της Βιβλιοθήκης, όπου θα μπορούν να απευθυνθούν, κατόπιν συνεννόησης, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, καθηγητές), εφόσον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ή καθοδήγηση για θέματα που τα απασχολούν σχετικά με την σχολική ζωή. Όλα αυτά, τηρουμένων των αρχών του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας.

Τα καθήκοντά της είναι:

  • Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Στην περίπτωση των μαθητών/τριών, αυτό γίνεται είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, οπότε και διατυπώνεται σχετικό αίτημα. Σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, γίνεται παραπομπή του/της μαθητή/τριας – σε συνεργασία με τους γονείς του/της – σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.
  • Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
  • Προώθηση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και ομάδων της σχολικής κοινότητας ενθαρρύνοντας τη συνεργασία με την οικογένεια και, όταν αυτό απαιτείται, την υποστήριξη, τη διαμεσολάβηση και τη διασύνδεση αυτής με τους κατάλληλους φορείς.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την απόκτηση πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας μέσα από την αλληλεπίδραση, την συνεργασία, την ανταλλαγή και υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών που θα προάγουν την ποιότητα των παρεχόμενων υποστηρικτικών και διαμεσολαβητικών υπηρεσιών στον χώρο της εκπαίδευσης.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Συλλόγου Διδασκόντων σε θέματα σχεσιο-δυναμικής και κοινωνικής συνδιαλλαγής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους/τις μαθητές/τριες, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα, μέσω εισηγήσεων, διαθεματικών- βιωματικών σεμιναρίων, ομαδικής συμβουλευτικής και ατομικών συναντήσεων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης.
  • Ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων και σχέσεων σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, ομάδων σχετικού ενδιαφέροντος, σχολών γονέων ή/και ειδικών εκδηλώσεων.
  • Ενεργοποίηση συνεργατικών μεθόδων εντός των σχολικών μονάδων ή και σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες, με γονείς, φορείς και υπηρεσίες, τοπικές αρχές ή ομάδες (όπως αρμόδια υπουργεία, τοπικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, φυσικά πρόσωπα και ομάδες που έργο τους είναι η προστασία του πολίτη).

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της και στο τηλέφωνο του σχολείου 2109333712.

Παρακαλούμε να μας επιστρέψετε το παρακάτω έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο με email στο lykevschgon@sch.gr

Έντυπο Γονικής Συναίνεσης για Σχολική Ψυχολόγο