Τρίτη 3 Μαΐου. Πάρε Ανάσα! Ενημέρωση για την Α Λυκείου

C:\Users\xristis\Desktop\πνευμονολογική-εταιρία.jpg

Την Τρίτη 3 Μαΐου η γιατρός -πνευμονολόγος κυρία Μπουσίου Δήμητρα θα ενημερώσει τα παιδιά της Α Λυκείου για την επίδραση του καπνίσματος στην υγεία και την ζωή μας στα πλαίσια του προγράμματος της Ελληνικής Πνευμονολογικης εταιρείας “Πάρε Ανάσα”.

Σας παραθέτω σχετική ενημέρωση που μας απέστειλε η κυρία Μπουσίου.

“Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας υλοποιεί, στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα προγράμματα ? παρεμβάσεις ενημέρωσης της αξίας της αναπνευστικής λειτουργίας και πρόληψης του καπνίσματος ?Υγιής Αναπνοή – Αναπνέω Καθαρό Αέρα? και ?ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ? , που βασίζoνται στις αρχές και τη μεθοδολογία της βιωματικής-διαδραστικής και ενεργού μάθησης.

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί, στις ανεπτυγμένες χώρες.

Περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, τα οποία ζουν σήμερα, θα πεθάνουν πρόωρα από το κάπνισμα Έως το 2030, οι θάνατοι μεταξύ των καπνιστών, θα φθάσουν τους 10 εκατομμύρια ανά έτος, (1 στους 6 ανθρώπους) περισσότεροι δηλαδή από όσους θανάτους προκαλούνται από κάθε άλλη αιτία (WHO) (World Bank. ? Curbing the Epidemic Governments and the Economics of Tobacco Control?. Washington, DC: WorldBank, May 1999.)

Υπολογίζεται πως κάθε ημέρα παγκοσμίως 82.000-99.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να εθιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην νικοτίνη. Όσοι ξεκινούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία είναι πιθανόν να γίνουν βαρείς καπνιστές και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.(World Bank. ? Curbing the Epidemic Governments and the Economics of Tobacco Control?. Washington, DC: WorldBank, May 1999.Page 16- 17 -30-33)

Τα σχολεία αναντίρρητα προσφέρονται για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής Υγείας, ως ιδεώδεις χώροι πρόληψης του καπνίσματος εφόσον εκεί διαβιούν τα παιδιά επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια ηλικία κρίσιμη για τον πειραματισμό με εθιστικές συμπεριφορές. (Evans-Whipp T,Beyers JM,Lloyd S,Lafazia AN,Toumbourou JW,Arthur MW,Catalano RF. A review of school drug policies and their impact on youth substance use. Health Promot Int.2004 Jun;19(2):227-34.)

Σκοπός της υλοποίησης των εν λόγω παρεμβάσεων αποτελεί:

– Η κατανόηση των βασικών αρχών της δομής και της λειτουργίας του Αναπνευστικού συστήματος, η ανάδειξη της αναπνευστικής λειτουργίας ως κορυφαίας, καθώς και η αναγνώριση των κινδύνων από το κάπνισμα και των ολέθριων επιπτώσεων του στην Ζωή και την Υγεία.

– Η κατανόηση της ισχυρά εθιστικής δράσης της νικοτίνης.

-Η ενδυνάμωση της ικανότητας των μαθητών να χειρίζονται τις  αναστατώσεις της εφηβικής ηλικίας και τις κοινωνικές πιέσεις μέσω υγιών συμπεριφορών καθώς και η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, κριτικής σκέψης και υπευθυνότητας ώστε να μην επιλέξουν την καπνιστική συμπεριφορά.

-Η καλλιέργεια υπευθυνότητας, ικανότητας επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων κατόπιν κριτικής σκέψης, δεξιοτήτων αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων και τα κοινωνικά στερεότυπα, καθώς και η ανάδειξη των αντιρροπιστικών συμπεριφορών (όπως η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή) που προάγουν τη Ζωή και την Υγεία).

Επικεφαλής και συγγραφέας του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» είναι η πνευμονολόγος κ. Δήμητρα Μπουσίου η οποία και το υλοποιεί.”

Στοιχεία επικοινωνίας :

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: htsinfo@otenet.gr