Όμιλος Κινηματογραφικής Παιδείας 2022-2023

Ολοκληρώθηκαν για το σχολικό έτος 2022-2023 οι εργασίες του Ομίλου Κινηματογραφικής Παιδείας του σχολείου μας υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου Καθηγητή κ. Σωτηρίου Κόλλια, με τη συγγραφή ενός πρωτότυπου σεναρίου που επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου μας: Πηνελόπη Ζαχαράκη, Μαρία Καρυστηναίου, Δέσποινα Κατσαδωράκη, Νικόλας Κλεφτογιάννης, Ιωάννα Παπακαμμένου, Μαρίνος Πουλόπουλος, Ηρώ Ρίζου, Εμμανουήλ Σαλίμπ, Δημήτρης Σπανός, Μαρία Σπύρου, Ιωάννης Προυσαεύς.

Ευρύτερος στόχος του Ομίλου ήταν είναι η επίτευξη βημάτων προς την κατεύθυνση του κινηματογραφικού γραμματισμού, δηλαδή η απόκτηση δεξιοτήτων, όχι μόνο θέασης/κατανάλωσης αλλά και κριτικής αποτίμησης οπτικοακουστικών προϊόντων.

Στο 1ο Τετράμηνο αρχίσαμε τις εργασίες του Ομίλου με το θεωρητικό κομμάτι στη Γλώσσα του Κινηματογράφου και με ασκήσεις εφαρμογής του στα πλάνα, στις σκηνές και τις γωνίες λήψεις, στα κινηματογραφικά εφέ, μοντάζ και ασκήσεις σεναρίου και φωτογραφίας.

Στον Όμιλο Κινηματογραφικής Παιδείας του σχολείου μας κλήθηκαν ειδικοί επαγγελματίες του χώρου για να μιλήσουν στους μαθητές μας. Πρώτος καλεσμένος ήταν ο Διευθυντής Φωτογραφίας Κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Κλειδαράς, ο οποίος μίλησε στους μαθητές μας για την τέχνη της φωτογραφίας, για την αγάπη που πρέπει να έχει κάποιος που ασχολείται με τον κόσμο του Κινηματογράφου και για τις ποιητικές διαστάσεις που μπορεί να πάρει αυτή η ενασχόληση.

Ο σκηνοθέτης κ. Σταυρόπουλος μίλησε στα παιδιά του ομίλου μας για τα επαγγέλματα που προκύπτουν από τις σπουδές στον Κινηματογράφο, τις τεχνικές, τη φωτογραφία, το μοντάζ, τις προοπτικές και τις δυσκολίες. Καθώς και για την ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου και την πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την εξέλιξη του φιλμ, τη διαδικασία αποκατάστασης παλαιών ταινιών και την ψηφιακή μορφή τους.

Ο Όμιλός μας το 2ο τετράμηνο επισκέφτηκε την Ταινιοθήκη Ελλάδος όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την πρώτη ελληνική βουβή ταινία του έτους 1927. Μετά την παρακολούθηση της ταινίας οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ταινιοθήκης όπου είδαν μεταξύ άλλων μια εντυπωσιακή συλλογή των πρώτων μηχανών προβολής αλλά και πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα σχετικά με την ιστορία του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ξεναγήθηκαν επίσης στην βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης και ξεφύλλισαν ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά για τον Κινηματογράφο.

Οι εργασίες του Ομίλου μας ολοκληρώθηκαν με τη συγγραφή ενός πρωτότυπου σεναρίου όπου όλοι οι μαθητές μας αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να επεξεργαστούν τις ιδέες τους και να αποφασίσουν πώς θα τις αποτυπώσουν στην μεγάλη οθόνη.

Την επόμενη σχολική χρονιά ο Όμιλος θα συνεχίσει τη λειτουργία του με απώτερο σκοπό να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας η οποία θα συμμετάσχει σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό μικρού μήκους ταινιών.