Πολίτες στην βιώσιμη κοινωνία του μέλλοντος.

Πολίτες στην βιώσιμη κοινωνία του μέλλοντος.

Generation Z Global Citizen fighting for the future (Citi. Gen Z+)

Με την συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό έργο «Open Schools for Open Societies»

με συντονίστρια την Μαθηματικό Κα Αργύρη Παναγιώτα, οι μαθητές του Α3 τμήματος συμμετείχαν ενεργά στην δημιουργία του project με τίτλο :

Πολίτες στην βιώσιμη κοινωνία του μέλλοντος.

Generation Z Global Citizen fighting for the future (Citi. Gen Z+)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη και η καθαρότητα του νερού, η φτώχεια, η εκμετάλλευση των ζώων, η χρήση πλαστικών, η παχυσαρκία αποτελούν βασικά ζητήματα που συνδέονται με πολλές δράσεις και απαιτούν αναθεώρηση πολλών καθημερινών συνηθειών για την επίτευξη των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης.

Οι μαθητές αναζητούν πραγματικά δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία για τα παγκόσμια προβλήματα, τα οποία επεξεργάζονται για να δημιουργήσουν ερωτήματα και προβλήματα, που θα ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινότητα των συμμαθητών τους, μέσα από την επίλυση τους. Καταγράφουν τον αντίκτυπο αυτών των θεμάτων και αναλαμβάνουν ρόλο ερευνητή, καθώς συλλέγουν δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων σχετικά με την στάση τους και την συμπεριφορά της εκπαιδευτικής κοινότητας, απέναντι στα ζητήματα αυτά. Προετοιμάζουν εθελοντικές δράσεις και προτείνουν λύσεις που στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ενδυνάμωση των μαθητών για την ανάπτυξη προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, με την εξισορρόπηση των απαιτήσεων του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας, πραγματοποιείται μέσω συνεργατικών και επικοινωνιακών δραστηριοτήτων, με επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, καινοτομία και ψηφιακή παιδεία, που αποτελούν καίριες δεξιότητες για τους μαθητές ως πολίτες του 21ου αιώνα.

Πρόσβαση στο πλήρες έργο :

https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/osos-project/generation-z-global-citizen-fighting-future-citi-gen-z-859764

Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων

https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/node/860037

https://portal.opendiscoveryspace.eu/sites/default/files/presentation1.pdf

Το έργο δημοσιεύτηκε στο χάρτη των καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων στα πλαίσια του STEM Discovery Week 2020 , που διοργανωνεται από το δίκτυο Επιστημών Scientix (www.scientix.eu/ ) του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (www.eun.org/ ) :

http://sdw-blog.eun.org/2020/04/08/generation-z-global-citizen-fighting-for-the-future-citi-gen-z/