Βράβευση του σχολείου μας στον μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη βράβευση του Σχολείου μας στον Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» για το σχολικό έτος 2023-2024. Η ταινία φέρει τον τίτλο: «Wahrheit macht frei» (Η αλήθεια ελευθερώνει). Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής μαθητές/τριες της Β’ τάξης: Κλεφτογιάννης Νικόλαος, Κουκά Νίκη, Λέκα Σοφία. Φιλική συμμετοχή (στο τραγούδι) είχαν οι μαθήτριες: Κανταρτζή Αθηνά και Νονότα Σοφία.

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές/τριες μέσα από το έργο τους εξέφρασαν βιωματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και εξοικειώθηκαν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα του παρελθόντος μελετώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές. Μεταξύ άλλων αξιοποιήθηκε σημαντική μαρτυρία επιζήσασας από το αρχείο της ΕΡΤ (με εξασφάλιση της σχετικής άδειας) και υλικό από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Τσαπάρα Ξανθή για την καθοδήγηση των μαθητών/τριών και τη γενική επιμέλεια του έργου, την εκπαιδευτικό κ. Διακόνου Μαρία για τη διάθεση ενδυμασιών και τη συμβολή της στη διαμόρφωση των σκηνικών καθώς και τον εκπαιδευτικό κ. Κόλλια Σωτήριο για το φωτογραφικό υλικό και την έμπνευση με αφορμή σύγγραμμα από το προσωπικό του συγγραφικό αρχείο.

Οι πρωτεύσαντες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο:

https://video.sch.gr/asset/detail/MzItCEAGlSIVlXhW7wlOi8ox