Επίσκεψη των Ομίλων Χημείας και Βιολογίας στo κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Θριασίου και στην πρώτη πιλοτική μονάδα με μικροφύκη στην Ευρώπη

Την Πέμπτη 13/3/2025 μαθητές και μαθήτριες των Ομίλων Χημείας (υπεύθ. καθ.: Χριστόδουλος Μακεδόνας) και Βιολογίας (υπεύθ. καθ.: Κατερίνα Ντάκου) της Σχολής μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (Κ.Ε.Λ.Θ.) της Ε.Υ.Δ.Α.Π. στον Ασπρόπυργο.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RHE-MEDiation (https://rhemediation.eu/), στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Ε.Υ.Δ.ΑΠ. (https://www.eydap.gr/) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., https://www.hcmr.gr/en/). Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος RHE-MEDiation είναι η λειτουργία πιλοτικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων με φωτο-βιοαντιδραστήρες, οι οποίοι βασίζονται σε μικροφύκη (microalgae). Με τους φωτο-βιοαντιδραστήρες αναμένεται να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων, των PFAS, των λεγόμενων «παντοτινών χημικών» (forever chemicals), διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών και φυτοφαρμάκων καθώς και άλλων χημικών ρύπων από τα αστικά λύματα. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της Μεσογείου (EU Mission: Restore our Ocean and Waters).

Η επίσκεψη ξεκίνησε με τον χημικό-ωκεανογράφο του Τμήματος R&D της Ε.Υ.Δ.Α.Π., Δρ. Γιώργο Κατσούρα, ο οποίος, αρχικά, μας περιέγραψε σε αδρές γραμμές τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι Ε.Υ.Δ.Α.Π. και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Στη συνέχεια μας περιέγραψε την διεργασία πέντε σταδίων με την οποία γίνεται η επεξεργασία των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ.Θ.. Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασής του, ο Δρ. Κατσούρας μας περιέγραψε αναλυτικά τους στόχους του προγράμματος RHE-MEDiation καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με τον ίδιο και τον εκπρόσωπο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θαλάσσιο βιολόγο, κ. Νίκο Στρεφτάρη (MSc.) στην οποία η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τα PFAS, τα «παντοτινά χημικά» αλλά και τον ρόλο που αναμένεται να παίξουν τα μικροφύκη στην επεξεργασία των λυμάτων.

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα, οι μαθητές/ριές μας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Λ.Θ. και στη συνέχεια στην πιλοτική μονάδα των φωτο-βιοαντιδραστήρων. Εκεί έμαθαν περισσότερα για το ρόλο τους από την ερευνήτρια του Τμήματος R&D της Ε.Υ.Δ.Α.Π., χημικό-ωκεανογράφο, κ. Ανθή Υφαντή. Η κ. Υφαντή συζήτησε με την ομάδα μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις διεργασίες του ποιοτικού ελέγχου και τις προοπτικές της ευρύτερης εφαρμογής τέτοιων τεχνολογιών.

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί μέρους θέματα που αφορούν την παρακολούθηση και την ορθή λειτουργία των υπομονάδων του Κ.Ε.Λ.Θ. με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Δρ. Γιώργο Τσατσανίφο. Μεταξύ άλλων εντύπωση σε όλους/ες μας προκάλεσε η αναφορά του Δρ. Τσατσανίφου στο πρόβλημα της συχνής πτώσεως κεραυνών σε δεξαμενή του Κέντρου.

Συνολικά, πέρα από τις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές/ριές μας, εξίσου σημαντική ήταν η διαπίστωσή τους ότι η σωστή λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης απαιτεί τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημονικών πεδίων. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές/ριές μας κατανόησαν στην πράξη τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης και της ομαδικής εργασίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους ανωτέρω επιστήμονες και μηχανικούς τόσο για τη θερμή φιλοξενία που μας επεφύλαξαν στο Κ.Ε.Λ.Θ. όσο και για τις άρτιες παρουσιάσεις τους καθώς και για τη διάθεσή τους να συζητήσουν τις πολλές ερωτήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Ε.Υ.Δ.Α.Π. κ. Ηλία Στεφάνου, ο οποίος οργάνωσε την επίσκεψή μας και φρόντισε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.