Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 τα παιδιά του τμήματος Υγείας της Γ’ τάξης του Λυκείου μας επισκέφθηκαν το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοδευόμενα από τις καθηγήτριες του σχολείου, Δρ. Αγγελίδου Χρυσή και Δρ. Ντάκου Κατερίνα, η τελευταία εκ των οποίων και οργάνωσε την επίσκεψη.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη. Εκεί η υπεύθυνη μουσειολόγος τους ταξίδεψε στον χρόνο παρουσιάζοντας τις παλαιοανθρωπολογικές συλλογές του Μουσείου που περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό εκμαγείων ευρημάτων από όλο τον κόσμο και καλύπτουν όλες τις φάσεις της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου και της φυλογενετικής ιστορίας των Ανθρωπιδών τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια καθώς και τις προϊστορικές συλλογές του Μουσείου που αντιπροσωπεύουν διάφορες φάσεις της ελλαδικής και της ευρωπαϊκής Προϊστορίας. Τέλος τους παρουσίασε τις αιγυπτιακές μούμιες που φιλοξενούνται στο μουσείο.
Μαθήτριες και μαθητές στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής και περιλαμβάνει την ιστορική συλλογή Rokitansky, εμπλουτισμένη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα με μεγάλο αριθμό παθολογοανατομικών εκθεμάτων. Εκεί, η υπεύθυνη για την ξενάγηση των παιδιών ιατρός παθολογοανατόμος παρουσίασε κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά παρασκευάσματα της συλλογής, παρέχοντας πληροφορίες για τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ιατρικής Προσομοίωσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, όπου με τεχνικές εικονικής πραγματικότητας παρέχεται εκπαίδευση σε διάφορες τεχνικές και στοχεύει στην παροχή σύγχρονων και εξειδικευμένων υπηρεσιών και προγραμμάτων ιατρικής εκπαίδευσης με τη βοήθεια προσομοιωτών και εξελιγμένων μεθόδων διδασκαλίας. Οι μαθητές, ως άλλοι εκπαιδευόμενοι λαπαροσκόποι προσπάθησαν με τη βοήθεια του προσομοιωτή να σταματήσουν την αιμορραγία ενός ασθενούς.
Η επίσκεψη έληξε με την επίσκεψη στο Μουσείο Ανατομίας το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από οκτακόσια παρασκευάσματα, εξήντα εκ των οποίων αναδεικνύουν συγγενείς ανωμαλίες εμβρύων ανθρώπου και ζώων, με χαρακτηριστικά τα εκθέματα τους σκελετούς ενός γίγαντα και ενός αχονδροπλαστικού νάνου.
Επιπλέον της προγραμματισμένης επίσκεψης, μία έκπληξη περίμενε τους μαθήτριες και μαθητές. Παιδιά και συνοδοί είχαν την τιμή να συναντήσουν τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Μωραΐτη Κωνσταντίνο, υπεύθυνο της Μονάδας Δικαστικής Ανθρωπολογίας που ανήκει στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Ο Καθηγητής υποδέχθηκε τα παιδιά στο μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο με πλήρη εξοπλισμό για τη διεξαγωγή δικαστικών ανθρωπολογικών εξετάσεων σε ανθρώπινα υπολείμματα και σκελετικό υλικό, το εξειδικευμένο προσωπικό του οποίου προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης και ταυτοποίησης σκελετικού υλικού, είτε αυτό βρίσκεται σε ακέραιη, κατακερματισμένη ή αποτεφρωμένη μορφή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν καθώς η Μονάδα συμβάλλει και στην καθημερινή ιατροδικαστική πρακτική, δίνοντας τη δυνατότητα εξέτασης σκελετικών κακώσεων σε περιπτώσεις βίαιων θανάτων. Ο καθηγητής αφιέρωσε χρόνο στα παιδιά, συζήτησε μαζί τους και έλυσε τις απορίες που προέκυψαν.
Οι μαθητές έφυγαν από το Τμήμα της Ιατρικής ικανοποιημένοι, γεμάτοι με νέες γνώσεις και ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψη και έρευνα. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους στη δράση από το τμήμα της Ιατρικής Σχολής.