Διακρίσεις στους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας «ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2017»

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : Μαρία Λιτσάρδου, δ.φ. και Ιωάννα Ψευτογιάννη, δ.φ.

 Η Ομάδα του Ρητορικού Ομίλου 2016-17 του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμμετείχε στους 3ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας 2017, τους οποίους συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας , το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία», η Γερμανική Σχολή Αθηνών και η Ελληνογαλλική Σχολή ?Jeanne D’ Arc? υπό την αιγίδα του Δήμου Παπάγου ? Χολαργού και με την υποστήριξη της ΕΡΤ, στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος “Respect Words”, για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στο δημόσιο λόγο.

Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Νικολάου Νικόλαος συμπεριελήφθη στην 1η Δεκαπεντάδα καλύτερων ομιλητών των Αγώνων :  4η θέση στην κατάταξη με συμμετοχή σε τρεις Αγώνες στους Προημιτελικούς. 

Ο μαθητής της Β΄Λυκείου Μαγνήσαλης Άγγελος συμπεριελήφθη στην 1η Δεκαπεντάδα καλύτερων ομιλητών των Αγώνων :  8η θέση στην κατάταξη με συμμετοχή σε τρεις Αγώνες στους Προημιτελικούς. 

Η Ομάδα του Ρητορικού Ομίλου του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης αγωνίσθηκε και προκρίθηκε και στις τρεις φάσεις των Αγώνων (Προκριματικοί, Προημιτελικοί και Ημιτελικοί-Τελικοί):

  • στους Προκριματικούς, 18-2-2017, με συμμετοχή 42 Ομάδων: 41 Σχολεία από Αττική και 1 μεικτή ομάδα. Η Ομάδα του Ρητορικού Ομίλου του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κατέλαβε την πρώτη θέση
  • στους Προημιτελικούς, 1-4-2017, με συμμετοχή 18 Σχολείων ( από Αττική και Καλαμάτα) και
  • στους Ημιτελικούς, 2-4-2017, όπου αγωνίστηκαν στο χώρο του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού οι τέσσερις καλύτερες ομάδες που προκρίθηκαν, δηλ. οι ομάδες του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης του 1ου ΓΕΛ Παπάγου, του ΓΕΛ 2ουΤοσίτσειου Αρσάκειου Εκάλης και του 2ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης.

Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Αγώνων ήταν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας,  Σύμβουλος Α΄ ΥΠ.Π.Ε.Θ. , Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές Σχολείων με Πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Βοσκό, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.

Τα θέματα των Αγώνων που διαμορφώθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή, ώστε  οι Ομάδες να  αναπτύξουν επιχειρήματά τους σε θέση Λόγου ή Αντιλόγου, ήταν τα ακόλουθα:

Στους Προκριματικούς Αγώνες: 1) η σάτιρα δεν έχει όρια, 2) το πολυπολιτισμικό μοντέλο της Ευρώπης δεν λειτουργεί, 3)Τα αρχαιολογικά μνημεία δεν πρέπει να διατίθενται για εμπορική εκμετάλλευση.

Στους Προημιτελικούς Αγώνες: 1) Τα τηλεοπτικά παιχνίδια επιβίωσης υπονομεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, 2) είναι αναγκαίο να γίνονται παρελάσεις στις εθνικές επετείους, 3) ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών πρέπει να καταργηθεί.

Στους Ημιτελικούς Αγώνες: «Οι επαναστάσεις των λαών έχουν ως αφετηρία τις αδικίες του παρελθόντος και όχι το όραμα για το μέλλον».

Το θέμα του Τελικού Αγώνα ήταν: «Σε μια Αντιλογία βαρύνει περισσότερο η ρητορική δεινότητα των ομιλητών και όχι η ποιότητα των επιχειρημάτων».

Οι μαθητές της Ομάδας των Ομιλητών που διαγωνίσθηκε είναι οι εξής: Νικολάου Νίκος (Γ΄ Λυκείου), Έξαρχος Φώτιος (Β΄ Λυκείου), Μαγνήσαλης Άγγελος (Β΄ Λυκείου), και από την Α΄ Λυκείου οι : Μερκούρης Κωνσταντίνος, Μπινιάκου Άντζελα, Νάστου Σαββίνα, Οικονόμου Ακριβή ? Χρυσή, Σκοπελίτη Αριάδνη.

Οι υπόλοιποι μαθητές που ενεργά και δημιουργικά συμμετείχαν στο Ρητορικό μας Όμιλο είναι οι: Αυγερινού Κατερίνα, Καλαβρού Αθανασία ? Μαρία, Καραογλάνης Χρήστος, Κοτσιλίτη Θεανώ, Λιοτσάκη Δέσποινα, Παπανικολάου-Νταής Γεράσιμος, Παπανικολάου Μαρία-Αλεξάνδρα, Σοφιανού Ήλις, Φεφέ Κατερίνα, Κομνηνού Πετρίνα και Μαυρομιχάλης Σταύρος.