Σύντομη Περιγραφή : Όμιλοι 2021-2022

Από τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία των ομίλων. Για την εγγραφή των μαθητών/τριών απαιτείται αίτηση του κηδεμόνα. Την αίτηση θα την βρείτε εδώ.

Το Επιστημονικό – Εποπτικό συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε  τη λειτουργία των παρακάτω Ομίλων για το σχολικό έτος 2021-2022 :

1) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ειρήνη Αρναούτη (ΠΕ06 Αγγλικών), Ιωάννα Ψευτογιάννη (ΠΕ02 Φιλόλογος), Σωτήριος Κόλλιας (ΠΕ01 Θεολόγος)

Ημέρα-ώρα: Τρίτη 14:30-16:00

Σου αρέσει να βυθίζεσαι στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες και να απολαμβάνεις ταινίες που σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους; Θέλεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου μας. Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του Ομίλου μας στo YouTube.

Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα όπως: πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτή η Τέχνη, ποιες είναι οι τεχνικές της κινηματογραφικής γραφής, πώς γυρίζονται οι ταινίες στα μεγάλα  στούντιο και η χρήση των εφέ, πώς γράφεται ένα σενάριο, ποια είναι τα επαγγέλματα του κινηματογράφου. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε ταινίες και θα τις αναλύσουμε αισθητικά  μέσα από κριτική συζήτηση. Τέλος, θα πραγματοποιήσουμε γυρίσματα για την υλοποίηση του σεναρίου που γράφτηκε κατά την περσινή σχολική χρονιά προκειμένου να λάβουμε μέρος σε μαθητικό διαγωνισμό.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!


2) ΟΜΙΛΟΣ “Εικαστικό Εργαστήρι: Σχέδιο, Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες”

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χριστίνα Παπαδάκη (Εικαστικός ΠΕ08)

Ημέρα – ώρα: Δευτέρα 14:15-16:30

Οι μαθητές θα δημιουργούν έργα Γραμμικού Σχεδίου (Υλικά, Κάναβο, Διακοσμητικό μοτίβο, Γεωμετρικές κατασκευές, Γράμματά, Αριθμούς, Κλίμακες, Κατόψεις, Όψεις, Τομές, Αξονομετρικά, Προοπτικά) και Ελευθέρου Σχεδίου (Υλικά, Σύνθεση, Τοποθέτηση, Μέτρημα, Τόνο, Χρώμα, Συνολική Εκτίμηση του Έργου).

Οι μαθητές μέσω του σχεδίου θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τέχνες, τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση, και τέλος θα εκθέσουν τα έργα τους  στο blog “Νεανική Πινακοθήκη». Για την φετινή χρονιά επίσης μπορούν να δημιουργήσουν τοιχογραφίες, καλλιτεχνικά τετράδια, γλυπτά, κλπ. κατόπιν συνεννόησης και εφόσον εκδηλώσουν αντίστοιχο ενδιαφέρον.


3) ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ –“Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους πολιτισμούς. Δημιουργία ψηφιακού μουσείου”

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευθαλία Παπαδάκη

Ημέρα – ώρα: Τρίτη ή Πέμπτη 14:30-16:00

Ο Όμιλος θα διερευνήσει την ιδεολογική χρήση της αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο παρακολουθώντας την εκκόλαψη της επιστήμης της αρχαιολογίας στην Ευρώπη (πρώτες ανασκαφές του 19ου αι., το ενδιαφέρον για τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Κέλτες), την ανάπτυξη της Αιγυπτιολογίας, της Ασσυριολογίας, της Ινδολογίας, της Σινολογίας και τέλος την αρχαιολογία των Αμερικανικών πολιτισμών.


4) ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Υπεύθυνος καθηγητής : Σωτήριος Δ. Χασάπης

Ημέρες – ώρες: Πέμπτη 14:30 – 16:00 Θέματα Α΄ λυκείου, Παρασκευή 14:30 – 16:00 Προχωρημένα θέματα (συμμετοχή σε τουλάχιστον μία ημέρα).

Μέσω του Ομίλου Μαθηματικών(8ος χρόνος λειτουργίας), οι μαθητές αναμένεται να ζήσουν Μαθηματικές Εμπειρίες, σε όσα το δυνατόν περισσότερα εμπειρικά και νοητικά πλαίσια είναι εφικτό, σε μία ή περισσότερες χρονιές συμμετοχής τους στον όμιλο.

Ενδεικτικά επιδιώκονται:

1) συγκέντρωση και συμπλήρωση γνώσεων από το γυμνάσιο (ειδικά φέτος θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι μαθητές τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές),

2) εφαρμογές Μαθηματικών στην καθημερινή ζωή, ένταξη Μαθηματικών που συναντούν οι μαθητές από τους ίδιους,

3) Μαθηματικά διαγωνισμών και διαγωνισμών Στατιστικής,

4) συμμετοχή σε μαθητικά Μαθηματικά συνέδρια και δράσεις με μετακινήσεις, όπου απαιτηθεί, εφόσον επιτραπεί και ενδεχόμενη συγγραφή και δημοσίευση σχετικών εργασιών των μαθητών.

5) Επίσης, αναπόσπαστο μέρος αποτελούν  παιχνίδια, γρίφοι και εφαρμογές σε υπολογιστικά Μαθηματικά.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η ανάπτυξη της Μαθηματικής Εμπειρίας των συμμετεχόντων, μέσω της μεταξύ τους, ενεργούς αλληλεπίδρασης(ο υπεύθυνος καθηγητής έχει το ρόλο συντονιστή που κινητοποιεί τους συμμετέχοντες), για την επίλυση προβλημάτων σε καθένα από τα παραπάνω πλαίσια, η οποία θα υπάρξει χρήσιμη σε κάθε κατάσταση της ακαδημαϊκής τους πορείας, αλλά και της καθημερινότητάς τους.

Ενδεικτικό αναλυτικό πρόγραμμα (αφού αυτό συνδιαμορφώνεται με τους συμμετέχοντες, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους), καθώς και παραδείγματα από όλα τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ομίλου: omilosmath.blogspot.com ή περισσότερες πληροφορίες στο shasapis@gmail.com.


5) ΟΜΙΛΟΣ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”

Υπεύθυνος καθηγητής: Ματθαίος Γιανναράς
Ημέρα-ώρα: Παρασκευή 14:15 – 15:50
Ο Όμιλος αναδεικνύει τις σύνθετες διαδικασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση και διαμόρφωση της οικονομίας της αγοράς και εξετάζει το πέρασμα από τον εμπορικό στον βιομηχανικό και στη συνέχεια στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Ταυτόχρονα, εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές θεωρητικές παραδόσεις της οικονομικής σκέψης (φιλελευθερισμός, μαρξισμός, κευνσιανισμός, νεοφιλελευθερισμός) που διατυπώθηκαν κατά την πορεία του καπιταλισμού κι εξετάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτές επιχείρησαν να τον ερμηνεύσουν.

6) ΟΜΙΛΟΣ  “ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ”

Ημέρα-ώρα: Δευτέρα 14:30 – 16:00

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed), Υποψήφια Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Σε συνεργασία με

  • το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
  • το Δήμο Νέας Σμύρνης
  • τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  • τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου), ανεξαρτήτου επιλογής ή προτίμησης κατεύθυνσης επιστημονικού πεδίου σπουδών.

Μέσα από τη συνεργασία με εργοδότες, επαγγελματίες, εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και φοιτητές θα υλοποιηθούν δράσεις, οι οποίες ενσωματώνουν γνώσεις, εμπειρίες και στάσεις από τα εργασιακά περιβάλλοντα των χώρων εργασίας. Ο βασικός στόχος των δράσεων του Ομίλου είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και διαχείρισης επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της αυτό-μάθησης και της καινοτομίας (κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα κ.ά.), του πληροφοριακού και του τεχνολογικού γραμματισμού, καθώς και άλλων προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, αυτορρύθμιση κ.ά.).Οι δεξιότητες αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για όλους τους μαθητές/τριες, προκειμένου να διαχειριστούν τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, για την επιτυχή μετάβαση από το σχολικό στον επαγγελματικό χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


7) ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευαγγελία Καρίμαλη

Ημέρα – ώρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 14:30 – 16:00

Αναγνωρίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση των σημερινών μαθητών από την πράξη της Ανάγνωσης, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ευελπιστεί να γεφυρώσει το χάσμα εξοικειώνοντας τους με σύγχρονους και ελκυστικούς τρόπους ?ξεκλειδώματος? και αποδόμησης των κειμένων (λογοτεχνικών και επιστημολογικά).

  • Οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανάγνωσης, κατανόησης και ερμηνείας κειμένων (συγκριτική, κριτική και δημιουργική σκέψη, αποδόμηση κειμένου-ερμηνευτική μέθοδος, ερμηνευτικά σχόλια). Επιχειρούν ελεύθερα εκφραστικές ερμηνευτικές αναγνώσεις πεζών και ποιητικών κειμένων.
  • Αναγνωρίζουν αφηγηματικά στοιχείακαι κειμενικούς δείκτες που αφορούν περιεχόμενο και δομή. Έτσι ο Όμιλος συνδέεται άμεσα με την ύλη των 3 τάξεων του Λυκείου και τις ερωτήσεις των Πανελληνίων.
  • Εξοικειώνονται με επιστημολογικά κείμενα και έννοιες που αφορούν στο θεωρητικό υπόβαθρο των σύγχρονων κοινωνικών αλλά και φυσικών επιστημών(π.χ. το βιβλίο-ορόσημο του T. Kuhn?Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων?).
  • Εκτίθενται σε δημόσιο διάλογο. Συνδιαλέγονται με προσκεκλημένους ομιλητές της Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και της Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής.

Για power point βλ. Σύνδεσμο: https://docs.google.com/presentation/d/17qtFrPVGKc8WuB_u4WA6fyWt042tvEdd/edit?usp=sharing&ouid=111779660352418715346&rtpof=true&sd=true


8) ΟΜΙΛΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ – Η χημεία in vivo, in vitro και in silico.”

 Υπεύθυνος καθηγητής: Χριστόδουλος Μακεδόνας

Ημέρα – ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

 Ο Όμιλος Χημείας απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου με ενδιαφέρον για τη Χημεία και γενικότερα τις Φυσικές Επιστήμες. Στις συναντήσεις του Ομίλου Χημείας μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές/ριες που δεν ανήκουν στο δυναμικό της Σχολής μας.

Ο Όμιλος Χημείας στοχεύει οι συμμετέχοντες μαθητές/ριες να:

(α)        γνωρίσουν βασικές έννοιες της γενικής χημείας, τόσο θεωρητικά όσο και εργαστηριακά.

(β)        αποκτήσουν δεξιότητες χρήσης βασικών οργάνων και συσκευών.

(γ)        αποκτήσουν βασικές γνώσεις βιοπληροφορικής και ιατρικής χημείας.

(δ)        εξοικειωθούν με την εργασία σε ομάδες.

(ε)        ενισχύσουν τις ήπιες δεξιότητες τους (δεξιότητες 21ου αιώνα).

(στ)      προετοιμαστούν για σχετικούς διαγωνισμούς (θεωρίας, εργαστηριακούς, κατασκευών).

Αναλυτικές πληροφορίες:                          https://eclass.sch.gr/courses/EL526167/

Πρόγραμμα Σπουδών:                                https://eclass.sch.gr/modules/document/?course=EL526167

Βιντεοπαρουσίαση:                                      https://www.youtube.com/watch?v=bb8-FUXVb4w

YouTube:                                                          bit.ly/YTChemClub

Twitter:                                                             https://twitter.com/ChemClubEvang   


9) ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Υπεύθυνος καθηγητής: Χρήστος Δ. Φανίδης

Ημέρα – ώρα: Τετάρτη 14:30 – 16:00

Στον όμιλο ρομποτικής μέσα απο την αλληλεπίδραση με μαθητές/τριες παλαιοτέρων ετών θα προσπαθήσουμε οι μαθητές/τριες να εκπαιδευτούν σε :

  • Σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
  • Γνωριμία με τη γλώσσα προγραμματισμού C και ανάπτυξη προγραμματιστικών δεξιοτήτων.
  • Εξοικείωση με ηλεκτρονικά συστήματα μέσω διερεύνησης, ανακάλυψης και εμπειρίας.
  • Σχεδιασμό και κατασκευή του μηχανικού και του ηλεκτρονικού συστήματος ενός ρομπότ.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση πειραμάτων με χρήση διαφόρων αισθητήρων.
  • Εξοικείωση με τον προγραμματισμό κινήσεων για την εκτέλεση ποικίλων εργασιών.

10) ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ. Μαρία Λιτσάρδου (φιλόλογος)

Ημέρα-ώρα: Δευτέρα 14:30 – 16:00

Στο Ρητορικό Όμιλο, που λειτουργεί πολλά χρόνια στο Λύκειό μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξασκούνται στην εκφορά δημόσιου, δημοκρατικού και πειστικού λόγου. Μια παρουσίαση του Ομίλου μπορείτε να δείτε εδώ.

Μας προβληματίζουν θέματα διαχρονικά και επίκαιρα και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας μπροστά σε κοινό, ακολουθώντας την κατάλληλη μεθοδολογία στο λόγο, στην επιχειρηματολογία,  στην κίνηση, στο ύφος, στην τοποθέτηση της φωνής, ώστε να πείθουμε το ακροατήριό μας.

Μάλιστα, κάποια από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν συμπεριλαμβάνονται και στη θεματολογία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Έκφρασης/Έκθεσης) του Λυκείου.

Με «διττούς λόγους», «αυθόρμητο λόγο», «προτρεπτικό λόγο», με «νοηματική/ εκφραστική/ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν απόψεις, να εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να εξασκούνται  στο Λόγο-Αντίλογο, στην κατασκευή επιχειρήματος-αντεπιχειρήματος, στην ευπρεπή διαφωνία, αλλά και στην ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία ενός κειμένου.

Καλλιεργούνται, λοιπόν, δεξιότητες για πειστική και αποτελεσματική παρουσία των ομιλητών/τριών μπροστά σε κοινό και λαμβάνουμε μέρος σε Σχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από άλλους φορείς.

Θα χαρώ να γνωρίσω  τους μαθητές και τις  μαθήτριες με αυτά τα ενδιαφέροντα.

Η Καθηγήτρια του Ρητορικού Ομίλου

Μαρία Λιτσάρδου, δ.φ.