Συμμετοχή του σχολείου μας σε Διήμερο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με αφορμή το ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Στις 11-12 Φεβρουαρίου 2021, το Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σμύρνης συμμετείχε στο Διήμερο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο:

«Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών; Με αφορμή το ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (απόφαση υπ? αρ. Πρωτ. 177642/Δ2/30.12.2020). Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν με ομιλίες τους η κ. Μ. Βαρδινογιάννη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος καθώς και η Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως.

Η ανακοίνωση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 1ης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου με θέμα «Πόλεμος πάντων πατήρ»: προσπάθειες σφαιρικής αποτίμησης συγκρούσεων και πολέμων στο παρελθόν και στη σύγχρονη εποχή». Ο τίτλος της ανακοίνωσης των 3 μαθητών ήταν: «Γεωπολιτική Τότε και Τώρα: Η ερμηνεία του Πολέμου ως Αναπαραγωγή και Ανακατανομή Ισχύος στην Αρχαιότητα».

Η παρουσίαση του σχολείου μας έγινε από τους εξής τρείς μαθητές της Γ? Λυκείου: Παναγιώτης Μάγος, Αντρέας Τσουβαλάς και Αγγελική Χαραλαμποπούλου. Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Λία Καρίμαλη. Συγχαίρουμε τη συνέπεια, την ευχέρεια αλλά και τον υψηλό βαθμό ιστορικής κριτικής σκέψης των 3 μαθητών, που τους επέτρεψαν έφεραν με επιτυχία εις πέρας την παρουσίαση του θέματος. Το συνέδριο παρακολούθησαν ακόμα δέκα μαθητές της Α? Λυκείου καθώς και η καθηγήτρια κ. Λία Παπαδάκη.

Ακολουθεί η περίληψη της ανακοίνωσης και η παρουσίαση :

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην παρούσα ομιλία προτείνουμε τη μελέτη και κατανόηση του φαινομένου του πολέμου στην αρχαιότητα μέσω της γεωπολιτικής και διεθνολογικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη μελέτη των διακρατικών σχέσεων υπό το πρίσμα των στρατηγικών που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τα κράτη -ως ενεργοί δρώντες- προκειμένου να ισχυροποιήσουν ή να μεγιστοποιήσουν την ισχύ τους κατά το συμφέρον τους στο ?διεθνές περιβάλλον? της εποχής τους (Πολιτικός Ρεαλισμός). Τέλος, καταδεικνύουμε την εφαρμογή του γεωπολιτικού αυτού μοντέλου σε δύο περιπτώσεις μελέτης: η πρώτη αναφέρεται στην ανάλυση από το Θουκυδίδη των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και η δεύτερη στις στρατηγικές σύγκρουσης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου (Μυκηναίων, Χετταίων και Αιγυπτίων) κατά τη 2ης χιλιετία π.Χ.

Η παρουσίαση

Math-Syn-Salamina1