Ομάδα μαθητών μας και αποφοίτων σχεδιάζουν εξοπλισμό ασφαλείας και βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού!

Μια ομάδα μαθητών και αποφοίτων του Σχολείου μας έχει λάβει την πρωτοβουλία να συμβάλλει με το δικό της τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο ιός SARS-COV-2. Η ομάδα αποτελείται από τους: Αγγελόπουλο Διονύσιο (Β? Λυκείου), Καραογλάνη Χρήστο (Γ? Λυκείου), Μαργαρίτη Χρήστο (Γ? Λυκείου), Παπαδόπουλο Παναγιώτη (απόφοιτος 2019 -φοιτητής), Τσάκωνα Γιώργο (απόφοιτος 2019 -φοιτητής).

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας στα νοσοκομεία όλου του κόσμου. Έπειτα από σχετική έρευνα, η ομάδα σχεδίασε προτεινόμενο εξοπλισμό ασφαλείας για το προσωπικό των νοσοκομείων, ο οποίος δεν απαιτεί ειδικό βιομηχανικό εξοπλισμό για την παραγωγή του.

Ο εξοπλισμός προσωπικής προστασίας του οποίου τα σχέδια έχουν ήδη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ομάδας (andromeda-engineering.com) είναι μια μάσκα προστασίας ματιών, και μια ασπίδα προστασίας προσώπου. Ο εξοπλισμός αυτός τυπώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτή.

Ένας από τους στόχους είναι τα εργαλεία αυτά να αποτελούνται από όσο το δυνατόν λιγότερα κομμάτια, ούτως ώστε η τελική συναρμολόγηση να πραγματοποιείται πολύ γρήγορα και εύκολα.

Ένας δεύτερος στόχος είναι ο μικρός χρόνος παραγωγής των κομματιών που απαιτούν 3D εκτύπωση. Συγκεκριμένα, η ασπίδα προσώπου τυπώνεται πολύ γρήγορα, σε περίπου 3,5 ώρες.

Επίσης μελετάται η δυνατότητα δημιουργίας μίας τεχνητής ?γραμμής? εκτύπωσης περισσότερων εξαρτημάτων στη σειρά στην ίδια εκτύπωση, προκειμένου να είναι ευκολότερη η παραγωγή τους. Όσον αφορά το υλικό κατασκευής, τα πρώτα δείγματα άλλαξαν την αρχική επιλογή υλικού για την μάσκα από PLA σε TPU, το οποίο είναι εύκαμπτο και προσφέρει πολύ καλύτερη μόνωση, ενώ προσαρμόζεται ευκολότερα στο πρόσωπο. Η ομάδα έχει ήδη τυπώσει πρωτότυπα και των δύο προστατευτικών εξοπλισμών, τα οποία δείχνουν ικανοποιητικά ώστε να προχωρήσει η σχεδίαση στα υπόλοιπα εξαρτήματα (plexiglass και ελαστικό νήμα).

Μαζί με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των σχεδίων, ξεκίνησε και η αναζήτηση χορηγών υλικού για πρωτότυπα. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επικοινωνία με νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερη διασύνδεση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Ο Διευθυντής