Επιστημονική Δημοσίευση μαθητών/τριών της Β Λυκείου στο περιοδικό Open Schools Journal for Open Science.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές Ζώρζο Αχιλλέα,Αλεξιάδη Αντώνη, Ζαχαρόπουλο Σταύρο και Δαφερέρα Μαρία, Θεοδωράτου Ευαγγελία και Αμπασχαρούν Μάριαμ για τις δημοσιεύσεις τους στο ευρωπαϊκό επιστημονικό μαθητικό περιοδικό Open Schools Journal for Open Science.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Open School for Open Societies https://www.openschools.eu/, τα άρθρα των μαθητών/τριών του Β1 τμήματος, αποτελούν τα αποτελέσματα των εργασιών τους από την ενεργή συμμετοχή τους στην υλοποίηση του έργου με τίτλο : «Sustainable development guide for protection the enviroment» κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2018-19 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αργύρη Παναγιώτα, η οποία ανέλαβε και την καθοδήγηση και υποστήριξη τους στην συγγραφή.

Το περιοδικό αυτό είναι πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρο Τεκμηρίωσης και της Ελληνογερμανικής Αγωγής στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου Openaire Advance που προτείνει την ανοιχτή πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα και τις δημοσιεύσεις.

Αποδέχεται πρωτότυπα άρθρα από μαθητές ηλικίας 10 -18 ετών, από όλη την Ευρώπη, τα οποία αξιολογούνται απο επιστημονικούς ερευνητές και εκπαιδευτικούς. Τα άρθρα καλύπτουν όλες τις πτυχές της Επιστήμης, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας και η δημοσίευση είναι δωρεάν.

Οι δημοσιεύσεις τους στο τεύχος Vol 1, No 3 (2019) https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openschoolsjournal/issue/view/1257 με τα άρθρα

Air Pollution: Sources and Global Statistics

Achilleas Zorzos, Antonis Alexiadis, Stavros Zacharopoulos

2)

The Ecological Footprint Nowadays

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openschoolsjournal/article/view/19737

Maria Darafera, Mariam Abaskharoun, Evangelia Theodoratou

Οι μαθητές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην μελέτη των ζητημάτων και των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου και μέσα από τις αρχές της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας προτείνουν λύσεις.  Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην κοινωνία μας η στατιστική ανάλυση των δεδομένων παρέχει στοιχεία για τα αίτια του αυξανόμενου ποσοστού ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπό το πρίσμα μιας ιστορικής ανάλυσης μέσω γεγονότων.  Με την κατανόηση των λόγων για την αύξηση του ποσοστού των ατμοσφαιρικών ρύπων υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος  να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.  Επιπλέον, το οικολογικό αποτύπωμα που είναι ένας τρόπος μέτρησης των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη Γη. Με στατιστική επεξεργασία διεθνών δεδομένων για την αποτύπωση των επιδράσεων του οικολογικού αποτυπώματος επικεντρώνονται στη χώρα μας για την διαμόρφωση προοπτικών που θα τονώσουν τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας.