Η Τέχνη και τα Μουσεία μέσα από Μαθηματικά Προβλήματα

Στα πλαίσια των δημιουργικών ερευνητικών εργασιών του τμήματος Α1 του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαθηματικό Κα Αργύρη Παναγιώτα , οι μαθητές κατάφεραν να αναδείξουν την αξία και τον ρόλο των Μαθηματικών μέσα από την σύνδεση με τον κόσμο της Τέχνης, των Μουσείων, αλλά και με τον ίδια την καθημερινή ζωή. Οι μαθητές μας γίνονται οι ίδιοι συντάκτες και λύτες μαθηματικών προβλημάτων , δημιουργοί μαθηματικών ιστοριών, σχεδιαστές τρισδιάστατων ψηφιακών αντικειμένων που πλαισιώνονται από μαθηματικά προβλήματα και τέλος τα πρωτότυπα τεχνήματα τους μεταφέρουν τα δικά τους μαθηματικά μηνύματα γνώσεων με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο.

Αφετηρία αποτελεί η εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση μαθηματικών «Όλα είναι αριθμός» , όπου η ομορφία των πινάκων ζωγραφικής γίνεται αντικείμενο μελέτης γεωμετρικών εννοιών και προβλημάτων.

Πίνακες Ζωγραφικής & Γεωμετρικά Προβλήματα 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας , μετά από την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών, επιστρέφει στην σχολική τάξη, καθώς οι μαθητές μεταφέρουν και αξιοποιούν τις γνώσεις τους από τις θετικές επιστήμες πάνω στα εκθέματα του για την σύνθεση και επίλυση προβλημάτων.

Εκθέματα Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας & Προβλήματα Θετικών Επιστημών 

Αλλά και τα ίδια αντικείμενα του φυσικού μας χώρου πλαισιωνονται μεσα απο πρωτότυπες μαθηματικές ιστορίες, με βασικό στοιχείο την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Τέλος, πρωτότυποι σχεδιασμοί τεχνηματων και τρισδιάστατων αντικειμένων επικυρώνουν την δημιουργική και ενεργή σύνδεση των Μαθηματικών με την Τέχνη.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες τους το Σάββατο 13.4 στο Μαθηματικό Συμπόσιο, που διοργανώθηκε με τη σύμπραξη και υπό το συντονισμό όλης της μαθηματικής ηγεσίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής.

Η μαθηματική γιορτή ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολικών μονάδων.

Όλο το υλικό που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της δημιουργικής ερευνητικης εργασίας Α1 Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής υπάρχει στην ψηφιακή κοινότητα του Ευρωπαϊκού Έργου «Open Schools for Open Societies»

https://portal.opendiscoveryspace.eu/?/stem-art-m-museum-85?