Ο μαθητής μας Θανάσης Φωκαΐδης-Ψύλλας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τους συμμετέχοντες στις Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο μαθητής μας Θανάσης Φωκαΐδης-Ψύλλας περσυνός Ολυμπιονίκης που θα εκπροσωπήσει και φέτος την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Χημείας.

Στην φωτογραφία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλαισιωμένος από την Ολυμπιακή Ομάδα της Χημείας (Αλέξανδρος Τερζόπουλος, Εμμανουήλ Κοκκίνης, Αθανάσιος Φωκαΐδης-Ψύλλας και Κωνσταντίνος Ντούνης), τον κ. Αντώνη Χρονάκη (μέντορα της Ελληνικής αποστολής, Τμήμα Παιδείας Ε.Ε.Χ.), τον κ. Νικόλαο Ψαρουδάκη (μέντορα της Ελληνικής αποστολής, Τμήμα Χημείας Ε.Κ.Π.Α.) και τον κ. Νάσο Παπαδόπουλο (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Α.Τ.Ε.Ι.Θ., Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.).

Στη παρακάτω φωτογραφία τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας με τους γονείς τους.

Είναι πολύ σημαντικές επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αριστεία.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «η Αριστεία, όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας, αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί». Απευθυνόμενος στους νεαρούς αριστούχους συμμετέχοντες στις Εθνικές Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες, επισήμανε πως μέσ’ από την επιλογή τους απέδειξαν την ίδια την αξία τους και τόνισε ότι αυτή την αξία οφείλουμε και να την αναγνωρίσουμε και να την τιμήσουμε. «Διότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια της Αριστείας. Της Αριστείας την οποία, όλοι οι άνθρωποι, αλλά ιδίως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να την υπηρετούμε κατά τον προορισμό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της Αριστείας αναδείχθηκε, για πρώτη φορά, ρητώς σ΄ αυτόν εδώ τον Τόπο, από τον Όμηρο. Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη. Θέλω, δε, να τονίσω ότι η Αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της Ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική Ισότητα» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος, αναλογική Ισότητα κατ΄ Αριστοτέλη, ισότητα κατά το Σύνταγμα, σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η Ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσο τρόπο τα άνισα. «Όταν, δηλαδή, ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σ΄ αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι για ν’ αποκτήσει η Ισότητα και η Αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η Κοινωνία και η ίδια η Πολιτεία οφείλει, ιδίως στους μαθητές, που αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους, να τους εξασφαλίζει πραγματική Ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. «Ισότητα στην αφετηρία, για να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας ν’ αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση».