Διδακτική επίσκεψη σε έκθεση Μαθηματικών

Οι μαθητές του Α1 Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικης Σχολής Σμυρνης στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωμετρίας και των Δημιουργικών Ερευνητικών Εργασιών επισκεφτηκαν την έκθεση Μαθηματικών ‘Ολα είναι αριθμός’ (“Everything is number”) http://creations2018.ea.gr/exhibition/#projectτου Eugen Jost  η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του  Bayreuth.  Η έκθεση αποτελείται από 35 μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής που παρουσιάζουν μαθηματικά φαινόμενα και προβλήματα αλλά ταυτόχρονα αφηγούνται την ιστορία της εξέλιξης της μαθηματικής επιστήμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ειδικότερα η έκθεση περιλαμβάνει 10 πίνακες ζωγραφικής που αναφέρονται στην άνθιση της μαθηματικής σκέψης στην Αρχαία Ελλάδα.

Επιπρόσθετα με τα στοιχεία της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας της έκθεσης, η διδακτική επίσκεψη συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε με την συμμετοχή των μαθητών με δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έργου ιmuscica (www.imuscica.eu/) για την μελέτη της μουσικής κλίμακας του Πυθαγόρα μέσα από το μονόχορδο και την σύνδεση της γεωμετρίας μέσα από μία άλλη μορφή τέχνης , τη μουσική. Με τη βοήθεια καινοτόμων τρισδιάστατων εργαλείων απεικόνισης και αισθητήρων κίνησης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να αλληλεπιδράσουν με τα δικά τους ψηφιακά μουσικά όργανα (όπως το μονόχορδο) σύμφωνα με τους νόμους της ακουστικής και της γεωμετρίας.

Η διδακτική επίσκεψη διοργανώθηκε από την κα Αργύρη Παναγιώτα (Μαθηματικό) και συνόδευσαν οι κα Καρίμαλη Ευαγγελία (Αρχαιολόγος) και η κα Χαβαριώτη Μαρία (Χημικός).

Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επιπρόσθετα την διδακτική επίσκεψη συνόδευσε και η κα Σοφρά Βασιλική (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Καλλιτεχνικών).