Δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό CanSat In Greece !

Για δεύτερη χρονιά η ομάδα μαθητών του Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Polyclitus από τον όμιλο Ρομποτικής κατέκτησε την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό διαστημικής CanSatInGreece με τον ομώνυμο δορυφόρο τους.

 

Την βράβευση έκανε ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. καθηγητής κ. Νεκτάριος Κοζύρης.

 

Τα μέλη της ομάδας ήταν :

Από την Α Λυκείου οι μαθητές : Μαργαρίτης Χρήστος, Πίπης Ευάγγελος

Από την Β Λυκείου οι μαθητές : Πετροπουλάκης Μιχάλης, Ραπτόπουλος Πέτρος, Κονίδας Χρήστος, Παπανικολάου Γεράσιμος, Τσάκωνας Γιώργος, Τσάκωνας Βασίλης, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Κονίδας Χρήστος, Φωκαίδης – Ψύλλας Θάνος, Σουλαντίκας Γιώργος.

Αρχηγός της ομάδας ο μαθητής της Γ Λυκείου Χαρίλαος Πίπης. Επιβλέποντες καθηγητές η κ. Γουρνά και ο κ. Φανίδης.

Φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώθηκε ο διαγωνισμός CanSatInGreece.  H περσινή μας ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στον αντίστοιχο Πανελλήνιο διαγωνισμό 2016 ? 2017 ( http://www.corallia.org/el/si-news/si-cluster-news/3804-cansat-in-greece.html ).

Η φετινή μας ομάδα επελέγη να είναι ανάμεσα στις 10 που τελικά συμμετείχαν https://goo.gl/Rggimd στον Πανελλήνιο διαγωνισμό 2017 ? 2018 ανάμεσα σε 36 ομάδες που κατέθεσαν αίτηση απ? όλη την επικράτεια. Η επιλογή έγινε με κριτήριο την πρωτοτυπία της αποστολής και κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού.

To CanSat In Greece είναι ο Εθνικός προκριματικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος ESA (European Space Agency).

Το CanSat  είναι διαγωνισμός Διαστημικής, στον οποίο οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν έναν πρότυπο δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος θα εκτοξευθεί σε υψόμετρο 1000 μέτρων και κατά την κάθοδο θα εκτελέσει μια αποστολή την οποία θα έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει οι μαθητές μόνοι τους, παράλληλα με μία υποχρεωτική αποστολή, η οποία έχει οριστεί από τους διοργανωτές.

Και οι δύο αποστολές έχουν ως κύριους άξονες την συλλογή μετρήσεων με ηλεκτρονικούς αισθητήρες και την ραδιομετάδοσή τους στο σταθμό βάσης στο έδαφος. Και ο σταθμός βάσης και ο δορυφόρος ελέγχονται από μικροεπεξεργαστή Arduino. Η όλη σχεδίαση και υλοποίηση ακολουθεί την σύγχρονη διδακτική προσέγγιση του STEM (Science Technology Engineering Mathematics).

Για την τελική βαθμολογία της ομάδας λήφθηκαν υπόψη δύο ενδιάμεσοι έλεγχοι με συνέντευξη των μαθητών μέσω skype, δύο αναφορές κατασκευής και η τελική βαθμολογία των κριτών.

Ευχαριστούμε την Abbott Hellas Laboratories, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας και την εταιρεία “The Drag Store” για την κατασκευή του περιβλήματος των ανθρακονημάτων.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την όλη προσπάθεια !