Δράση στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας Β’ τάξης, με βάση το θεατρικό έργο “Οι 12 ένορκοι”

 

Όταν ο Reginald Rose κλήθηκε ως ένορκος σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε γκρινιάζοντας ήταν «Γιατί εμένα;».

Όταν όμως βρέθηκε σε ένα δωμάτιο αντιμέτωπος με έναν παράξενο άντρα του οποίου η μοίρα ήταν ξαφνικά λίγο πολύ στα δικά του χέρια, ολόκληρη η στάση του άλλαξε.

Αυτό το προσωπικό βίωμα αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει το θεατρικό έργο «οι 12 ενόρκοι», το οποίο μετέπειτα ο Σίντνεϊ Λουμέτ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1957.

Μια ταινία που διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα δωμάτιο, με την κάμερα να είναι διαρκώς σε κίνηση και να δημιουργεί τέτοια ένταση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι δυνατότερες από την εικόνα.

Μια ταινία ανυπολόγιστης αξίας. Όχι μόνο καλλιτεχνικής, αλλά και κοινωνικής-πολιτικής. Μια διατριβή πάνω στην αντικειμενικότητα της αλήθειας, στην αναγκαιότητα της δίκαιης μεταχείρισης, την αξία της διαφορετικότητας, την επικινδυνότητα των προκαταλήψεων, την μαζικοποίηση των συνειδήσεων. Μια ταινία που βγαίνει έξω από τους τέσσερις τοίχους του κλειστοφοβικού δωματίου όπου διαδραματίζεται και αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα ? ζητήματα εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών οι μαθητές της Β? Λυκείου και το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ευρηματικό. Αξιοποιώντας ποικίλες μορφές έκφρασης, έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες κι απόψεις, παρουσίασαν την δική τους οπτική, τις δικές τους εκδοχές, με εργαλεία τους την φαντασία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά τους.

https://padlet.com/liakost/12-angry-men-the-project-1jtju0wuqt778ytl

Πηγές:

Reginald Rose and the Journey of 12 Angry Men, Phil Rosenzweig, 2021, Fordham University Press

Περιοδικό Σινεμά, Πάνος Αχτσιόγλου https://www.cinemagazine.gr/themata/arthro/12_angry_men_review-130635845/

Πηγές εικόνων:

http://www.footlightsgallery.com/imagelg/12angrymen.jpg

https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20056587