Χάρτινοι Γερανοί ως Σύμβολο Ειρήνης στον κόσμο

Το Origami ήταν αρχικά γνωστό στην ιαπωνική κουλτούρα ως orikata, και έγινε γνωστό ως origami το 1880. Στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα, ο γερανός πιστεύεται ότι ζει για 1.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και τη μακροζωία και τα φτερά του πιστεύεται ότι παρέχουν προστασία. Οι Ιάπωνες αγαπούν ιδιαίτερα τον γερανό και συχνά τον αναφέρουν ως το «πουλί της ευτυχίας». Εξασκούν το origami και δωρίζουν τις χάρτινες δημιουργίες τους σε φίλους και συγγενείς. Σήμερα, το origami συνεχίζει να είναι ένα δημοφιλές χόμπι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο.

Γερανοί origami, δημιουργίες μαθητών/τριών του σχολείου μας

Χαρακτηριστική ιστορία στην Ιαπωνία αποτελεί η ζωή της Sadako Sasaki, ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε στην Χιροσίμα το 1945 και πέθανε από λευχαιμία. Η Sadako και η οικογένειά της ζούσαν στη Χιροσίμα ένα μίλι από το σημείο όπου έπεσε η βόμβα. Όπως και όλοι οι κάτοικοι της Χιροσίμα, η οικογένεια Sasaki ήρθε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη τροφής και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Sadako ήταν ένα χαρούμενο υγιές παιδί, γρήγορη δρομέας και δημοφιλής στους συμμαθητές της. Στην ηλικία των δώδεκα ετών εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λευχαιμίας και η εισαγωγή της στο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία. Η ίδια καθ? όλη την διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο παρέμεινε αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα.

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Φωτογραφία της Sadako Sasaki

Με δική της πρωτοβουλία η Λέσχη Νέων του Ερυθρού Σταυρού έδωσε στην Sadako και στα άλλα παιδιά που έμεναν στο νοσοκομείο γερανούς origami. Οι γερανοί Origami πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους που ήταν άρρωστοι να γίνουν ξανά καλά. Όπως λέει η ιαπωνική λαογραφία ένας γερανός μπορεί να ζήσει για χίλια χρόνια, και ένα άτομο που διπλώνει έναν γερανό origami για κάθε έτος της ζωής ενός γερανού θα εκπληρωθεί μια επιθυμία του. Η ιστορία των γερανών origami ενέπνευσε την Sadako. Είχε ένα νέο πάθος και σκοπό να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να γίνει ξανά καλά διπλώνοντας χίλιους γερανούς origami. Έτσι η Sadako έφτιαξε συνολικά χίλιους τριακόσιους γερανούς ώστε η μια και μοναδική της επιθυμία, να θεραπευτεί, να πραγματοποιηθεί. Η ίδια όμως απεβίωσε την ίδια χρόνια στο δωμάτιό της. Οι γερανοί από το 1945 αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Η ιστορία της Sadako έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και προσαρμόστηκε σε μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, ταινίες, anime, ακόμη και τραγούδια, που την έκαναν το σύμβολο όλων «των παιδιών της βόμβας». Στη μνήμη των παιδιών αυτών μέσα στο πάρκο Peace Memorial Park υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτά. Στην κορυφή του έχει ένα άγαλμα ύψους εννέα μέτρων που δείχνει την Sadako. Στην ανοιχτή της αγκαλιά είναι ένας χρυσός γερανός. Το άγαλμα αφιερώθηκε στις 5 Μαΐου 1958, την Ημέρα του Παιδιού. Στη βάση του μνημείου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:

«Αυτή είναι η κραυγή μας

Αυτή είναι η προσευχή μας

για την οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο»

Monument de la paix des enfants ? Wikip?dia

Το μνημείο στο Peace Memorial Park

The Story of Sadako Sasaki (U.S. National Park Service)

Λεπτομέρεια του αγάλματος

Με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας, μαθητές από την Α? Λυκείου δίπλωσαν χάρτινους γερανούς για να διακοσμήσουν το σχολείο και κάθε τάξη στο πλαίσιο της δράσης για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του σχολείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες (αλφαβητικά): Χρύσα Αγγελίδου, Παναγιώτα Ματθέ και Ιωάννα Ψευτογιάννη.

Δημιουργία μαθητών/τριών μας

Πηγές κειμένου:

https://www.nps.gov/articles/000/the-story-of-sadako-sasaki.htm

https://mymodernmet.com/origami-crane-meaning/

https://voyapon.com/sasaki-sadako-atomic-bomb-hiroshima/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park

Πηγές εικόνων:

https://www.nps.gov/articles/000/images/crane-memorial.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg/640px-20181111_Childrens_Peace_Monument.jpg

Άρθρο από τους: Ερριέτα Αρμάου, Βασίλειο Καλτσή.