Λάζου-Μπαλτά Καλυψώ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Η Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέτρα της Μυτιλήνης.

Είναι απόφοιτος των Τμημάτων Φιλολογίας (στο πλαίσιο του οποίου ειδικεύτηκε στην Κλασική Φιλολογία), Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Θεατρικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ . είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος – Master of Arts (M.A.) στη Συγκριτική Φιλολογία από το University College of London (UCL) και μεταπτυχιακού διπλώματος – Master of Philosophy (M. Phil.) στην Εκπαιδευτική Πολιτική και τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του ΕΚΠΑ . είναι υποψήφια διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της ΑΣΠΑΙΤΕ, κάτοχος ECDL και των πιστοποιητικών α’ και β’ επιπέδου στη χρήση και στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι αρχάρια στα Ισπανικά.

Εργάστηκε έξι χρόνια στην ΕΡΤ (ΕΡΑ Αιγαίου- Δεύτερο Πρόγραμμα – ΝΕΤ) ως δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ, βιβλιοκριτικός και μουσική παραγωγός. Υπήρξε εξωτερική συνεργάτης του περιοδικού ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.  Υπηρέτησε για τρία χρόνια τη δημόσια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας στα Δημόσια ΙΕΚ Μυτιλήνης, Γαλατσίου, Αγίου Στεφάνου και Νέας Σμύρνης. Ύστερα από επιτυχή συμμετοχή της στον γραπτό διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, το 2002 διορίστηκε ως Φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 2014 απέκτησε 2η ειδικότητα (Γερμανικής Γλώσσας).

Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στο πλαίσιο της Πράξης Νέο Σχολείο (Σχολείο 21ου αιώνα)-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών ως:

Α) Ειδική Επιστήμονας για την Εκπόνηση του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό της Α Γυμνασίου, για το γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης».

Β) Ειδική Επιστήμονας –Αξιολογήτρια, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού Ευριπίδη Ελένη, για το γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Γυμνασίου».

Είναι συγγραφέας δύο επιστημονικών μονογραφιών και περίπου τριάντα πρωτότυπων εργασιών, που ανακοινώθηκαν σε εκπαιδευτικά/ πανεπιστημιακά συνέδρια ή δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών. Το έργο της είναι αναρτημένο  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Academia.edu, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://en-uoa-gr.academia.edu/CalypsoLazou. Συμμετέχει ως κριτής σε επιστημονικά συνέδρια.

Είναι Μέντορας στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης προπτυχιακών φοιτητών όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.  Το χειμερινό εξάμηνο του 2015-2016 ήταν εποπτεύουσα της πρακτικής άσκησης δύο φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ.

Παρακολουθεί επιμορφωτικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Το 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius επιμορφώθηκε στο θεατρικό παιχνίδι στη Μαδρίτη με υποτροφία από το ΙΚΥ. Το 2018, στο πλαίσιο Εrasmus+ KA1, επιμορφώθηκε στην εκπαιδευτική καινοτομία στην Φινλανδία και στην Εσθονία. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ορίστηκε Ambassador Teacher4Europe στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνει διαθεματικές, συνεργατικές και καινοτόμες δράσεις τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, με έμφαση στη σχολική δικτύωση (eTwinning, Teachers4Europe, μαθητικά συνέδρια) και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Οι μαθητές της κι η ίδια έχουν διακριθεί επανειλημμένα σε ελληνικούς κι ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Επικοινωνία : calypso@sch.gr