9η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EUSO

Το Σάββατο 27/1 διεξήχθη η τελική φάση του Πανελληνίου διαγωνισμού EUSO (Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών). Ο διαγωνισμός EUSO είναι ιδιαίτερος μιας που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι εργαστηριακός. Οι μαθητές δοκιμάζονται στην εκτέλεση πειραματικών διεργασιών και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Είναι διεπιστημονικός. Πρόκειται για έναν τρίωρο διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δοκιμάζονται εργαστηριακά στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.
  • Είναι ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Και φέτος διεξήχθησαν δυο τελικοί. Οι 40 νικήτριες ομάδες των τοπικών διαγωνισμών των Ε.Κ.Φ.Ε. της Νότιου Ελλάδος συναντήθηκαν στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων, ενώ οι 26 αντίστοιχες ομάδες προερχόμενες από τα Ε.Κ.Φ.Ε. της Βόρειας Ελλάδος συναντήθηκαν στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το σχολείο μας προκρίθηκε στο τελικό της Νοτίου Ελλάδος ως πρώτο από τον τοπικό διαγωνισμό του Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης (δείτε εδώ) Συνολικά φέτος στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 311 σχολεία με 335 ομάδες και 1032 μαθητές.

Οι μαθητές μας στο μάθημα της φυσικής ασκήθηκαν στη λειτουργία του ζυγού αδρανείας. Στη χημεία προσδιόρισαν τον γραμμομοριακό όγκο ενός ιδανικού αερίου και ασκήθηκαν στις συμπλοκομετρικές ογκομετρήσεις. Τέλος, στη βιολογία κλήθηκαν να μελετήσουν στο μικροσκόπιο σκελετικά εξαρτήματα, τον κερατοειδή χιτώνα καθώς και την επιδερμίδα μιας γαρίδας. Ο συναγωνισμός υπήρξε μεγάλος. Η ομάδα της σχολής μας συγκέντρωσε τελικά 219/300 μονάδες και βρέθηκε στη 9η θέση του τελικού της Ν. Ελλάδος, αφού τη χώριζαν 9 μόλις μονάδες από την κορυφή (228/300).

Την επόμενη μέρα όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο τελικό των Αγίων Αναργύρων βρέθηκαν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο οποίο φιλοξενήθηκε η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους μαθητές.

Η ομάδα του σχολείου μας αποτελείτο από τους μαθητές Χρίστο Κονίδα, Χρύσα Πανηγυράκη και Περσεφόνη Πολάκη, ενώ ως αναπληρωματικό μέλος συμμετείχε ο Πέτρος Πανηγυράκης. Τους μαθητές μας προετοίμασαν για αμφότερες τις φάσεις του διαγωνισμού οι καθηγητές της Σχολής μας Γεράσιμος Θεοδωρίδης (βιολογία), Μαρία Διακόνου (φυσική), Χρύσα Αγγελίδου και Χριστόδουλος Μακεδόνας (χημεία). Στην προετοιμασία για την τελική φάση συνέβαλε και η υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης κ. Μάρθα Γεωργίου.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την επιτυχία τους, αλλά και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν καθ? όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς επίσης πολλές ευχαριστίες στους καθηγητές που τους προπόνησαν, για τον κόπο που κατέβαλλαν.