Επίσκεψη του Ομίλου Χημείας στο Τμήμα Χημείας Ε.Κ.Π.Α.

Την Τετάρτη 30/11 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Χημείας της Σχολής μας, μαζί με συμμαθητές/ριες τους της Γ΄ Λυκείου επισκέφτηκαν το Τμήμα Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αναπλ. Καθ. Οργανικής Χημείας Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη και να συζητήσουν μαζί του για τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Η έρευνα του Δρ. Βουγιουκαλάκη εστιάζεται στα πεδία της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών για καρκινικούς όγκους, της αειφόρου κατάλυσης, της βελτίωσης των ιδιοτήτων προηγμένων υλικών καθώς και στη σύνθεση νέων ενώσεων με εφαρμογή στην παραγωγή ενέργειας και την κατασκευή βιοαισθητήρων. Στη συνέχεια, ο Δρ. Βουγιουκαλάκης συζήτησε με τους μαθητές μας για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας οργανικός χημικός και για τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος φοιτητής προκειμένου να εργαστεί ως ερευνητής.

Οι μαθητές/ριές μας, αμέσως μετά, συνάντησαν τον Αναπλ. Καθ. Βιοχημείας Δρ. Ε. Στρατίκο και την Επικ. Καθ. Δρ. Ε. Εμμανουηλίδου. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους για τις σύγχρονες προκλήσεις του τομέα της βιοχημείας και επιπλέον για τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα: Ο Δρ. Στρατίκος στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση της δομής και της λειτουργίας πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων, σε μοριακό και ατομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, μελετά, τη δομή και τη λειτουργία των πρωτεϊνικών βιομορίων, καθώς και των παραλλαγών τους, που προκαλούν ασθένειες. Ακολούθως, στοχεύει στο σχεδιασμό νέων φαρμάκων. Η Δρ. Εμμανουηλίδου μας μίλησε για την έρευνά της στη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών έκκρισης και αποικοδόμησης πρωτεϊνών, οι οποίες σχετιζονται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Στο τέλος της συζήτησης, ο Δρ. Στρατίκος και η Δρ. Εμμανουηλίδου απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητών μας σχετικές με τη βιοχημεία και τις εφαρμογές της.

Η τρίτη παρουσίαση έγινε από τον Αναπλ. Καθ. Ανοργάνου Χημείας και Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διδακτικής της Χημείας (ΔΙΧΗΝΕΤ-ΕΑΑ) Δρ. Κ. Μεθενίτη. Ο Δρ. Μεθενίτης μας μίλησε για την επιστήμη της Χημείας, το επάγγελμα του χημικού (δημόσιος τομέας, βιομηχανία, έρευνα, εκπαίδευση) αλλά και για τα 10 αναδυόμενα πεδία έρευνας της Χημείας, όπως ανακοινώθηκαν από την IUPAC στις 17/10/2022 (https://iupac.org/iupac-2022-top-ten/). Ακολούθησε συζήτηση για τις αερογέλες, που κατασκευάζονται στο Εργαστήριο Ανοργάνου Χημείας, τις μπαταρίες ιόντων νατρίου και τα νανοσωματίδια. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά με το πείραμα «αναζήτησης του μπλε».

Η επίσκεψή μας στο Τμήμα Χημείας ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην νέα πτέρυγα οργάνων και με σύντομες, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των οργάνων NMR και σκέδασης ακτινών Χ από τον Επίκ. Καθ. Ανοργάνου Χημείας Δρ. Ν. Τσουρέα. Ο Δρ. Τσουρέας παρουσίασε στους/στις μαθητές/ριες μας την αρχή της λειτουργίας των δυο οργάνων και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Η Σχολή μας και ο υπεύθυνος καθηγητής Χ. Μακεδόνας ευχαριστούν θερμά τους καθηγητές και την καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. για την τιμή που μας έκαναν να μας υποδεχθούν και για το χρόνο που μας αφιέρωσαν!