Θετικές οι εντυπώσεις από την ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ στο σχολείο μας

Με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές την ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας ως επίσημη προσκεκλημένη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δράσης: «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη αλλά και στις προκλήσεις της νέας εποχής. Συγκεκριμένα τόνισε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον, όσων λαμβάνουν αποφάσεις, από την πορεία των οικονομικών μεγεθών στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μίλησε επίσης για την ανισότητα που υπάρχει στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, όσον αφορά τις ευκαιρίες που παρέχονται στις γυναίκες προκειμένου να διεκδικήσουν δικαιώματα και να εξελιχθούν σε μια θέση ευθύνης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, τα τελευταία χρόνια, απέναντι σε γυναίκες και γενικότερα στα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας. Επισήμανε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών και την εξάλειψη των προσβλητικών στερεοτύπων που υπονομεύουν τη θέση της γυναίκας. Όσον αφορά τον εντεινόμενο ευρωσκεπτικισμό, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και αντίθετες απόψεις, τόνισε ότι πάντοτε επιδιώκονται οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες για την κοινή πορεία όλων των ευρωπαϊκών λαών. Αναφερόμενη στα πάγια αιτήματα της ελληνικής πλευράς για τη σχέση της χώρας μας με τους γείτονές της, υπογράμμισε ότι διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να αναγνωρίζονται ως προβλήματα ευρωπαϊκά οι πιθανές επεκτατικές πρακτικές τρίτων χωρών εις βάρος της χώρας μας. Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στη νεολαία λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εστιάζουν στους νέους και στη βελτίωση των ευκαιριών που τους παρέχονται καθώς αυτοί αποτελούν τους μελλοντικούς ευρωπαίους πολίτες.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της κας Βόζεμπεργκ και των μαθητών της Α΄ Λυκείου που παρακολουθούσαν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών.