Ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ στο πλαίσιο της δράσης: «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου ολοκληρώνεται η δράση: «Σχολεία ? Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)» με επίσημη προσκεκλημένη στο σχολείο μας την ευρωβουλευτή κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία θα συζητήσει με τους μαθητές και θα μιλήσει για τις νέες προκλήσεις της Ενωμένης Ευρώπης και τη θέση των νέων μέσα σε αυτή.

Κατά την εορταστική εκδήλωση οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με κύριο θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είχε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την εορταστική εκδήλωση έγινε καθώς η 9η Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί ως η Ημέρα της Ευρώπης και είναι η επέτειος της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».  Ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται ο εμπνευστής της ευρωπαϊκής ενοποίησης διότι στις 9 Μαΐου 1950  διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας που είχε ως στόχο την αποφυγή των πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη και την ειρηνική διαβίωση των ευρωπαϊκών λαών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις δύο τελευταίες ώρες και θα συμμετέχει η Α΄ Λυκείου.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ματθαίος Γιανναράς – Δημήτρης Κομηνός