To Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης φιλοξένησε τη 2η κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Playing Europe», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 14/3/2022 μέχρι 18/3/2022 η 2η κινητικότητά του στους χώρους του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων: IES El Carmen (Murcia, Ισπανία), Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino (Partinico, Ιταλία), Sint-Gummaruscollege (Lier, Βέλγιο) και Evangeliki Model School of Smyrna, (Νέα Σμύρνη, Ελλάδα), που αυτή τη φορά ήταν το σχολείο που φιλοξένησε τους εταίρους από την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες που τέθηκαν στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αφορούσαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των βασικών δεξιοτήτων, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής ηγεσίας, και στην προώθηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διδασκαλίας και εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

Ως ειδικότεροι στόχοι τέθηκαν: η απόκτηση νέων εργαλείων και στρατηγικών για τη διαχείριση της διαφορετικότητας στην τάξη, η γνωριμία της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ιστορίας μέσα από παραδοσιακά παιχνίδια, η ενσωμάτωση παραδοσιακών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία (ιδιαίτερα ως μέσο για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας στα σχολεία μας), η βελτίωση των προφορικών και γραπτών δεξιοτήτων των μαθητών μας στα Αγγλικά και των γνωστικών και «ήπιων» δεξιοτήτων (επικοινωνία, ομαδοσυνεργατικότητα, συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, δημιουργικότητα) μέσα από τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • ?Presentation of traditional games?: Παρουσίαση επιλεγμένων ελληνικών παραδοσιακών και δημοφιλών παιχνιδιών (μήλα, μαντηλάκι, αγαλματάκια, διελκυστίνδα, Παλέρμο) και εφαρμογή τους.
  • ?Our history?: Δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με φιγούρες για έξι (06) επιλεγμένες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας: Η Κλασική Αθήνα, η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, η πτώση της Κωνσταντινούπολης, η επανάσταση του 1821, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • ?Educational Visit?: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Παιχνιδιών του Ιδρύματος Μπενάκη και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά (Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών).
  • ?Integration in the host school?: Παρακολούθηση διδασκαλίας μαθηματικών και φιλοσοφίας, ανάλογα με τον κλάδο των εκπαιδευτικών και την τάξη των μαθητών αντίστοιχα, και νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας για όλους.
  • ?Teaching Unit?: Καταγραφή ιδεών για την ενσωμάτωση των παιχνιδιών της χώρας υποδοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • ?Playing Europe – The quiz?: Δημιουργία ψηφιακού κουίζ με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τα παιχνίδια και την κουλτούρα της χώρας υποδοχής.
  • ?Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό?: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά, στο Θησείο και το Μοναστηράκι και επίλυση σταυρόλεξου σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  • ?Presentation – Banquet?: Ημερίδα διάχυσης του προγράμματος παρουσία φορέων της εκπαίδευσης και της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας και μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα της χώρας υποδοχής.

Παρά τις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, ο σκοπός μας για την οικοδόμηση υγιών και γόνιμων σχέσεων ανάμεσα στα σχολεία των χωρών της Ευρώπης επετεύχθη, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, τα θερμά ευχαριστήρια που λάβαμε από τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους αλλά και μετά την άφιξή τους στις χώρες τους.