Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο των δράσεων του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

1) Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021:

Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας 6 μαθητών/τριών στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος) για την παρακολούθηση των εργασιών των καθηκόντων που εκτελούνται στο εργαστήριο δοσιμετρίας και το εργαστήριο βαθμονόμησης οργάνων ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την διαδικασία μέτρησης ενός μηχανήματος, με σκοπό την εξακρίβωση της λειτουργικότητάς του και τον τρόπο, με τον οποίο εξακριβώνεται αν και κατά πόσο ένας υπάλληλος εκτίθεται συχνά σε ραδιενέργεια. Έλαβαν πολύ σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες για τον σημαντικό ρόλο του εργαστηρίου στην υποστήριξη όσων εκτίθενται σε μεγάλα πόσα ακτινοβολίας, αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των καταστροφών που σχετίζονται με την ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Ταυτόχρονα γνώρισαν τις επαγγελματικές προοπτικές σε αυτό το πεδίο, οι οποίες αφορούν την ανακάλυψη νέων και αποτελεσματικών τρόπων χρήσης της τεχνολογίας για την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ιατρική, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Οικονομίδη Σωτήριο, για την άριστη υποδοχή και τον χρόνο που αφιέρωσε για τη φιλοξενία και εκτενή ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών στους χώρους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

2) Δευτέρα 8 Νοεμβρίου :

Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών/τριών στην Entersoft (https://www.entersoft.gr/), εταιρεία πληροφορικής, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τα τμήματα ανάπτυξης λογισμικού, έρευνας και ανάπτυξης (R&D), διοίκησης, marketing και υποστήριξης πελατών, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων με κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την δημιουργία σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Αποκόμισαν πολύ σημαντικές πληροφορίες, αλλά και κίνητρα για την ενασχόληση με το επαγγελματικό πεδίο σπουδών της Πληροφορικής.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Κοτζαμανίδη Αντώνιο (Διευθύνοντα Σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Entrsoft), μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, Σμύρνης για την οργάνωση και τον συντονισμό της επίσκεψης των μαθητών/τριών.

3) Οι μαθητές/τριες του Ομίλου συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tipping Point κατά τη διάρκεια του οποίου, μέσα από τηλεδιασκέψεις στην πλατφόρμα των ?100mentors? ενημερώνονται για τις σπουδές και τα επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους.

Ζωντανές Συνδέσεις:

Α) 18 Οκτωβρίου 2021 (14.30): κα Μαλένα Παντου (Βιολόγος, PhD Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, Κλινικό εργαστήριο Γενετικής Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο)

Β) 18 Οκτωβρίου 2021 (15.00)

Κωνσταντίνος Τάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Γ) 1η Νοεμβρίου 2021 14.30 :

Εριφύλη Μπακιρλή (Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στην Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία)

Δ) 1η Νοεμβρίου 2021 15.00:

Μαρία Ιωαννίδου MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Οι μαθητές έχουν την μοναδική ευκαιρία να θέτουν ερωτήσεις στους μέντορες πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά.

4) Δευτέρα 8/11 2021:

Διαδικτυακή σύνδεση με το Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία, όπου η ερευνήτρια κα Κωνσταντίνα Αλεξάκη ανέλυσε στους μαθητές/τριες την διδακτορική της διατριβή (Design of Nanomaterials for Oligonucleotide Detection), για την χρήση των νανοσωματιδίων στην θεραπεία του καρκίνου και τους παρουσίασε επαγγελματικές προοπτικές ενασχόλησης με την έρευνα στη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία.

«?.Η κυρία Αλεξάκη μας είπε όχι μόνο ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τον τομέα στον οποίο εργάζεται, αλλά μας ενθάρρυνε να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας, τα θέλω μας. Την ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο της, για τις απορίες που μας έλυσε και για την θετική της ενέργεια!…»

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στον Όμιλο χωρίζονται σε ομάδες και υλοποιούν παράλληλες δράσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους για τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Επιπλέον οι μαθητές/τριες έχουν αναλάβει και την υλοποίηση διεπιστημονικών εργασιών για σύγχρονα επιστημονικά ζητήματα, που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ομίλου

Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed)

Υποψήφια Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο όμιλος υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).