Συμμετοχή μαθήτριάς μας στο Festival University 2021 από το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler, Linz

                The festival university 2021

Ονομάζομαι Καρρά Αναστασία και είμαι μαθήτρια της Β τάξης του Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Τον Σεπτέμβριο πήρα μέρος στο πρώτο Festival University 2021, ένα πρόγραμμα που το διοργάνωνε το Johannes Kepler University Linz, σε συνεργασία με το Ars Electronica Festival, το οποίο είναι μια έκθεση που διοργανώνεται ετησίως στο Λίντς της Αυστρίας, όπου και πήγα.

Τον Ιούλιο μας έστειλε ο Διευθυντής κύριος Φανίδης την πρόσκληση για να δηλώσουμε συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι αποφάσισα και εγώ να δηλώσω στέλνοντας το βιογραφικό μου και ένα βίντεο τριών λεπτών όπου εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους θα ήθελα να συμμετάσχω. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να με διαλέξουν, καθώς θα έπαιρναν μόνο 100 άτομα από όλο τον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήμουν τόσο σοκαρισμένη όταν με ειδοποίησαν ότι ήμουν ένα από αυτά, που έβαλα τα κλάματα από την χαρά μου. Έτσι, ξεκίνησα να έρχομαι σε επαφή με τους διοργανωτές του προγράμματος μέσα στον Αύγουστο, για να οργανώσουμε την πτήση και να γνωρίσω τα άτομα με τα οποία θα μοιραζόμουν αυτή την εμπειρία καλύτερα.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν τρεις εβδομάδες, μία διαδικτυακά και δυο δια ζώσης. 30 Αυγούστου είχαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη όπου γνωρίσαμε τους υπεύθυνους, μας είπαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και μας παρουσίασαν τις πέντε ομάδες στις οποίες θα χωριζόμασταν, συμβουλεύοντάς μας να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Έτσι και εγώ διάλεξα την ρομποτική, όντας άτομο δίχως γνώσεις στο πεδίο αυτό. Η υπόλοιπη εβδομάδα εξ αποστάσεως κύλησε ομοίως, με άτομα όπως τον Hideaki Ogawa, τον Joseph Herrscher και τον Josef Penninger να μας κάνουν παρουσιάσεις για διάφορα θέματα. Ο στόχος του προγράμματος αυτού ήταν να δημιουργήσουμε το πανεπιστήμιο του μέλλοντος και να ξεκινήσουμε μια αλυσιδωτή σειρά αλλαγών στον κόσμο. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας δια ζώσης η κάθε ομάδα θα έκανε μια παρουσίαση με όποιο τρόπο αυτή ήθελε.

Εγώ και η άλλη κοπέλα που επιλέχθηκε από την Αθήνα, η οποία είναι απόφοιτος του σχολείου μας, η Μαρία Φεφέ, φτάσαμε στο Λίντς στις 4 Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα γνωρίσαμε τα άλλα 80 άτομα που συμμετείχαν δια ζώσης. Την πρώτη μέρα γνώρισα άτομα από όλες τις χώρες, όπως την Γουατεμάλα, την Ισπανία, το Μεξικό και πολλές άλλες. Το πρωινό μας ήταν κενό οπότε εγώ και αρκετά άλλα άτομα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον βοτανικό κήπο. Το απόγευμα μας ξενάγησαν στο πανεπιστήμιο και δειπνίσαμε όλοι μαζί. Οι επόμενες μέρες ήταν αρκετά γεμάτες, καθώς κάθε πρωινό κάναμε rapid covid test και μετά είχαμε διάφορες παρουσιάσεις, εκδρομές και εργαστήρια. Στο πρώτο εργαστήριο ρομποτικής συζητήσαμε για το τι ακριβώς είναι ένα ρομπότ, τα προτερήματά του και μας ανέθεσαν κάποιες ερωτήσεις να απαντήσουμε την επόμενη ημέρα. Την πρώτη εβδομάδα ήταν και η εβδομάδα του Ars Electronica Festival και σχεδόν κάθε βράδυ πηγαίναμε σε σχετικές εκδηλώσεις.
Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και είδαμε αρκετά εντυπωσιακά εκθέματα. Για
παράδειγμα είχαν διάφορα βαζάκια στα οποία υπήρχε χώμα από πολλές διαφορετικές περιοχές, όπως την Ινδία και την Καλιφόρνια και όποιος ήθελε μπορούσε με ένα κουτάλι να το γευτεί επειδή είχε υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να το γευτούν εάν ήθελαν. Με αυτόν τον τρόπο κύλησε η πρώτη εβδομάδα, με το να γνωρίζουμε άτομα από όλες τις γωνιές του κόσμου, να
επισκεπτόμαστε διάφορες εκθέσεις και να κάνουμε εργαστήρια. Την Κυριακή 12
Σεπτεμβρίου κάθε ομάδα, έχοντας αποφασίσει το θέμα που θα έχει η τελική της
παρουσίαση, έφτιαξε ένα πίνακα και μπορούσε να πάει γύρω στο πανεπιστήμιο και
να μιλήσει με περαστικούς, να τους κάνει ερωτήσεις και να λάβει υλικό για την
παρουσίαση. Η δικιά μου ομάδα ασχολήθηκε με το πρόβλημα της κατηγοριοποίησης
και το γεγονός ότι συχνά βάζουν διάφορες ταμπέλες σε άτομα, οι οποίες είναι τις
περισσότερες φορές αρνητικές. Έτσι, ρωτήσαμε περαστικούς πότε αισθάνονται αυτοί ότι κατηγοριοποιούνται και πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό.

Την δεύτερη εβδομάδα επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen και μετά την επίσκεψη αυτή, συζητήσαμε τα συναισθήματα μας για όλα αυτά και μοιραστήκαμε τις γνώμες μας. Συνεχίσαμε να εργαζόμαστε στις ομάδες μας και να ετοιμαζόμαστε για την τελική παρουσίαση. Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα που θα γνωρίζαμε τον δήμαρχο της πόλης και είχαμε την ευκαιρία να φορέσουμε την παραδοσιακή μας φορεσιά. Εμείς το κάναμε αυτό, αλλά δυστυχώς επειδή πλησίαζαν οι εκλογές στο Λίντς, ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να έρθει και έτσι δεν τον γνωρίσαμε. Την επόμενη ημέρα έπρεπε να τελειώσουμε την παρουσίαση μας, οπότε εργαστήκαμε όλοι σαν ομάδα, βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο και ευτυχώς είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φτιάξαμε ένα βίντεο animation όπου χρησιμοποιήσαμε διαφορετικές γλώσσες και παρομοιάσαμε τους ανθρώπους και τα
διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχουν με ντισκομπάλες επειδή αποτελούνται από
πολλά μικρά κομμάτια και τελικά τις κάνουν να λάμπουν, όπως και εμάς μας κάνουν
να ξεχωρίζουν όλες οι διαφορές μας. Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου η κάθε ομάδα
έκανε την παρουσίαση της και έγινε απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής. Κατά την διάρκεια όλου το προγράμματος είχαμε και την ευκαιρία να γράψουμε μικρά
σημειώματα σε άτομα του προγράμματος και να τα βάλουμε στον φάκελο που έλεγε το όνομα τους, έτσι ώστε να τα διαβάσουν όταν επιστρέψουν στην χώρα τους. Οπότε
την τελευταία ημέρα πήρε ο καθένας τον φάκελο του με τα σημειώματα. Επίσης
είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε μια καρτ ποστάλ στον μελλοντικό εαυτό μας και
θα μας την έστελναν σε τρεις εβδομάδες. Αυτό έγινε την τελευταία ημέρα και
υπέγραψε ο ένας στην κάρτα του άλλου και εγώ έλαβα την κάρτα μου με τις
υπογραφές και τα μηνύματα πριν λίγες ημέρες, γεγονός που με χαροποίησε και
συγκίνησε ταυτόχρονα, καθώς θυμήθηκα όλες τις πανέμορφες εμπειρίες μου αυτές
τις δυο εβδομάδες. Την τελευταία ημέρα είχαμε χρόνο να κάνουμε διάφορα ψώνια
και το βράδυ πήγαμε όλοι μαζί σε ένα κλαμπ για να περάσουμε το τελευταίο μας
βράδυ μαζί και να αποχαιρετιστούμε. Το επόμενο πρωί δυστυχώς ήταν η πτήση μας
και αυτή η πανέμορφη εμπειρία είχε φτάσει στο τέλος της.

Μπορώ να πω ότι ήταν από τα καλύτερα γεγονότα που έχω βιώσει και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσα να πάρω μέρος σε αυτό το φεστιβάλ και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το σχολείο μου. Χωρίς την ειδοποίηση από το σχολείο μου δεν θα είχα ιδέα ότι υπάρχει τέτοιο γεγονός.

Κατάφερα να κάνω φιλίες με εξαιρετικά άτομα από όλο τον κόσμο, να αποκτήσω πληθώρα καινούργιων γνώσεων και να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες. Γνώρισα πολλές καινούργιες κουλτούρες και αντάλλαξα εμπειρίες με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από την δική μου, τα οποία είχαν τόσες πολλές συμβουλές να μου δώσουν. Είμαι πολύ υπερήφανη για τον εαυτό μου που τα κατάφερα να είμαι μέρος του Festival University 2021 και να είμαι το νεώτερο άτομο εκεί. Αναμφισβήτητα μπορώ να πω ότι έφυγα από την Αυστρία γεμάτη εμπειρίες και καινούργιες γνώσεις.