Βράβευση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης- Διηγήματος Εφήβων

Με το 2ο βραβείο ποίησης στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης- Διηγήματος Εφήβων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» τιμήθηκε ο μαθητής της Β΄τάξης Ρωμανός Πετρίδης .

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Το ποίημα που βραβεύτηκε:

ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η θέληση τρέχει από την δύναμη πιο γρήγορα

Το θέλω από το μπορώ

Το αίσθημα τρέχει ταχύτερα από την σκέψη

Το νιώθω από ένα πρέπει

Τα προσωπεία ας βγάλουμε

Στον κόσμο πριν ανοιχτούμε φανερά

Και αρχίσει να κυλά η επιθυμία

Να ρέει η αγάπη και ο έρως

Λάβα ηφαιστείου ανενεργού

Κουπιά δεν χρειαστήκαμε επάνω στην σχεδία

Ο Αίολος το ασκί του ανοίγει

Άνεμοι ξεπετάγονται

Βοριάδες, τραμουντάνες να μας στέλνουν στο κενό

Στο τέρμα, στου μαχαιριού την κόψη

Στην άκρη της σανίδας

Στο ατέλειωτο, το ημιτελές

Ελλειπτικές τροχιές διαγράφοντας

Και οι θεοί να μας κοιτούν

Τις πράξεις προστατεύοντας από την δόλια σκέψη

Μια ελπίδα καρτερεί

Και σαν νήσος αναδύεται

Δεν είναι η ανάγκη της Λητούς

Δεν είναι η Δήλος

Στις Ηράκλειες Στήλες φτάσαμε

Στο τέλος της πορείας

Εκεί που τα ύδατα φυλούν τον ουρανό

Ορίζοντας χαμένος στα γαλάζια

Αφετηρία η κλιματική αλλαγή, οδηγός μας η αειφορία και το ταξίδι γνώσης για ένα «ανοιχτό σχολείο» έχει στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Με την συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό έργο «Open Schools for Open Societies» 

με συντονίστρια την Μαθηματικό Κα Αργύρη Παναγιώτα, οι μαθητές του Β1 τμήματος συμμετείχαν ενεργά στην δημιουργία του project με τίτλο : «Sustainable development guide for protection the enviroment»

https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/osos-project/sustainable-development-guide-protection-enviroment-854031
https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/osos_authoring_tool/view/854031/853955

Οι μαθητές μας αναλαμβάνουν τον ρόλο μέλους «επιστήμης των πολιτών» όπου διερευνούν πολλές και διαφορετικές πτυχές του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής από πραγματικά δεδομένα (μετεωρολογία, ρυπογόνες ουσίες). Επικεντρωνονται στην κατάθεση προτάσεων για την μείωση των εκπομπών του διοξεδίου του άνθρακα με συγκεκριμένες λύσεις (διαιτολόγιο, μεταφορές, εναλλακτικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας κλπ). Σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητα έχει η ισότητα των δύο φύλων στην ανάληψη ρόλων, συνεργατικά παιχνίδια και συζητήσεις για ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από την βιοτεχνολογία.

Ανοιχτή πρόσβαση στις εργασίες στην ψηφιακή κοινότητα του σχολείου μας:

https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/community/envriromental-education-853955

Οι εργασίες των μαθητών μας θα συμμετέχουν και στις καινοτόμες δράσεις που οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο ( www.eun.org ) στα πλαίσια του STEM Discovery Week 2019 http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw19

Η Τέχνη και τα Μουσεία μέσα από Μαθηματικά Προβλήματα

Στα πλαίσια των δημιουργικών ερευνητικών εργασιών του τμήματος Α1 του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαθηματικό Κα Αργύρη Παναγιώτα , οι μαθητές κατάφεραν να αναδείξουν την αξία και τον ρόλο των Μαθηματικών μέσα από την σύνδεση με τον κόσμο της Τέχνης, των Μουσείων, αλλά και με τον ίδια την καθημερινή ζωή. Οι μαθητές μας γίνονται οι ίδιοι συντάκτες και λύτες μαθηματικών προβλημάτων , δημιουργοί μαθηματικών ιστοριών, σχεδιαστές τρισδιάστατων ψηφιακών αντικειμένων που πλαισιώνονται από μαθηματικά προβλήματα και τέλος τα πρωτότυπα τεχνήματα τους μεταφέρουν τα δικά τους μαθηματικά μηνύματα γνώσεων με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο.

Αφετηρία αποτελεί η εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση μαθηματικών «Όλα είναι αριθμός» , όπου η ομορφία των πινάκων ζωγραφικής γίνεται αντικείμενο μελέτης γεωμετρικών εννοιών και προβλημάτων.

Πίνακες Ζωγραφικής & Γεωμετρικά Προβλήματα 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας , μετά από την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών, επιστρέφει στην σχολική τάξη, καθώς οι μαθητές μεταφέρουν και αξιοποιούν τις γνώσεις τους από τις θετικές επιστήμες πάνω στα εκθέματα του για την σύνθεση και επίλυση προβλημάτων.

Εκθέματα Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας & Προβλήματα Θετικών Επιστημών 

Αλλά και τα ίδια αντικείμενα του φυσικού μας χώρου πλαισιωνονται μεσα απο πρωτότυπες μαθηματικές ιστορίες, με βασικό στοιχείο την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Τέλος, πρωτότυποι σχεδιασμοί τεχνηματων και τρισδιάστατων αντικειμένων επικυρώνουν την δημιουργική και ενεργή σύνδεση των Μαθηματικών με την Τέχνη.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες τους το Σάββατο 13.4 στο Μαθηματικό Συμπόσιο, που διοργανώθηκε με τη σύμπραξη και υπό το συντονισμό όλης της μαθηματικής ηγεσίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής.

Η μαθηματική γιορτή ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολικών μονάδων.

Όλο το υλικό που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της δημιουργικής ερευνητικης εργασίας Α1 Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής υπάρχει στην ψηφιακή κοινότητα του Ευρωπαϊκού Έργου «Open Schools for Open Societies»

https://portal.opendiscoveryspace.eu/…/stem-art-m-museum-85…

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης Πάει Θέατρο

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στη φετινή τρίτη χρονιά αυτής της δράσηςπροσφέρει σε μαθητές, γονείς και αποφοίτους την ευκαιρία παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων, με μειωμένο εισιτήριο. Μετά το Πάσχα επισκεπτόμαστε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να απολαύσουμε όπερα στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Πρόκειται για την Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ μια από τις διασημότερες όπερες του20ου αιώνα, η οποία βασισμένη σε νουβέλα του Νικολάι Λέσκοφ αποτελεί σχόλιο γιατη θέση της γυναίκας στην περιφέρεια.

Η όπερα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς που σκανδάλισε τη σταλινική Ρωσία και απαγορεύτηκε επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, σε σκηνοθεσία της διάσημης γαλλίδας ηθοποιού Φανί Αρντάν. Τα σκηνικά υπογράφει ο σκηνογράφος Τομπίας Χοάιζελ, τα κοστούμια η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ Μιλένα Κανονέρο σε συνεργασία με την Πέτρα Ράινχαρτ, τον φωτισμό ο Λούκα Μπιγκάτσι. Τη μουσική διεύθυνση έχει ένας σημαντικός αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, ο Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τον κεντρικό γυναικείο χαρακτήρα ενσαρκώνει η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα, τον ρόλο του Σεργκέι ερμηνεύει ο τενόρος Σεργκέι Σεμισκούρ. Στον ρόλο του Μπόρις ο Έλληνας μπασοβαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης, Η Σχολή εξασφάλισε 50 εισιτήρια, στον εξώστη του θεάτρου, στην ιδιαίτερα προνομιακή τιμή των 15 ευρώ το καθένα, για την Κυριακή, 12 Μαΐου, στις 18.30 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι οι μαθητές προσέρχονται και αποχωρούν από την παράσταση με ευθύνη των κηδεμόνων τους. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι και την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση evangelikipametheatro@gmail.com. Στη δήλωση παρακαλούνται να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, το κινητό τηλέφωνο του προσώπου επικοινωνίας, και τον αριθμό εισιτηρίων που επιθυμούν να κρατήσουν.Μέχρι την ίδια ημερομηνία, παρακαλούνται να παραδίδουν τα χρήματα στην κυρία Καλυψώ Λάζου, στο Λύκειο της Σχολής. Εναλλακτικά οι μαθητές του Γυμνασίου μπορούν να παραδίδουν τα χρήματα στον Υποδιευθυντή του Γυμνασίου, κύριο Μιχάλη Μιχαλιό και οι μαθητές του Λυκείου στον Υποδιευθυντή του, κύριο Σωτήρη Χασάπη. Επειδή η παράσταση παρουσιάζει μεγάλη πληρότητα, συνιστούμε οι κρατήσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μαθηματικό Συμπόσιο το Σάββατο 13 Απριλίου

Μαθητές από σχολεία όλης της Αττικής θα σας βάλουν σε δράση. Να υλοποιήσετε αλγορίθμους, να λύσετε προβλήματα, να παίξετε, να απαντήσετε σε γρίφους… Ελάτε να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας. Από τις 09:00 – 14:00.

Πρόκριση μαθητών στη Γ’ φάση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πληροφορικής

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές της Β Λυκείου Ευάγγελο Πίπη και Νικόλαο Κουκουδάκη για την πρόκρισή τους στη Γ΄φάση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πληροφορικής!!!!!

«Η Αλίκη στη χώρα των θυμάτων» του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου

Το σχολείο μας υποδέχτηκε με χαρά συναδέλφους και μαθητές από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου και απόλαυσε τη θεατρική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θυμάτων» που δημιούργησαν οι μαθητές του!

Συμμετοχή του σχολείου στο Athens Science Festival

Η χημικός του σχολείου μας Μαρία Χαβαριώτη και η ομάδα της στο Athens Science Festival παρουσίασαν την εργασία τους «Πως μεταφράζεται η γενετική πληροφορία που μεταφέρει ένα μόριο mRNA; Από τη θεωρία στη 3D εκτύπωση!»

Στις 4-5/4 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Technopolis City of Athens#asf