Επίσκεψη στο Μουσείο Φαρμακολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Μαθητές και μαθήτριες της Σχολής μας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον 7ο μαθητικό διαγωνισμό «Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών» επισκέφτηκαν το Μουσείο Φαρμακολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τον τ. Αναπλ. Καθ. της Ιατρικής Σχολής κ. Ι. Παπαδόπουλο.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1998 από μέλη Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής και στεγάζεται στο ίδιο Εργαστήριο. Η φιλοσοφία του Μουσείου βασίζεται στην κοινωνική προσέγγιση των εκθεμάτων και της εξέλιξης τους στο χρόνο αλλά και στην ολιστική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στην Φαρμακολογία (βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων, επιστημονικό δυναμικό, διδασκαλία, φοιτητές, Πανεπιστήμιο ως θεσμός).

Το θέμα του διαγωνισμού στον οποίο συμμετέχουν οι μαθητές/ριές μας είναι «Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο». Υπεύθυνοι για τη δράση είναι η πληροφορικός της Σχολής μας κ. Π. Ματθέ καθώς και οι χημικοί μας Χ. Αγγελίδου και  Χ. Μακεδόνας.

Ευχαριστούμε τον Αναπλ. Καθ. κ. Παπαδόπουλο και την Διευθύντρια του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Φαρμακολογίας κ. Χ. Λιάπη για τη θερμή τους φιλοξενία.

 

40η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Σάββατο 18/02/2023

Με τη συμμετοχή 108 μαθητών γυμνασίου και λυκείου των περιοχών της Α΄ και Δ΄Αθήνας διεξήχθη στο Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ο διαγωνισμός. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 33 μαθητές από το λύκειο και 17 από το γυμνάσιο.

Πολλές ευχαριστήριες στους συναδέλφους Μίνα Αγγελή, Μυρτώ Καλαφάτη, Αμαλία Μανιατοπούλου, Μιλιτιάδη Μπιζμπιάνο, Σωτηρία Παπακώστα, Άλκη Τζελέπη και Σωτήρη Χασάπη.

 

Θέματα και λύσεις εδώ https://presswiki.allmath.gr/wpwiki18/2023/02/20/21/09/05/8335/.

 

40η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα “Ο Αρχιμήδης”

ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Εξεταστικό κέντρο: Πρότυπο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης – Λέσβου 4, 17123 – 2109333712 –

Στάση ΤΡΑΜ: Ευαγγελική Σχολή.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ Διαγωνιζομένων: 09:30 Έναρξη: 10:00 Διάρκεια εξέτασης: 3 ώρες Ελάχιστος χρόνος: 1 ώρα

  • Υπολογιστές οποιουδήποτε τύπου, καθώς και η χρήση κινητών ή έξυπνων ρολογιών απαγορεύονται.
  • Οι μαθητές επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο κανόνα και διαβήτη για τα γεωμετρικά σχήματα.
  • Για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο.

Συμμετοχή της Σχολής μας στην τελική φάση του διαγωνισμού EOES 2023

Το Σαββατοκύριακο 28-29/1 διεξήχθη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων και στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου (Θεσσαλονίκης) η τελική φάση του διαγωνισμού EOES (European Olympiad of Experimental Science, πρώην EUSO). Ο διαγωνισμός EOES διοργανώνεται από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και είναι ιδιαίτερος, μιας που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι εργαστηριακός. Οι μαθητές δοκιμάζονται στην εκτέλεση πειραματικών διεργασιών και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Είναι διεπιστημονικός. Πρόκειται για έναν τρίωρο διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δοκιμάζονται εργαστηριακά στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.
  • Είναι ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Στην τελική φάση συμμετείχαν 38 σχολικές ομάδες από όλη τη χώρα, οι οποίες προκρίθηκαν από τους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς.

Η ομάδα μας που αποτελούνταν από τις/τους Μαρία Μπίλλα, Πέτρο Πατριανάκο, Σπύρο Σοφούλη και Μυρσίνη Κανά (αναπλ.) κατέλαβε τη 15η θέση, έχοντας πολύ καλή επίδοση σε δυο από τα εξεταζόμενα αντικείμενα. Συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/ριές μας και καλή επιτυχία στις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα!

 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας: «Το Κάλλος στην σύγχρονη πόλη!»

Η πόλη. Αστικός ιστός. Εσύ. Ο νέος άνθρωπος.

Κρατώντας ένα κινητό που στη σύγχρονη ζωή αποτελεί προέκταση του εαυτού, περιδιαβαίνεις δρόμους και στενά της Αθήνας, μιας γκρίζας σύγχρονης μεγαλούπολης, αναζητώντας όμορφες εικόνες, ή και όχι τόσο όμορφες που όμως έχουν κάτι να πουν. Ένα μήνυμα να στείλουν. Εικόνες που μπορούν να γίνουν συναρπαστικές! Που ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν το κάλλος αυτής της μαγικής πόλης!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό με έμπνευση και φαντασία, και ανακάλυψε το κάλλος της Αθήνας με τη δική σου ματιά! Στείλε το δικό σου μήνυμα. Δείξε αυτό που οι μεγάλοι δεν μπορούν να δουν και μάθε τους τι σημαίνει ομορφιά!

  • Οι πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες θα επιλεγούν για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ‘Το Κάλλος στη σύγχρονη πόλη’, καθώς και δώρα θα δοθούν στους νικητές του διαγωνισμού.
  • Κατάθεση φωτογραφιών μέχρι τις 16 Απριλίου (Πάσχα).
  • Επιλογή φωτογραφιών για έκθεση και για βράβευση από επιτροπή μέχρι τις 31 Μαΐου.
  • Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και η απονομή βραβείων θα οριστούν σε επόμενο χρόνο.

 

Αποτελέσματα 83ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΘΑΛΗΣ 2022-23

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλα τα παιδιά που προσπάθησαν, συμμετείχαν και χάρηκαν τον 83ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΘΑΛΗΣ-ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» 2022 – 23. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος τα θέματα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένης δυσκολίας, οπότε αξίζουν διπλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!   Από το σχολείο μας διακρίθηκαν και θα συμμετέχουν στην 40η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 18 Φεβρουαρίου 2023, οι παρακάτω 32 μαθητές του λυκείου μας:

ΘΩΜΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛΤΑΤΑΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΑΤΑΛΙΑΤΖΑΝΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΤΟΥΛΟΥΠΗ ΑΝΝΑΦΑΡΔΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΧΑΜΑΚΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΚΑΒΟΥΡΑΣ ΒΙΚΤΩΡΚΑΜΠΑΔΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΜΑΡΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΜΠΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΦΑΤΣΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΦΑΦΟΥΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣΚΑΡΑΝΤΖΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΚΟΚΚΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΜΕΡΤΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗ ΔΑΝΑΗΣΠΥΡΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΤΣΑΡΑΚΤΣΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΣΥΜΕΩΝΧΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

και οι παρακάτω 17 μαθητές του γυμνασίου μας:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥΕΛΕΝΗΔΑΜΗΛΑΚΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣΠΑΤΕΡΙΤΣΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥΜΕΝΗΣ ΘΩΜΑΣΚΑΛΦΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΚΡΑΝΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑΚΩΤΗ ΔΑΝΑΗΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣΞΗΝΤΑΡΑΚΟΥ ΜΕΡΟΠΗΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑ ΟΥΡΑΝΙΑΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΑΡΙΑΔΝΗΤΣΙΑΜΥΡΤΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΦΑΡΜΑΚΗ ΣΟΦΙΑΧΟΥΝΔΡΗ ΑΥΓΗ

Όλα τα αποτελέσματα στη σελίδα της @Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας http://www.hms.gr/?q=node/1899

Πρωτιά της Σχολής μας στον τοπικό διαγωνισμό EOES 2023

Το Σάββατο 10/12 διεξήχθη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης (υπεύθ.: Αθανάσιος Γκουρμπής) η τοπική προκριματική φάση του διαγωνισμού EOES (European Olympiad of Experimental Science). Ο διαγωνισμός EOES, που διοργανώνεται από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., είναι ιδιαίτερος μιας που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι εργαστηριακός. Οι μαθητές δοκιμάζονται στην εκτέλεση πειραματικών διεργασιών και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Είναι διεπιστημονικός. Πρόκειται για έναν τρίωρο διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δοκιμάζονται εργαστηριακά στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.
  • Είναι ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Στον τοπικό διαγωνισμό συμμετείχαν 4 σχολεία και το Λύκειό μας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ αυτών .

Η ομάδα μας αποτελείτο από τους/τις μαθητές/ριες Μυρσίνη Κανά, Μαρία Μπίλλα, Πέτρο Πατριανάκο και Σπύρο Σοφούλη. Την προετοιμασία των μαθητών μας ανέλαβαν οι καθηγητές της Σχολής μας Σεβαστή Βαμβακοπούλου (Βιολογία), Μαρία Διακόνου και Μαργαρίτα Τουλάτου (Φυσική), Χρυσή Αγγελίδου και Χριστόδουλος Μακεδόνας (Χημεία).

Ευχόμαστε καλή πρόοδο στα παιδιά του Λυκείου μας και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό!

 

Προβολή της ταινίας “Περσέπολις” στο πλαίσιο της Λέσχης Κινηματογράφου

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους την εξαιρετική ταινία Περσέπολις στο πλαίσιο της Δράσης «Λέσχη Κινηματογράφου». Μέσα από αυτή την προβολή έμαθαν την ιστορία του Ιράν κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και προβληματίστηκαν γύρω από το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού και της καταπίεσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών στη χώρα αυτή. Λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών με αφορμή το θάνατο μιας νεαρής Ιρανής μετά από το βασανισμό της από τη θρησκευτική αστυνομία, το θέμα της ταινίας συγκίνησε τους μαθητές και τις μαθήτριες και αποτέλεσε αφορμή προβληματισμού. Η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Ρέα Σβίγκου έγραψε για την εμπειρία της:

Η ταινία που παρακολούθησα το περασμένο Σάββατο, παρέα με τους συμμαθητές μου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ονομάζεται “Persepolis”. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις ταινίες που βλέπαμε μικροί. Και όχι επειδή δεν είχε θαρραλέους ήρωες και ηρωίδες, σοφούς μέντορες και τέρατα, αλλά επειδή ακριβώς αυτά τα τελευταία, τα τέρατα, δεν ήταν δράκοι αλλά άνθρωποι. Ένα είδος τέρατος που δεν χρησιμοποιεί τα νύχια και τα δόντια του για να «εξολοθρεύσει» τους εχθρούς του, αλλά κάτι άλλο, ακόμη πιο καταστροφικό. Αυτό το άλλο λέγεται πόλεμος.

Για να μην μακρηγορώ όμως, ας μιλήσω για την υπόθεση της ταινίας.

Κεντρικό άξονα της ταινίας αποτελούν οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και ο πόλεμος που βίωσε το Ιράν κατά τα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή του Σάχη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (1979: Ανατροπή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί – 1980: Πόλεμος Ιράν με Ιράκ) μέσα από τα μάτια της μικρής Μαρζάν Σατραπί, ενός θαρραλέου, ζωηρού και ασυνήθιστου, θα έλεγε κανείς, κοριτσιού, κατοίκου της Τεχεράνης και γέννημα-θρέμμα του Ιράν. Οι γονείς και η γιαγιά της μικρής, τρομοκρατημένοι από τη φρίκη και την αγριότητα του εμφυλίου πολέμου και σοκαρισμένοι από την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, αποφασίζουν να στείλουν τη μοναχοκόρη τους στη Γερμανία, πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλής και θα έχει μια καλύτερη ζωή. Μακριά λοιπόν από την πατρίδα της, στην οποία ύστερα από τη λήξη του εμφυλίου μαίνεται ο τρομερός πόλεμος με το Ιράκ, η έφηβη πια Μαρζάν βιώνει τον δικό της εσωτερικό «πόλεμο». Νέες και διαφορετικές παρέες, αλλαγές στην εμφάνιση της, έρωτες, καβγάδες, απογοητεύσεις, αστεγία… Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία της και την «παρακινούν» να λάβει τη μεγάλη απόφαση και να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της.

Κάνοντας λοιπόν έναν αναστοχασμό σχετικά με την ταινία, διαπιστώνω ότι αυτό που θα μπορούσα να εισπράξω ως ηθικό δίδαγμα είναι η λέξη που επαναλάμβανε η γιαγιά της Μαρζάν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και προέτρεπε την εγγονή της να έχει ως οδηγό σε όλη της τη ζωή: ακεραιότητα. Ακεραιότητα απέναντι στις αντιξοότητες και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, στον χαρακτήρα της και στις αποφάσεις που έλαβε. Η Μαρζάν άργησε να αντιληφθεί την αξία αυτής της λέξης. Άργησε να καταλάβει τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή και στην προσωπικότητά της. Στο τέλος όμως την κατάλαβε και τη σεβάστηκε, υπάκουσε στην επιθυμία της γιαγιάς της και αποδέχτηκε τον εαυτό και την καταγωγή της, ξεπερνώντας τις ανασφάλειές της, όπως αποδεικνύεται από τον διάλογό της με τον ταξιτζή στο τέλος της ταινίας:

  • Από που έρχεσαι;
  • Από το Ιράν…

Ρέα Σβίγκου

Α΄ Λυκείου

Την ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκε την εμπειρία της όπως ευχαριστούμε και τη διοίκηση του σχολείου για την παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του.

Ευχόμαστε ακόμα περισσότερα ταξίδια στον υπέροχο κόσμο του κινηματογράφου μέσα από την προβολή παρόμοιων εξαιρετικών ταινιών.