Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης Πάει Θέατρο

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στη φετινή τρίτη χρονιά αυτής της δράσης προσφέρει σε μαθητές, γονείς και αποφοίτους την ευκαιρία παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων, με μειωμένο εισιτήριο. Η δεύτερη φετινή παράσταση έχει ως πρωταγωνιστή της τον λόγο, κατεξοχήν χαρακτηριστικό του ελληνικού θεάτρου, ο οποίος με τη δύναμη της ερμηνείας κυριαρχεί μέσα σε ένα εξαιρετικά αφαιρετικό σκηνικό.

Έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στη θεατρική παράσταση Γυναίκες του Παπαδιαμάντη, που ανεβαίνει στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη), σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με τη Νένα Μεντή στον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο της Φραγκογιαννούς.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η  γραφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετασχηματίζεται σε θεατρικό κείμενο. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο γυναικείος λόγος ηρωίδων από διαφορετικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, οι οποίες διαλέγονται μεταξύ τους σε ένα πρωτότυπο διακειμενικό θεατρικό αφήγημα από κωμικά και δραματικά περιστατικά της ζωής γυναικών ενός απομονωμένου νησιού της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Πέτρος Ζούλιας  επιλέγει η κεντρική δραματική ηρωίδα, η Χαδούλα (Φόνισσα), να ενώνει περιστασιακά τη μοίρα της επί σκηνής με τη Χαρμολίνα από τη «Θητεία της πεθεράς», την Αρετώ από τη «Στοιχειωμένη κάμαρα», τη Διαλεχτή από το «Χριστόψωμο», την Ουρανίτσα από το «Νησί της Ουρανίτσας», την Αχτίτσα από τη «Σταχομαζώχτρα» και την Καραβοκυρού από τη «Γυνή πλέουσα». Τις δραματικές γυναικείες μορφές ενσαρκώνουν η Έρση Μαλικένζου, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Χριστιάνα Ματζουράνη, η Μαριάννα Τουντασάκη και η Έφη Σακελλαρίου.

 

Η Σχολή εξασφάλισε 50 εισιτήρια, στην πλατεία του θεάτρου, στην προνομιακή τιμή των 12 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τους μαθητές το καθένα, για την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στις 18.00 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι οι μαθητές προσέρχονται και αποχωρούν από την παράσταση με ευθύνη των κηδεμόνων τους.

 Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι και την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019, στη νέα μας ηλεκτρονική διεύθυνση evangelikipametheatro@gmail.com . Στη δήλωση παρακαλούνται να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, το κινητό τηλέφωνο του προσώπου επικοινωνίας, και τον αριθμό εισιτηρίων που επιθυμούν να κρατήσουν. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, παρακαλούνται να παραδίδουν τα χρήματα στην κυρία Καλυψώ Λάζου, στο Λύκειο της Σχολής. Εναλλακτικά οι μαθητές του Γυμνασίου μπορούν να παραδίδουν τα χρήματα στον Υποδιευθυντή του Γυμνασίου, κύριο Μιχάλη Μιχαλιό και οι μαθητές του Λυκείου στον Υποδιευθυντή του, κύριο Σωτήρη Χασάπη. Επειδή η παράσταση παρουσιάζει μεγάλη πληρότητα, συνιστούμε οι κρατήσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρωτιά στον τοπικό διαγωνισμό EUSO!

Συγχαρητήρια στην μαθήτρια Μαυρουκάκη Κων/να και τους μαθητές Μαργαρίτη Χρήστο και Καραογλάνη Χρήστο που ήρθαν πρώτοι στον τοπικό διαγωνισμό European Union Science Olympiad.

Με αυτή της την επιτυχία η ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η νικήτρια ομάδα της επόμενης φάσης θα διαγωνισθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ελέγχει τις πειραματικές δεξιότητες των μαθητών/μαθητριών στην Βιολογία, Φυσική, Χημεία μέσω εκτέλεσης αντίστοιχων πειραματικών ασκήσεων.

Θερμές ευχαριστίες στους καθηγητές/καθηγήτριες Διακόνου Μαρία, Θεοδωρίδη Γεράσιμο, Μακεδόνα Χριστόδουλο και Χαβαριώτη Μαρία που προετοίμασαν την ομάδα αφιερώνοντας πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο.

Ο Διευθυντής

«Τα φύλα στην Νεοελληνική και στην Αγγλική Λογοτεχνία….»: Μια διαθεματική προσέγγιση της Λογοτεχνίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένα κείμενα της νεοελληνικής και της αγγλικής λογοτεχνίας

Στη συγκεκριμένη δράση επιχειρήθηκε μια διαθεματική προσέγγιση της Λογοτεχνίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένα κείμενα της νεοελληνικής και της αγγλικής λογοτεχνίας, κατά το Α΄τετράμηνο του σχολικού έτους 2017-2018. Η θεματική της διδακτικής παρέμβασης ήταν «τα φύλα στη λογοτεχνία», όπως προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Α’ Λυκείου. Η επιλογή της μορφής και της μεθόδου διδασκαλίας σχετιζόταν με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες της διδακτικής ενότητας.

Οι μαθητές με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας κλήθηκαν να εντοπίσουν μέσα από τη συγκριτική εξέταση των προτεινόμενων κειμένων πώς διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου στην Ελλάδα και στην Αγγλία η κοινωνική αντίληψη σχετικά με τα φύλα, να συνδέσουν αυτές τις αντιλήψεις με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εμφάνισης των συγκεκριμένων κειμένων, με έργα άλλων τεχνών αλλά και με την εμπειρία τους από τη σύγχρονη εποχή. Η λυτρωτική και μεταμορφωτική δύναμη του έρωτα, ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας, τα στερεότυπα που τον περιβάλλουν και οι σχέσεις των δυο φύλων στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εγγράφονται αυτά και η μετεξέλιξή τους στη σημερινή εποχή αποτελούν τα βασικά θεματικά πεδία τα οποία προσεγγίστηκαν διακειμενικά και διαχρονικά με βάση τα εργαλεία που παρέχουν οι ΤΠΕ.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, οι μαθητές υλοποίησαν μία δραστηριότητα αξιολόγησης τόσο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας όσο και των Αγγλικών.

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό είναι αναρτημένο εδώ:

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ 2017-18

Η συγκεκριμένη διδακτική πρακτική και το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Η δημιουργικότητα και η καινοτομία στην εκπαιδευτική πράξη: με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων» (http://iep.edu.gr/el/anakoinoseis/programma-synedriou) και αναμένεται η δημοσίευση της εισήγησης στα πρακτικά του συνεδρίου.

Όταν η Ιστορία συναντάει τα Αγγλικά….»: Μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες της «Ιστορίας του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου»

Στη συγκεκριμένη δράση επιχειρήθηκε μια διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας  και των Αγγλικών μέσα από επιλεγμένες ενότητες του βιβλίου της Β΄ Λυκείου  «Ιστορία του Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου» (σχολικό έτος 2016-2017), οι οποίες αναφέρονταν στις αγγλόφωνες χώρες. Η επιλογή της μορφής και της μεθόδου διδασκαλίας σχετίστηκε με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες της διδακτικής ενότητας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να εξετάσουν τα θέματα πολύπλευρα μέσα από εικαστικές, μουσικές, λαογραφικές, ανθρωπολογικές, γλωσσικές, ή και γεωγραφικές «διαδρομές». Σε κάθε επιλεγμένη ενότητα το ίδιο θέμα το προσεγγίσαμε μέσα από ελληνόφωνες και αγγλόφωνες πηγές, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα αντίστοιχα, και στο τέλος κάθε ενότητας, οι μαθητές έκαναν μία δραστηριότητα αξιολόγησης τόσο στο μάθημα της Ιστορίας όσο και των Αγγλικών.

Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό ανά ενότητα είναι αναρτημένο εδώ:

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ 2016-17

Η διδακτική πρόταση και το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. 2017 (https://erkyna.gr/index.php/2-uncategorised/203-synedrio-maiou-2017) και σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΡΚΥΝΑ (https://erkyna.gr/e_docs/periodiko/teyxos/teyxos-13-13_2017.pdf):

Θώδης, Γ. και Αρναούτη, Ε. (2017). Η διαθεματικότητα στο Γενικό Λύκειο: μια δράση προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας και των Αγγλικών μέσα από πηγές, Προγράμματα Σπουδών για ένα δημιουργικό σχολείο (Τομ. 13, σελ. 94-102). Αθήνα: ΕΡΚΥΝΑ.

Συνεργασία με την AIESEC (παράρτημα ΕΚΠΑ διεθνούς φοιτητικής οργάνωσης AIESEC)

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αρναούτη Ειρήνη (ΠΕ06) και Σβώλη Κωνσταντίνα (ΠΕ09)

Διάρκεια Δράσης: 2 διδακτικές ώρες/εβδομάδα ανά τμήμα για 4 τμήματα, σύνολο 8 ώρες/εβδομάδα, για διάστημα 5 εβδομάδων (10/3/2014 – 11/4/2014)

Τάξη: Α’ ΓΕΛ (Τμήματα: Α1, Α2, Α3, Α4)

Αντικείμενο Δράσης

Σε συνεργασία με ένα φοιτητή – μέλος της διεθνούς φοιτητικής οργάνωσης AIESEC από την Ολλανδία, υλοποιήθηκαν εν ώρα μαθήματος οι ακόλουθες δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα:

  • Υλοποίηση εργαστηρίωνγια τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και κατανόηση (παρουσίαση της χώρας και κουλτούρας του ασκούμενου φοιτητή, παραδοσιακοί χοροί και παιχνίδια)
  • Υλοποίηση εργαστηρίωνγια την ανάπτυξη δεξιοτήτων – soft skills (ομαδική συνεργασία, αυτογνωσία, δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης, διαχείριση χρόνου, καινοτομία σκέψης και δημιουργικότητα)
  • Εμβάθυνση σε παγκόσμια κοινωνικά θέματα, με έμφαση στην νεανική επιχειρηματικότητα

Επιδιωκόμενοι Στόχοι

  1. Ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών
  2. Εξέλιξη της παγκόσμιας κατανόησης και της κουλτούρας των άλλων λαών
  3. Παροχή πρακτικών γνώσεων στους μαθητές σχετικά με χρήσιμες δεξιότητες, ωφέλιμες τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική τους εξέλιξη
  4. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα ως νέοι πολίτες να γνωρίσουν και να συνεισφέρουν με λύσεις στα καίρια προβλήματα της Ελλάδας, όπως η ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
  5. Χρήση και εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας καθότι όλη η δράση διεκπεραιώθηκε στην ξένη γλώσσα.

Περιεχόμενο Συναντήσεων

1η Συνάντηση: Αυτοπαρουσίαση του φοιτητή και παρουσίαση της ευρωπαϊκής χώρας προέλευσής του με παρουσίαση PowerPoint

2η Συνάντηση: Διεξαγωγή ομαδικών παιχνιδιών για την ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικότητας των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση για τις δεξιότητες που δούλεψαν μέσω αυτών των παιχνιδιών και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαδική εργασία (team work).

3η Συνάντηση: Διεξαγωγή ενός ομαδικού παιχνιδιού, μέσω του οποίου οι μαθητές ασκήθηκαν στο να δουλεύουν ομαδικά (team work) και να διαπραγματεύονται (negotiate) με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος (problem solving).

4η Συνάντηση: Παρουσίαση των  δεξιοτήτων επικοινωνίας (communication skills) με τις ακόλουθες παραμέτρους: γενικές πληροφορίες (general information), δημόσια ομιλία (public speaking), δεξιότητες παρουσίασης (presentation skills), αποτελεσματική επικοινωνία (effective communication) με παρουσίαση PowerPoint. Στη συνέχεια, συζητήθηκε τι είναι η ανατροφοδότηση (feedback), ποιος ο σκοπός της και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνεται. Ακολούθησε πρακτική ανατροφοδότησης από τους μαθητές στον φοιτητή για την παρουσίαση του.

5η Συνάντηση: Πρακτική άσκηση για τις δεξιότητες παρουσίασης. Οι μαθητές προετοίμασαν σε ομάδες από μία παρουσίαση για ένα θέμα της επιλογής τους και αφού έκαναν την παρουσίαση στην ολομέλεια, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμαθητές τους, από τους οποίους έλαβαν ανατροφοδότηση.

6η Συνάντηση: Διεξαγωγή ομαδικού παιχνιδιού με σκοπό τη σωστή διαχείριση του χρόνου κατά την υλοποίηση ενός ομαδικού έργου (time management και project management). Ακολούθησε συζήτηση για τις δεξιότητες που δούλεψαν οι μαθητές μέσω αυτού του παιχνιδιού και των δυνατοτήτων βελτίωσής τους.

7η Συνάντηση: Παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ολλανδίας από τον φοιτητή και της Ελλάδας από τους μαθητές. Αντιπαραβολή των δύο συστημάτων και ακολούθησε συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Άσκηση επιχειρηματολογίας (debate) μεταξύ δύο ομάδων μαθητών, οι οποίες κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα η καθεμία.

8η Συνάντηση: Παρουσίαση δύο παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Ολλανδίας από τον φοιτητή και δύο παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Ελλάδας από τους μαθητές με σκοπό την αμοιβαία πολιτιστική κατανόηση.

9η Συνάντηση: Παρουσίαση διαφόρων ειδών μουσικής και χορών της Ελλάδας από τους μαθητές με ακουστικό υλικό και ανάλυση της προέλευσης και του νοήματος του κάθε είδους. Ο φοιτητής κέρασε τους μαθητές τυπικά γλυκά της χώρας του. Σκοπός ήταν η αμοιβαία πολιτιστική γνωριμία και κατανόηση.

Νέο άρθρο μαθητριών μας στα «Χημικά Χρονικά»

Συγχαρητήρια στις μαθήτριες του σχολείου μας Μυρτώ – Ελένη Μπούζα, Αλεξάνδρα Νάστου και  Χρυσούλα  Πανηγυράκη για τη δημοσίευση της εργασίας τους με τίτλο «Φασματοφωτομετρία στο Σχολικό Εργαστήριο με Lego και Leds : Κατασκευή οργάνου και εφαρμογές» στο τεύχος 8 (τόμος 80) του Νοεμβρίου 2018 του περιοδικού «Χημικά Χρονικά»!!!

Τα «Χημικά Χρονικά» είναι το επίσημο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και περιλαμβάνει τόσο άρθρα επιστημονικού χαρακτήρα όσο και νέα από τον ευρύτερο χώρο της χημείας. Τα τεύχη του περιοδικού μετά το 2016 βρίσκονται αναρτημένα στη σελίδα: https://www.eex.gr/…/ximika-xroni…/arxeio-teuxon-apo-to-2016

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον καθηγητή τους κύριο Χριστόδουλο Μακεδόνα!

Ο Διευθυντής

Η παρουσίαση του σχολείου στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Βελιγράδι της Σερβίας με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής, 220 χρόνια από το θάνατό του»

Διαβάστε την εισήγηση  των μαθητών  του σχολείου μας  στο 5ο  Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Βελιγράδι της Σερβίας με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής, 220 χρόνια από το θάνατό του», το οποίο διεξήχθη στο Βελιγράδι στις 15-19 Νοεμβρίου 2018.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Δείτε επίσης την παρουσίαση των μαθητών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ευαγγελικής

Συμμετοχή του σχολείου στη συνεδρία Eurοscοla 2018

Στις 27 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα πρόγραμμα  Euroscola στο οποίο συμμετείχαν και οι μαθητές μας Χρήστος Κονίδας και Γεωργία Μανιουδάκη με τη συνοδεία της κ. Λέκκα Μαρίας, καθηγήτριας Κοινωνιολόγου.  Περίπου 550 μαθητές Λυκείου μαζί με τους καθηγητές τους, από 22 τάξεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., συγκεντρώθηκαν στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για μια συνεδρία Eurοscοla, βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση ενός ευρωβουλευτή για μια ημέρα.

Το πρωί είχαν την ευκαιρία να κάνουν τις ερωτήσεις τους απευθείας στον Γερμανό ευρωβουλευτή Dennis Radtke.

Το απόγευμα, αφού συζήτησαν και συνεργάστηκαν με συνομήλικούς τους από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., κατέληξαν σε μια συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε ορισμένα βασικά ζητήματα της Ε.Ε. (απασχόληση των νέων, μετανάστευση, ανανεώσιμη ενέργεια και περιβάλλον, ασφάλεια έναντι της ιδιωτικής ζωής, πολιτιστική κληρονομιά της Ε.Ε. και το μέλλον της Ευρώπης) και είχαν την ευκαιρία να δουν τις προτάσεις τους να κρίνονται από το σύνολο του ημικυκλίου.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις ομάδες και στην Ολομέλεια και αποκόμισαν μια αξέχαστη εμπειρία!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και στους μαθητές μας!

Ο Διευθυντής

και ο

Σύλλογος Διδασκόντων

Συμμετοχή στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Βελιγράδι Σερβίας

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμμετείχε με 9μελή ομάδα στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι Σερβίας από 17-20 Νοεμβρίου 2018, με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής, 220 χρόνια από το θάνατό του».

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Δριμή Άννα-Μαργαρίτα,  Ζώρα Γεωργία-Θεοδώρα, Μαγιάφα Ειρήνη, Τελέογλου Ελένη, Τσομώκος Δημήτριος, Τσουβαλάς Ανδρέας και  Χαραλαμποπούλου Αγγελική,  με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Θώδη Γεωργίου και κ. Αρναούτη Ειρήνης, παρουσίασαν με επιτυχία εισήγηση με θέμα “ Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σύνταγμα του Ρήγα Βελεστινλή”.

                                       

Μέτρηση της λευκαύγειας α (albedo) και του συντελεστή εκπομπής e (emissivity) σωμάτων με χρήση ιδιοκατασκευασμένων ηλεκτρονικών όργάνων.

Μία εργασία των μαθητών Δημητρέντση Πέτρου, Μητσιώνη Μαριάννας -Φανουρίας, Πίπη Χαρίλαου, Χατζημπεκιάρης Θανάσης υπό την καθοδήγηση του κ. Φανίδη

Albedo Measurement Final

και η σχετική αφίσα

Afisa_Final