Δημοσίευση δράσης του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, στην Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην «Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής» του Πανεπιστημίου Αθηνών (τόμος ΜΕ΄, σσ. 373-377), δημοσιεύτηκε η εκπαιδευτική συνεργασία του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Στο βωμό της Πατρίδος» Από τον Ρήγα Φεραίο έως τον Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Υπεύθυνοι ήταν από την πλευρά του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής η κ. Δώρα Μέντη, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ και από την πλευρά του Προτύπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ο κ. Γεώργιος Θώδης, φιλόλογος.

 

Κείμενο επετηρίδας

Αποτελέσματα 82ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ» Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριές μας αλλά και τους καθηγητές/τριες τους για τα εξαίρετα αποτελέσματα στον διαγωνισμό Μαθηματικών Θαλής. Συγχαρητήρια και στα παιδιά του Ομίλου Μαθηματικών και στον υποδιευθυντή κ. Χασάπη που τα διδάσκει. Και πάλι το σχολείο είναι το πρώτο ανάμεσα στα δημόσια σχολεία. Για τα αποτελέσματα δείτε εδώ

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης

 

2η διαδικτυακή συνάντηση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα»

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σάββατο 22 Ιανουρίου 2022 (17.30-19.00) θα πραγματοποιηθεί η 2η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα» (2ο Μέρος).

Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται για την προστασία των πολιτών από τις κυβερνοαπειλές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Η μεταβαλλόμενη φύση του κόσμου της εργασίας, που προκύπτει από την 4η βιομηχανική επανάσταση, θέτει τις ψηφιακές δεξιότητες, την καινοτομία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, ως προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η συμμετοχή επαγγελματιών από τους χώρους εργασίας και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που υπάρχουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά και στην υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων, παρουσιάζοντας αυθεντικές και αξιόπιστες γνώσεις και πληροφορίες για το επίκαιρο θέμα των επαγγελμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εισηγήσεις:

‘Ρομποτική & Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική του Μέλλοντος’. Νίκος Σιαφάκας MD, PhD, FRCP, FCCP, FERS, Ομότιμος Kαθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Επισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης.

‘Διασυνδέοντας τον Πραγματικό Κόσμο με τον Κυβερνοχώρο’. Γεώργιος Κ. Πολύζος, Καθηγητής Πληροφορικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ασυρμάτων Δικτύων και Πολυμεσικών Τηλεπικοινωνιών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

‘Κυβερνοασφάλεια & Επαγγελματικές Προοπτικές’. Ηλίας Μπακατσής, Επικεφαλής Τομέα – Crypto Operations and Security Administration στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

‘Τρισδιάστατη και Τετραδιάστατη Βιοεκτύπωση Ανθρώπινων Ιστών’. Μαρία Καλογεροπούλου, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ, MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine, Maastricht University.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3qo9g4k

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση.

 

Διαθεματική δραστηριότητα Βιολογίας και Φυσικής Αγωγής

Στις 20/12/2021 εφαρμόστηκε στην Α΄ Λυκείου η διαθεματική δραστηριότητα του μαθήματος της Βιολογίας και της Φυσικής Αγωγής με τίτλο “Cardio Day” .

Οι διδακτικοί στόχοι της δραστηριότητας ήταν η κατανόηση της μέτρησης του σφυγμού, η σημασία του και η διαφοροποίηση του πριν και μετά από διάφορες μορφές αθλητικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετος στόχος της δραστηριότητας ήταν και η μετάδοση της γνώσης (student to student teaching) της έννοιας του σφυγμού και του παλμού από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου στους μαθητές του Γυμνασίου (π.χ Α΄ τάξης) που είχαν και αυτοί Γυμναστική στην αυλή.

Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας στην διεξαγωγή των ασκήσεων αλλά και στην επαφή των δυο διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης.

Oι μαθητές της Α΄ Λυκείου τέλος έχοντας ένα φύλλο εργασίας προσαρμοσμένο στην δραστηριότητα έπρεπε να καταγράφουν τους σφυγμούς τους πριν και μετά (σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) το τρέξιμο, το βόλεϋ, μπάσκετ και  το ποδόσφαιρο.

Συνεργάστηκαν οι Καθηγητές:

Σάρλας Γεώργιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Αθανασοπούλου Ευθυμία, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Ταλιούρη Ειρήνη, Καθηγήτρια Βιολόγος PhD

 

Εικόνα Εικόνα

 

Εικόνα Εικόνα

Εικόνα

 

Δράσεις του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

Ενημερωτικό Δελτίο των δράσεων του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

(15.11.2021-14.12.2021)

1)Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 & Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται για την Κατευθύνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών, επισκέφθηκαν το δικηγορικό γραφείο της κα Χαλά Ευαγγελίας στον Άγιο Δημητριο. Η κα Χαλά είναι και Απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

2) Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ζωντανή συνεδρία του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point στην πλατφόρμα των “100mentors”

3) Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 & Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Επιστήμες Υγείας επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Metropolitan https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Λάμπρου Γεώργιο , Γενικό Χειρουργό στο Νοσοκομείο Metropolitan για την φιλοξενία των μαθητών, την άρτια οργάνωση, τον συντονισμό και την αναλυτική περιήγηση και ξενάγηση των μαθητών.

4) Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 συμμετοχή των υπολοίπων μαθητών/τριών του ομίλου στην ζωντανή συνεδρίου με θέμα: «Πώς μπορώ να καλλιεργήσω τις οριζόντιες δεξιότητες;», του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point στην πλατφόρμα των “100mentors”

5) Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 & Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών επισκέφτηκαν το Φαρμακείο της κα Παπαϊωάννου Θεάρεστη – Τουλιτα (Κοδριγκτωνος 22, Πατήσια), στο οποίο παράλληλα λειτουργεί και εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων.

6) Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 ομάδα μαθητών επισκέφθηκα την Εταιρεία Omega Technology (http://www.omegatech.gr/Company) όπου τους παρουσίασαν εφαρμογές της Εικονικής Πραγματικότητας (VR headsets), της Μικτής Πραγματικότητας (Hololens 2), παιχνίδια με αναγνώριση κινήσεων του παίκτη (με ειδική κάμερα), αλλά και ήλθαν σε επαφή μέσω σκίασης εργασίας με το επάγγελμα του του προγραμματιστή 3D εφαρμογών, του γραφίστα, του διαχειριστή έργων.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπασταματίου Νίκο για την φιλοξενία των μαθητών.

7) Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου είχαμε την τιμή και την χαρά να συναντηθούμε και με τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σκαλτσούνη, αλλά και με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών κ. Εμμανουηλίδη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις παρέδρους του ΣτΕ κα Θεοδωρικάκου Ζωή και κα Σκανδάλη Μαρίνα για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την ενημέρωση των μαθητών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Γκιόκα Τάνια για την οργάνωση και τον συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

8) Τη Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές/τρίες επισκέφθηκαν το Ιατρείο του κ. Μουζάλα Ιωάννη (μαιευτήρας και χειρούργος-γυναικολόγος), ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος των Γιατρών του Κόσμου και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 αποστολές στην Ασία και στην Αφρική. Ευχαριστούμε θερμά την κα Τζένη Χαραλαμπίδου (δημοσιογράφο ΕΡΤ) για την πολύτιμή βοήθεια και υποστήριξη της για την οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς των επισκέψεων στους χώρους εργασίας είναι βαθύτερη επισκόπηση του επαγγελματικού πεδίου, μέσα από το συνδυασμό των παρατηρήσεων, αλλά και των συνεντεύξων, για να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για τη φύση της εργασίας, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό το επάγγελμα, προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας κ.α. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες πηγές, που αξιοποίουνται στα διεπιστημονικά σχέδια εργασίας των μαθητών/τριών, με στόχο να προσωμοιώσουν τον ρόλο του επαγγελματία με την ενσωμάτωση των αντίστοιχων υπηρεσιών και καθηκόντων μέσα στην σχολική τάξη.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ομίλου

Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed)

Υποψήφια Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο όμιλος υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης & Λένα Στρέφη Κουτσοχέρα»

Ο μαθητής Βασίλης Διαμαντόπουλος συμμετείχε στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης & Λένα Στρέφη Κουτσοχέρα» που διοργανώθηκε από τον Δήμο της Μαρτυρικής Πόλης Καλαβρύτων με βασικό θεματικό άξονα το «Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στη λογοτεχνία». Κατέθεσε τη δική του ποιητική πρόταση με τίτλο « Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943» και αξιοποίησε το ψευδώνυμο: «Ιχνηλάτης». Συνοδοιπόρος στο ποιητικό του ταξίδι ήταν η φιλόλογος Τσαχτσαρλή Αικατερίνη.

Ο μαθητής διακρίθηκε για την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του ποιητικού του λόγου καθώς απέδωσε με λυρισμό και έμμετρο βηματισμό τον όλεθρο που βίωσαν οι κάτοικοι από την ανελέητη ναζιστική θηριωδία. Η αποτύπωση των συναισθημάτων της οδύνης, της βαθύτατης απόγνωσης αλλά και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενός επιβεβλημένου απάνθρωπου τέλους αποτέλεσαν το κύριο κορμό της ποιητικής σκέψης του μαθητή. Ο πύρινος λόγος του αναθέρμανε την ιστορική μνήμη και λειτούργησε ως παρηγορητικός φόρος τιμής σε όλους εκείνους που υπέμειναν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος αλλά δεν πέρασαν στο χώρο της λήθης, αντίθετα μέσα από το σφρίγος της νεανικής ποιητικής έκφρασης συνενώθηκαν με το παρόν και προχωρούν στο διηνεκές διδάσκοντας τους τωρινούς αλλά και τους μεταγενέστερους τη σπουδαιότητα της διατήρησης των ανθρωπιστικών ιδανικών.

Ο δήμος Καλαβρύτων διοργάνωσε μια εξαιρετική τελετή βράβευσης των μαθητών που τα έργα τους διακρίθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου της Πόλης. Η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά καθώς υψώνονταν με απαράμιλλο σθένος ο πηγαίος και ειλικρινής ποιητικός λόγος των μαθητών.

Εικόνες από τη βράβευση

C:\Users\LYKEIO~1\AppData\Local\Temp\image.png

C:\Users\LYKEIO~1\AppData\Local\Temp\image-1.png

C:\Users\LYKEIO~1\AppData\Local\Temp\image.png

Σχετικό βίντεο από τη βράβευση:

https://www.youtube.com/watch?v=9Rfytv99l1k&t=1928s

Ποίημα μαθητή:

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943

Καμπάνα πένθιμη ηχεί,

ζώνει αλγεινή οδύνη

του κόσμου ο φάρος κάταχνος

άδοξα τρεμοσβήνει

Πεζικάριοι σαν διαβαίνουν

και θερίζουν τα κορμιά

της αρρώστιας δάκρυα σπέρνουν

δες, φυτρώνουν τα στοιχειά

Δεν ρημάχτηκε η μοίρα

σκουριασμένη ειν’ η ψυχή

σαν στα χέρια της πια φέρει

ξεροκλώνια ανανθή

Που για αγκάθια έχουν βγάλει

της μανίας τον ορμαθό

και σε μάρμαρο λαξεύουν

οργιώδη μαρασμό

Σαν παγώνει μιάς του χρόνου

το νερό τ’ ορμητικό

το σκαλί πατά του θρόνου

του θανάτου το χτικιό

Ριπές μύριες σαν θεριά

που λαβώματα σφραγίζουν

πως σταλάζει η πλαγιά

μα τα πρόσωπα πασχίζουν

Ένα βλέμμα να αδράξουν

παραθύρι φωτεινό

στης στερνής του βίου στράτα

πριν αρχίσουν πηγαιμό

Πότε ζει, πότε πεθαίνει

του ανθρώπου η θωριά,

και τον κόσμο γυροφέρνει

τον βυθίζει στη σκιά

Κι αν το βλέμμα όπου στραφεί

ωκεανού όλεθρο ανταμώνει

σαπισμένη η κουπαστή

και στη λήθη το τιμόνι

Σε παράστρατη τροχιά

μεσ’ στο ζόφο όποιος βαδίζει

μια γυναίκα που αγρυπνά

πλάι στον όλεθρο αντικρίζει

Μια γυναίκα σαλεμένη

προχωράει στου Καππή

δίχως έκφραση ανεβαίνει

σιγανά μοιρολογεί

Σαν τον άντρα τον εσέρνει

στο φλοιό ν’ αναπαύσει

το παιδί τους χώμα γδέρνει

την αβρή μνήμη να θάψει

Ένα χέρι του φορά

σε δυο μάτια δακρυσμένα

μαύρη μοίρα το φιλά

με δυο χείλια μαραμένα

Δεν τα βλέπει τώρα πια

μα σε λίγο θα θωρεί

τα Καλάβρυτα σκιασμένα

“πότε η άνοιξη θα ’ρθει;”

Κι αν ρωτάει απορημένο

πια κανείς δεν του απαντά

για στραφήκαν όλοι τώρα

προς τη κόκκινη πλαγιά

Είν’ σκηνώματα οι γραμμές της

κει σωθήκαν στις σχισμές

απ’ το μαύρο το δρεπάνι

δεκατρείς οι πινελιές

Η πόλη έμπυρη απομένει

χαμερπής είν’ σα σκιά

πια η όψη της θαμμένη

στα καμμένα τα σπαρτά

Σάβανο έγινε η νύχτα

στις επίγειες κεφαλές

έτσι που την εσκίσανε

πονεμένες οιμωγές

Μεσίστια στο κλωνάρι του

χειμωνανθός πενθεί

απ’ τις κοκάλινες τις σάλπιγγες

αγερωχία η σιωπή

Και απ’ τη ρίζα του το κόφτει

του θανάτου ο αρμενιστής

ένα ψίθυρο ψελλίζει

λευκό μνήμα θα κοσμείς.

Εκδήλωση για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ης διαδικτυακής εκδήλωσης στο πλαίσιο των δράσεων για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασια

 

Εικονική επίσκεψη στο European Molecular Biology Laboratory

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Χημείας καθώς και κάποιοι εκ των μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο European Molecular Biology Laboratory – EMBL (Heidelberg) μέσω ενός Virtual Tour που οργάνωσε το EMBL Science Education – ELLS!

Η εικονική μας επίσκεψη ξεκίνησε με την ομιλία της ερευνήτριας Nadine Tuechler με τίτλο “Scar-in-a-jar to study fibrosis: Fibrotic diseases and chronic kidney disease”. Ακολούθως η Nadine μας ξενάγησε στο εργαστήριό της (Saez-Rodriguez Group) και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την καριέρα της. Η συνάντηση έκλεισε με την υπεύθυνη επισκέψεων του EELS κ. Shweta Gaikwad, η οποία μας περιέγραψε την ιστορία και το σύγχρονο ρόλο του δικτύου εργαστηριακών κέντρων EMBL.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.embl.org/

https://www.embl.org/sites/heidelberg/

https://saezlab.org/…/unveiling-the-molecular…/

Δράση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου

Η παράδοξη γοητεία του Γιάννη Σκαρίμπα

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα με αφορμή τη διδασκαλία του διηγήματος του Γιάννη Σκαρίμπα, «Τρεις άδειες καρέκλες» στο τμήμα Β1, η φιλόλογος κα Ευθαλία Παπαδάκη προσκάλεσε, στις 5 Νοεμβρίου του 2021, την καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Κατερίνα Κωστίου[1] να συνομιλήσει διαδικτυακά με τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Η κυρία Κωστίου έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την έκδοση και την ανάλυση του έργου του Γ. Σκαρίμπα. Αφηγήθηκε πως η ίδια ανακάλυψε την ιδιότυπη γραφή του σε μια εποχή που γενικώς επεριφρονείτο, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής, στην ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, και συνομίλησε με τα παιδιά για τη δική τους εμπειρία από την επαφή τους με το συγκεκριμένο κείμενο και την ιδιότυπη χρήση της σάτιρας, της ειρωνείας, της παρωδίας και του χιούμορ στο έργο του.

  1. Για το βιογραφικό της βλ. http://philology.upatras.gr/teachers/kostiou-katerina/

 

Πρόσκληση για τη διαδικτυακή συνάντηση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα”

 

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 (17.30-19.00), θα πραγματοποιηθεί η 1η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα» (1ο Μέρος).

Η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της σύγχρονης κοινωνίας δημιουργεί νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και επιπλέον απαιτήσεις για τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Η ψηφιοποίηση, ως σύγχρονη τεχνολογική τάση διαμορφώνει καινούριες προοπτικές στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων, καθώς οι ανάγκες των χώρων εργασίας μεταβάλλονται και εξελίσσονται ταχύτατα δημιουργώντας νέους δείκτες στη ζήτηση εργασίας.

Ο βασικός στόχος των διαδικτυακών αυτών εκδηλώσεων, που συνεχίζονται για 2η σχολική χρονιά με την εθελοντική συμμετοχή επαγγελματιών από τους χώρους εργασίας και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι η προετοιμασία των νέων για τη μετάβαση στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενίσχυση δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και διαχείρισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Εισηγήσεις:

‘Ψηφιακή Διακυβέρνηση’ Ευριπίδης Λουκής, Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δ/ντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση’. Μέλος του Editorial Board του Government Information Quarterly.

‘Το χθες, το σήμερα και το αύριο της ενέργειας’ Νίκος Σακκάς, Καθηγητής Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο Χαλ (Aγγλία)

‘Η Διεπιστημονικότητα στην Έρευνα – Ενας Μηχανικός Ανάμεσα σε Βιολόγους: Η Επανάσταση της Ψηφιακής Μικροσκοπίας’ Σταμάτης Παγκάκης, Εμβιομηχανικός. Διευθυντής Μονάδας Βιοαπεικόνισης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

‘Από τις σπουδές Ιστορίας/Αρχαιολογίας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Σταυροδρόμια και Επιλογές’ Αγιάτις Μπενάρδου, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων / Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (ΙΠΣΥ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ) και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/30w22Rf

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση.