Το ευρωπαϊκό έργο “Playing Europe” στο Συνέδριο CASE & GSO4SCHOOL

Η διάχυση του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+KA229 “Playing Europe” ξεκίνησε! Το έργο μας παρουσιάζεται αυτές τις μέρες με αναρτημένη ανακοίνωση και ηχογραφημένη παρουσίαση στο Συνέδριο CASE & GSO4SCHOOL , το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά στις 1-3 Δεκεμβρίου 2020. 

Η αναρτημένη ανακοίνωση είναι βασισμένη στην εγκεκριμένη αίτηση του έργου, για αυτό και οι συγγραφείς της είναι οι καθηγητές από τα τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετείχαν στη σύνταξη της αίτησης, δηλαδή από το σχολείο μας η Δρ. Ειρήνη Αρναούτη, Καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη επικοινωνίας του σχολείου μας, και η κ. Παναγιώτα Αργύρη, Μαθηματικός.

Μπορείτε να δείτε την αναρτημένη ανακοίνωση και την ηχογραφημένη παρουσίασή της εδώ.

Εισήγηση καθηγητριών του σχολείου σε Πανελλήνιο Συνέδριο

Την Κυριακή 15/11/2020 οι καθηγήτριες του σχολείου μας Δρ. Χρυσή Αγγελίδου, Χημικός, και Δρ. Ειρήνη Αρναούτη, Καθηγήτρια Αγγλικών, συμμετείχαν με εισήγηση εργαστηρίου με τίτλο “Να παίξουμε με τη Βιολογία στα Αγγλικά; / Shall we play with Biology in English?” στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή (Laboratory for Research on Early Childhood Psychopedagogy), το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και διεξήχθη στις 14-15/11/2020 διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19.

Συμμετοχή καθηγητών του σχολείου μας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Ο Διευθυντής του σχολείου μας Δρ. Χρήστος Φανίδης και οι καθηγητές του σχολείου μας Δρ. Ειρήνη Αρναούτη και κ. Γεώργιος Θώδης καθώς και οι Δρ. Χρυσή Αγγελίδου και κ. Χριστίνα Παπαδάκη συμμετείχαν με εισηγήσεις τους στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που οργανώθηκε από την ΕΕΠΕΚ, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά στις 16-18 Οκτωβρίου 2020. 

Ο τίτλος της εισήγησης του Διευθυντή μας Δρ. Χρήστου Φανίδη ήταν “Μαθητές ανακαλύπτουν την Φυσική, τα Μαθηματικά, τον Προγραμματισμό και αποκτούν τεχνικές δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα διαστημικής ρομποτικής CanSat” και βασίστηκε στις εργασίες των συμμετεχόντων του Ομίλου Ρομποτικής του σχολείου μας, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής CanSat. Η ηλεκτρονική εισήγηση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=vVlUibUL-Js&feature=youtu.be.

Ο τίτλος της εισήγησης των Δρ. Ειρήνης Αρναούτη και κ. Γεώργιου Θώδη ήταν “Δημιουργώντας ένα ψηφιακό αρχείο και ψηφιακό ντοκιμαντέρ σε διαθεματική δράση Γενικού Λυκείου” και βασίστηκε σε μία διαθεματική δράση που υλοποιήθηκε με μαθητές του Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής κατά το σχολικό έτος 2018-2019. Το προϊόν της δράσης εστάλη επίσης και στον 1ο διαγωνισμό της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» για την κατηγορία Λυκείων, όπου απέσπασε Διάκριση. Η ηλεκτρονική εισήγηση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=xCU_50hhXk0&feature=youtu.be.

Ο τίτλος της εισήγησης των Δρ. Χρυσής Αγγελίδου και κ. Χριστίνας Παπαδάκη ήταν “Miro μέσα από το Μικροσκόπιο” και βασίστηκε σε μία διαθεματική δράση που υλοποιήθηκε με μαθητές του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής κατά το σχολικό έτος 2018-2019. Η ηλεκτρονική εισήγηση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=xK36arMIe3I&feature=youtu.be .

Εργαλεία και ιδέες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στο παρακάτω βίντεο περιλαμβάνονται οι διαφάνειες που παρουσίασε ο χημικός του Λυκείου μας Χριστόδουλος Μακεδόνας σε πρόσφατο webinar που οργάνωσε η Σ.Ε.Ε. Δρ. Ασημίνα Κοντογεωργίου και οι Νάσος Γκουρμπής και Χριστόφορος Στογιάννος (υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. της Δ΄ Αθήνας). Το σεμινάριο απευθυνόταν στους καθηγητές χημείας της περιοχής μας.

Κάποια από τα εργαλεία που παρουσιάζονται εφαρμόζονται εκτεταμένα από συναδέλφους στη Σχολή μας.

 

 

Εισήγηση εκπαιδευτικού του σχολείου μας σε Πανελλήνιο Συνέδριο

«Ετεροπαρατήρηση και ετεροαξιολόγηση στην εισαγωγή γνωστικής και μεθοδολογικής καινοτομίας στη Νεοελληνική Γλώσσα Β’ Λυκείου σε Πρότυπο ΓΕΛ» είναι ο τίτλος της εισήγησης της φιλολόγου Καλυψώς Ν. Λάζου –Μπαλτά στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα. Εκπαίδευση & Πολιτισμός» που διοργανώθηκε από τις 10-12 Μαΐου 2019, στο Κολλέγιο Αθηνών, ως προϊόν της συνεργασίας του παραπάνω εκπαιδευτηρίου με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ΕΚΕΔΙΣΥ και την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος.
Η εισήγηση καταγράφει το περιεχόμενο μίας ωριαίας διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα Β’ Λυκείου, που η εκπαιδευτικός προσέφερε στον Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής για ετεροπαρατήρηση και καταγράφει τα σχόλια των εκπαιδευτικών που αξιολογούν την εκπαιδευτική καινοτομία (μεθοδολογική και γνωστική) που προέκυψαν από στατιστική επεξεργασία της κλείδας ετεροπαρατήρησης που τους διανεμήθηκε.
Η δράση ετεροπαρατήρησης διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διάχυσης της επιμόρφωσης που η κ. Καλυψώ Λάζου έλαβε στην Φινλανδία και στην Εσθονία, τον Απρίλιο του 2018, κατά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων.
Αντικείμενο της διδασκαλίας αποτέλεσε ο πρακτικός σκοπός ενός αυτοβιογραφικού σημειώματος, του κεφαλαίου Βιογραφικά Είδη (σελίδες 91-103 του σχολικού εγχειριδίου της Νεοελληνικής Γλώσσας). Η διδασκαλία στόχευε στη συμπλήρωση αυτοβιογραφικού σημειώματος από τους μαθητές του Β1 τμήματος του Πρότυπου ΓΕΛ της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με χρήση εργαλείων ατομικής συμβουλευτικής. Εφαρμόστηκε παιχνίδι ρόλων και ομαδοσυνεργατική μέθοδος με εμπλοκή στις μαθητικές ομάδες των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην ετεροπαρατήρηση, οι οποίοι υποδύθηκαν τους σημαντικούς άλλους στη ζωή των μαθητών τους. Δημιουργήθηκε ένα βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο κάθε Συμβουλευόμενος χρησιμοποίησε το «Ερωτηματολόγιο Προσωπικών Αντιλήψεων για τη Διερεύνηση Δυνατοτήτων Σταδιοδρομίας» του που συμπλήρωσαν τρεις «Σημαντικοί Άλλοι», τρία πρόσωπα δηλαδή που επηρεάζουν αποφασιστικά την ανάπτυξή του και τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Πρόκειται για έναν φίλο του, τον εκπαιδευτικό που ο ίδιος είχε επιλέξει και έναν γονέα, τον οποίο υποδύθηκε ένας συμμαθητής του. Ο Συμβουλευόμενος κλήθηκε έπειτα να αξιολογήσει τις απαντήσεις που έλαβε ως προς την εγκυρότητά τους και να ενσωματώσει όσες αποδέχτηκε ως αληθείς στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, το οποίο συνέθεσε με βάση το πρότυπο του ευρωπαϊκού αυτοβιογραφικού σημειώματος (europass).
Το έντυπο της ενδοσχολικής ετεροπαρατήρησης σχεδιάστηκε από τον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αξιοποιήθηκε στην ετεροαξιολόγηση του 2014 στα Π&Π σχολεία. Η υπ’ αρ. 7 ερώτηση προστέθηκε από τους παρατηρούμενους στο πλαίσιο της ετεροπαρατήρησης της διδασκαλίας μαθηματικούς του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Σωτήριο Δ. Χασάπη και Αλκιβιάδη Γ. Τζελέπη. Οι συνάδελφοι αξιοποίησαν το ίδιο έντυπο στο Εργαστήριο Άλγεβρας που λειτουργεί στο σχολείο για όγδοη χρονιά φέτος, καθώς και στην ετεροπαρατήρηση που οργάνωσαν για τη διάχυση επιμόρφωσης που έλαβαν αμφότεροι στο πλαίσιο του Σχεδίου της Βασικής Δράσης ERASMUS KA1 – Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων, με τίτλο: «Η ευρωπαϊκή καινοτομία ως αντικείμενο επιμόρφωσης του ελληνικού εκπαιδευτικού προσωπικού», στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές της Σχολής, το σχολικό έτος 2017-2018.

Δημιουργία μαθητών/μαθητριών μας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός

Η καθηγήτρια του Σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016 κυρία Λασκαρίδου Αντιγόνη έκανε εισήγηση με θέμα “Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ”, στο 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός, που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών 10-12 /5/ 2019. (http://www.ekedisy.gr/praktika-4ou-synedrioy/)

Σε αυτό παρουσίασε τη δημιουργία του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο ” Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ …και μία παγκόσμια συνταγή” από τους μαθητές του τμήματος επιλογής Α΄ Λυκείου  Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός της σχολικής χρονιάς 2015-16 στο οποίο ήταν διδάσκουσα.

Το ντοκιμαντέρ ήταν μία κριτική προσέγγιση σε μία σημαντική προσωπικότητα της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε αυτό υπήρχε συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Θάνου Βερέμη. Στόχος της συγκεκριμένης δημιουργίας ήταν ο συνδυασμός της ιστορικής έρευνας με την κινηματογραφική τέχνη.

Οι μαθητές Αθανασοπούλου Βέρα, Καραούσου Μαρίνα, Κολιό Ελένη, Κυριακίδης Κυριάκος, Κώτης Γεώργιος, Μαγνήσαλος Άγγελος, Μαυρομιχάλης Σταύρος, Περάκη Ειρήνη και Τσεκούρας Γεώργιος ήταν τα μέλη της ομάδας για τη συγκεκριμένη καινοτόμο δράση και είχαν λάβει 4η θέση με έπαινο στον 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρείχε την τεχνική υποστήριξη.

Συγχαρητήρια στους τότε μαθητές του Προτύπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και σημερινούς φοιτητές.

Η παρουσίαση του σχολείου στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία της Ιταλίας με θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο»

Διαβάστε την εισήγηση  των μαθητών του σχολείου μας  στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο το οποίο διεξήχθη στη Βενετία της Ιταλίας με θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο» από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2019.
Τελική Εισήγηση

Δείτε επίσης την παρουσίαση των μαθητών. 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Συμμετοχή στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία Ιταλίας

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμμετείχε με 18μελή ομάδα στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στη Βενετία Ιταλίας από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2019, με θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο».

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Ασκούνης Απόστολος, Κανταρτζής Σπυρίδων, Καραβά Χριστίνα, Κασφίκη Αθανασία-Ειρήνη, Κουρούκλη Αλεξάνδρα, Κουρούκλη Άννα, Κορίτου Φωτεινή-Ευαγγελία, Κορωνιού Μαρία, Κωσταρίδη Σταυρούλα, Μαρίνου Μελίνα, Μαριόλης-Σαψάκος Δημήτριος, Μπάκα Αλεξάνδρα, Μπεθάνη Ελένη, Οικονομοπούλου Νάνσυ, Πετρίδης Νικήτας, Στεφανίδης Πρόδρομος, Τζελέπης Κωνσταντίνος-Ιάκωβος, Τσιριγωτάκη Μυρτώ,  με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Θώδη Γεωργίου και κ. Αρναούτη Ειρήνης, παρουσίασαν με επιτυχία εισήγηση με θέμα “Η συμβολή των Πανεπιστημίων και της τυπογραφίας στη διάδοση του αναγεννησιακού πνεύματος και τη δημιουργία του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού ”.

Εκπαιδευτική μετακίνηση στην Βενετία για συμμετοχή σε συνέδριο

Παραθέτουμε την προκήρυξη

Προκήρυξη-Εκδρομής-στην-Βενετία-ΠΓΕΛ-Ευαγγελικής-11-2019

το πρακτικό αποσφράγισης προσφορών

PraktAposfrVenetia

και οι τρεις προσφορές που κατατέθηκαν

IQprosf

SynthGroupprosf

Grefisprosf

Γιορτή Μαθηματικών – Μαθηματικό Συμπόσιο

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί υλοποιείται μια γιορτή Μαθηματικών που ξεκίνησε ως ιδέα από τους Μαθηματικούς του Σχολείου μας με πρωτεργάτη τον κ. Χασάπη.

Prosklisi-Math-Symp

Ο Διευθυντής