2η διαδικτυακή συνάντηση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα»

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σάββατο 22 Ιανουρίου 2022 (17.30-19.00) θα πραγματοποιηθεί η 2η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα» (2ο Μέρος).

Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται για την προστασία των πολιτών από τις κυβερνοαπειλές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Η μεταβαλλόμενη φύση του κόσμου της εργασίας, που προκύπτει από την 4η βιομηχανική επανάσταση, θέτει τις ψηφιακές δεξιότητες, την καινοτομία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, ως προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η συμμετοχή επαγγελματιών από τους χώρους εργασίας και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που υπάρχουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά και στην υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων, παρουσιάζοντας αυθεντικές και αξιόπιστες γνώσεις και πληροφορίες για το επίκαιρο θέμα των επαγγελμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εισηγήσεις:

‘Ρομποτική & Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική του Μέλλοντος’. Νίκος Σιαφάκας MD, PhD, FRCP, FCCP, FERS, Ομότιμος Kαθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Επισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης.

‘Διασυνδέοντας τον Πραγματικό Κόσμο με τον Κυβερνοχώρο’. Γεώργιος Κ. Πολύζος, Καθηγητής Πληροφορικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ασυρμάτων Δικτύων και Πολυμεσικών Τηλεπικοινωνιών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

‘Κυβερνοασφάλεια & Επαγγελματικές Προοπτικές’. Ηλίας Μπακατσής, Επικεφαλής Τομέα – Crypto Operations and Security Administration στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

‘Τρισδιάστατη και Τετραδιάστατη Βιοεκτύπωση Ανθρώπινων Ιστών’. Μαρία Καλογεροπούλου, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ, MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine, Maastricht University.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3qo9g4k

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση.

 

Πρόσκληση για τη διαδικτυακή συνάντηση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα”

 

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 (17.30-19.00), θα πραγματοποιηθεί η 1η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Επαγγέλματα» (1ο Μέρος).

Η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της σύγχρονης κοινωνίας δημιουργεί νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και επιπλέον απαιτήσεις για τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Η ψηφιοποίηση, ως σύγχρονη τεχνολογική τάση διαμορφώνει καινούριες προοπτικές στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων, καθώς οι ανάγκες των χώρων εργασίας μεταβάλλονται και εξελίσσονται ταχύτατα δημιουργώντας νέους δείκτες στη ζήτηση εργασίας.

Ο βασικός στόχος των διαδικτυακών αυτών εκδηλώσεων, που συνεχίζονται για 2η σχολική χρονιά με την εθελοντική συμμετοχή επαγγελματιών από τους χώρους εργασίας και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι η προετοιμασία των νέων για τη μετάβαση στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενίσχυση δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και διαχείρισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Εισηγήσεις:

‘Ψηφιακή Διακυβέρνηση’ Ευριπίδης Λουκής, Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δ/ντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση’. Μέλος του Editorial Board του Government Information Quarterly.

‘Το χθες, το σήμερα και το αύριο της ενέργειας’ Νίκος Σακκάς, Καθηγητής Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο Χαλ (Aγγλία)

‘Η Διεπιστημονικότητα στην Έρευνα – Ενας Μηχανικός Ανάμεσα σε Βιολόγους: Η Επανάσταση της Ψηφιακής Μικροσκοπίας’ Σταμάτης Παγκάκης, Εμβιομηχανικός. Διευθυντής Μονάδας Βιοαπεικόνισης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

‘Από τις σπουδές Ιστορίας/Αρχαιολογίας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Σταυροδρόμια και Επιλογές’ Αγιάτις Μπενάρδου, Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων / Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (ΙΠΣΥ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ) και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/30w22Rf

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Παρακολούθηση της Διάλεξης  “Cells, computers and microscopy: How can AI pave the way to scientific discovery?” που διοργάνωσε το EMBL

Την Παρασκευή 12/11, είχαμε την ευκαιρία με μαθητές και συναδέλφους του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, να παρακολουθήσουμε το Insight Lecture για το 2021 που διοργάνωσε το EMBL ΕLLS.

O τίτλος της διάλεξης ήταν: “Cells, computers and microscopy: How can AI pave the way to scientific discovery?”, με ομιλήτρια την Dr Anna  Kreshuk (Group Leader at EMBL Heidelberg)
H συμμετοχή του σχολείου οργανώθηκε από τη Χημικό του σχολείου μας Δρ. Χ. Αγγελίδου
Ευχαριστούμε  τους οργανωτές για τη φιλοξενία και την ομάδα των μαθητών μας για την ενεργό συμμετοχή τους.

Πραγματοποιήθηκε η 4η διαδικτυακή εκδήλωση “Επαγγέλματα στην νέα εποχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”

4η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: “Επαγγέλματα στη νέα εποχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Κοινωνικής Δικτύωσης”

Πρόσκληση

Στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων επαγγελματικού προσανατολισμού και της συνδεσης της Εκπαίδευσης με την Εργασία, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 (17.30-19.00), θα πραγματοποιηθεί η 4η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Επαγγέλματα στη νέα εποχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Κοινωνικής Δικτύωσης».

Σε μια εποχή που η πληροφόρηση και η ενημέρωση των πολιτών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής, τα επαγγέλματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης λειτουργούν καταιγιστικά. Οι δεξιότητες, οι γνώσεις αλλά και οι αρχές που πρέπει να διαθέτουν οι επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας, όπως η κριτική αξιολόγηση πληροφοριών, η ικανότητα της επικοινωνίας και της διαπραγμάτευσης, η τήρηση των κανόνων και του κώδικα δεοντολογίας, η αμεροληψία, η ευσυνειδησία, η ηθική ακεραιότητα και η εργατικότητα είναι κρίσιμες και σημαντικές σε όλα τα πεδία της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων. Η παρουσίαση των μεθόδων της έρευνας, της ανάλυσης και της πληροφόρησης των ζητημάτων της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά και καταλυτικά στη λήψη αποφάσεων επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Εισηγητές:

  • Παναγιώτης Στάθης: Παρουσιαστής ΑΝΤ1, δημοσιογράφος (Δικαστικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία)
  • Δέσποινα Μανδελενάκη: Δημοσιογράφος ΣΤΑΡ (Διεθνές ρεπορτάζ)
  • Παναγιώτης Μπούσιος: Δημοσιογράφος ΣΤΑΡ (Αστυνομικό ρεπορτάζ)
  • Τζένη Χαραλαμπίδου: Δημοσιογράφος ΕΡΤ (Διαδικτυακή Δημοσιογραφία, social media, web doc)
  • Τριανταφύλλου Σωτήρης: Διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (Αθλητικό Ρεπορτάζ) και αρχισυντάκτης στον ιστότοπο sports3.gr.

Υπεύθυνοι οργάνωσης, συντονισμού και επικοινωνίας:

Αργύρη Παναγιώτα (M.Sc, M.Ed), Μαθηματικός στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Υποψήφια Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Δημοτικής Περιουσίας.

Κάθε συμμετέχων/ουσα θα διαθέτει ατομικό και μοναδικό σύνδεσμο σύνδεσης, τον οποίο θα λάβει με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, email, ιδιότητα) στον σύνδεσμο: http://bit.do/register-zoom

Χωρίς την προεγγραφή σας δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση

Εικονική επίσκεψη στο CERN

Την Τετάρτη 17/02 οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, το CERN.

 

  Η Δρ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα παρουσίασε τα πειράματα που πραγματοποιούνται στο κέντρο αυτό και αναφέρθηκε στα καθιερωμένα επιστημονικά μοντέλα της Επιστήμης. Η περιγραφή των επιταχυντών και ανιχνευτών καθώς και η ανάλυση των μελετών σχετικά με τα στοιχειώδη σωμάτια, τις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις στη φύση, την παραγωγή καινούργιων σωματίων και την εφαρμογή της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου, κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών τα οποία για αρκετή ώρα έθεσαν τις ερωτήσεις τους και συνομίλησαν με την κ. Χατζηφωτιάδου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Φυσικός του σχολείου μας κυρία Μαργαρίτα Τουλάτου

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ CERN – Ξενάγηση μαθητών/τριών μας

Την Τετάρτη 17/02/2021, οι μαθητές της Β΄ τάξης (30 συνολικά) του  Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σμύρνης, θα έχουν τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της ερευνήτριας του CERN Δρ. ΔέσποιναςΧατζηφωτιάδου. Η δράση έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών της Β’ Λυκείου με το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών.

Η συνάντηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Την δράση διοργανώνει η Φυσικός του Σχολείου μας κυρία Μαργαρίτα Τουλάτου την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της ερευνήτριας – ξεναγού μας Δρ. Δέσποινας Χατζηφωτιάδου:

H Δέσποινα Χατζηφωτιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε φυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Πήρε το διδακτορικό της από το ίδιο τμήμα το 1985, σ’ ένα πείραμα στον Δακτύλιο Αντιπρωτονίων Χαμηλής Ενέργειας (LEAR) του CERN. Υπηρέτησε σαν επιστημονικός συνεργάτης και στη συνέχεια λέκτορας στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Τη διετία 1987-1989 ήταν fellow στο CERN, στον τομέα πειραματικής φυσικής και από τότε παραμένει στο CERN. Συμμετείχε στα πειράματα OPAL και L3 στο LEP καθώς και σε ανάπτυξη ανιχνευτών. Από το 2000 συμμετέχει στο πείραμα ALICE, το πείραμα βαρέων ιόντων του LHC, όπου η ομάδα της είχε την υπευθυνότητα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ανιχνευτή Time Of Flight. Είναι επίσης συντονίστρια εκλαΐκευσης, επικοινωνίας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (outreachcoordinator) του πειράματος ALICE. Έχει θέση ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια της Ιταλίας. Παράλληλα είναι συνδεδεμένη με το CentroFermi (Rome). Tο κεντρικό ερευνητικό του πρόγραμμα είναι το Extreme Energy Events (EEE) project, για τη μελέτη κοσμικής ακτινοβολίας με ένα σύστημα ανιχνευτών μιονίων εγκατεστημένων σε περισσότερα από 50 σχολεία σε όλη την Ιταλία, που έχει τόσο εκπαιδευτικό όσο και επιστημονικό στόχο. Έχει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του EEE project στο CERN.

Ο Διευθυντής

Διαδικτυακό σεμινάριο: Επαγγέλματα Ψηφιακής Εποχής 21ου αιώνα

Σας παραθέτουμε πρόσκληση για διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τα επαγγέλματα της ψηφιακής εποχής του 21ου αιώνα :

Πρόσκληση-Επαγγέλματα-Ψηφιακής-Εποχής-21ου-αιώνα_3

Εικονική ξενάγηση-εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε., Ηράκλειο Κρήτης.

Η ξενάγηση θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 13:00
από τον Senior Scientist και διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ.Παναγιώτη Παπαδάκη,
σε κλειδωμένη αίθουσα webex/zoom (μόνο όσοι εγγραφούν, έως 18/12, εδώ https://eclass.sch.gr/courses/0551004280/ ή με email στο shasapis@sch.gr και λάβουν το σύνδεσμο θα έχουν πρόσβαση).

Στην ξενάγηση όποιες αναφορές γίνουν σε Μαθηματικά αντικείμενα, θα είναι τέτοιες ώστε να είναι τα πάντα κατανοητά από τους μαθητές Λυκείου.

Μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου, αφού εγγραφούν.

Εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές πληροφορίες εδω

Ο Υποδιευθυντής

Σωτήριος Χασάπης, Μαθημτικός