“Ο εχθρός του λαού” από τον Θεατρικό μας Όμιλο

Τελευταία παράσταση σήμερα 29/6/2022! Για κρατήσεις δείτε εδώ

Σελ

 

Σελ

 

Συμμετοχή Ρητορικού Ομίλου στις Αντιλογίες 2022

Θερμά Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους και για την ευπρεπή τους παρουσία και επίδοση στους 7ους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας 2022 που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» την Κυριακή 15 Μαΐου 2022. Ευχαριστούμε και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Γεωργία Κατσούλη για την πολύτιμη παρουσία της στις Αντιλογίες 2022.

Οι Αγώνες συνδιοργανώθηκαν από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, το ΓΕΛ «Πολύτροπη Αρμονία» και την Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne D’Arc” με τη συνεργασία του ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη διεξαγωγή τους, επίσης, βλ.: https://politropiarmonia.gr/el/diexagogi-ton-antilogion-2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου που προετοιμάσθηκαν από την εκπαιδευτικό και Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου Μαρία Λιτσάρδου και που συμμετείχαν στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2022 είναι οι εξής:

από τη Β΄ Λυκείου : Κουλουριώτη Ελεάννα και Πίτσαρης Δημήτριος ,

από την Α΄ Λυκείου : Μαναβοπούλου Άννα, Μουντζουράκη Αναστασία-Αποστολία, Μπίλλα Μαρία, Τσιρώνης Κωνσταντίνος και Φραντζεσκάκη Δανάη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δρ. Φανίδης Χρήστος, PhD, Φυσικός.

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Ομίλου

Δρ. Λιτσάρδου Μαρία, φιλόλογος

 

 

Παρουσίες…στον Όμιλο Μαθηματικών 2022…

Ο βραβευμένος μαθητής μας, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με Γ΄ βραβείο στην 39η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2022,  Δημήτρης Κασιμάτης της Γ΄ λυκείου, δούλεψε με τους μικρότερους μαθητές του Ομίλου Μαθηματικών του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, την Παρασκευή 01/04/2022 στην επίλυση προβλημάτων διαγωνισμών. Είχε εξαιρετική διάδραση με τους μαθητές του ομίλου – οι περισσότεροι εκ των οποίων (19 μαθητές) συμμετείχαν στον ίδιο διαγωνισμό, διαγωνιζόμενοι μεγαλύτερους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου στα ίδια θέματα, μετά από πανελλαδική επιλογή μεταξύ περισσοτέρων από 18.000 μαθητών. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τις ιδέες τους για την επίλυση επιλεγμένων προβλημάτων και ο Δημήτρης, τους ανέδειξε τη σημασία της επιμονής και της υπομονής, ώστε μία τους  βασική ιδέα να εξελιχθεί στην κατάκτηση μίας σπουδαίας επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος. Επιπλέον, με αφετηρία δικές τους ιδέες καθοδήγησε υποδειγματικά τους μαθητές σε λύσεις. Σημαντικότερο βέβαια από όλα είναι οι μαθητές μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους να μαθαίνουν – μέσω συμμαθητών τους και οικείων σε αυτούς προσώπων, όπως ο Δημήτρης, πώς το ήθος και η σκληρή δουλειά σε καθιστούν ικανό να κατακτάς τη χαρά της γνώσης και της δημιουργίας, που μπορεί να οδηγήσουν και στην επιτυχία.

Δημήτρη, σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στον ερχόμενο προκριματικό για την επιλογή των Εθνικών Ομάδων Μαθηματικών 2022. Καλή διασκέδαση με τα προβλήματα με τα οποία θα διαγωνιστείς εκεί το διήμερο 16/17-04-2022.

Ο υπεύθυνος του ομίλου

Σωτήρης Χασάπης

Μαθηματικός

www.arithmoi.gr

http://users.sch.gr/shasapis/

 

Ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει τεχνικό εξοπλισμό για τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου μας καθώς και για τη συμπαράσταση και βοήθειά του κατά τη διάρκεια της 2ης κινητικότητας του ευρωπαϊκού προγράμματος “Playing Europe”, η οποία υλοποιήθηκε στο σχολείο στις 13-19/03/2022.

                             

ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο για τον μαθητή μας της Γ΄ Λυκείου στην 39η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2022,

ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο για τον μαθητή μας της Γ΄λυκείου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ στην 39η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2022, της ΕΜΕ!
Συγχαίρουμε τον μαθητή μας για τις προσπάθειές του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τους καθηγητές του και τον Μαθηματικό και Υποδιευθυντή του Σχολείου κ. Σ. Χασάπη που επί χρόνια διδάσκει στον Όμιλο Μαθηματικών του Σχολείου αυξάνοντας την αγάπη των παιδιών για τα Μαθηματικά αλλά και προετοιμάζοντας τα παιδιά για τους διαγωνισμούς!
Στο διαγωνισμό της ΕΜΕ πέρυσι συμμετείχαν περισσότεροι από 18.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων πανελλαδικά (παρόμοιος αριθμός πρέπει να είναι και φέτος) και στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι πανελλαδικά.
Συγχαρητήρια επίσης και στα 19 (!) παιδιά μας που κατάφεραν και έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού!
ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΩΜΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΟΥΛΟΥΠΗ ΑΝΝΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΔΟΥΜΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΒΙΚΤΩΡ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΠΙΛΛΑ ΜΑΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΦΑΦΟΥΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Ο Διευθυντής
Χ. Δ. Φανίδης

Δράσεις του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

Ενημερωτικό Δελτίο των δράσεων του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

(15.11.2021-14.12.2021)

1)Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 & Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται για την Κατευθύνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών, επισκέφθηκαν το δικηγορικό γραφείο της κα Χαλά Ευαγγελίας στον Άγιο Δημητριο. Η κα Χαλά είναι και Απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

2) Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ζωντανή συνεδρία του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point στην πλατφόρμα των “100mentors”

3) Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 & Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Επιστήμες Υγείας επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Metropolitan https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Λάμπρου Γεώργιο , Γενικό Χειρουργό στο Νοσοκομείο Metropolitan για την φιλοξενία των μαθητών, την άρτια οργάνωση, τον συντονισμό και την αναλυτική περιήγηση και ξενάγηση των μαθητών.

4) Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 συμμετοχή των υπολοίπων μαθητών/τριών του ομίλου στην ζωντανή συνεδρίου με θέμα: «Πώς μπορώ να καλλιεργήσω τις οριζόντιες δεξιότητες;», του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point στην πλατφόρμα των “100mentors”

5) Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 & Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 δύο ομάδες μαθητών επισκέφτηκαν το Φαρμακείο της κα Παπαϊωάννου Θεάρεστη – Τουλιτα (Κοδριγκτωνος 22, Πατήσια), στο οποίο παράλληλα λειτουργεί και εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων.

6) Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 ομάδα μαθητών επισκέφθηκα την Εταιρεία Omega Technology (http://www.omegatech.gr/Company) όπου τους παρουσίασαν εφαρμογές της Εικονικής Πραγματικότητας (VR headsets), της Μικτής Πραγματικότητας (Hololens 2), παιχνίδια με αναγνώριση κινήσεων του παίκτη (με ειδική κάμερα), αλλά και ήλθαν σε επαφή μέσω σκίασης εργασίας με το επάγγελμα του του προγραμματιστή 3D εφαρμογών, του γραφίστα, του διαχειριστή έργων.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπασταματίου Νίκο για την φιλοξενία των μαθητών.

7) Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου είχαμε την τιμή και την χαρά να συναντηθούμε και με τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σκαλτσούνη, αλλά και με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών κ. Εμμανουηλίδη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις παρέδρους του ΣτΕ κα Θεοδωρικάκου Ζωή και κα Σκανδάλη Μαρίνα για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την ενημέρωση των μαθητών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Γκιόκα Τάνια για την οργάνωση και τον συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

8) Τη Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές/τρίες επισκέφθηκαν το Ιατρείο του κ. Μουζάλα Ιωάννη (μαιευτήρας και χειρούργος-γυναικολόγος), ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος των Γιατρών του Κόσμου και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 αποστολές στην Ασία και στην Αφρική. Ευχαριστούμε θερμά την κα Τζένη Χαραλαμπίδου (δημοσιογράφο ΕΡΤ) για την πολύτιμή βοήθεια και υποστήριξη της για την οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς των επισκέψεων στους χώρους εργασίας είναι βαθύτερη επισκόπηση του επαγγελματικού πεδίου, μέσα από το συνδυασμό των παρατηρήσεων, αλλά και των συνεντεύξων, για να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για τη φύση της εργασίας, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό το επάγγελμα, προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας κ.α. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες πηγές, που αξιοποίουνται στα διεπιστημονικά σχέδια εργασίας των μαθητών/τριών, με στόχο να προσωμοιώσουν τον ρόλο του επαγγελματία με την ενσωμάτωση των αντίστοιχων υπηρεσιών και καθηκόντων μέσα στην σχολική τάξη.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ομίλου

Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed)

Υποψήφια Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο όμιλος υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο των δράσεων του Ομίλου «Σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας»

1) Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021:

Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας 6 μαθητών/τριών στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος) για την παρακολούθηση των εργασιών των καθηκόντων που εκτελούνται στο εργαστήριο δοσιμετρίας και το εργαστήριο βαθμονόμησης οργάνων ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την διαδικασία μέτρησης ενός μηχανήματος, με σκοπό την εξακρίβωση της λειτουργικότητάς του και τον τρόπο, με τον οποίο εξακριβώνεται αν και κατά πόσο ένας υπάλληλος εκτίθεται συχνά σε ραδιενέργεια. Έλαβαν πολύ σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες για τον σημαντικό ρόλο του εργαστηρίου στην υποστήριξη όσων εκτίθενται σε μεγάλα πόσα ακτινοβολίας, αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των καταστροφών που σχετίζονται με την ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Ταυτόχρονα γνώρισαν τις επαγγελματικές προοπτικές σε αυτό το πεδίο, οι οποίες αφορούν την ανακάλυψη νέων και αποτελεσματικών τρόπων χρήσης της τεχνολογίας για την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ιατρική, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Οικονομίδη Σωτήριο, για την άριστη υποδοχή και τον χρόνο που αφιέρωσε για τη φιλοξενία και εκτενή ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών στους χώρους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

2) Δευτέρα 8 Νοεμβρίου :

Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών/τριών στην Entersoft (https://www.entersoft.gr/), εταιρεία πληροφορικής, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τα τμήματα ανάπτυξης λογισμικού, έρευνας και ανάπτυξης (R&D), διοίκησης, marketing και υποστήριξης πελατών, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων με κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την δημιουργία σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Αποκόμισαν πολύ σημαντικές πληροφορίες, αλλά και κίνητρα για την ενασχόληση με το επαγγελματικό πεδίο σπουδών της Πληροφορικής.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Κοτζαμανίδη Αντώνιο (Διευθύνοντα Σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Entrsoft), μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, Σμύρνης για την οργάνωση και τον συντονισμό της επίσκεψης των μαθητών/τριών.

3) Οι μαθητές/τριες του Ομίλου συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tipping Point κατά τη διάρκεια του οποίου, μέσα από τηλεδιασκέψεις στην πλατφόρμα των “100mentors” ενημερώνονται για τις σπουδές και τα επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους.

Ζωντανές Συνδέσεις:

Α) 18 Οκτωβρίου 2021 (14.30): κα Μαλένα Παντου (Βιολόγος, PhD Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, Κλινικό εργαστήριο Γενετικής Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο)

Β) 18 Οκτωβρίου 2021 (15.00)

Κωνσταντίνος Τάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Γ) 1η Νοεμβρίου 2021 14.30 :

Εριφύλη Μπακιρλή (Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στην Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία)

Δ) 1η Νοεμβρίου 2021 15.00:

Μαρία Ιωαννίδου MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Οι μαθητές έχουν την μοναδική ευκαιρία να θέτουν ερωτήσεις στους μέντορες πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά.

4) Δευτέρα 8/11 2021:

Διαδικτυακή σύνδεση με το Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία, όπου η ερευνήτρια κα Κωνσταντίνα Αλεξάκη ανέλυσε στους μαθητές/τριες την διδακτορική της διατριβή (Design of Nanomaterials for Oligonucleotide Detection), για την χρήση των νανοσωματιδίων στην θεραπεία του καρκίνου και τους παρουσίασε επαγγελματικές προοπτικές ενασχόλησης με την έρευνα στη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία.

«….Η κυρία Αλεξάκη μας είπε όχι μόνο ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τον τομέα στον οποίο εργάζεται, αλλά μας ενθάρρυνε να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας, τα θέλω μας. Την ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο της, για τις απορίες που μας έλυσε και για την θετική της ενέργεια!…»

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στον Όμιλο χωρίζονται σε ομάδες και υλοποιούν παράλληλες δράσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους για τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Επιπλέον οι μαθητές/τριες έχουν αναλάβει και την υλοποίηση διεπιστημονικών εργασιών για σύγχρονα επιστημονικά ζητήματα, που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ομίλου

Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed)

Υποψήφια Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο όμιλος υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Σύντομη Περιγραφή : Όμιλοι 2021-2022

Από τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία των ομίλων. Για την εγγραφή των μαθητών/τριών απαιτείται αίτηση του κηδεμόνα. Την αίτηση θα την βρείτε εδώ.

Το Επιστημονικό – Εποπτικό συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε  τη λειτουργία των παρακάτω Ομίλων για το σχολικό έτος 2021-2022 :

1) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ειρήνη Αρναούτη (ΠΕ06 Αγγλικών), Ιωάννα Ψευτογιάννη (ΠΕ02 Φιλόλογος), Σωτήριος Κόλλιας (ΠΕ01 Θεολόγος)

Ημέρα-ώρα: Τρίτη 14:30-16:00

Σου αρέσει να βυθίζεσαι στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες και να απολαμβάνεις ταινίες που σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους; Θέλεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τότε, θα σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου μας. Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του Ομίλου μας στo YouTube.

Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα όπως: πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτή η Τέχνη, ποιες είναι οι τεχνικές της κινηματογραφικής γραφής, πώς γυρίζονται οι ταινίες στα μεγάλα  στούντιο και η χρήση των εφέ, πώς γράφεται ένα σενάριο, ποια είναι τα επαγγέλματα του κινηματογράφου. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε ταινίες και θα τις αναλύσουμε αισθητικά  μέσα από κριτική συζήτηση. Τέλος, θα πραγματοποιήσουμε γυρίσματα για την υλοποίηση του σεναρίου που γράφτηκε κατά την περσινή σχολική χρονιά προκειμένου να λάβουμε μέρος σε μαθητικό διαγωνισμό.

Ελάτε μαζί μας, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στην Έβδομη Τέχνη!


2) ΟΜΙΛΟΣ “Εικαστικό Εργαστήρι: Σχέδιο, Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες”

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χριστίνα Παπαδάκη (Εικαστικός ΠΕ08)

Ημέρα – ώρα: Δευτέρα 14:15-16:30

Οι μαθητές θα δημιουργούν έργα Γραμμικού Σχεδίου (Υλικά, Κάναβο, Διακοσμητικό μοτίβο, Γεωμετρικές κατασκευές, Γράμματά, Αριθμούς, Κλίμακες, Κατόψεις, Όψεις, Τομές, Αξονομετρικά, Προοπτικά) και Ελευθέρου Σχεδίου (Υλικά, Σύνθεση, Τοποθέτηση, Μέτρημα, Τόνο, Χρώμα, Συνολική Εκτίμηση του Έργου).

Οι μαθητές μέσω του σχεδίου θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τέχνες, τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση, και τέλος θα εκθέσουν τα έργα τους  στο blog “Νεανική Πινακοθήκη». Για την φετινή χρονιά επίσης μπορούν να δημιουργήσουν τοιχογραφίες, καλλιτεχνικά τετράδια, γλυπτά, κλπ. κατόπιν συνεννόησης και εφόσον εκδηλώσουν αντίστοιχο ενδιαφέρον.


3) ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ –“Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους πολιτισμούς. Δημιουργία ψηφιακού μουσείου”

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευθαλία Παπαδάκη

Ημέρα – ώρα: Τρίτη ή Πέμπτη 14:30-16:00

Ο Όμιλος θα διερευνήσει την ιδεολογική χρήση της αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο παρακολουθώντας την εκκόλαψη της επιστήμης της αρχαιολογίας στην Ευρώπη (πρώτες ανασκαφές του 19ου αι., το ενδιαφέρον για τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Κέλτες), την ανάπτυξη της Αιγυπτιολογίας, της Ασσυριολογίας, της Ινδολογίας, της Σινολογίας και τέλος την αρχαιολογία των Αμερικανικών πολιτισμών.


4) ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Υπεύθυνος καθηγητής : Σωτήριος Δ. Χασάπης

Ημέρες – ώρες: Πέμπτη 14:30 – 16:00 Θέματα Α΄ λυκείου, Παρασκευή 14:30 – 16:00 Προχωρημένα θέματα (συμμετοχή σε τουλάχιστον μία ημέρα).

Μέσω του Ομίλου Μαθηματικών(8ος χρόνος λειτουργίας), οι μαθητές αναμένεται να ζήσουν Μαθηματικές Εμπειρίες, σε όσα το δυνατόν περισσότερα εμπειρικά και νοητικά πλαίσια είναι εφικτό, σε μία ή περισσότερες χρονιές συμμετοχής τους στον όμιλο.

Ενδεικτικά επιδιώκονται:

1) συγκέντρωση και συμπλήρωση γνώσεων από το γυμνάσιο (ειδικά φέτος θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι μαθητές τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές),

2) εφαρμογές Μαθηματικών στην καθημερινή ζωή, ένταξη Μαθηματικών που συναντούν οι μαθητές από τους ίδιους,

3) Μαθηματικά διαγωνισμών και διαγωνισμών Στατιστικής,

4) συμμετοχή σε μαθητικά Μαθηματικά συνέδρια και δράσεις με μετακινήσεις, όπου απαιτηθεί, εφόσον επιτραπεί και ενδεχόμενη συγγραφή και δημοσίευση σχετικών εργασιών των μαθητών.

5) Επίσης, αναπόσπαστο μέρος αποτελούν  παιχνίδια, γρίφοι και εφαρμογές σε υπολογιστικά Μαθηματικά.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η ανάπτυξη της Μαθηματικής Εμπειρίας των συμμετεχόντων, μέσω της μεταξύ τους, ενεργούς αλληλεπίδρασης(ο υπεύθυνος καθηγητής έχει το ρόλο συντονιστή που κινητοποιεί τους συμμετέχοντες), για την επίλυση προβλημάτων σε καθένα από τα παραπάνω πλαίσια, η οποία θα υπάρξει χρήσιμη σε κάθε κατάσταση της ακαδημαϊκής τους πορείας, αλλά και της καθημερινότητάς τους.

Ενδεικτικό αναλυτικό πρόγραμμα (αφού αυτό συνδιαμορφώνεται με τους συμμετέχοντες, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους), καθώς και παραδείγματα από όλα τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ομίλου: omilosmath.blogspot.com ή περισσότερες πληροφορίες στο shasapis@gmail.com.


5) ΟΜΙΛΟΣ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”

Υπεύθυνος καθηγητής: Ματθαίος Γιανναράς
Ημέρα-ώρα: Παρασκευή 14:15 – 15:50
Ο Όμιλος αναδεικνύει τις σύνθετες διαδικασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση και διαμόρφωση της οικονομίας της αγοράς και εξετάζει το πέρασμα από τον εμπορικό στον βιομηχανικό και στη συνέχεια στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Ταυτόχρονα, εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές θεωρητικές παραδόσεις της οικονομικής σκέψης (φιλελευθερισμός, μαρξισμός, κευνσιανισμός, νεοφιλελευθερισμός) που διατυπώθηκαν κατά την πορεία του καπιταλισμού κι εξετάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτές επιχείρησαν να τον ερμηνεύσουν.

6) ΟΜΙΛΟΣ  “ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ”

Ημέρα-ώρα: Δευτέρα 14:30 – 16:00

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός (M.Sc, M.Ed), Υποψήφια Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Σε συνεργασία με

 • το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
 • το Δήμο Νέας Σμύρνης
 • τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
 • τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου), ανεξαρτήτου επιλογής ή προτίμησης κατεύθυνσης επιστημονικού πεδίου σπουδών.

Μέσα από τη συνεργασία με εργοδότες, επαγγελματίες, εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και φοιτητές θα υλοποιηθούν δράσεις, οι οποίες ενσωματώνουν γνώσεις, εμπειρίες και στάσεις από τα εργασιακά περιβάλλοντα των χώρων εργασίας. Ο βασικός στόχος των δράσεων του Ομίλου είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και διαχείρισης επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της αυτό-μάθησης και της καινοτομίας (κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα κ.ά.), του πληροφοριακού και του τεχνολογικού γραμματισμού, καθώς και άλλων προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, αυτορρύθμιση κ.ά.).Οι δεξιότητες αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για όλους τους μαθητές/τριες, προκειμένου να διαχειριστούν τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, για την επιτυχή μετάβαση από το σχολικό στον επαγγελματικό χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


7) ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευαγγελία Καρίμαλη

Ημέρα – ώρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 14:30 – 16:00

Αναγνωρίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση των σημερινών μαθητών από την πράξη της Ανάγνωσης, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ευελπιστεί να γεφυρώσει το χάσμα εξοικειώνοντας τους με σύγχρονους και ελκυστικούς τρόπους ‘ξεκλειδώματος’ και αποδόμησης των κειμένων (λογοτεχνικών και επιστημολογικά).

 • Οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανάγνωσης, κατανόησης και ερμηνείας κειμένων (συγκριτική, κριτική και δημιουργική σκέψη, αποδόμηση κειμένου-ερμηνευτική μέθοδος, ερμηνευτικά σχόλια). Επιχειρούν ελεύθερα εκφραστικές ερμηνευτικές αναγνώσεις πεζών και ποιητικών κειμένων.
 • Αναγνωρίζουν αφηγηματικά στοιχείακαι κειμενικούς δείκτες που αφορούν περιεχόμενο και δομή. Έτσι ο Όμιλος συνδέεται άμεσα με την ύλη των 3 τάξεων του Λυκείου και τις ερωτήσεις των Πανελληνίων.
 • Εξοικειώνονται με επιστημολογικά κείμενα και έννοιες που αφορούν στο θεωρητικό υπόβαθρο των σύγχρονων κοινωνικών αλλά και φυσικών επιστημών(π.χ. το βιβλίο-ορόσημο του T. Kuhn‘Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων’).
 • Εκτίθενται σε δημόσιο διάλογο. Συνδιαλέγονται με προσκεκλημένους ομιλητές της Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και της Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής.

Για power point βλ. Σύνδεσμο: https://docs.google.com/presentation/d/17qtFrPVGKc8WuB_u4WA6fyWt042tvEdd/edit?usp=sharing&ouid=111779660352418715346&rtpof=true&sd=true


8) ΟΜΙΛΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ – Η χημεία in vivo, in vitro και in silico.”

 Υπεύθυνος καθηγητής: Χριστόδουλος Μακεδόνας

Ημέρα – ώρα πραγματοποίησης: Τρίτη 14:30-16:00

 Ο Όμιλος Χημείας απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου με ενδιαφέρον για τη Χημεία και γενικότερα τις Φυσικές Επιστήμες. Στις συναντήσεις του Ομίλου Χημείας μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές/ριες που δεν ανήκουν στο δυναμικό της Σχολής μας.

Ο Όμιλος Χημείας στοχεύει οι συμμετέχοντες μαθητές/ριες να:

(α)        γνωρίσουν βασικές έννοιες της γενικής χημείας, τόσο θεωρητικά όσο και εργαστηριακά.

(β)        αποκτήσουν δεξιότητες χρήσης βασικών οργάνων και συσκευών.

(γ)        αποκτήσουν βασικές γνώσεις βιοπληροφορικής και ιατρικής χημείας.

(δ)        εξοικειωθούν με την εργασία σε ομάδες.

(ε)        ενισχύσουν τις ήπιες δεξιότητες τους (δεξιότητες 21ου αιώνα).

(στ)      προετοιμαστούν για σχετικούς διαγωνισμούς (θεωρίας, εργαστηριακούς, κατασκευών).

Αναλυτικές πληροφορίες:                          https://eclass.sch.gr/courses/EL526167/

Πρόγραμμα Σπουδών:                                https://eclass.sch.gr/modules/document/?course=EL526167

Βιντεοπαρουσίαση:                                      https://www.youtube.com/watch?v=bb8-FUXVb4w

YouTube:                                                          bit.ly/YTChemClub

Twitter:                                                             https://twitter.com/ChemClubEvang   


9) ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Υπεύθυνος καθηγητής: Χρήστος Δ. Φανίδης

Ημέρα – ώρα: Τετάρτη 14:30 – 16:00

Στον όμιλο ρομποτικής μέσα απο την αλληλεπίδραση με μαθητές/τριες παλαιοτέρων ετών θα προσπαθήσουμε οι μαθητές/τριες να εκπαιδευτούν σε :

 • Σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
 • Γνωριμία με τη γλώσσα προγραμματισμού C και ανάπτυξη προγραμματιστικών δεξιοτήτων.
 • Εξοικείωση με ηλεκτρονικά συστήματα μέσω διερεύνησης, ανακάλυψης και εμπειρίας.
 • Σχεδιασμό και κατασκευή του μηχανικού και του ηλεκτρονικού συστήματος ενός ρομπότ.
 • Σχεδιασμό και υλοποίηση πειραμάτων με χρήση διαφόρων αισθητήρων.
 • Εξοικείωση με τον προγραμματισμό κινήσεων για την εκτέλεση ποικίλων εργασιών.

10) ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ. Μαρία Λιτσάρδου (φιλόλογος)

Ημέρα-ώρα: Δευτέρα 14:30 – 16:00

Στο Ρητορικό Όμιλο, που λειτουργεί πολλά χρόνια στο Λύκειό μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξασκούνται στην εκφορά δημόσιου, δημοκρατικού και πειστικού λόγου. Μια παρουσίαση του Ομίλου μπορείτε να δείτε εδώ.

Μας προβληματίζουν θέματα διαχρονικά και επίκαιρα και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας μπροστά σε κοινό, ακολουθώντας την κατάλληλη μεθοδολογία στο λόγο, στην επιχειρηματολογία,  στην κίνηση, στο ύφος, στην τοποθέτηση της φωνής, ώστε να πείθουμε το ακροατήριό μας.

Μάλιστα, κάποια από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν συμπεριλαμβάνονται και στη θεματολογία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Έκφρασης/Έκθεσης) του Λυκείου.

Με «διττούς λόγους», «αυθόρμητο λόγο», «προτρεπτικό λόγο», με «νοηματική/ εκφραστική/ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν απόψεις, να εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να εξασκούνται  στο Λόγο-Αντίλογο, στην κατασκευή επιχειρήματος-αντεπιχειρήματος, στην ευπρεπή διαφωνία, αλλά και στην ερμηνευτική ανάγνωση-απαγγελία ενός κειμένου.

Καλλιεργούνται, λοιπόν, δεξιότητες για πειστική και αποτελεσματική παρουσία των ομιλητών/τριών μπροστά σε κοινό και λαμβάνουμε μέρος σε Σχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από άλλους φορείς.

Θα χαρώ να γνωρίσω  τους μαθητές και τις  μαθήτριες με αυτά τα ενδιαφέροντα.

Η Καθηγήτρια του Ρητορικού Ομίλου

Μαρία Λιτσάρδου, δ.φ.

 

Βραβείο για βίντεο ομάδας του σχολείου μας στον Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» – σχ. έτους 2020-2021

Σήμερα, 9/6/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Μαθητικού Διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» για το σχολικό έτος 2020-2021. Το σχολείο μας συμμετείχε με δύο βίντεο.

Στη δημιουργία του καλλιτεχνικού βίντεο με τίτλο “Έστω και διά ολίγα λεπτά ευρέθησαν ελεύθεροι. Μαρσέλ Νατζαρί”, το οποίο απέσπασε ΒΡΑΒΕΙΟ, συμμετείχαν οι μαθητές/τριες-μέλη του Ομίλου Κινηματογράφου του σχολείου Ελισσάβετ Καλογιαννίδου (Β’ Λυκείου), Σπυρίδων Κανταρτζής (Β’ Λυκείου), Χρήστος Κολιοθωμάς (Α’ Λυκείου) και Εμμανουήλ-Γεώργιος Πανσίνης-Καραχάλιος (Α’ Λυκείου). Επιβλέπουσα καθηγήτρια ήταν η Δρ. Ειρήνη Αρναούτη (καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη του Ομίλου Κινηματογράφου). Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Ζάκυνθος, το Νησί των Δικαίων”, συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου Απόστολος Ασκούνης, Μελίνα Μαρίνου και Νικήτας Πετρίδης και επιβλέποντες καθηγητές ήταν οι υπεύθυνοι του Ομίλου Κινηματογράφου του σχολείου κ.κ. Ειρήνη Αρναούτη (καθηγήτρια Αγγλικών) και Γεώργιος Θώδης (φιλόλογος). Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Οι βραβευθείσες και διακριθείσες συμμετοχές θα κληθούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Στους/ις υπόλοιπους/ες συμμετέχοντες/ουσες στον διαγωνισμό θα αποσταλούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εδώ:

ΤΜ. Β΄ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΔ 2020-21