Διαδικτυακή ομιλία της κ. Πετσίνη Πηνελόπης, Διδάκτορος των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 (2.30-4μμ.) το Π.ΓΕΛ Ευαγγελικής Σμύρνης και ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας (Υπεύθυνες Καθηγήτριες Λ.Καρίμαλη και Κ.Τσαχτσαρλή) οργάνωσαν μια διαδικτυακή ομιλία της κ. Πετσίνη Πηνελόπης,  Διδάκτορος των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών και ερευνητικής  υπεύθυνης στο μεταδιδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα τη Λογοκρισία. Η ομιλία της κ. Πετσίνη είχε τίτλο:’Λογοκρισία στην Τέχνη και τον Κινηματογράφο κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974″. Το θέμα της ομιλίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συζήτησης το οποίο αναπτύσσεται αυτή την εποχή στον ‘Ομιλο Φιλαναγνωσίας αναφορικά με την πραγμάτευση εννοιών όπως Ιδεολογία, Λογοκρισία, και Ρητορική του λόγου κατά την ίδια περίοδο μέσα από πολυτροπικά κείμενα.

Όμιλοι 2020-2021

Παραθέτουμε τους ομίλους που προτάθηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων στο ΕΠ.Ε.Σ. του σχολείου για το σχολικό έτος 2020-2021:

1)Ρητορικός όμιλος. Υπεύθυνη: Λιτσάρδου Μ.

Κάθε Δευτέρα 14:30

2) Όμιλος «Χορεύοντας με τις λέξεις του τόπου μου», Φυσική Αγωγή – Παραδοσιακοί χοροί. Υπεύθυνοι: Σάρλας Γ., Παπαδοπούλου Μ.

Κάθε Δευτέρα 14:30

3) Όμιλος Χημείας. Υπεύθυνος: Μακεδόνας Χ.

Κάθε Τρίτη 14:30

4) Όμιλος Κινηματογράφου. Υπεύθυνοι : Αρναούτη Ε., Θώδης Γ., Ψευτογιάννη Ι.

Κάθε Τετάρτη 14:30

5) Όμιλος Ρομποτικής. Υπεύθυνος: Φανίδης Χρ.

Κάθε Τετάρτη 14:30

6) Όμιλος Φιλαναγνωσίας. Υπεύθυνοι : Καρίμαλη Ε., Τσαχτσαρλή Α.

Κάθε Πέμπτη 14:30

7) Όμιλος Μαθηματικών. Υπεύθυνος: Χασάπης Σ. Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ.

Κάθε Πέμπτη 14:30. Κάθε Παρασκευή προχωρημένα θέματα.

8) Όμιλος Ιστορίας Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους πολιτισμούς. Υπεύθυνη Παπαδάκη Ευθαλία. Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ. Κάθε Τρίτη 14.30 – 16.00

Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση εγγραφής από εδώ

Ο Διευθυντής

Όμιλοι 2019 – 2020.

Οι προτάσεις ομίλων που έχουν κατατεθεί για το σχολικό έτος 2019 – 2020 είναι οι ακόλουθες:

 1. Ρητορικός όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Λιτσάρδου. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα.
 2. Η χημεία in vivo, in vitro και in silico. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χριστόδουλος Μακεδόνας. Θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη.
 3. Όμιλος Αριστείας στα Μαθηματικά. Υπεύθυνος καθηγητής Σωτήριος Χασάπης MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη “Μαθηματικές Διερευνήσεις” και κάθε Παρασκευή ενασχόληση με προχωρημένα θέματα Μαθηματικών Διαγωνισμών. Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ.
 4. Θεατρικός Όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Διακόνου. Συνεργάτης καθηγήτρια η κυρία Καλλιόπη Σιώπη MSc.
 5. Όμιλος Ρομποτικής. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χρήστος Φανίδης. Θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη.
 6. Αστρονομία και Φυσική. Υπεύθυνη καθηγήτρια Διακόνου Μαρία PhD.

Εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά των ομίλων του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Είναι γνωστή η διαχρονική εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά  των ομίλων του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Παρόλα αυτά επειδή η δουλειά των συναδέλφων, των παιδιών μας μα και των παιδιών της ευρύτερης περιοχής πρέπει να κοινοποιείται αναφέρουμε ωςενδεικτικά παραδείγματα ορισμένα από τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα της δράσης των ομίλων τα τρία τελευταία χρόνια.

 • Όμιλος «Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Γνώσης Θετικών Επιστημών».

α) Εκπροσώπηση της Ελλάδος από μαθήτριες του ομίλου στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης το 2018 http://bit.do/eTYWd

β) Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διάκριση μαθητών-μαθητριών του Ομίλου στον διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» http://bit.do/eTYW7

γ) Βράβευση από το ΥΠΠΕΘ μαθητών/μαθητριών του ομίλου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία» http://bit.do/eTYYd

 • Θεατρικός Όμιλος : Πέντε αρτιότατες παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου.http://bit.do/eTYYH

α) Πρώτο βραβείο, στο διεθνές συνέδριο EUROMATΗ με θεματική παράσταση μαθηματικών εννοιών, στην ηλικιακή κατηγορία 14-18 ετώνhttp://bit.do/eTY2q

β)Παράσταση στο γηροκομείο Πειραιάhttps://goo.gl/Qv14kX

γ) Αντικαπνιστικό μονόπρακτο στο Συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.Μέγαρο μουσικής https://www.youtube.com/watch?v=_ZZ8HPqqCnQ

δ) Παράσταση για συλλογή τροφίμων στον Δήμο Ταύρου http://bit.do/eTYZf ,

ε) Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» ScienceView , ΕΚΠΑ-Τμήμα ΦΠΨ με θεματικό Δρώμενο στη Φυσική (Παράλληλοι κόσμοι) Βραβείο καλύτερης μουσικής και σεναρίου για την ακρίβεια της επιστημονικής προσέγγισης, https://www.youtube.com/watch?v=tUugZL4dAaE. Συμμετοχή και παρουσίαση του έργου, μεταφρασμένου στα αγγλικά, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο CREAT-IT.,

 • Όμιλος Μαθηματικών.

α) Ο όμιλος στο παρελθόν έχει καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες σε βραβεία και διακρίσεις στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας (ενδεικτικά : Eπιτυχόντες 2016 – 17: http://www.hms.gr/?q=node/1202, Bραβευθέντες 2017: http://www.hms.gr/?q=node/1188). 

β) Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2018-19, μαθητές που συμμετείχαν στον όμιλο, διακρίθηκαν στις τρεις φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (24 επιτυχόντες στον Θαλή, 7 Ευκλείδη με δύο βραβεία και δύο βραβεία στην 36η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», ενώ ένας μαθητής θα λάβει μέρος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Διαγωνισμό MYMC 2019 που θα διεξαχθεί στη Νάπολι της Ιταλίας 17-20 Ιουλίου 2019). Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της ΕΜΕ. Επιπλέον, μαθητές του ομίλου παρουσίασαν 4 εργασίες τους στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ άλλοι μαθητές συμμετείχαν με εργασίες τους στο 1ο Μαθηματικό Συμπόσιο που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα 6 ΠΕΚΕΣ της Αττικής στο 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω, με συνολική συμμετοχής περισσότερων από 250 μαθητών και επισκεπτών.

Επίσης, εργασία μαθητών του ομίλου έλαβε το 3ο βραβείο Πανελλαδικά στον Ετήσιο Διαγωνισμό Στατιστικής που διοργανώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Άρχή (https://tinyurl.com/y3rzonvb ).

γ) Επιπλέον, ο όμιλος έχει καθοδηγήσει μαθητές/μαθήτριες σε συγγραφή εργασιών σε περιοδικά (πχ άρθρο μαθητή του ομίλου στο περιοδικό ΜΕΛΕΤΗ: http://bit.do/eTZfw), αλλά και σε συνέδρια (Συμμετέχοντες του ομίλου Μαθηματικών σε συνέδριο με δική τους παρουσίαση: http://bit.do/eTZfB).

δ) Επιπλέον, έχει παράξει έτοιμο υλικό για χρήση από άλλους συναδέλφους (http://bit.do/eTZfP), έχει αναπτύξει συνεργασίες με ομίλους Μαθηματικών άλλων σχολείων (http://bit.do/eTZfR), αλλά και διαθεματικές δράσεις με ομίλους άλλων επιστημονικών αντικειμένων , όπως η Χημεία και τα πειράματα:  (http://bit.do/eTZfV)

 • Ρητορικός όμιλος: 

Λειτουργεί αδιάλειπτα τα τελευταία πέντε χρόνια http://bit.do/eTZeE .

Οι μαθητές/μαθήτριες εκπαιδεύονται κυρίως στους Διττούς Λόγους, αλλά και στον Αυθόρμητο και Προτρεπτικό Λόγο και στην Εκφραστική/ Νοηματική Ανάγνωση. Κάποιες χρονιές έχουν εγγραφεί στον Όμιλο και μαθητές/μαθήτριες άλλων σχολείων.

Οι μαθητές/μαθήτριες του Ρητορικού Ομίλου συμμετέχουν κάθε χρονιά σε αγώνες Αντιλογίας – Επιχειρηματολογίας http://bit.do/eTZeTκαι έχουν προσκομίσει αρκετές διακρίσεις http://bit.do/eTZed. Επιπλέον, έχουν λάβει μέρος και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας [αντιλογίας] 2017-18, που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

 • Όμιλος Ρομποτικής : Εκπαίδευση περίπου πενήντα μαθητών/μαθητριών σε χρήση μικροελεγκτών ανοιχτού κώδικα.

α) Δεύτερο βραβείο στον προκριματικό διαγωνισμό SatelliteinaCan 2016 – 2017 http://bit.do/eTY4t

β) Δεύτερο βραβείο στον προκριματικό διαγωνισμό SatelliteinaCan 2017 – 2018 http://bit.do/eTY4V

γ) Πρώτο βραβείο στον προκριματικό διαγωνισμό SatelliteinaCan 2019 – 2020 που οδηγεί τους μαθητές/μαθήτριες σε εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). http://bit.do/eTY48

 • Όμιλος Χημείας: Έχει εκπαιδεύσει περίπου 80 μαθητές/μαθήτριες σε εργαστηριακές μεθόδους Χημείας, θέματα Χημείας της καθημερινότητας και προχωρημένα θέματα Χημείας.

α) Έχει καθοδηγήσει μαθητές/μαθήτριες σε συγγραφή εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά http://bit.do/eTZgx , http://bit.do/eTZgP

β) Το 2017 μαθητές/μαθήτριες του ομίλου κατέκτησαν το 2ο βραβείο στον 1ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό χημείας με τίτλο «Chemistry Rediscovered: Playing with Chemical Reactions» http://bit.do/eTZgV

γ) Το 2018Διάκριση στους10ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα «Δεξιότητες για το μέλλον» http://bit.do/eTZhG .

 • Όμιλος Φυσικής και Αστρονομίας.

Λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες σε βραβεία και διακρίσεις στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής και στους Διαγωνισμούς EUSO, ενώπαράλληλα έχει καθοδηγήσει μαθητές/μαθήτριες σε συγγραφή εργασιώνκαι παρουσίασή τους στο 1ο και 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης καθώς και τη δημοσίευσή τους στα πρακτικά των συνεδρίων.http://www.scrs.edu.gr

Συνομιλία με τον κύριο Conrad Wolfram

Πριν από λίγες μέρες, οι μαθητές/μαθήτριες του Ομίλου Ρομποτικής του Σχολείου μας πραγματοποίησαν επί μία ώρα τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Conrad Wolfram, ένα πολύ σημαντικό άτομο στον τομέα της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Ο κύριος Wolfram είναι συνιδρυτής της γνωσιακής βάσης WolframAlpha.

 

 

Τα παιδιά συμμετέχουν στον προκριματικό διαγωνισμό Satellite in a Can της European Space Agency με την ομάδα Orion.
Eνημέρωσαν τον κύριο Wolfram σαν για το σκοπό της ομάδα μας, τις προθέσεις τους και τις σκέψεις τους σχετικά με το project τους για τον φετινό διαγωνισμό CanSat και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και ιδιαίτερα στον Ρικάρντο Μπαριαμπά που είχε την πρωτοβουλία για αυτήν την τηλεδιάσκεψη.

Ο Διευθυντής

Η πορεία του Θεατρικού Ομίλου του Σχολείου μας 2013 -2018

Μέσα από τις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται συνοπτικά η πορεία του Θεατρικού Ομίλου του Σχολείου μας που μας έχει κάνει περήφανους για το Παιδαγωγικό και το Κοινωνικό έργο αλλά και για τις διακρίσεις που έχει πετύχει! Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στις υπεύθυνες καθηγήτριες Δρ. Μαρία Διακόνου Φυσικό και Σιώπη Καλλιόπη MSc Μαθηματικό.

Ο Διευθυντής

 

Δηλώσεις Συμμετοχής στους Ομίλους του Σχολείου μας

Παρατίθεται ο κατάλογος των Ομίλων του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής με μία σύντομη περιγραφή

!Omiloi Euaggelikis Full_horiz

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να παραδίδουν τις συμπληρωμένες αιτήσεις τους (μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση από εδώ) στον Υποδιευθυντή κ. Χασάπη και οι μαθητές εκτός Σχολείου να τις αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σχολείου

lykevag παπάκι sch.gr

Ο Διευθυντής

Όμιλοι 2018 – 2019

Οι όμιλοι που ενέκρινε το ΕΠ.Ε.Σ. και έχουν κατατεθεί για έγκριση στην Δ.Ε.Π.Π.Σ, το σχολικό έτος 2018 – 2019 είναι οι ακόλουθοι:

1) Ρητορικός όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Λιτσάρδου. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα.

Διεξαγωγή Αγώνων  Λόγου –Αντιλόγου  («Διττοί Λόγοι») κατά τη λειτουργία  του Ομίλου. Δίνεται ένα συγκεκριμένο θέμα και γίνονται «Αγώνες Λόγου» από δύο ομάδες μαθητών (ομάδα λόγου  και ομάδα  αντιλόγου) που προσπαθούν  να πείσουν το ακροατήριο με την ανάπτυξη επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων.

 Διδασκαλία μεθοδολογίας και τεχνικών δημιουργίας-κατασκευής επιχειρήματος πάνω σε θέματα αμφιλεγόμενα,  διαχρονικά και επίκαιρα.

Εισαγωγή στην εκφορά «Αυθόρμητου Λόγου», «Προτρεπτικού Λόγου»  και στη «Νοηματική (Εκφραστική) Ανάγνωση».

Όλοι οι μαθητές εμπλέκονται στις διαδικασίες προετοιμασίας, υλοποίησης και αξιολόγησης των ρητορικών αγώνων του Ομίλου.

Ενδεχομένως, πρόσκληση από την υπεύθυνη καθηγήτρια του Ομίλου και σε ειδικούς  συνεργάτες  για την προετοιμασία ρητορικών αγώνων.

Συμμετοχή σε  διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας.

 

2) Η χημεία in vivo, in vitro και in silico. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χριστόδουλος Μακεδόνας. Θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη.

Ο όμιλος προτείνεται να περιλαμβάνει δυο θεματικές ενότητες.

(α)        Η πρώτη ενότητα θα έχει ως κεντρική έννοια το πείραμα της χημείας. Οι μαθητές θα κληθούν να γνωρίσουν τις βασικές εργαστηριακές τεχνικές, τόσο της ανόργανης όσο και της ενόργανης ανάλυσης.

(β)        Η δεύτερη ενότητα θα έχει ως κεντρική ιδέα τις προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι μαθητές θα γνωρίσουν πώς οι επιστήμονες σχεδιάζουν για παράδειγμα ένα νέο καταλύτη ή ένα νέο φάρμακο και πώς είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ιδιότητες ενώσεων που δεν έχουν συντεθεί ακόμα στο χημικό εργαστήριο.

Παράλληλα θα υπάρξει προετοιμασία των μαθητών του ομίλου προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς χημείας, π.χ. EUSO 2018 και Ε.Ε.Χ. 2018.

 

3) Όμιλος Αριστείας στα Μαθηματικά. Υπεύθυνος καθηγητής Σωτήριος Χασάπης MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα ή Πέμπτη.

Το περιεχόμενο του ομίλου εστιάζεται στην ενασχόληση με θέματα των στοιχειωδών Μαθηματικών που αν και δεν καλύπτονται από το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα είναι :

Α) Πλούσια σε ιδέες, ενδιαφέροντα και περιπετειώδη. Επιπλέον εμπνέουν τους μαθητές.

Β) Καλλιεργούν την μαθηματική ωριμότητα που είναι εντελώς απαραίτητη για την παραπέρα μαθηματική εξέλιξη.

Γ) Έχουν προταθεί από τους μαθητές και είναι κατάλληλα για το γνωστικό τους πεδίο. Δεν αποτελεί ούτε φροντιστηριακή ανάπτυξη των Μαθηματικών του ΠΣ, ούτε επέκταση της ύλης. Λειτουργεί πάνω σε ένα εξελιγμένο πρότυπο των «Μαθηματικών Κύκλων» που έχουν αναπτυχθεί σε πολλές χώρες, ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα

4) Θεατρικός Όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Διακόνου. Συνεργάτης καθηγήτρια Καλλιόπη Σιώπη MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή.

Ο όμιλος απευθύνεται σε μαθητές που φοιτούν σε τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου της ευρύτερης περιοχής με εγνωσμένο ενδιαφέρον, κλίση και αγάπη για το θέατρο τη μουσική, το χορό, τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή θεατρικού κειμένου, τη ζωγραφική (σκίτσο), την ομαδική συνεργασία και δημιουργία.

Σκοπός του ομίλου είναι η γνωριμία του μαθητή µε τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα με άμεσο τρόπο, η απόκτηση γνώσεων για το θέατρο και της σχέσης του µε τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κοινωνία, η καλλιέργεια της προσωπικότητας και του ψυχικού κόσμου καθώς και η διεύρυνση των οριζόντων του σχολείου με ουσιαστικό άνοιγμα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αλλά και την κοινωνία μέσα από τη διαμόρφωση ενός ευχάριστου και δημιουργικού κλίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ομίλου.

5) Η Χημεία του Αθλητισμού. Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Χαβαριώτη MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη.

Ο σκοπός του ομίλου είναι η εφαρμογή του μοντέλου Χημεία και Καθημερινή ζωή στη διδασκαλία της Χημείας με βάση θέματα από τον αθλητισμό. Η χημεία του Αθλητισμού αποτελεί ένα διεπιστημονικό θέμα όπου ο καθηγητής της Χημείας σε συνεργασία με καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (Γυμναστές, Βιολόγους, Φυσικούς και καθηγητές Οικιακής Οικονομίας) παρέχουν στους μαθητές πρακτικές εφαρμογές της χημείας και κάνουν τη διδασκαλία θετικών επιστημών πιο ελκυστική.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα έχουμε συνεχή επίβλεψη από τον κ. Μούγιο Βασίλη συγγραφέα της βασικής μας βιβλιογραφικής πηγής. Επίσης θα καλέσουμε στο χώρο των συναντήσεων μας τον κ. Γιάννης Ψαρέλης πετυχημένο προπονητή στο χώρο του τριάθλου (επίσης Χημικός) ώστε να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του σε θέματα που αφορούν τις επιδόσεις των αθλητών σε σχέση με τη βοήθεια που τους δίνει η επιστήμη της Χημείας και τη κ. Σιώζου Έλενα κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος του Θριάσιου Νοσοκομείου για τα θέματα διατροφής αθλητών

6) Όμιλος Ρομποτικής. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χρήστος Φανίδης. Θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη.

Εισαγωγή στην Ρομποτική με χρήση του μικροελεγκτή Arduino και της γλώσσας προγραμματισμού C/Wiring. Ο μαθητές θα αποκτήσουν εμπειρία στον σχεδιασμό, κατασκευή και προγραμματισμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων εργαζόμενοι σε ομάδα.Θα γίνει προσπάθεια κατασκευής ολοκληρωμένου έργου που θα επιλέξουν οι μαθητές Οι μαθητές θα ασχοληθούν με την:

Σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Γνωριμία με τη γλώσσα προγραμματισμού C και ανάπτυξη προγραμματιστικών δεξιοτήτων.

Εξοικείωση με ηλεκτρονικά συστήματα μέσω διερεύνησης, ανακάλυψης και εμπειρίας.

Σχεδιασμός και κατασκευή του μηχανικού και του ηλεκτρονικού συστήματος ενός ρομπότ.

Σχεδιασμός και υλοποίηση πειραμάτων με χρήση διαφόρων αισθητήρων.

Εξοικείωση με τον προγραμματισμό κινήσεων για την εκτέλεση ποικίλλων εργασιών.

7) Τα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Λέκκα MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη.

Αρχικά θα γίνει μια θεωρητική παρουσίαση της έννοιας του κοινωνικού προβλήματος και του κοινωνικού φαινομένου.

Στη συνέχεια οι μαθητές, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, θα επιλέξουν τα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενά που θέλουν να επεξεργαστούν και θα διερευνήσουν την σχετική βιβλιογραφία.

Τέλος αφού εξοικειωθούν με εργαλεία σχετικά με την δημιουργία βίντεο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα βίντεο που θα αναδεικνύουν μέσα από την εικόνα και τον ήχο το εκάστοτε κοινωνικό πρόβλημα και φαινόμενο.

8) Αστρονομία και Φυσική. Υπεύθυνες καθηγήτριες Γκερμπεσιώτη Αργυρώ MSc, Διακόνου Μαρία PhD.

Σκοπός του ομίλου είναι η εκπαίδευση μαθητών/τριών με αυξημένο ενδιαφέρον στην Αστρονομία και την Αστροφυσική. Η υλοποίηση θα γίνει με συνεργασία του Ευγενιδείου Ιδρύματος και θα περιλαμβάνει μελέτη του Ουρανού και παρατήρησή του με τηλεσκόπιο στο Σχολείο, στο Ευγενίδειο αλλά και στο ΕΚΠΑ καθώς και προσέγγιση αστροφυσικών φαινομένων θεωρητικά και πειραματικά.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θέματα όπως:

Κοσμολογία – Σύγχρονες θεωρίες για την γένεση και εξέλιξη του Σύμπαντος

Η ηλικία του Σύμπαντος – Διαστολή αλλά και πιθανή συστολή του.

Ηλιακό Σύστημα

Αστέρες (γέννηση – ανάπτυξη και θάνατος)

Ουρανογραφία

Τηλεσκόπια (Κατασκευή και παρατήρηση)

Εξωπλανήτες ( εξωηλιακά πλανητικά συστήματα, μέθοδος παρατήρησης και μελέτης τους – αναζήτηση εξωγήινης ζωής)

Μαύρες τρύπες (Δημιουργία και εξέλιξη)

Σκοτεινή ενέργεια και ύλη

Γενική σχετικότητα – βαρυτικά κύματα – εξισώσεις Αϊνστάιν

 

Όμιλοι 2018 – 2019. (Υπενθύμιση 9/2018).

Οι προτάσεις ομίλων που έχουν κατατεθεί για το σχολικό έτος 2018 – 2019 είναι οι ακόλουθες:

 1. Ρητορικός όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Λιτσάρδου. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα.
 2. Η χημεία in vivo, in vitro και in silico. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χριστόδουλος Μακεδόνας. Θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη.
 3. Όμιλος Αριστείας στα Μαθηματικά. Υπεύθυνος καθηγητής Σωτήριος Χασάπης MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα ή Πέμπτη.
 4. Θεατρικός Όμιλος. Υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ. Μαρία Διακόνου. Συνεργάτης καθηγήτρια Καλλιόπη Σιώπη MSc.
 5. Όμιλος Ρομποτικής. Υπεύθυνος καθηγητής Δρ. Χρήστος Φανίδης. Θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη.
 6. Η Χημεία του Αθλητισμού. Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Χαβαριώτη MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη.
 7. Τα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Λέκκα MSc. Θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη.
 8. Αστρονομία και Φυσική. Υπεύθυνες καθηγήτριες Γκερμπεσιώτη Αργυρώ MSc, Διακόνου Μαρία PhD.