Θετικές οι εντυπώσεις από την ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ στο σχολείο μας

Με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές την ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας ως επίσημη προσκεκλημένη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δράσης: «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη αλλά και στις προκλήσεις της νέας εποχής. Συγκεκριμένα τόνισε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον, όσων λαμβάνουν αποφάσεις, από την πορεία των οικονομικών μεγεθών στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μίλησε επίσης για την ανισότητα που υπάρχει στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, όσον αφορά τις ευκαιρίες που παρέχονται στις γυναίκες προκειμένου να διεκδικήσουν δικαιώματα και να εξελιχθούν σε μια θέση ευθύνης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, τα τελευταία χρόνια, απέναντι σε γυναίκες και γενικότερα στα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας. Επισήμανε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών και την εξάλειψη των προσβλητικών στερεοτύπων που υπονομεύουν τη θέση της γυναίκας. Όσον αφορά τον εντεινόμενο ευρωσκεπτικισμό, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και αντίθετες απόψεις, τόνισε ότι πάντοτε επιδιώκονται οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες για την κοινή πορεία όλων των ευρωπαϊκών λαών. Αναφερόμενη στα πάγια αιτήματα της ελληνικής πλευράς για τη σχέση της χώρας μας με τους γείτονές της, υπογράμμισε ότι διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να αναγνωρίζονται ως προβλήματα ευρωπαϊκά οι πιθανές επεκτατικές πρακτικές τρίτων χωρών εις βάρος της χώρας μας. Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στη νεολαία λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εστιάζουν στους νέους και στη βελτίωση των ευκαιριών που τους παρέχονται καθώς αυτοί αποτελούν τους μελλοντικούς ευρωπαίους πολίτες.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της κας Βόζεμπεργκ και των μαθητών της Α΄ Λυκείου που παρακολουθούσαν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών.

 

“Σμύρνη: Ιωνικό πυρίδροσον φως”. Μαθητικός Διαγωνισμός Μνήμης και Δημιουργίας για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα. Κατεβάστε την προκήρυξη από εδώ.

Pg1
Pg2
Pg3
Pg4

 

 

Ομιλία της ευρωβουλευτού κας Ελίζας Βόζεμπεργκ στο πλαίσιο της δράσης: «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου ολοκληρώνεται η δράση: «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)» με επίσημη προσκεκλημένη στο σχολείο μας την ευρωβουλευτή κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία θα συζητήσει με τους μαθητές και θα μιλήσει για τις νέες προκλήσεις της Ενωμένης Ευρώπης και τη θέση των νέων μέσα σε αυτή.

Κατά την εορταστική εκδήλωση οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με κύριο θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είχε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την εορταστική εκδήλωση έγινε καθώς η 9η Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί ως η Ημέρα της Ευρώπης και είναι η επέτειος της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».  Ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται ο εμπνευστής της ευρωπαϊκής ενοποίησης διότι στις 9 Μαΐου 1950  διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας που είχε ως στόχο την αποφυγή των πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη και την ειρηνική διαβίωση των ευρωπαϊκών λαών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις δύο τελευταίες ώρες και θα συμμετέχει η Α΄ Λυκείου.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ματθαίος Γιανναράς – Δημήτρης Κομηνός

 

Επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, το τμήμα του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές και οι καθηγητές/συνοδοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου  και παρακολούθησαν δράσεις (παρουσιάσεις, μαθήματα κλπ.), οι οποίες προγραμματίστηκαν από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό και αφορούσαν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις επαγγελματικές δυνατότητες των φοιτητών της Σχολής. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι φιλόλογοι: κ. Θώδης Γεώργιος και κ. Κατσούλη Γεωργία.

Παρουσίες…στον Όμιλο Μαθηματικών 2022…

Ο βραβευμένος μαθητής μας, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με Γ΄ βραβείο στην 39η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα 2022,  Δημήτρης Κασιμάτης της Γ΄ λυκείου, δούλεψε με τους μικρότερους μαθητές του Ομίλου Μαθηματικών του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, την Παρασκευή 01/04/2022 στην επίλυση προβλημάτων διαγωνισμών. Είχε εξαιρετική διάδραση με τους μαθητές του ομίλου – οι περισσότεροι εκ των οποίων (19 μαθητές) συμμετείχαν στον ίδιο διαγωνισμό, διαγωνιζόμενοι μεγαλύτερους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου στα ίδια θέματα, μετά από πανελλαδική επιλογή μεταξύ περισσοτέρων από 18.000 μαθητών. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τις ιδέες τους για την επίλυση επιλεγμένων προβλημάτων και ο Δημήτρης, τους ανέδειξε τη σημασία της επιμονής και της υπομονής, ώστε μία τους  βασική ιδέα να εξελιχθεί στην κατάκτηση μίας σπουδαίας επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος. Επιπλέον, με αφετηρία δικές τους ιδέες καθοδήγησε υποδειγματικά τους μαθητές σε λύσεις. Σημαντικότερο βέβαια από όλα είναι οι μαθητές μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους να μαθαίνουν – μέσω συμμαθητών τους και οικείων σε αυτούς προσώπων, όπως ο Δημήτρης, πώς το ήθος και η σκληρή δουλειά σε καθιστούν ικανό να κατακτάς τη χαρά της γνώσης και της δημιουργίας, που μπορεί να οδηγήσουν και στην επιτυχία.

Δημήτρη, σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στον ερχόμενο προκριματικό για την επιλογή των Εθνικών Ομάδων Μαθηματικών 2022. Καλή διασκέδαση με τα προβλήματα με τα οποία θα διαγωνιστείς εκεί το διήμερο 16/17-04-2022.

Ο υπεύθυνος του ομίλου

Σωτήρης Χασάπης

Μαθηματικός

www.arithmoi.gr

http://users.sch.gr/shasapis/

 

Δειγματική διδασκαλία στα θρησκευτικά

Στις 31 Μαρτίου 2022, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεχτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μία ομάδα 25 φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή μιας δίωρης Δειγματικής Διδασκαλίας.

Η Δειγματική Διδασκαλία πραγματοποιήθηκε από τον θεολόγο κ. Σωτήριο Κόλλια, ο οποίος δίδαξε τη Θεματική Ενότητα «Μετάνοια, η υπέρβαση της αμαρτίας», σε συνεργασία με τους μαθητές του τμήματος Α3. Οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν εξ αρχής σε 4 ομάδες και κλήθηκαν ομαδοσυνεργατικά να εκφράσουν γνώμες και απόψεις για το υπό επεξεργασία θέμα.

Η ενότητα αναπτύχθηκε σε τέσσερα στάδια διδασκαλίας, αρχίζοντας με το Βιωματικό στοιχείο λαμβάνοντας αφορμή από εμπειρίες των παιδιών σε σχέση με το θέμα της μετάνοιας.

Συνεχίστηκε με τη Νοηματοδότηση, όπου ο διδάσκων πρόβαλε σχετικές εικόνες στον προτζέκτορα τις οποίες οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να σχολιάσουν. Σε αυτό το στάδιο έγινε σταδιακά η γέφυρα προς τη θεολογική γνώση.

Προχώρησε στην Ανάλυση μέσα από εμβάθυνση σε κείμενα της Καινής Διαθήκης στα οποία οι μαθητές/τριες κλήθηκαν ανά ομάδες να αναγνωρίσουν την έννοια της μετάνοιας.

Τη δεύτερη διδακτική ώρα οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν στο στάδιο της Εφαρμογής να λάβουν μέρος σε μία συνεργατική δραστηριότητα, την οποία στη συνέχεια παρουσίασαν στην ολομέλεια.

Τέλος, προς εμπέδωση της θεματικής ενότητας, οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να λάβουν προσωπική θέση απέναντι σε προτάσεις που διάβασε ο διδάσκων πηγαίνοντας στην αντίστοιχη γωνία της αίθουσας που είχε οριστεί και να αιτιολογήσουν την άποψή τους.

Μετά την δίωρη διδασκαλία ο κ. Κόλλιας παρουσίασε και ανέλυσε στους φοιτητές τα στάδια του μαθήματος και απάντησε στις απορίες τους.

 

Τρίτη 3 Μαΐου. Πάρε Ανάσα! Ενημέρωση για την Α Λυκείου

C:\Users\xristis\Desktop\πνευμονολογική-εταιρία.jpg

Την Τρίτη 3 Μαΐου η γιατρός -πνευμονολόγος κυρία Μπουσίου Δήμητρα θα ενημερώσει τα παιδιά της Α Λυκείου για την επίδραση του καπνίσματος στην υγεία και την ζωή μας στα πλαίσια του προγράμματος της Ελληνικής Πνευμονολογικης εταιρείας “Πάρε Ανάσα”.

Σας παραθέτω σχετική ενημέρωση που μας απέστειλε η κυρία Μπουσίου.

“Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας υλοποιεί, στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα προγράμματα – παρεμβάσεις ενημέρωσης της αξίας της αναπνευστικής λειτουργίας και πρόληψης του καπνίσματος ”Υγιής Αναπνοή – Αναπνέω Καθαρό Αέρα” και “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ” , που βασίζoνται στις αρχές και τη μεθοδολογία της βιωματικής-διαδραστικής και ενεργού μάθησης.

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί, στις ανεπτυγμένες χώρες.

Περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, τα οποία ζουν σήμερα, θα πεθάνουν πρόωρα από το κάπνισμα Έως το 2030, οι θάνατοι μεταξύ των καπνιστών, θα φθάσουν τους 10 εκατομμύρια ανά έτος, (1 στους 6 ανθρώπους) περισσότεροι δηλαδή από όσους θανάτους προκαλούνται από κάθε άλλη αιτία (WHO) (World Bank. “ Curbing the Epidemic Governments and the Economics of Tobacco Control”. Washington, DC: WorldBank, May 1999.)

Υπολογίζεται πως κάθε ημέρα παγκοσμίως 82.000-99.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να εθιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην νικοτίνη. Όσοι ξεκινούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία είναι πιθανόν να γίνουν βαρείς καπνιστές και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.(World Bank. “ Curbing the Epidemic Governments and the Economics of Tobacco Control”. Washington, DC: WorldBank, May 1999.Page 16- 17 -30-33)

Τα σχολεία αναντίρρητα προσφέρονται για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής Υγείας, ως ιδεώδεις χώροι πρόληψης του καπνίσματος εφόσον εκεί διαβιούν τα παιδιά επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια ηλικία κρίσιμη για τον πειραματισμό με εθιστικές συμπεριφορές. (Evans-Whipp T,Beyers JM,Lloyd S,Lafazia AN,Toumbourou JW,Arthur MW,Catalano RF. A review of school drug policies and their impact on youth substance use. Health Promot Int.2004 Jun;19(2):227-34.)

Σκοπός της υλοποίησης των εν λόγω παρεμβάσεων αποτελεί:

– Η κατανόηση των βασικών αρχών της δομής και της λειτουργίας του Αναπνευστικού συστήματος, η ανάδειξη της αναπνευστικής λειτουργίας ως κορυφαίας, καθώς και η αναγνώριση των κινδύνων από το κάπνισμα και των ολέθριων επιπτώσεων του στην Ζωή και την Υγεία.

– Η κατανόηση της ισχυρά εθιστικής δράσης της νικοτίνης.

-Η ενδυνάμωση της ικανότητας των μαθητών να χειρίζονται τις  αναστατώσεις της εφηβικής ηλικίας και τις κοινωνικές πιέσεις μέσω υγιών συμπεριφορών καθώς και η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, κριτικής σκέψης και υπευθυνότητας ώστε να μην επιλέξουν την καπνιστική συμπεριφορά.

-Η καλλιέργεια υπευθυνότητας, ικανότητας επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων κατόπιν κριτικής σκέψης, δεξιοτήτων αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων και τα κοινωνικά στερεότυπα, καθώς και η ανάδειξη των αντιρροπιστικών συμπεριφορών (όπως η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή) που προάγουν τη Ζωή και την Υγεία).

Επικεφαλής και συγγραφέας του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» είναι η πνευμονολόγος κ. Δήμητρα Μπουσίου η οποία και το υλοποιεί.”

Στοιχεία επικοινωνίας :

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: htsinfo@otenet.gr

 

4η διαδικτυακή συνάντηση: «Επιστημονικές εξελίξεις στην Ιατρική & επαγγελματικές προοπτικές»

κατάλογος

logotypo-neas-smyrnis_645x

κατάλογος2

Νέο σήμα συνδέσμου

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Επιστημονικές εξελίξεις στην Ιατρική & επαγγελματικές προοπτικές», Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, που οργανώνονται από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για καθένα από τα θέματα των διαδικτυακών μας εκδηλώσεων προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε πολλές και διαφορετικές πτυχές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το θέμα της 4ης διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν διαχρονικό και πάντα επίκαιρο!

Με την βοήθεια των αποφοίτων της Σχολής μας, οι οποίοι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπροσωπούν διαφορετικές ειδικότητες της Ιατρικής είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να λάβουμε κρίσιμες και σημαντικές πληροφορίες για τις επιστημονικές εξελίξεις στην ιατρική, αλλά και συμβουλές για επαγγελματικές προοπτικές μέσα από πραγματικές εμπειρίες.

Αριστείδης Βέβες, MD, DSc, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπ. Harvard,

Διευθυντής Rongxiang Xu Κέντρου Αναγεννητικής Θεραπευτικής,

Διευθυντής Ερευνητής, Joslin-Beth Israel Deaconess Foot Center.

Κωνσταντίνος Πάντος, Καθηγητής Φαρμακολογίας,

Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Νίκος Σταθόπουλος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Ομαδικός Αναλυτής,

Οικογενειακός Θεραπευτής, Επιστ. Υπεύθυνος “Διεπιστημονικού Κέντρου Αθηνών

(ΔΕ.Κ.Α.) για το παιδί και την οικογένεια”.

Ευστάθιος Διάκος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ιδρυτής & Διευθυντής της κλινικής

εξωσωματικής γονιμοποίησης In-OVO Fertility Clinic.

Νικόλαος Η. Μουστάκης, MD, MSc, MRCS (Eng), Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός,

Στρατιωτικός Ιατρός-Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής, κ. Τσάτσο Αναστάσιο, ο οποίος διαθέτει και πολύχρονη ιατρική εμπειρία ως πνευμονολόγος, είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και Διευθυντής ΕΣΥ και συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση και στην πρόσκληση των εισηγητών της 4ης διαδικτυακής μας εκδήλωσης.

Υπεύθυνη οργάνωσης, συντονισμού και επικοινωνίας:

Αργύρη Παναγιώτα (M.Sc, M.Ed), Μαθηματικός στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Υποψήφια Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

 

Η ψυχική οικονομία των εθισμών. Κατανόηση της εξαρτητικής διαδικασίας. Πρόληψη και αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης ενός σύνθετου φαινομένου το σχολείο οργανώνει, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων “Ήλιος” διαδικτυακή διάλεξη – ενημέρωση για τους γονείς  με τίτλο :

“Η ψυχική οικονομία των εθισμών. Κατανόηση της εξαρτητικής διαδικασίας. Πρόληψη και αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου.”

την Πέμπτη 31/3/2022 στις 19.30. Απαιτείται προεγγραφή στην διεύθυνση

http://bit.do/ethismos

Περιμένουμε την συμμετοχή σας.

Poster-1 Euaggeliki 31 3 2022

Ο Διευθυντής

Χ. Δ. Φανίδης